Σωστή Εκτίμηση

Φρονούμε ότι οι αναγνώστες μας οφείλουν να νιώθουν δικαιωμένοι. Όχι μόνο για τα δοκιμιακά άρθρα, τα διηγήματα, τις μεταφράσεις κειμένων και τα δημοσιογραφικά κείμενα, που έχουμε κατά καιρούς γράψει. Αλλά και για τον τρόπο που ερμηνεύουμε καταστάσεις και φαινόμενα, καθώς και για τις πληροφορίες που τους παρέχουμε.

Αναφέραμε πριν λίγο καιρό, σε αναλύσεις για την συνθήκη των Πρεσπών και σε ανταποκρίσεις από τις συγκινητικά δυναμικές διαδηλώσεις της πλατείας Συντάγματος, ότι κάποιοι θα τις χρησιμοποιούσαν ως μια τελευταία άτυπη καταμέτρηση δυνάμεων, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μονοθεματικό κόμμα. Όποιος αναγνώστης θέλει μπορεί να ανατρέξει στις αναρτήσεις του Ιανουαρίου, που υπάρχουν στο ιστολόγιο της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ, προκειμένου να θυμηθεί τα όσα γράφαμε.

Τελικά, επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά και, μάλιστα, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες!! Όπως έγινε γνωστό από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό κι από καθημερινές εφημερίδες, ορισμένοι από τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων ίδρυσαν το νέο κόμμα Ε.ΠΟ.Σ, με σκοπό την ανατροπή της συνθήκης των Πρεσπών μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την συσπείρωση «πατριωτικών» φορέων.

Αν κάποιοι διερωτάστε για εμάς, τελικά, δεν ήταν δύσκολο να μαντέψουμε τι θα συνέβαινε, αν και κανένα μέλος της λέσχης μας δεν διαθέτει γνώσεις... αστρολογίας. Γιατί πολύ απλά, πριν αρκετό καιρό, στο κέντρο των Αθηνών, είχαμε συμμετάσχει σε συνελεύσεις φορέων και προσωπικοτήτων που οργάνωσαν τα μεγάλα συλλαλητήρια του 2018 και είχαμε αντιληφθεί τον τρόπο σκέψης τους.

Αν και, σε εκείνες τις συνελεύσεις, αναλύσαμε επαρκώς, ενώπιον σημαντικών παρευρισκομένων, γιατί ένα μαζικό εθνοκεντρικό κίνημα με καλλιτεχνικές, δημοσιογραφικές κι ακαδημαϊκές δομές και δράσεις, θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο, αποτελεσματικό και εθνικά ενωτικό από οποιοδήποτε ευκαιριακό κόμμα.....αν και εξηγήσαμε πως στις μέρες μας ένα πολυσχιδές τέτοιο κίνημα θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης πολιτικής και κοινωνικής επιρροής από το οποιοδήποτε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης..αν και η πρότασή μας υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων..... αν και οι άμεσες εξελίξεις έδειχναν να μας δικαιώνουν.... αν και ο Σταμάτης έγραψε ένα σημαντικό άρθρο που κωδικοποιεί τις ιδέες μας, επ' αυτού, στην στήλη "Αμόνι", που φιλοξενείται στο τεύχος της Φανταστικής Λογοτεχνίας, το οποίο κυκλοφορεί στα γνωστά σημεία διανομής.... ορισμένοι προτίμησαν να πράξουν εκείνο που είχαν σχεδιάσει εξαρχής. Δηλαδή, να ... «σώσουν την Ελλάδα» με ένα νέο κόμμα.

Τουλάχιστον, αν κρίνουμε απ' την ονομασία του κόμματος, φαίνεται ότι η παρουσία μας σε εκείνες τις συζητήσεις τους άφησε μια αισθητική επιρροή. Δυστυχώς, όμως, δεν κατάφερε να τους αποδεσμεύσει απ’ την σαγήνη των αστικών αξιωμάτων.

Και το πρόβλημα είναι ότι απ’ την στιγμή που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις για το μακεδονικό (πριν ένα χρόνο) μέχρι και σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας που απέκτησαν δικαστικά προβλήματα λόγω της συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις αυτές. Ευχής έργο θα ήταν αν κάποιοι απ' τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων, που διαθέτουν ισχυρό κοινωνικό status, προσέφεραν στους συλληφθέντες την συναγωνιστική τους αλληλεγγύη, παρέχοντας νομική κάλυψη και οργανώνοντας κοινωνική συμπαράσταση. Αξίζουν και οι απλοί αγωνιστές λίγο από τον χρόνο που θα δαπανήσουν (οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων), προκειμένου να οργανώσουν το κόμμα τους. Έτσι, για να μην λησμονούμε τι διαφοροποιεί το κοινωνικό κίνημα από το απλό κόμμα.