Καληνύχτα Ελλάδα

Λίγη ώρα μετά το τέλος του ισόπαλου αγώνα της προηγούμενης Κυριακής, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, μια απ' τις παλιές καραβάνες των οπαδών του Παναθηναϊκού τηλεφώνησε στον Σταμάτη. Βαριές ανάσες έφταναν στο ακουστικό του Σταμάτη και ο τόνος της φωνής του συνομιλητή ανεβοκατέβαινε. Ήταν προφανές πως μόλις είχε επιστρέψει απ’ το γήπεδο.

«Μικρέ, αν χάναμε και το δεύτερο, οι αμυντικοί σας θα συνέχιζαν να ρίχνουν τους επιθετικούς μας μέσα στην περιοχή, μέχρι να βάλουμε κάποιο πέναλτι και τελικά να πάρουμε το Χ».

«Υπονοείς κάτι;» ρώτησε ο Σταμάτης.

«Ναι. Υπονοώ ότι ο Μαρινάκης και ο Μητσοτάκης θα κάνουν ότι περνά απ' το χέρι τους για να μην πάρει τον Παναθηναϊκό ένας επιχειρηματίας του ΣΥΡΙΖΑ. You know who i mean, Δημήτρης Γιαννακόπουλος λέγεται».
«Γιατί το λες αυτό;»

«Γιατί η χειρότερη εντεκάδα μας από τότε που θυμάμαι τον Παναθηναϊκό έπαιζε μονότερμα μια πολύ αξιόλογη δική σας. Και λίγο πριν, 18.000 κόσμου του Παναθηναϊκού φώναζαν, στο κλειστό του ΟΑΚΑ, "Αλαφούζο παραιτήσου” και τον καλούσαν να δώσει τις μετοχές του στον ερασιτέχνη". Δηλαδή στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ποιοι λες να απολάμβαναν την όλη ατμόσφαιρα στις εξέδρες; Αγκαλιά, στις θέσεις των επισήμων, ο Δημητράκης Γιαννακόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας! Σου λέει κάτι αυτό;»

«Κάτι μου λέει. Εσύ τι σκέπτεσαι;» ρώτησε ο Σταμάτης.

«Σκέπτομαι ότι αν ο Ολυμπιακός περνούσε από το ΟΑΚΑ άνετα, όπως όλοι περιμέναμε, ο Αλαφούζος θα την είχε άσχημα. Ο πόλεμος που θα δεχόταν από τον κόσμο του Παναθηναϊκού για να παραιτηθεί θα ήταν ανοικτός. Τα δημοσιογραφικά του παπαγαλάκια δεν θα έβρισκαν υλικό για να συνεχίσουν να παραμυθιάζουν τους αδαείς. Θα ήταν κυριολεκτικά στριμωγμένος στην γωνία. Τώρα, όμως, πήρε παράταση ζωής στην προεδρεία».

«Λες ότι παίχτηκε τέτοια διαπλοκή;»

«Λέω ότι εσύ ξέρεις να αναλύεις την πολιτική στρατηγική καλύτερα απ' όλους μας. Γνωρίζεις, λοιπόν, ότι ο Βαγγέλας είναι ο αληθινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πιστεύεις ότι θα αφήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον πιο ένθερμο καναλάρχη υποστηριχτή της, να χάσει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός; Και, μάλιστα, από έναν επιχειρηματία του ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, βέβαια. Εξάλλου, ο Βαγγέλας μια χαρά τον βολεύει τον Αλαφούζο ως αντίπαλο. Γιατί να οργανώσει νέα τακτική, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Δημητράκη; Κι αν αυτός φανεί πιο ζόρικος; Γι αυτό σου λέω, το τερπνόν της Νέας Δημοκρατίας, μετά του ωφελίμου της αντιπαλότητας ενός αδύναμου διεκδικητή. Αυτό εξυπηρετήθηκε χθες. Καληνύχτα!»

Ο Σταμάτης κρατούσε ακόμη το ακουστικό όταν άκουσε τον χαρακτηριστικό διακοπτόμενο ήχο της γραμμής που είχε κλείσει. Έπειτα, η ματιά του έπεσε στην βιβλιοθήκη. Το πολύχρωμο εξώφυλλο ενός παλιού περιοδικού Γκολ τράβηξε την προσοχή του, ανάμεσα στην στοίβα των εντύπων. Αφού χαμογέλασε αχνά, ακούμπησε το ακουστικό στην βάση του και μονολόγησε.

«Όπως και να έχει το πράγμα, καληνύχτα Ελλάδα....»

Λίγο μετά είχε βυθιστεί στην ανάγνωση παλιών και αγαπημένων ποδοσφαιρικών ιστοριών. Εικονογραφημένων, σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο παιζόταν ακόμη στις αλάνες, τις αυλές και τα γήπεδα.