Ανταπόκριση από την σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους νεκρούς του δυστυχήματος των Τεμπών (16-03-2023)


                                                            από τον Flammentrupp

Προσωπικοί και επαγγελματικοί λόγοι με είχαν υποχρεώσει να μην παραστώ στις προηγούμενες κινητοποιήσεις για το δυστύχημα των Τεμπών. Σήμερα, που οι καταστάσεις ήταν κατάλληλες, κατάφερα να δώσω το παρών. Οποιοσδήποτε Έλληνας και οποιαδήποτε Ελληνίδα που τους έχουν απομείνει κάποιες στάλες αξιοπρέπειας, καλά θα κάνει να συμμετέχει σε τέτοιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ιδίως εφόσον περιλαμβάνουν την βάσιμη καταγγελία ότι πρόκειται για μια μαζική δολοφονία ανθρώπων που αφέθηκε να συμβεί για λόγους κυβερνητικής ανικανότητας και ιδεολογικής εμμονής.


Ο κόσμος πολύς, αν και απ’ ότι μου είπαν τα άλλα μέλη της Λέσχης, πρέπει να ήταν λιγότερος σε σχέση με τις προηγούμενες δύο συγκεντρώσεις. Κυρίαρχα ήταν και πάλι τα Αριστερά κόμματα με τα συνδικάτα τους. Υπήρχαμε βέβαια και εμείς μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τα απομεινάρια του παλιού μπλοκ των Αγανακτισμένων στο οποίο συναντά κανείς από την Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. άλλες εθνοκεντρικές ομάδες μέχρι εκπροσώπους κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερά πατριωτικά. Ήταν για μια ακόμη φορά το μοναδικό σημείο που υπήρχαμε διαδηλωτές με ελληνικές σημαίες και ένθερμο πατριωτικό φρόνημα.


Ξεχωριστή παρουσία ανάμεσά μας μια μεγάλης ηλικίας κυρία που κατεβαίνει σε κάθε συγκέντρωση με την ελληνική σημαία και δικά της πλακάτ. Η συγκεκριμένη κυρία μόλις αντιλήφθηκε τις ιδεολογικές μας καταβολές συζήτησε μαζί μας τον καημό της. Μας είπε ότι έρχεται σε όλες τις συγκεντρώσεις με την ελληνική σημαία και πολλές φορές έχει δεχτεί προπηλακισμούς από αντιφασίστες νεαρούς για να την κατεβάσει. Αλλά αυτή επιμένει. Δεν εγκαταλείπει την θέση της και συνεχίζει να δίνει την μάχη της σε κάθε διαδήλωση. Χωρίς να ανήκει σε κανένα κόμμα. Μόνο με την Ελλάδα στην καρδιά. «Δεν το χωράει ο νους μου ότι δεν αγαπούν την πατρίδα μας. Οι πολιτικοί είναι πουλημένοι. Αλλά και τα νέα παιδιά που διαδηλώνουν; Αν δεν αγαπούν την Ελλάδα μας τότε γιατί αγωνίζονται;» διερωτήθηκε η αγαπητή γιαγιά. Δεν είχαμε τον χρόνο και δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις να τις εξηγήσουμε τι σημαίνει η ιδεολογική αντιπαράθεση, ποιοι είμαστε οι εθνικιστές, ποιοι είναι οι φιλελεύθεροι, οι μαρξιστές και οι αναρχικοί. Αλλά δεν είχε και καμία σημασία. Σημασία είχε ότι το πατριωτικό συναίσθημα, η ελληνική φλόγα της γεννά την ευαισθησία να είναι πολιτικά ενεργή. Της είπαμε να μην φοβάται. «Είμαστε εμείς εδώ γιαγιά, δεν σε πειράζει κανένας τώρα. Ο Θεός να σου δίνει ζωή να αγωνίζεσαι για την πατρίδα» της απάντησε ο Σταμάτης και την τράβηξε λίγο παράμερα καθώς το μπλοκ των ΕΑΑΚ απλωνόταν γύρω μας.      


Αν εξαιρέσουμε το συγκεκριμένο σημείο σε όλο το υπόλοιπο κέντρο, από τα προπύλαια και την Κλαυθμώνος μέχρι τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αριστεροί και αναρχικοί αναπτύσσονταν σε διάφορα μπλοκ. Πρέπει να πλησίασε τις 30.000 η συμμετοχή. Οι 10.000 ήταν σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο μπλοκ του ΠΑΜΕ και όλοι οι υπόλοιποι μοιραζόμασταν στις επιμέρους ομαδώσεις. Τα πανό αναφέρονταν στην δολοφονία αλλά και σε ιδιωτικοποιήσεις (δηλαδή, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ημέτερους ολιγάρχες) που αποτελεί το «Ιερό Δισκοπότηρο» κάθε προσκυνημένου φιλελέρα. Φρέσκο παράδειγμα, η μετατροπή σε ΝΠΙΔ του ογκολογικού νοσοκομείου Παίδων. Η φιλελεύθερη Δεξιά απαξιώνει τα παιδιά σου από την ώρα που γεννιούνται κυρ-Παντελή. Ατή είναι η αλήθεια. Και δεν διστάζει να βάλει το χρήμα πάνω και από τον παιδικό καρκίνο. Αλλά, όπως σε συμβούλεψε χθες η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να σκύψεις ευλαβικά το κεφάλι και να παραμείνεις ΝΔούλος. Για να είναι η χώρα πρωτοπόρος στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η Ελλάδα 2.0, εσύ με την η κυρα-Παντελίτσα, πρέπει να παραμείνετε προσκυνημένοι. Κι αν κάποια στιγμή αναρωτηθείς «τι γίνεται ρε;», να ανεβάσεις φωτό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτεις και να γράψεις «Ελευθερία ή Θάνατος». Αυτό το οξύμωρο σχήμα, ταιριάζει απόλυτα με τα πιστεύω σου και θα σε ηρεμήσει. Σαν την βαλεριάνα πριν τον βραδινό σου ύπνο. Μετά, να βγεις υπερήφανος και να υπερασπιστείς τον πρωθυπουργό, γράφοντας πως «δεν ήξερε». Εμένα μου κάνει πάντως αυτή η εκδοχή. Αν δεν ήξερε, σημαίνει πως δεν τον ενημέρωσαν οι υφιστάμενοι του. Άρα, οι υφιστάμενοι του, τον έχουν σαν το παιδί της φάπας και δεν τον ενημερώνουν για τίποτα. Και οι πολλές φάπες μας κάνουν ένα φατούρο. Το «Παιδί-Φατούρο», λοιπόν. Κανένα πρόβλημα!!! Εσείς τα λέτε, κι εγώ απλά συμφωνώ.


Το αρνητικό που αποκόμισα από την συγκέντρωση είναι παγιωμένο. Συνθήματα χιλιοειπωμένα από ντουντούκες που, ελάχιστοι σε σχέση με το πλήθος, φώναζαν. Η Αριστερά φωνάζει συνθήματα σαν να κλαίει, με έναν τόνο ξεχασμένο κάπου από τα βάθη του 1974. Ήθελα να φωνάξουμε κάτι δυνατό, γηπεδικό, βγαλμένο από τα πεζοδρομιακά παλιά. Π.χ. «Σουλτάνας» γιοι Μητσοτακικοί» (ναι κυρ-Παντελή, «σουλτάνας». Σουλτάνα, Σουλτάνος, Τούρκοι δηλαδή. Ούτως ή άλλως, η αγάπη των ηγετών σας για τον ελληνικό λαό είναι ίδια με αυτή των Γκρίζων Λύκων), «Μητσοτάκη… αγαπιέσαι», «να καεί, να καεί ..το περιεχόμενο που φιλοξενεί…η Βουλή» και άλλα ωραία. Αλλά, δυστυχώς, η εποχή των Αγανακτισμένων φαίνεται ότι έχει παρέλθει.


Ασφαλώς, όταν οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να γίνονται επικίνδυνα πολλοί (μέχρι τις 12-12:30 δεν είχαν συγκεντρωθεί ακόμη μεγάλοι αριθμοί διαδηλωτών) άρχισαν τα επεισόδια. Αυτή την φορά δεν χρειάστηκε να κάνουν οι αντιφάδες το «ξεκάρφωμα». Δεν ήμασταν κοντά στην αρχή της οδού Φιλελλήνων, όπου και ξεκίνησαν τα επεισόδια, για να έχουμε καθαρή εικόνα. Ωστόσο, όλοι συμμετέχοντες που ανέβαιναν στον Άγνωστο Στρατιώτη μας είπαν ότι οι δυνάμεις της ΥΑΤ άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα χωρίς να έχουν προκληθεί. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έλεγαν αλήθεια γιατί τους επιβεβαιώνουν φωτογραφίες και βίντεο που ήδη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και είναι διαθέσιμα για όποιον ενδιαφέρεται να τα δει.


Το «περίεργο» που συνέβη είναι πως 1-2 λεπτά πριν ξεκινήσουν οι ρίψεις, πέρασε από δίπλα μας μια κοπέλα η οποία κάτι έλεγε μιλώντας στο κινητό. Εκείνη την ώρα ήταν μαζί μας ένας φίλος, παλιός χεβυταλλάς γηπεδικός, που θα ήταν ιδανικό μέλος για την λέσχη αν δεν ήταν αναρχικός.  Είχε έρθει από το μπλοκ των αναρχικών και συζητούσε με τον Σταμάτη για τον χθεσινό τελικό του βόλεϊ και την παρουσία της θύρας 7. Ο Στέλιος έπιασε με το αυτί του την κοπέλα που πέρασε δίπλα μας να λέει στο κινητό, «θα αρχίσουν τώρα να ρίχνουν». «Ακούσατε τι είπε; Παίζει να είναι ασφαλίτισσα. Θα αρχίσουν επεισόδια» είπε ο Στέλιος. Εγώ και ο Σταμάτης δεν της είχαμε δώσει σημασία. Ήμασταν στο πεζοδρόμιο, σχεδόν δίπλα στις σκάλες της πλατείας Συντάγματος που οδηγούν στο κέντρο της πλατείας και στις εισόδους του μετρό. Απαντήσαμε στον Στέλιο ότι δεν ακούσαμε τι είπε και αυτός μας επανέλαβε τι είχε πει η κοπέλα στο τηλέφωνο. Αρχικά ο Σταμάτης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πρότεινε να την βουτήξουμε για μια μικρή ανάκριση. Αλλά πριν τελειώσει τη φράση του παρατήρησε κάτι που εγώ και ο Στέλιος δεν είχαμε δει. «Κυπατζού είναι παιδιά. Κοιτάξτε τα ΜΑΤ, κατέβηκαν από τις σκάλες της Βουλής στον Άγνωστο Στρατιώτη. Κάτι ετοιμάζουν». Πράγματι. Χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, όλα κυλούσαν σχεδόν νωχελικά, οι ΜΑΤατζήδες είχαν εμφανιστεί μπροστά μας. Δεν πρέπει να είχαν περάσει ούτε δύο λεπτά μέχρι να συμβούν όλα αυτά όταν ακούσαμε τον ήχο της πρώτης χειροβομβίδας κρότου λάμψης. Οι πρώτες ρίψεις έγιναν τελείως απέναντι, στην αρχή της Φιλελλήνων και σχεδόν πάνω στην Ερμού.


Ακολούθησε ένας σύντομος πετροπόλεμος. Φαινόταν ότι αυτή την φορά οι αντιφάδες δεν είχαν έρθει για πολλά. Μερικές μολότωφ, ένα καπνογόνο και πλαστικά μπουκάλια νερού άρχισαν να εκτοξεύονται προς τους αστυνομικούς. Ήταν τα απαραίτητα σύνεργα ώστε να στηθεί κάπως πειστικά το σενάριο του παρακράτους. Και κάπως έτσι άρχισε η διάλυση της συγκέντρωσης. Ψέκες, κυρ-Παντελή μου. Μην πιστεύεις τίποτα. Ακόμα και ο γερανός της αστυνομίας που πήγε να πέσει με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε διαδηλωτές στην οδό Ακαδημίας, είναι fake news. Είναι βίντεο που έφτιαξε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ από τον τάφο του, αυτός ντε, που έφτιαξε και το βίντεο της ψεύτικης προσελήνωσης, κατά παραγγελία των «ζαιόγιδων» που θέλουν να πλήξουν την καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.


«Είναι βαλτός, είναι όργανο εκείνων που δουλεύουνε στα σκοτεινά και προσπαθούν με κάθε μέσο, με κάθε ατιμία, να συκοφαντήσουν όλους τους τίμιους ανθρώπους που αγωνίζονται για την προστασία της Πατρίδος», έλεγε ο Ανδρέας Ντούζος για τον Ντίνο Ηλιόπουλο στην ταινία Φωνάζει ο κλέφτης. Η συνέχεια της ταινίας, γνωστή.


Οπότε, κυρ-Παντελή μου και κυρα-Παντελίτσα μου, ας μην επιτρέψουμε σε ένα «κωλοτρένο», σε μερικές «νόμιμες επισυνδέσεις», σε κάτι «ψιλοπαιδεραστίες», σε κάτι «νεκρούς εκτός ΜΕΘ» ή σε μια ακρίβεια που ξεκίνησε πολύ πριν τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο αλλά ευθύνεται ο πόλεμος γι' αυτήν, να «συκοφαντήσουν όλους τους τίμιους ανθρώπους που αγωνίζονται για την προστασία της κυβέρνησης».

ΥΓ. Προς αποκατάσταση της αλήθειας: Σε προηγούμενη ανταπόκριση κάποιοι ανώνυμοι σχολιαστές είχαν γράψει ότι αντιφασίστες χτύπησαν είκοσι μέλη μιας εθνικιστικής οργάνωσης. Επειδή αν κάνεις ρεπορτάζ, που λένε και οι δημοσιογράφοι, αποκαλύπτεται ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, η αλήθεια είναι η εξής. Σε συζήτηση που είχαμε σήμερα με άλλους διαδηλωτές της "πάνω πλατείας" που ήταν παρόντες στο περιστατικό ενημερωθήκαμε ότι την προηγούμενη Πέμπτη κάποιοι αντιφασίστες επιτέθηκαν σε τρεις πιτσιρικάδες που φορούσαν μπλούζες ειδικών δυνάμεων του ελληνικού στρατού. Άγνωστο αν αυτοί ήταν μέλη κάποιας οργάνωσης. Αυτό το "κατόρθωμα", ανώνυμα σκουπίδια των μυστικών υπηρεσιών, το παρουσίασαν στα social media ως διωγμό των εθνικιστών από τις διαδηλώσεις. Ο στόχος τους προφανής. Αλλά σχεδιασμένος πρόχειρα. Δεν θα σας περάσει παιδιά.   


Σχόλια:

Ο Σπάρτακος είπε...

Συγχαρητήρια στα παιδιά που κατέβηκαν στον δρόμο με θάρρος δίνοντας ακόμα μια δύσκολη μάχη για την πατρίδα.

Όσο κι αν πονάει ορισμένους, αυτά τα παιδιά είναι που αποτελούν τον ανθό της ελληνικής νεολαίας. Οι υπόλοιποι καθίστε στους καναπέδες σας και κάντε υψηλή κριτική εκ του ασφαλούς...

Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ούτε κριτική μπορούν να κάνουν ούτε τίποτα, αγαπητέ. Έχει αποκαλυφθεί το χάλι τους. Μόνο να να εξαφανιστούν μπορούν. Αλλά και αυτό δεν έχουν την δύναμη να το κάνουν. Συνεχίζουν να υπάρχουν στις κατακόμβες και στα άδυτα της πολιτικής ντροπής.

Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

καλό είναι αυτά να μην γίνονται. έστω πάντως και με αυτό τον αστερίσκο, αν αυτοί που την έπεσαν στο αυτοκίνητο της υπουργού προ-πο ήταν μπαχαλάκηδες δείχνουν ότι έχουν πολιτική μνήμη. ο τρόπος είναι λάθος. η μνήμη πάντως ζωντανή. θυμούνται την πρώην υπουργό προ-πο και της δείχνουν πόσο "ευπρόσδεκτη" είναι στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη. εν αντιθέσει με κάποιους άλλους που άφησαν τους Πλεύρηδες, τους Λαβράνους και τους Γεωργιάδηδες να αλωνίσουν στις συγκεντρώσεις για το Μακεδονικό.

αυτό προς αποφυγίν συγκρίσεων ανόμοιων μεγεθών και πολιτικών χώρων.

https://www.kathimerini.gr/society/562324999/espasan-to-aytokinito-tis-olgas-gerovasili-traymatistike-o-odigos/

Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν αντιλέγουμε. Μάλλον συμφωνούμε.

Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2023

 
Ο Λώλος Δροσινός είπε...

Για τα επεισοδεισα ποιος και γιατι τα προκαλει όπως και για το φαιδρο περιστατικο ( όπως έμαθα) οπου πολλοί ορμανε σε τρεις που δεν τους πειραξαν δεν θελω να αναφερθω.Αυτο που καταλαβα χθες ηταν οτι η κυβερνηση για να παει σε εκλογες θελει να τελειωνει με το πεζοδρόμιο.Βλεπεις οι εκλογες καναπε ειναι πιο βολικες για τους πάνω.Χθες λοιπον είχαμε επιθεσεις και ξυλο απο τα ΜΑΤ χωρις την προφαση καποιου επεισοδειου και μαλιστα σε πιο " κανονικα" ας το πουμε μπλοκ διαδηλωτών.Αυτοι η ποιοτικη αναβαθμιση του κατασταλτικου σχεδιασμου εκτος απο βιασυνη δειχνει επισης οτι " τσουζουν" ( εκτος απο τα ματια και το λαιμο μας) οι διαδηλωσεις το συστημα εξουσιας.Όσο για το αν μπορουν να εξελιχθουν θα ελεγα οχι.Τις βλεπω σαν προθερμανση για οτι μετεκλογικα θα ερθει απο μια καποια κυβερνηση συνεργασιας που θα εχει νεοφιλελευθερη " λαντζα" να βγαλει.Μθα λαντζα που καθυστερησε λιγο ο κοβιντ και το ουκρανικο.Ιδου πεδιο δοξης λαμπρο λοιπον για οποιον θελει σημερα να ζεσταθει( προθερμανση γαρ) να συγκροτησει δυο πραγματα , να οργανωσει ή να οργανωθει κλπ.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Η τετραετής έλλειψη κοινωνικής αντίστασης, ο mediaκός νεοφιλελεύθερος πολυβολισμός και το ξεπούλημα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είχε δημιουργήσει στις ενωμένες κλίκες του Μητσοτάκη, του Σαμαρά και του Σημίτη την αίσθηση ότι θα μακροημέρευαν κυβερνητικά δια περιπάτου. Οι τελευταίες διαδηλώσεις κατέβασαν τα κυβερνητικά ανδρείκελα από το συννεφάκι των ονείρων τους. Προφανώς την έχουν ακούσει για τα καλά. Τόσο λόγω των δημοσκοπικών απωλειών όσο και γιατί εισπράττουν συσσωρευμένη οργή. Διαπιστώνουν ότι η πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ ναρκώνει τα κοινωνικά στρώματα. Δεν τα εκφυλίζει ολοκληρωτικά σε πολιτιστικές και πολιτικές μαριονέτες του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού, όπως θα ήθελαν.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ο C είπε...

----"το ξεπούλημα του ΣΥΡΙΖΑ"----

Επειδή παρακολουθούσα στενά τον συγκεκριμένο χώρο όλη την περίοδο 10-15, μπορώ να διαβεβαιώσω πως ουδέποτε οι ζαίοι υπονόησαν έξοδο από το ΕΥΡΩ, πόσο μάλλον από τις δυτικές διακρατικές συμμαχίες και τις διεθνείς οικονομικές συμβάσεις. Ακόμα και στην περίοδο του 3% διατυμπάνιζαν ρητώς στις πλατείες (υπάρχει υλικό, αποφάσεις κτλ) ότι ο κόσμος να χαλάσει δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη ούτε να φύγουμε από το Μάαστριχτ, απλά θα το ρισκάρουμε με "διαπραγματεύσεις" και τσαμπουκαλίκι στην μάνταμ Μέρκελ και ό,τι κάτσει. Επομένως, δεν υπήρξε κανένα απολύτως "ξεπούλημα", ακολουθήθηκε η "φυσιολογική" ροή των γεγονότων. Όπως, επίσης, ξεπουλημένοι δεν υπήρξαν και ο Σαχλαμαράς με το "σκίσιμο των μνημονίων", ο Κουβέλης με την "σταδιακή απαγκίστρωση", ούτε καν ο Καμμένος με τα ψεκαστικά του, σανοπώλες ίσως, αλλά προδότες, με την έννοια ότι ανήκαν στο "αντισυστημικό χαράκωμα" και μετά πουλήθηκαν στον "εχθρό", δεν νομίζω. Εκ των υστέρων τουλάχιστον δεν στοιχειοθετείται τέτοια κατηγορία.

Μάλλον εδώ θα διαφωνήσουμε αλλά πλέον πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως εναλλακτικός δρόμος που να μην περιλαμβάνει οπωσδήποτε και εθνικό νόμισμα. Σε πλατείες vol 2 λοιπόν (όποτε και αν...) θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την συσσωρευμένη εμπειρία της προηγούμενης περιόδου. Παρεμπιπτόντως, κοντοζυγώνει νέα οικονομική καταιγίδα εκ δυσμών... και βοήθειά μας.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Εντάξει δεν ήταν τόσο κάθετη η δήλωση για την παραμονή στο ευρώ, όπως την θυμάσαι. Υπήρχαν και οι δηλώσεις της ηγεσίας του συγκεκριμένου κόμματος που ήθελαν το ευρώ να μην είναι taboo. Υπήρχε αυτό που γράφεις. Η δήλωση ότι το μνημόνιο θα καταργηθεί όπως ήρθε, με ένα νόμο.

Αλλά πέρα από την σχέση με την ΕΕ, που είναι εξαρχής δύσκολο θέμα για το κόμμα που θέλει να συγχωνεύσει την πλατεία των Αγανακτισμένων με την παρακαταθήκη του Κύρκου, ήταν και η γενικότερη αντισυστημική στάση των τότε ζαιων. Οι δηλώσεις για επερχόμενη σύγκρουση με τους εκπροσώπους της μεγαλοαστικής διαπλοκής. Η διαβεβαίωση ότι θα πήγαιναν μέχρι τέλους τον εκβιασμό στην Μέρκελ. Ότι θα σταματούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτό εννοώ. Αυτό ήταν που έκανε και τον πυρήνα των στελεχών τους να αποχωρήσει, σχηματίζοντας την ΛΑΕ (με όλους μέσα στην αρχή, Ιάνη, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη κλπ). Αν δεν αισθάνονταν και αυτοί ότι ξεπουλήθηκαν κάποιες θέσεις τους δεν θα αποχωρούσαν. Δεν νομίζω να είχαν καταλάβει και αυτοί λάθος τις τότε διακηρύξεις του κόμματος που τους υπηρέτησαν. Όπως και να έχει, υπήρξε μια σημαντική μετατόπιση.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ο C είπε...

Τσακαλώτος, Σταθάκης, Κατρούγκαλος ΚΑΙ Βαρουφάκης ήταν ρητά κατά οποιασδήποτε επιστροφής σε εθν νόμισμα, άσχετα αν ο τελευταίος έπαιξε με γελοία σενάρια παράλληλου νομίσματος κατόπιν εορτής. Υπήρξαμε αυτήκοες μάρτυρες σε ερώτηση που τους απευθύνθηκε στις πλατείες, ήταν όλοι τους κάθετοι και κατηγορηματικοί σε κάθε περίπτωση. Μάλιστα οι όροι "δραχμολάγνοι" και "φετιχιστές του νομίσματος" βγήκαν από τους συγκεκριμένους για να θίξουν τους τότε Καζακικούς, Ανταρσυώτες και δραχμιστές των αγανακτισμένων, όχι από τους Μουρούτηδες όπως νομίζουν πολλοί.

Μόνο η λαφαζανική μειοψηφία και κάποιοι ξέμπαρκοι σαν τον Μηλιό και τον Νταβανέλο έριχναν γραμμή "το ευρώ δεν είναι ταμπού", πάντα όμως ντροπαλά και μόνο σε δεκτικά ακροατήρια μυημένων, επισημαίνοντας κάθε φορά ότι οι συλλογικές αποφάσεις του κόμματος (βλ κλίκα Τσίπρα-Δραγασάκη κτλ) είναι ιερές και απαραβίαστες.

Το θέμα είναι ότι μπλοκάρισμα ιδιωτικοποιήσεων, έλεγχος τραπεζικού συστήματος, ακόμη και πάταξη της διαφθοράς δεν γίνονται εντός στρούγκας. Δεν υπάρχει αυτό το πράμα, μάγκες. Χωρίς να σημαίνει ότι θα γίνουν όλα με την δραχμούλα, κανένας δεν εγγυάται τίποτα, εξάλλου το εθνικό νόμισμα είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Ίσως το θεωρήσετε εξαιρετικά μαξιμαλιστικό και σεχταριστικό αλλά εμπειρικά αυτό αποδεικνύεται, καλό θα ήταν να το έχουμε υπόψιν ως παρακαταθήκη. Πραγματικά μην ελπίζεται ότι η επόμενη κεντροαριστερή πλειοψηφία στην Βουλή θα κάνει κάτι. Το λέω ως "παθών" και εγώ. Λύσεις εντός ευρωσυστήματος δεν υπάρχουν ούτε για πλάκα, και αυτή η διαπίστωση μην εκθλιφθεί ως υπόδειξη παραίτησης και μίρλας.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Καλά σε αυτό συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Δεν τίθεται θέμα.

Στο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γνωρίζεις περισσότερα εφόσον ήσουν στην Αριστερά και παρακολουθούσες τις δραστηριότητες αυτού του κόμματος. Εγώ μετέφερα την γενική εικόνα που λάμβανε ο μέσος Έλληνας, ο οποίος παρακολουθούσε τις εξελίξεις έξω από την Αριστερά (και στην περίπτωσή μου όντας αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ). Η όλη εντύπωση που αποκόμιζε ο μέσος Έλληνας δεν είχε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε, ιδίως στην μετά τον Ιούνιο του 2015 περίοδο. Θες να υποθέσουμε ότι συνέβη λόγω επικοινωνίας; Κανένα πρόβλημα. Αν και νομίζω ότι ακόμα και από όσα γράφεις εσύ φαίνεται ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Όπως και να έχει πάντως δεν αλλάζει κάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεκανίκι του συστήματος και ξεκάθαρα φιλελεύθερο κόμμα. Το έχω γράψει σε παλαιοτέρα άρθρα, εξάλλου. Ασφαλώς και συμφωνώ με αυτή την πτυχή της την τοποθέτησής σου.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Έπεξε ρόλο και η επικοινωνιακή τακτική του Σαμαρά στην εικόνα αυτή. ΣΥΡΙΖΑ = δραχμή, θέλετε να μας βγάλετε από το ευρώ κτλ άκουγε σε κάθε τηλεπαράθυρο ο μέσος ψηφοφόρος. Σε πολλούς αυτό έμεινε ως θετικό

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Έπαιξε σίγουρα. Ισχύει αυτό που γράφεις. Αλλά από την άλλη δεν χρειάζεται να είμαστε μονιστικοί στις ερμηνείες. Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 ήταν σαφώς πιο "radical " από εκείνη του 2015. Το που θα πήγαινε η δουλειά με τους ζαιους φάνηκε καθαρά μετά τις εκλογές του 2012, όταν έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Εκεί εξαφανίστηκαν τα λαϊκοπατριωτικά της πλατείας και έγινε η προσαρμογή στα πλαίσια μιας υπό κατασκευή αστικής φιλελεύθερης Αριστεράς.

Διαφωνώ με τον C στην ενοποίηση της περιόδου πριν γίνουν αξιωματική αντιπολίτευση με την μετά. Όχι ότι έχει άδικο στην τελική του κρίση. Μιλάμε για μειοδότες. Στο συμπέρασμα που καταλήγει συμφωνώ και με το παραπάνω. Αλλά έχω μια ένσταση στο πώς οικοδόμησαν το κομματικό τους προφίλ. Μπορεί όσοι είχαν εσωτερική εικόνα να γνώριζαν τι συνέβαινε. Εμείς που τους παρατηρούσαμε απ'έξω βλέπαμε ότι μέρος των θέσεων που υποστήριζε η κάπως πιο ριζοσπαστική μειοψηφία που αναφέρει ο C, έβγαινε και στην εξωτερική εικόνα του κόμματος. Για παράδειγμα, αναφέρεις εσύ την προπαγάνδα του Σαμαρά, αναφέρει και ο C ότι υπήρχε κεντρική γραμμή να περιοριστούν οι υποστηρικτές της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα αλλά ότι το "ευρώ δεν είναι taboo " το είχε πει και ο ίδιος ο Τσίπρας σε συνέντευξη. Τι άλλο θέλουμε για να δούμε ότι συνολικά το κόμμα έπαιξε το επικοινωνιακό χαρτί του ριζοσπαστισμού των Αγανακτισμένων για να ανέλθει εκλογικά;

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα, ισχύουν όλα αυτά που γράφετε

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ο Ανώνυμος είπε...

Ισχύουν αυτά που λένε τα παιδιά, ισχύουν και αυτά που λέτε οι σχολιαστές. Το θέμα είναι τώρα τι γίνεται. Καλό το πασατέμπο και πορεία που έλεγε και ο Γιοκαρίνης. Καλές και οι διαδηλώσεις για τον φόνο των Τεμπών. Μετά όμως τι γίνεται; Καμία αυτόνομη ομάδα του εθνικιστικού χώρου δεν έχει φτιάξει υπόβαθρο κινήματος. Κανένα κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δεν έχει πιθανότητες να γίνει σοβαρότερο, δυνατότερο και μαζικό. Τι θα εμποδίσει το σύστημα να απορροφήσει τη φθορά σε μερικούς μήνες. Ειδικά εφόσον έχουμε διπλές εκλογές. Τον Ιούλιο, άντε το Σεπτέμβριο το αργότερο, θα είμαστε ξανά στο μηδέν. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται τώρα; Χέσε ψηλά και αγνάντευε μεγάλε. Αυτό γίνεται. Την έχουμε γαμήσει κανονικά. Ώρες ώρες σκέφτομαι ότι έχει δίκιο ο Μαμούτος όταν λέει ότι είμαστε ιδαλγοί της χίμαιρας. Μόνο αυτό μας μένει. Να αγωνιστούμε στο δρόμο και όπου βγει. Εμείς το χρέος μας θα το έχουμε κάνει. Από εκεί και πέρα ότι βρέξει ας κατεβάσει. Ας ξυπνήσουν και οι υπόλοιποι. Παρότι προέρχομαι από το χώρο της αριστεράς τείνω να γίνω εθνικομπολσεβίκος τα τελευταία δέκα χρόνια. Αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση παραβλέποντας την παράμετρο εθνική ταυτότητα δεν γίνεται να υπάρξει.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ο C είπε...

Παιδιά, μην σας πάρω στον λαιμό μου. Μέλος κανονικό με συνδρομές και τέτοια δεν ήμουν στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον κοινωνός κάποιου μυστικού διαλόγου σε επίπεδο ηγετικών κλιμακίων. Ίσως δεν το διατύπωσα σωστά παραπάνω και σας έκανα καταλάβατε λάθος. Επομένως, και εγώ ότι ξέρω είναι μόνο από την επικαιρότητα, τα πηγαδάκια της πλατείας και από κύκλο παλιών γνωστών που παρέμειναν κομματικοποιημένοι και μετά την διάσπαση του '91.

Όντως ο Τσίπρας είχε πει ότι "το ευρώ δεν είναι ταμπού" μετεκλογικά το 12 ως αξ αντιπολίτευση, την ίδια στιγμή που δήλωνε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ευρωζώνης (και των ΕΕ/ΝΑΤΟ κτλ). Το θυμήθηκα τώρα γιατί η αντίφαση αυτή είχε τρολαριστεί από οπαδούς του Αλαβάνου και εξωκοινοβούλιους, και συζητήθηκε στον μικρόκοσμο των μυημένων. Είχαν γίνει ομηρικοί καυγάδες σε φατσαμπούκια και αριστερά μπλογκς, και τότε πρέπει να ήταν που αρκετοί κατάλαβαν που θα πήγαινε η δουλειά, αλλά μήπως υπήρχε και τίποτα άλλο να τους καλύψει πολιτικά; Ποιος; Το ΝΑΡ ή η Αλέκα;

Σήμερα ο αναβαθμισμένος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να μοχλεύει "κινήματα" και πλατείες. Άντε να βάζει τίποτα τελειωμένους αναρχοζαίους με πολιτικά και διάφορα πλήρως απαξιωμένα συνδικαλιστικο-ακαδημαικά δίκτυα για αυτήν δουλειά. Ούτε ο Βαρουφάκης και το light αριστεροχώρι έχουν την ικανότητα να περάσουν για αντισυστημικοί, τουλάχιστον όχι εκτός του τριγώνου Σκουφά-Π Ιωακείμ-Ηροδότου. Καμένα χαρτιά είναι όλοι τους. Πιθανόν να έχετε δίκιο και ο βασικός κίνδυνος για ανάχωμα να βρίσκεται κυρίως στα δεξιά και τον γιαλαντζί εθνολαικισμό.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο κοντά στις ρομαντικές αντικαπιταλιστικές μας ιδέες από ότι το κάθε φιλελεύθερο σκουπίδι των Μουρούτηδων και των Σαμαράδων

Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Να το δούμε κι αυτό, Τσίπρα και Σαμαρά/Μητσολέρα να ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ρομαντικός, και μετά θα σταματήσουμε να βλέπουμε κωμωδίες στο θέατρο ή τον κινηματογράφο. Θα είναι αρκετό αυτό ως θέαμα πολιτικής επιθεώρησης

Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Εντάξει είπαμε, μην ξεφύγουμε εντελώς. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φιλελεύθεροι; Από την οπτική μας το ίδιο πράγμα είναι, ασχέτως αν η ΝΔ είναι πιο επικίνδυνη για άλλους λόγους

Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο (έστω ευρωενταξιακός) ενεργητικός αντικαπιταλισμός του ΣΥΡΙΖΑ προ 2012 είναι γνωστός σε όσους ασχολούνται με την πολιτική. Άλλο που ξεπουλήθηκε αργότερα. Μην ξεχνάμε την εμπλοκή του στα εξεγερσιακά γεγονότα του '08 ενάντια στην Δεξιά αλλά και τα κινήματα ενάντια στις εξορύξεις, τις τσιμεντοεργολαβίες στο κέντρο των Αθηνών κλπ. Το μόνο μείον η ανοιχτά ανθελληνική στάση του στο ζήτημα των μειονοτήτων ("μακεδόνες", θράκη κλπ)

Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Είχε και άλλα μειονεκτήματα την περίοδο που περιγράφεις. Πρώτον λειτουργούσε ως μηχανισμός της αμερικανικής πρεσβείας στην προώθηση της μεταναστευτικής της πολιτικής. Όλα τα δίκτυα του αμερικανικού παρακράτους σε θέματα που αφορούσαν τους μετανάστες κατά την αλησμόνητη εποχή του παλιού Εφετείου στην Κουμουνδούρου κατέληγαν. Συνεπώς έκανε και την ουρά στην κυβέρνηση του Γιωργάκη όταν αυτή έδωσε ψήφο για τις δημοτικές εκλογές στους μετανάστες, με κριτήρια της πλάκας.

Αν ήσουν φοιτητής εκείνη την περίοδο θα θυμάσαι με πόσο μίσος για την Ελλάδα και για τους εθνικιστές ήταν κουρδισμένα τα λίγα μέλη της φοιτητικής του παράταξης. Οι της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. δεν μπορούσαμε να σταθούμε κυριολεκτικά από τα ρουφιανιλίκια τους προς καθηγητές και συμφοιτητές μας. Μας είχαν δώσει παντού.

Όταν ξεκίνησαν λίγα χρόνια αργότερα οι διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων θυμόμαστε τους νεολαίους τους πόσο έξω από τα νερά τους ήταν, βιώνοντας ένα κλίμα παλλαϊκής αντίστασης. Τις πρώτες εβδομάδες ζαιοι, antifa και ΕΑΑΚίτες δεν κατέβαιναν στο Σύνταγμα ή όταν κατέβαιναν και έβλεπαν την Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ να κάνει παρέλαση στην "πάνω πλατεία" πάθαιναν πολιτισμικό σοκ. Εκεί που είχαν εκπαιδευτεί να χώνονται στις κατακόμβες της μεταμοντέρνας φάσης τους έπρεπε να βγουν στον δρόμο δίπλα σε μάζες λαϊκών ανθρώπων. Είχαν χάσει την μπάλα εντελώς.

Αν εξετάσουμε το θέμα σε επίπεδο ηγεσίας, αυτή η ριζοσπαστική στροφή που περιγράφεις έγινε επί Αλαβάνου. Παλαιότερα με τον Κωνσταντόπουλο ήταν το αριστερό μανίκι του σημιτικού ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέκος από την άλλη, όσο ήταν ευρωβουλευτής έκανε δηλώσεις ακόμη και υπέρ του εθνικισμού, ως τρόπου άμυνας στην παγκοσμιοποίηση!! Όταν έγινε επικεφαλής του κόμματος ξέχασε την wanna be Λιμόνοφ προγενέστερη κατάσταση και μετέτρεψε το κόμμα σε αμερικανικό βραχίωνα που λειτουργούσε ως προθάλαμος των Εξαρχείων. Όταν του πήρε την θέση ο Τσίπρας με τρόπο που κάποτε πρέπει να ψαχτεί δημοσιογραφικά γιατί περιλαμβάνει πολλά σκοτεινά σημεία, πήγε να το γυρίσει στον αντιφασιστικό ακτιβισμό (είχε κατέβει σε συγκέντρωση με το μπλοκ της antifa ), είδε πως η ίδια πρεσβεία που τον είχε χρησιμοποιήσει ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και μετά του είχε κλέψει την θέση κατεύθυνε και τους αντιφάδες και το ξαναγύρισε σε έναν ήπιο λαφαζανισμό.

Στο επίπεδο των βουλευτών ο λαϊκός πατριωτισμός που προκρίνουν ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου μετ' τους αγανακτισμένους εκδηλώθηκαν. Παλαιότερα δεν υπήρχε τέτοια τάση. Σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο δημαρχείο Αθηνών για τις ευρωεκλογές του 2009 ένας πιτσιρικάς, αριστερός πατριώτης, είχε μια ελληνική σημαία. Τον έδιωξαν με κλωτσιές. Ήταν μαγκάκι φαίνεται και πήγε να αρπάξει από τον γιακά κάτι γερολιμέντα του Κύρκου που τον έβρισαν λόγω της σημαίας. Είχε γίνει θέμα στις ειδήσεις.

Συνεπώς μην το ψάχνεις. Διαβασμένο και καλλιεργημένο κοινό υποστηρικτών είχε και έχει. Αλλά εθνοκεντρικό δεν είναι το συγκεκριμένο κοινό. Ενώ και η ηγεσία δεν δίνει στα καλλιεργημένα στελέχη χώρο για δράση. Τα κρατά κάτω από το τσίρκο των γνωστών κοινοβουλευτικών ομαδωσεων. Τι όραμα ενός ΠΑΣΟΚ τύπου Ευάγγελου Γιαννόπουλου έχει συνεπάρει τον Τσίπρα και τους γύρω του.

Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αύριο Κυριακή έχει προγραμματιστεί διαδήλωση;

Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν έχουμε διαβάσει κάτι. Μάλλον όχι.

Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

 
Ο against the modern world είπε...

Πριν τρεις μέρες έφυγε ο Μάκης Μαυρομιχάλης (Μανάβης) της 4. Ο τελευταίος της παλιάς σχολής.

https://www.youtube.com/watch?v=3nRInUZjV9U

Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ρεμπούτζουλος είπε...

Αυτή η συνέντευξη ήταν ένα από τα Magnum Opus του old school οπαδικού κινήματος.

Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κάλεσμα για αύριο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. δευτέρα 17:00 στο σύνταγμα. Μάλλον δεν θα έχει την μαζικότητα των προηγούμενων όμως

Κυριακή, 19 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τσίπρας ο ρομαντικός.. Προεκλογική προπαγάνδα από τα lidl. Θα ακούσουμε πολλά παρόμοια μέχρι τις εκλογές.

Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

 
 Ο Επιβάτης αστικού λεωφορείου είπε...

Ο γρουσούζης και η παρέα του νομίζουν ότι το παραμύθι της Ρωσίδας κατασκόπου με το συνοικιακό κατάστημα χειροτεχνιών και τον τροφαντό γάτο θα σταθεί αρκετό για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να σουλουπώσει την εικόνα της Νέας Κλεπτοκρατίας.
Θα του περάσει;

Κυριακή, 19 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Η πλάκα είναι ότι κανονικά την συγκεκριμένη είδηση θα έπρεπε να την θάψουν αν δεν απευθύνονταν σε πρόβατα. Βγήκαν να καμαρώσουν ότι εντόπισαν ξένη πράκτορα αφού αυτή είχε αποχωρήσει από την χώρα και κατόπιν ειδοποίησης από υπηρεσίες του εξωτερικού.

Κυριακή, 19 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Αυτό και αν είναι παράσταση τσίρκου.

Κυριακή, 19 Μαρτίου, 2023