Stranger Things


                                                         από τον Flammentrupp

Η τηλεοπτική σειρά Stranger Things έκανε πρεμιέρα στις 15 Ιουλίου 2016 στο συνδρομητικό κανάλι Netflix. Το σενάριο και η σκηνοθεσία ανήκουν στους αδελφούς Duffer, οι οποίοι αποτελούν νέο αίμα στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, του μυστηρίου και του τρόμου στους τομείς του σεναρίου, της σκηνοθεσίας και της παραγωγής. Τα αδέλφια συστήθηκαν στο κοινό το 2015 με την ταινία τρόμου Hidden, ενώ ακολούθησε η τηλεοπτική σειρά φαντασίας και τρόμου Wayward Pines, μόνο ως σεναριογράφοι, βασισμένη στην ομώνυμη τριλογία του αμερικανού συγγραφέα Blake Crouch.



                                                 ΥΠΟΘΕΣΗ του Stranger Things
Στις 6 Νοεμβρίου 1983, στην φανταστική πόλη Hawkins της πολιτείας Indiana, τέσσερα δωδεκάχρονα αγόρια, παίζουν επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου Dungeons and Dragons στο σπίτι του ενός. Αφού βραδιάσει, ξεκινούν οι τρεις την επιστροφή στις οικίες τους με τα ποδήλατά τους. Όταν χωρίζει ο κοινός δρόμος τους, το αγόρι με το όνομα Will Byers εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Έκτοτε, ξεκινούν δύο διαφορετικές προσπάθειες ανεύρεσης του μικρού, μία από τους φίλους του και μία από την μητέρα και τον αδελφό του σε συνεργασία με τον τοπικό σερίφη. Στην πορεία, οι φίλοι του βρίσκουν στο δάσος της περιοχής μόνο του ένα περίεργο, ψυχοκινητικό κορίτσι (έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει ένα φυσικό σύστημα -άνθρωπο, ζώο, κατάσταση- χωρίς να έρχεται σε άμεση/φυσική επαφή μαζί του) το οποίο ισχυρίζεται πως γνωρίζει το που βρίσκεται ο χαμένος Will. Σιγά-σιγά ανακαλύπτουν όλοι την -εκτός καθημερινής πραγματικότητας- αλήθεια, ενώ στο κατόπι τους βρίσκεται και μία κυβερνητική υπηρεσία, υπεύθυνη για τα πειράματα που οδήγησαν στην τωρινή κατάσταση, η οποία προσπαθεί να σκεπάσει τα γεγονότα και να κλείσει στόματα.     

                                                                ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Οι βασικοί πρωταγωνιστές της σειράς είναι οι τέσσερις έφηβοι. Οι τρεις φίλοι του χαμένου αγοριού, Finn Wolfhard (με εμφανίσεις στις σειρές φαντασίας The 100 και Supernatural και ρόλο στην επερχόμενη ταινία It βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King), Gaten Matarazzo(με συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις στο Broadway), Caleb McLaughlin (επίσης, συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις στο Broadway και σε τηλεοπτικές σειρές) αλλά την παράσταση κλέβει η Millie Bobby Brown που ενσαρκώνει την Eleven (El), το ψυχοκινητικό κορίτσι. Έχει συμμετάσχει σε επεισόδια τηλεοπτικών σειρών όπως οι NCISIntrudersGreys Anatomy κ.α., θεωρείται η καλύτερη της (πολύ νεαρής) γενιάς της κι έχει ήδη προταθεί για βραβείο καλύτερης ερμηνείας για τη συμμετοχή της στη σειρά.


Μαζί με τους μικρούς, συμπρωταγωνιστούν και τρεις γνωστοί ηθοποιοί. Η Winona Ryder (Σκαθαροζούμης, Ψαλιδοχέρης, Δράκουλας, Άλιεν η αναγέννηση κ.α.) υποδύεται την μητέρα του χαμένου αγοριού, ο David Harbour (Brokeback Mountain, Ο πόλεμος των κόσμων, πολλά επεισόδια σε τηλεοπτικές σειρές κ.α.) που υποδύεται τον σερίφη και ο Matthew Modine (Full Metal JacketBirdy, κ.α.) που υποδύεται τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας που προσπαθεί να κρύψει τα πραγματικά γεγονότα. 

                                                        ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Αν και ο τρόμος (horror) δεν είναι στις προτιμήσεις μου, η σειρά μου άρεσε. Ο βασικός λόγος γι αυτό, είναι το γεγονός πως αποτελεί ωδή στην αγαπημένη δεκαετία του ‘80. Οτιδήποτε έζησα ή μου έκανε εντύπωση (για όλους όσους ζήσαμε τα 80s) βρίσκεται εκεί. Το κούρεμα, το ντύσιμο και γενικώς όλο το στήσιμο των πρωταγωνιστών. Πραγματικά, νιώθεις πως τα πρόσωπα αυτά τα είχες ξαναδεί στη γειτονιά σου τότε. Τα ποδήλατα των έφηβων αγοριών, ίδια με αυτά που κάναμε βόλτες στις γειτονιές. Οι τηλεφωνικές συσκευές και τα walkie-talkie. Το επιτραπέζιο παιχνίδι. Οι ηλεκτρικές συσκευές και η επίπλωση. Τα αυτοκίνητα (αν και αυτά τα βλέπαμε, κυρίως, στις αμερικανικές ταινίες της εποχής). Και μιας και έγραψα για ταινίες, να αναφέρω πως οι αδελφοί Duffer αποτίουν φόρο τιμής στο Χόλιγουντ του ‘80. Το ίδιο το σενάριο θυμίζει τα βιβλία του Stephen King που έγιναν και ταινίες (CarrieChristineMaximum Overdrive κ.α.). Η εφηβική παρέα και τα μυστικά της θυμίζει την αντίστοιχη του «Ε.Τ. ο εξωγήινος» και η όλη περιπέτειά τους τα «Goonies» ή ακόμα και το «Stand By Me». Οι δευτερεύουσες ιστορίες του σεναρίου περιλαμβάνουν κι εφηβικές διαπροσωπικές σχέσεις που αντανακλούν ταινίες τύπου «The Breakfast Club». Γενικώς, άνθρωποι που έβαλαν την υπογραφή τους στην κινηματογραφική αισθητική της δεκαετίας του ’80 Robert ZemeckisJohn Carpenter, κλπ έχουν την τιμητική τους.   


Τα οκτώ επεισόδια του πρώτου κύκλου μοιάζουν σαν να έχουν γυριστεί εκείνη τη δεκαετία. Μπορεί να φαίνονται λίγα για τα δεδομένα που έχουμε συνηθίσει, αλλά γι αυτόν ακριβώς το λόγο η σειρά δεν κάνει κοιλιά και παρακολουθείται άνετα ως μία κινηματογραφική ταινία μεγάλης διάρκειας.

Ιδιαίτερες στιγμές για εμάς τους νέο-ρομαντικούς είναι εκείνες στην αρχή της σειράς όπου ο Will Byers κάνει αναφορά σε τεύχος του κόμικX-Men όπου πρωτοεμφανίζεται η Dark Phoenix (προϊδεάζοντας -τρόπον τινά- τον τηλεθεατή για τα «φανταστικά» γεγονότα που ακολουθούν), καθώς και το σημείο όπου αναφέρει πως ο μυστικός κωδικός για την κρυψώνα του στο δάσος είναι Radagast (Radagast the Brown, ένας από τους μάγους της Μέσης Γης).

Επίσης, ιδιαίτερη είναι και η μουσική. Στους τίτλους έναρξης υπάρχει ένα ορχηστρικό κομμάτι βασισμένο σε συνθεσάιζερ (γενικά, είναι διάχυτη η ατμόσφαιρα των Tangerine Dream) βγαλμένο θαρρείς από χρονοκάψουλα που έφτασε σε εμάς από εκείνη την εποχή (μαζί με τον τίτλο της σειράς που φαίνεται φτιαγμένος από λάμπες νέον, πραγματικά προκαλεί ρίγη συγκίνησης). Δεν υπάρχει κάτι από το χώρο του μεταλλικού ήχου, ωστόσο κάτι σαν «ρόλο» στη σειρά, παίζει το γνωστό τραγούδι Should I Stay Or Should I Go των Clash, ενώ ακούγονται κάποιες στιγμές και 2-3 τραγούδια του ευρύτερου rock ήχου, όπως το White Rabbit των Jefferson AirplaneH μουσική αφορά κυρίως την popπλευρά των ‘80s.    


Η σωστή επιλογή ηθοποιών και η υποκριτική τους απόδοση δίνουν τη δυνατότητα στον θεατή να συνδεθεί με τους χαρακτήρες από την πρώτη στιγμή και να ζήσει μια συνεχή εναλλαγή συναισθημάτων τόσο για την τύχη του αγνοούμενου αγοριού και την κατάληξη των προσπαθειών ανεύρεσης του, όσο και για την προέλευση του πλάσματος που στοιχειώνει την περιοχή κι ευθύνεται για τις απαγωγές. Στην κορυφή των ερμηνειών θα τοποθετούσα τη Winona Ryder. Η απόδοσή της ως μητέρα του χαμένου παιδιού, με κατεστραμμένη οικογενειακή και κοινωνική ζωή, και οι ψυχωμένες προσπάθειες για την ανεύρεση του όταν όλοι το θεωρούν νεκρό, είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Οι δευτερεύουσες ιστορίες και τα flashbacks στο παρελθόν των χαρακτήρων δένουν άψογα με τη βασική ιστορία, προσθέτοντας την τελευταία πινελιά στον καμβά της σειράς. 

Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τη δεύτερη σεζόν, είδα πως δεν υπάρχουν ακριβείς ημερομηνίες για την έναρξή της. Ο κύκλος θα περιλαμβάνει εννιά επεισόδια των οποίων οι τίτλοι έχουν δοθεί στη δημοσιότητα (με την επισήμανση πως ενδέχεται να τροποποιηθούν), ενώ οι  δημιουργοί αναφέρουν πως τα συμβάντα λαμβάνουν χώρα ένα χρόνο μετά τα γεγονότα της πρώτης σεζόν και αφορούν μια «συνολικότερη εικόνα» της εξαφάνισης του Will, καθώς αυτός και οι υπόλοιποι κάτοικοι της κωμόπολης Hawkins που επηρεάστηκαν από αυτήν προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα.


 Η δεκαετία του 1980 είναι η τελευταία εποχή πριν η μεταμοντέρνα τεχνολογία εισχωρήσει στις ζωές μας και τις αλλάξει ριζικά, σε κάθε έκφανση. Η τελευταία ρομαντική περίοδος που έπρεπε π.χ. να βγεις έξω και να αγοράσεις τη μουσική για να την απολαύσεις (και -ιδανικά- να πας στο δισκάδικο με το ποδήλατο), ή να «κοπιάσεις» για να βρεις το αγαπημένο σημείο ενός τραγουδιού ή μιας ταινίας ψάχνοντας με τη βελόνα του πικάπ ή το rewind/fastforward του κασετοφώνου ή του βίντεο, και φυσικά να κοπιάσεις για να βρεις οποιαδήποτε πληροφορία ή να έχεις άμεση επικοινωνία, απόντων του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας. Η γενιά εκείνη, στα εφηβικά της βήματα ή λίγο μεγαλύτερη, βγήκε έξω, έπαιξε επιτραπέζια, λέρωσε ρούχα, έγδαρε αγκώνες και γόνατα. Το Stranger Things είναι εκεί για να μας κάνει να νοσταλγήσουμε τη χαμένη αθωότητα, αλλά και για να αποδώσει σωστά ένα κομμάτι του κλίματος της εποχής σε όσους δεν την πρόλαβαν. Δείτε το. 

Σχόλια:
Ανώνυμος Ο Ανώνυμος είπε...
Τέλειο άρθρο Σταμάτη!
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2017
 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Ανώνυμε, το άρθρο δεν είναι δικό μου.
Ξαναδιάβασε τον τίτλο και θα δεις ότι έχει γραφτεί απ' τον Βασίλη.
Όπως και να έχει, πάντως, ευχαριστούμε για το θετικό σχόλιο.
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2017
 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Απο τα αγαπημενα μου εργα το strange thing

Epic fantasy
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2017
 
Ανώνυμος Ο/Η Skeleton είπε...
Αληθεύει ότι θα κλείσει το blog του ο Sun knight;
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2017
 
Blogger Ο Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...
Skeleton, έχει απαντήσει ο ίδιος σε αυτό το ερώτημα.
Διάβασε προσεκτικά το τελευταίο άρθρο που ανάρτησε και θα το διαπιστώσεις.
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2017