1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ανδραβίδας, Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, στην κεντρική πλατεία Ανδραβίδας δίπλα από τον μεσαιωνικό ναό της Αγίας Σοφίας


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο στην πόλη Ανδραβίδα του νομού Ηλείας. Πρόκειται για το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ανδραβίδας που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Ανδραβίδας δίπλα από τον μεσαιωνικό ναό της Αγίας Σοφίας. Την οργάνωση του Φεστιβάλ έχει αναλάβει μια ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών, επιστημόνων και εθελοντών που άνευ οικονομικών απολαβών -και δίχως να έχει οργανική ή άλλη σχέση με δημόσιους, περιφερειακούς ή ευρύτερα κρατικούς φορείς- διαμόρφωσε εθελοντικά τα περιεχόμενα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας, βασισμένη σε μια ιδέα που είχε αρχικά ο καταγόμενος από την Ανδραβίδα Σταμάτης Μαμούτος.


Η φετινή εκδήλωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας θα περιλαμβάνει ζωντανές εμφανίσεις δύο συγκροτημάτων που παίζουν folk και μεσαιωνική παραδοσιακή μουσική. Τα δύο συγκροτήματα είναι οι Solastas και οι Belo Tanos.


Επίσης θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις για την μεσαιωνική ιστορία του τόπου, αναβιώσεις μεσαιωνικών δρώμενων, επίδειξη μεσαιωνικής σπαθασκίας από την ομάδα Griffin που είναι ειδικευμένη σε εκδηλώσεις μεσαιωνικών φεστιβάλ της Ελλάδος και του εξωτερικού και επίδειξη μεσαιωνικών χορών από το συγκρότημα Dancera.

Στον χώρο του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας θα υπάρχουν τραπέζια εκθετών όπου θα παρουσιάζονται και θα πωλούνται βιβλία, παιχνίδια, διακοσμητικά, έργα ζωγραφικής και άλλα αντικείμενα που θα έχουν θεματική συνάφεια με το περιεχόμενο του Φεστιβάλ.


Ανάμεσα στους εκθέτες θα είναι ο σύλλογος συλλεκτών του παλιού και αγαπημένου επιτραπέζιου παιχνιδιού «Κάστρα και Πολιορκητές» και ο Σταμάτης Βαρσάμος. Ο Σταμάτης Βαρσάμος είναι ηθοποιός, σκηνογράφος και κατασκευαστής εξαρτημάτων επιτραπέζιων παιχνιδιών, χειροποίητων βιβλίων και χειροποίητων πανοπλιών. Δραστηριοποιείται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ως οργανωτής του Larp project NPC Crafting. Οι θεατές του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας θα μπορούν να δουν και να αγοράσουν δημιουργίες του Σταμάτη στο τραπέζι που θα τις εκθέτει κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ.


Στο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και δύο διαλέξεις. Η πρώτη από την Διδάκτορα Θεολογίας-Διδάσκουσα ΕΚΠΑ Αθηνά Κονταλή, με τίτλο «Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα ως σύμβολο ιστορικής μνήμης» και η δεύτερη από τον Σταμάτη Μαμούτο  με τίτλο «Η σημασία του ύστερου ελληνικού μεσαίωνα ως περιόδου απαρχής της συγκρότησης της νεότερης ελληνικής ταυτότητας».


Πληροφορίες για όποιον θέλει να παρακολουθήσει την εκδήλωση προσφέρονται στην σελίδα  https://www.facebook.com/andravidamedievalfestival 

 Σχόλια:

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ΦΛΕΦΑΛΟ πρωτότυπη και δυναμική όπως πάντα. Τι ευχάριστη έκπληξη είναι αυτή ρε μάγκες; Πάντα τέτοια..

Παρασκευή, 07 Ιουλίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ευχαριστούμε!

Παρασκευή, 07 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παιδιά! Απλά εξαιρετικό!

Σάββατο, 08 Ιουλίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Να είσαι καλά, φίλε. Διευκρινίζουμε απλά ότι δεν ήταν εκδήλωση της λέσχης μας. Ήταν μια ιδέα του Σταμάτη που οργανώθηκε από παιδιά της περιοχής, συγγενείς του Σταμάτη κλπ στην οποία προσφέραμε και οι υπόλοιποι της λέσχης μια τεχνική εποπτεία, όπου χρειάστηκε. Δεν ήταν όμως μια εκδήλωση της λέσχης. Έτρεξαν άλλοι άνθρωποι και ανέλαβαν θεσμικό ρόλο άλλοι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς προκειμένου να βοηθήσουν τον Σταμάτη και την οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ να το κάνει πράξη.

Κυριακή, 09 Ιουλίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο εθνικισμός με τον δημοκρατικό πατριωτισμό έχουν σύνδεση πιστεύετε; Είναι ελιγμός Κατσιβαρδά ή ακόμα μια δήλωση μετανοίας;

Κυριακή, 09 Ιουλίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Είναι κάπως άσχετο με την ανάρτηση το συγκεκριμένο ερώτημα. Αλλά και κάπως ακατανόητο. Επειδή ήμασταν κάτω για το φεστιβάλ το τελευταίο διήμερο δεν είχαμε καλή επαφή με τα πολιτικά δρώμενα.
Το σίγουρο είναι ότι ο εθνικισμός αποτελεί μια πολιτική ιδεολογία, ο πατριωτισμός συναίσθημα και η δημοκρατία πολίτευμα. Είναι τρία διαφορετικά πεδία. Δημοκρατικό πατριωτισμό οι φιλελεύθεροι ιδεολογικά εννοούν την πίστη στο Σύνταγμα, τους νόμους κλο. Κάποιες φορές τον όρο χρησιμοποιούν και οι αριστεροί για να δείξουν ότι αποκλίνουν από τον κλασικό διεθνιστικό σοσιαλισμό. Εξαρτάται πως εννοείς τον όρο.

Κυριακή, 09 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μόνο οι ρομαντικοί τέτοιες σπουδαίες εκδηλώσεις. Οι της ακροδεξιάς φραπέ,ομιλίες Στίγκα στο YouTube και φιλελεύθερη ώρα στο χέρι.

Κυριακή, 09 Ιουλίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πιστεύει κανείς όντως ότι θα ανατραπεί ο καπιταλισμός και ο φιλελευθερισμός με αυτές τις παιδικότητες;

Κυριακή, 09 Ιουλίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς εννοεί ο καθένας μας με τον όρο "παιδικότητα", ιδίως αν κάποιος είναι μάλιστα σε προχωρημένη ηλικία. Θυμόμαστε πάντως ότι πολλές φορές συστημικοί ψυχολόγοι αποκαλούν τον εθνικισμό "ασθένεια της αέναης παιδικότητας".

Δευτέρα, 10 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν δεν ανατραπεί με διάδοση των αντιδιαφωτιστικών ιδεών στην κοινωνία πώς θα ανατραπεί; Με Πλεύρη, Πώποτα και τις μπροσούρες του Νικολάκη στο χέρι; Ή με τον κοινωνικά νεοφιλελεύθερο Κασιδιάρη και τις άλλες γελοίες περσόνες της ακροδεξιάς ;

Δευτέρα, 10 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

"Παιδικότητα" εγώ που δεν είμαι προχωρημένης ηλικίας θεωρώ όλους εσάς που τρώτε αμασητες τις αμερικανιές και την καταναλωτική εκμετάλλευση πτυχών του ρομαντισμού.

Δευτέρα, 10 Ιουλίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Εφόσον εστιάζεις στον Ρομαντισμό ξεκινάμε καλά. Κατά τα άλλα ρομαντικός που να υποτιμά την έννοια της "παιδικότητας" δείχνει αντιφατικό. Τέλος πάντων. Ποιες είναι οι ρομαντικές εκδοχές που δεν εκμεταλλεύονται οι καπιταλιστές, τις οποίες προκρίνεις; Μπορείς να αναφέρεις ενδεικτικά κάποιες;

Δευτέρα, 10 Ιουλίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως ρομαντικός. Καπιταλιστική εκμετάλλευση πτυχών του ρομαντισμού εννοώ την αμερικανοφερτη κουλτούρα των κόμικς, των επιτραπέζιων, των "φεστιβάλ" και κάθε χαζό παιδιάστικο LARP το οποίο σίγουρα δεν προωθεί την αγωνιστικότητα και κατά βάση απευθύνεται σε σπασίκλες.

Δευτέρα, 10 Ιουλίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ας τα πάρουμε ένα ένα.

Τα comics δεν δημιουργήθηκαν από Αμερικανούς καπιταλιστές. Απόρροια του Ρομαντισμού ήταν η εμφάνισή τους στο ιστορικό στερέωμα. Ασχέτως στην συνέχεια αν οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν την δυναμική τους και τα μετέτρεψαν σε προπαγανδιστικό κρατικό τους εργαλείο. Τί σημαίνει αυτό; Ότι θα εγκαταλείψουμε κάτι που γεννήθηκε από εμάς επειδή ο πολιτικός μας εχθρός το απήγαγε; Το χρέος μας είναι να το επαναφέρουμε στην αυθεντική του διάσταση ώστε να απευθύνεται σε αυτούς που πρέπει και όχι στους σπασίκλες.

Περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα παραδείγματα που παραθέτεις. Φεστιβάλ με τους όρους της εποχής του έκανε και ο Σικελιανός. Επειδή έχει εκφυλιστεί σε εμπορικό αμερικανικό επιδερμισμό η ιδέα σημαίνει ότι θα την εγκαταλείψουμε στην εκδοχή που έχουν τις δώσει οι Αμερικανοί;
Όχι βέβαια.

Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος μας. Ήταν καλή πάσα η παρέμβαση που έκανες για να κάνουμε μια πρώτη διευκρίνιση του πως κατεύθυνε ο Σταμάτης το προχθεσινό Φεστιβάλ. Ήταν σε τόσο έντονο βαθμό η προσπάθεια να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στον λόγο και το θέαμα και να πετάξει από τα πόδια μας οξειδωμένους θεσμούς με αξιώσεις παρεμβάσεων ώστε, όπως πάντα, να προκαλέσει χάος, να δυσαρεστήσει τόσο τους "παράγοντες" που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την όλη διοργάνωση για ιδιοτελείς σκοπούς όσο και τους σπασίκλες που νόμιζαν ότι θα γινόταν κάτι αντίστοιχο με αυτά που περιγράφεις.

Δεν κάνουμε όμως εκπτώσεις εμείς σε αυτά που πιστεύουμε ανώνυμε. Ανάμεσα στα θεάματα υπήρχαν διαλέξεις. Ο Σταμάτης στην δική του διάλεξη ήταν αυτός που ξέρουμε όλοι. Προς έκπληξη των σπαστικών, των ανοήτων που περιγράφεις και διαφόρων άλλων η απήχηση ήταν εκπληκτική. Μια επίσκεψη στην σελίδα της εκδήλωσης στο facebook θα καταστήσει εμφανές τι εννοούμε.

Αν δεις από κοντά τι περιλαμβάνουν εκδηλώσεις στις οποίες έχουμε λόγο, θα καταλάβεις ενδεχομένως την διαφορά από το μοντέλο που επικρατεί και έχεις κατά νου.

Και επιτέλους ας ασχοληθούν κάποτε αυτοί που έχουν παρόμοιες ιδέες με εκείνες της λέσχης μας με πεδία που έχουν εγκαταληφθεί. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τις εικαστικές μορφές τέχνης, για την παραδοσιακή (μεσαιωνική και όχι μόνο) μουσική, γενικότερα για τον Ρομαντισμό και την παράδοση από ανθρώπους που κατά τα άλλα αρθρώνουν πολιτικό λόγο στο όνομα του έθνους.

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε την ίδια κριτική να κάνεις και όταν πας σε κάποια εκδήλωση εθνικιστικού τύπου και βάλουν identity rock και rac. Μιας και στην Αμερική αναπτύχθηκε μουσικά το RnR... Τα παιδιά σου για να τα περάσεις ένα αξιόλογο μήνυμα μην τους διαβάζεις Μπλεκ το βράδυ πάνε τους σε ένα ντου σε κάποια κατάληψη και αν θες κάποιο μεσημέρι να ξαπλώσεις λίγο και να χαλαρώσεις μην διαβάσεις Κόναν πάνε και κάνε πογκο στο κοντινότερο ροκ μπαρ

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
 Ο/Η Αχιλλέας είπε...

Ελπίζω να περάσατε υπέροχα παιδιά! Όσοι δεν μπορέσαμε να έρθουμε περιμένουμε φωτογραφίες και βίντεο!
Εάν γίνει και του χρόνου, προφανώς, θα υπάρχει και η ανάλογη προετοιμασία από Βόρεια Ελλάδα για πιο μαζικό "ντου" στην Πελοπόννησο!

Κυριακή, 09 Ιουλίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ανώνυμε που επαναλαμβάνεις κάτι για τον Σπέντζα, τι ακριβώς συνέβη; Ποιον Σπέντζα εννοείς; Έναν που μιλούσε για υπερφυσικά φαινόμενα, ιπτάμενους δίσκους κλπ; Και τι ακριβώς θες να σχολιάσουμε; Στείλε link και τα λοιπά να δούμε τι συνέβη. Σου απαντήσαμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι εννοείς, ούτε τα παρατσούκλια που παραθέτεις γνωρίζουμε σε ποιον αντιστοιχούν.

Δευτέρα, 10 Ιουλίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σπέντζας είναι ο μαρκόνης της Ελληνοφρένειας. Κατέβηκε με κόμμα δικό του στις εκλογές.

Δευτέρα, 10 Ιουλίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Θα ανέβει ρεπορτάζ της εκδήλωσης;

Δευτέρα, 10 Ιουλίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ασφαλώς

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
 Ο Αχιλλέας είπε...

Ανώνυμε αυτό το οποίο λες για τους "σπασίκλες" το κατανοώ και το σέβομαι βαθιά. Και εγώ επειδή έπαιζα video games με παραδοσιοκρατικά θέματα, διαβάζω graphic novels και παίζω επιτραπέζια, έχω κοινή εμπειρία για τους "σπασίκλες". Μάλιστα πρόσφατα βρέθηκα σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο για όλα τα παραπάνω και τα άτομα που είδα με το ζόρι έμοιαζαν με ανθρώπους. Κακοπροαίρετο από πλευράς μου; Επικριτικό; Μπορεί. Αλλά είναι αληθές. Βλέπεις παιδιά που αγαπούν τον Μεσαίωνα, τα παιχνίδια καρτών με έντονα συντηρητικό περιεχόμενο, την λογοτεχνία του Φανταστικού, τα video games με ήρωες και ιππότες που, εμφανώς, έχουν απόλυτη σχέση με την Ρομαντική κοσμοθέαση να είναι καθαρά φιλελεύθεροι στο στυλ, την συμπεριφορά, την νοοτροπία, το weltanschauung. Η αγάπη τους για αυτά τα πράγματα είναι επιδερμική στην καλύτερη και φετιχιστική στην χειρότερη. Και πόσα άτομα δεν έχω γνωρίσει σε τέτοιους κύκλους όπου ασχολούνται με το "ηρωικό" μέσω ταινιών, κόμικς, παιχνιδιών κλπ. έτσι ώστε να μην πράττουν εξίσου ηρωικά στην πραγματική τους ζωή. Με λίγα λόγια για αυτά τα άτομα η Φαντασία δεν λειτουργεί απελευθερωτικά αλλά αποφευκτικά.
Και για δες, για ακόμη μία φορά, τι καλά χώνεψε όλη αυτή την κουλτούρα το χωνευτήρι του Θεού της Ύλης (ο κατά κόσμο Φιλελευθερισμός). Επειδή προφανώς αυτό το σύστημα αντιλήφθηκε εδώ και καιρό (μην ξεχνάς ότι από τον 18ο αιώνα στον κόσμο που έχουν διαμορφώσει αυτοί ζούμε, με ελάχιστες εξαιρέσεις) ότι οτιδήποτε έχει Ρομαντικό περιεχόμενο πρέπει να χωνευτεί, στην δική του κρεατομηχανή, έχουμε και τα γνωστά αποτελέσματα των νέρντουλων. Γιατί να μην διαβάσω ένα κόμικ με έναν γυμνασμένο Ταρζάν/Θωρ/Ηρακλή στο εξώφυλλο και να μην θέλω να γυμναστώ; Γιατί να παίζω Skyrim και να μην βρίσκω τα θετικά μίας παλαιότερης εποχής όπου ο άνθρωπος θεωρούσε τις μεταφυσικές αλήθειες δεδομένες και πάλευε με νύχια και με δόντια για να βρει το σωστό και το λάθος; Όλη αυτή η κουλτούρα είναι 100% δική μας και προφανώς θα την διεκδικήσουμε. Και επειδή ανέφερες περί παιδικότητας. Είναι άλλο πράγμα το παιδικό (η σημαία της ΦΛΕΦΑΛΟ, το πρόσωπο ενός παιδιού έχει στο κέντρο της) και άλλο το παιδιάστικο. Υπάρχει έντονη διαφορά.

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Όχι και το Skyrim ρε Αχιλλέα χαχα οι επιλογές του T.H να κάνει το franchise πιο μεγάλο οδήγησαν στα απόσκατα του fallout 4 και του fallout 76. Morrowind και daggerfall κλάσης ανώτερα και με καλτ αισθητική. Μετά το oblivion χάλασε εντελώς η Bethesda και σήμερα μόνο το Kingdom Come Deliverance αξίζει από τα μεσαιωνικά rpg

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Άσβεστο το μίσος για τον κόσμο που οραματίζεται ο μεταμοντερνισμός

https://www.google.com/amp/s/www.sport-fm.gr/article/amp/mpartselona-bideo-apo-to-gkremisma-tou-kamp-nou-amp/4896412

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ρε γκαρσόνι, αυτό που κάνουν τα παιδιά, ο Ντεμπόρ και οι καταστασιακοί το λένε detournement

https://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9tournement

παίρνουν δηλαδή εκφάνσεις της εμπορευματοποιημένης ή συστημικής κουλτούρας και τις κάνουν reclaim για αντιεμπορευματικούς και αντισυστημικούς σκοπούς. Ειδικά δε όταν αυτές (πχ τα κόμικς) έχουν ρομαντικές απαρχές, αυτό το reclaim έχει τα στοιχεία επιστροφής στις ρίζες. Δηλαδή είναι και έμπρακτη παραδοσιοκρατία εκτός από έμπρακτος αντικαπιταλισμός.

Εσύ, πάντως, χρησιμοποιείς συνεχώς στα σχόλιά σου τη λέξη ρομαντισμός ειρωνικά. Πέραν του γεγονότος ότι τους ρομαντικούς αυτό δεν τους πείραζε ποτέ (οι ίδιοι αυτοειρωνεύονταν), δείχνει από μεριάς σου μια απελπισμένη προσπάθεια να "πικάρεις" την ιδεολογία του συνομιλητή σου, ιδεολογία που εμφανώς δεν γνωρίζεις. Το πιο "παιδιάστικο" λοιπόν εδώ μέσα το κάνεις εσύ, οπότε άσε τα σάπια, δεν πείθεις και γελοιοποιείσαι.

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

larp και κόμιξ είναι της δικιάς μας κουλτούρας των παιδιών των 00s. Όταν μεγαλώνεις στον υλιστικό κόσμο θέλεις να πάρεις δόσεις νοσταλγίας.

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ανεβάστε τις ομιλίες τουλάχιστον. Θα έχουν ενδιαφέρον.

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Θα ανέβει ολοκληρωμένο ρεπορτάζ. Τις ομιλίες δεν τις έχει καταγράψει ολόκληρες κάποιος, απ'όσο γνωρίζουμε.

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
Ο Supplier είπε...

"larp και κόμιξ είναι της δικιάς μας κουλτούρας των παιδιών των 00s."

Άσχετο με το θέμα αλλά νομίζω δεν υπάρχουν "πραγματικά" 00s. Εννοώ ότι δεν υφίστανται ως ιστορική δεκαετία καθώς δεν διατρέχονται από μια συμβατικά ενοποιημένη κουλτούρα ως βασικό αναγνωριστικό στοιχείο. Πχ από όλες τις απόψεις το σωτήριο έτος 2004 ήταν πιο κοντά ξέρω γω στο 1984 (όχι του Όργουελ, το κανονικό) παρά στο 2009.

Η δική μου περιοδολόγηση λοιπόν δεν περιλαμβάνει καθόλου Aughts (άκου λέξη..) αλλά θέλει την μακρά δεκαετία των 90s να ξεκινάει την διετία 86/87 -χοντρικά με το οριστικό ξεπέρασμα της μεταπολεμικής αντικουλτούρας- και να ολοκληρώνεται την περίοδο 2005/2007 με την διάδοση των σόσιαλ και των smartphones. Συγκεκριμένα: 2005=yt, 2007=φάτσαμπουκ και εξυπνοκινητά. Κάπου εκεί σκάει μια πολυεπίπεδη βαθυπυρηνική τομή που εγκαινιάζει την εποχή του ξαναζεσταμένου τεχνοφουτουριστικού χυλού σε μεταμοντέρνα/δυστοπική συσκευασία.

Τώρα σχετικά με τα λεγόμενα early 00s (2000-2004) και το γενικότερο Y2K κλίμα, ε αυτά πιστεύω ήταν προέκταση των 90s. Γκλίτερ και βλαχομπαρόκ, τρας τουβού και σαπουνόπερες, Lara Croft και Τερμινέιτορ 3, playboy κρυμμένο στο πάνω ράφι, Ντόλυ Πάρτον και Γουίτνευ Χιούστον ακόμα στo κουρμπέτι, το ιντερνέτι να αποτελεί για τους περισσότερους τέρρα ινκόγκνιτα κτλ. Βασικά πιο 90s δεν έχει...

"Όταν μεγαλώνεις στον υλιστικό κόσμο θέλεις να πάρεις δόσεις νοσταλγίας."

Για την νοσταλγία έχεις απόλυτο δίκιο, έχει πάψει πλέον να αποτελεί προνόμιο γεροντάδων και χτυπάει ολοένα και περισσότερο τις νεότερες γενιές. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

1) Ο προ-ιντερνετικός κόσμος μπορεί να παρήλθε οριστικά αλλά είναι ακόμα τριγύρω και επιβιώνει ως μυθολογία μέσα από υλικό (έντυπα και ταινίες) περασμένων δεκαετιών και τις αφηγήσεις μεγαλύτερων. Αυτά δημιουργούν συνθήκες ψεύτικης νοσταλγίας σε νεότερους, οι οποίοι μπορεί να μην βίωσαν ποτέ αυτήν την εποχή (πχ τα 80s/early 90s) αλλά την λαχταρούν σε σχέση με την τωρινή σαβούρα.

2) Τα σημερινά trends έχουν διάρκεια 2-3 χρόνια το πολύ και μετά κλείνουν τον κύκλο τους και καθίστανται αντικείμενο ρετρολαγνίας. Γι' αυτό έχεις τις σημερινές 30ρες να νοσταλγούν τις "παλιές καλές" εποχές των.. emo και των scene kids (lel) ή βλέπεις zoomers να αποτίουν φόρο τιμής στα.. early 10s (υπάρχουν σχετικά αφιερώματα), θαρρείς και αναφέρονται σε ιστορίες από τον Α' ΠΠ.

3) Το διαδίκτυο σου δίνει τόνους πληροφοριών ανά πάσα στιγμή. Έτσι με δυο κλικ μπορείς να εκτεθείς σε βίνταζ ταινίες, βίνδεος, μουσικές, γενικότερες αισθητικές, και άμα το θέλεις να καταβυθιστείς νοητικά σε προγενέστερες, συνήθως εξιδανικευμένες, εποχές. Επίσης, αυτό λειτουργεί και αμφίδρομα. Οι νοσταλγοί διαμορφώνουν το απεριόριστο ιστορικό υλικό του ίντερνετ αλλά με την σειρά του αυτό δημιουργεί νέες στρατιές νοσταλγών. Πάντως παλαιότερα έπρεπε να λιώσεις στο τρέξιμο για να δεις μια συγκεκριμένη παλιά ταινία ή να βρεις έναν εξαντλημένο δίσκο κτλ.

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Αχιλλέας είπε...

Τώρα γιατί το κάνεις αυτό ρε ανώνυμε; Για να τα αγοράσω στο Steam; Πόσο να αντέξει και αυτό το ρημάδι το πορτοφόλι; Χα χα!

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Χαχαχα μη φοβάσαι Αχιλλέα το daggerfall είναι το elder scrolls II(το Skyrim είναι το V) και είναι δωρεάν, απλά μην το κατεβάσεις από το steam οι μπαγλαμάδες έχουν την λάθος έκδοση και είναι γεμάτη με bugs, καλύτερα κατέβασε το από το unity που είναι με όλα τα patches και έχει και mods. Το morrowind είναι το τρίτο elder scrolls και νομίζω κάνει 6€. Πάντως αυτό που προτείνω σε όλους και μακάρι να υπάρξει και αφιέρωμα είναι το Kingdom Come Deliverance, αυθεντικό μεσαιωνικό game πέρα από αμερικανιές και χολιγουντιανές μαλακίες. Διαδραματίζεται στη μεσαιωνική Τσεχία κατά την διάρκεια της Αγίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όταν αντιμετώπιζε μογγολικές επιδρομείς

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην το αγοράσω στο steam. Πειρατικά το κατεβάζω, σκατά στα μονοπώλια.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μα υπάρχουν δεκάδες αφιερώματα και walkthroughs για το kcd. Είναι περπατημένο παιχνίδι με 5 χρόνια παρουσία. Με ένα ψάξιμο βρίσκονται όλα. Ανακοινώθηκε και 2 το 2014.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...
υπάρχει απίστευτη παρακμή τελευταία. Απλά κοιτάξτε τι μουσική έπαιζε πριν τριάντα χρόνια και συγκρίνετε. Η μέρα με τη νύχτα!!

Τετάρτη, 12 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Κάθε γενιά έχει τον πολιτισμό που της αξίζει. Όταν είμαστε όλη μέρα στα μκδ και στα παιχνίδια αυτό θα έχει επίπτωση και στην παραγωγή μουσικής.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το φεστιβάλ ήταν για τον βυζαντινό μεσαίωνα ή τον ευρωπαϊκό; Κρίμα που δεν καταγράψατε τις ομιλίες.

Τετάρτη, 12 Ιουλίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Η περιοχή είχε ενδιαφέρον μεσαιωνικό ιστορικό υπόβαθρο. Τόσο βυζαντινό όσο και φράγκικο. Και στα δύο έγιναν αναφορές από τον Σταμάτη καθώς και στην σημασία της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου για την διαμόρφωση της νεώτερης ελληνικής εθνικής συνείδησης.

Επίσης στην αναβίωση υπήρχαν δύο ομάδες ντυμένων. Η ομάδα GRIFFIN με μεσαιωνικές στολές τριών περιόδων (12ου, 14ου, 15ου αιώνα) και η δεύτερη ομάδα στην οποία είχαν χωριστεί ντυμένοι με τις στολές των αντιμαχόμενων του μεσαίωνα. Μέλη την λέσχης και ιππικών συλλόγων της Ανδραβίδας με βυζαντινές στολές ενώ η ομάδα Ritter μαζί με μέλη του συλλόγου Εστία της Ανδραβίδας με τις στολές των Βιλλεαρδουινων και φράγκικων ταγμάτων.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι άποψη έχετε ως λέσχη για το ίδρυμα Ιων Δραγούμη που είχε δημιουργήσει το ΛΑΟΣ πριν 15 χρόνια;Είχε σοβαρή εθνική δράση ή ήταν μια ύβρις στο πρόσωπο του διανοητή;Σήμερα είναι τελείως ανενεργό πάντως

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν υπήρξε ποτέ πραγματικό ίδρυμα. Μια σφραγίδα ήταν. Μόνο λόγια του αέρα και ψεύτικες προσδοκίες, όπως όλη η ελλαδική Δεξιά. Ίδρυμα χωρίς ούτε μία έκδοση βιβλίου ή εντύπου γίνεται να υπάρξει; Ούτε βιβλιοθήκη και αρχεία είχε απ'όσο ξέρουμε. Τίποτα. Απλώς ένα όνομα ήταν.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά ο Καρατζαφέρης δηλαδή κορόιδεψε τους Έλληνες Εθνικιστές σκυλεύοντας την μνήμη του Ίωνα.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Νταξ και τα 00s είχαν καλές στιγμές. Στον σκληρό ήχο είχαμε slipknot, emmure, την δεύτερη φάση των megadeth και ένα σωρό μπαντάρες. Αλλά γενικά ζούμε σε παρακμή που δεν έχει τέλος. Όχι μόνο στην μουσική παντού.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με την τουρκία.Ο Ερντογάν βάζει και την Σουηδία στο ΝΑΤΟ,θα πάρει και τα εξοπλιστικά του και οι δεξιοί γκόμπλιν θα συνεχίζουν να δίνουν 40 τις εκατό στο κωλοκόμμα τους.Μέχρι να ξεπουληθεί κάθε ελληνική γη στο τέλος..

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τα 'λεγε το λαμόγιο ο Καρατζαφέρης προεκλογικά και είχα βάλει και το βίντεο εδώ.

Έλεγε μιλώντας για το ξεπούλημα του Αιγαίου, "το ζήτημα είναι να το περάσει ο Κούλης ως νίκη, να το φάει ο λαουτζίκος ως νίκη της Ελλάδας να μην γίνουν μπάχαλα όπως με τις Πρέσπες."

Τα ΜΜΕ τα ελέγχει ο Κούλης, ήδη ολόκληρος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ιδιωτικού κεφαλαίου προωθεί τη γραμμή ότι ήταν τάχα "νίκη Κούλη", κάποια γεγονότα τα διαστρέφουν σε εμετικό βαθμό (ότι τάχα τα φ16 τους δεν θα χτυπάνε εμάς), άλλα δεν τα αναφέρουν καν (ότι αποστρατιωτικοποιήθηκαν τα νησιά και ο οπλισμός θα πάει είτε Ουκρανία είτε Έβρο), άρα, συμβαίνει ό,τι ακριβώς ζήτησε ο Τζαφέρ, και οι μπαντριώντεζ θα κάνουν την πάπια.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Όπως κάνουν διαχρονικά όταν είναι ανάγκη να γίνει εθνοκεντρική αντιπολίτευση στην Δεξιά και να υπάρξει σύγκρουση με τους υποστηρικτές των γραμμών που δίνει η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Παρασκευή, 14 Ιουλίου, 2023

 
Ο apo είπε...

Παρακολουθώ χρόνια το blog σας, έχω διαβάσει αρκετά τεύχη τού περιοδικού, αλλά είναι η πρώτη φορά πού νιώθω την ανάγκη να γράψω.Θεωρω ότι αυτή την στιγμή,η φλεφαλο είναι ίσως η πιο δυναμικά εξελισσόμενη καί ποιοτική έκφανση του ελληνικού εθνικισμού.Κυριως διαδικτυακά, αλλά εσχάτως και στον πραγματικό κόσμο με αυξανόμενη τάση εξωστρέφειας,κάτι πού ο λεγόμενος "χώρος"έχει ανάγκη.Δυστυχώς φέτος δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην εκδήλωση αλλά ελπίζω στις επόμενες (κ καλύτερες) μιας πού, όπως ο Σταμάτης, έχω καταγωγή από Ανδραβίδα καί με ενθουσιάζει η μεσαιωνική ιστορία της περιοχής κ γενικότερα του ελληνικού χώρου(όντας καστροπεριηγητής).Συνεχιστε έτσι.Δυναμικα και ρομαντικά...

Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ευχαριστούμε apo. Σε περιμένουμε για να τα πούμε από κοντά όποτε το θελήσεις αν ζεις στην Αθήνα - ή και στην Θεσσαλονίκη (απλά στην συμπρωτεύουσα έχουμε λιγότερα μέλη). Ιδίως εφόσον κατάγεσαι από τα ίδια μέρη με τον Σταμάτη θα έχετε να πείτε πολλά περαιτέρω και θα είναι χρήσιμη η κάθε συμβολή ώστε να καθιερωθεί το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ ως θεσμός.

Παρασκευή, 14 Ιουλίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Για το συγκρότημα dead can dance τι άποψη έχετε; Ανήκουν στο folk νεοκλασικό;

Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2023

 
 Ο Σταμάτης είπε...

Παλιά, στην εποχή της εφηβείας μου, τους αποκαλούσαμε συγκρότημα του dark wave punk rock. Με τις μεταγενέστερες τομές δεν μπορώ να είμαι εντελώς βέβαιος. Δεν τα παρακολούθησα τα νεώτερα ρεύματα όπως το neofolk, neoclassical κλπ.

Παρασκευή, 14 Ιουλίου, 2023