Δολοφονία


Το δυστύχημα που στοίχισε τις ζωές τόσων συνανθρώπων μας δεν είναι αποτέλεσμα τύχης. Αποτέλεσμα τύχης είναι το ότι υπάρχει ακόμη ό,τι απέμεινε από την ελληνική κοινωνία. Μόνο ως θαύμα μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως έθνος. Το υποστηρίζουμε αυτό γιατί με τέτοιες κυβερνήσεις που σχηματίζουν στην πατρίδα μας η πρεσβεία των ΗΠΑ με τους εγχώριους ολιγάρχες, αλλά και επικυρώνουν με την ψήφο τους οι κατευθυνόμενες από τα ΜΜΕ εκλογικές πλειοψηφίες, οι δολοφονικές αμέλειες και -ακόμη χειρότερα- οι πρόστυχες μεθοδεύσεις διάλυσης της δημόσιας διοίκησης οικοδομούν καθημερινά το υπόβαθρο για να προκύψουν τραγωδίες όπως η σημερινή.



Τα υποκριτικά δάκρυα των πολιτικών απατεώνων δεν πρέπει να ξεγελάσουν όσους Έλληνες έχουν απομείνει διανοητικά ζωντανοί. Υπάρχουν ατυχήματα που πράγματι δεν μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό δεν ήταν τέτοιο. Ήταν έγκλημα. Οι κυβερνητικές μαριονέττες των ΗΠΑ και των Βρυξελλών, που απαξιώνουν τον δημόσιο τομέα προκειμένου να ξεπουλήσουν τον εθνικό πλούτο στις ιδιωτικές εταιρίες, έχουν τεράστια ευθύνη για ότι συνέβη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των μηχανοδηγών τα συστήματα ασφαλείας των τρένων είναι ανενεργά. «Αυτό δεν θα γινόταν αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας. Υπάρχουν και δεν λειτουργούν τα συστήματα, έχουν εγκατασταθεί από το 2000, ήταν σε φάση ανάταξης, το έχουμε καταγγείλει δεκάδες φορές. Η επικοινωνία γίνεται μέσω ασυρμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γενιδούνιας και πρόσθεσε πως «είναι σαν να κυκλοφορείς με αυτοκίνητο και να μην λειτουργούν τα φανάρια».

Τι πρωτότυπο, θα διερωτηθεί κανείς. Άραγε η ίδια εγκατάλειψη δεν έχει επιφυλαχθεί για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες; Ισχυρές κομματικές κλίκες δημοσίων υπαλλήλων που δεν επιτρέπουν στους παραγωγικούς τους συναδέλφους να δώσουν στον δημόσιο τομέα την στρατηγική σημασία που έχει για το έθνος. Κυβερνήσεις προδοτών που προωθούν σχεδιασμένα την διάλυση του δημοσίου για να χαρίσουν φιλέτα εθνικού πλούτου στους γκάνγκστερς του κεφαλαίου. Μόνο που πλέον η σήψη είναι τέτοια ώστε να θερίζει άμεσα δεκάδες ζωές. Η παρακμή και η πολιτική αλητεία δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί, όπως συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια.

Μόλις την 7η Φεβρουαρίου η συνδικαλιστική ένωση σιδηροδρομικών υπαλλήλων ΔΕΣΚ-Σ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έγραφε τα εξής.

«Όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή έχει άλλες προτεραιότητες και όχι την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Αντιλαμβάνονται την ασφάλεια ως κόστος. Το Υπουργείο βρίσκει λεφτά για τις διάφορες εργολαβίες αλλά για να ολοκληρωθούν επιτέλους οι σιδηροδρομικές υποδομές και τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας όχι.
[...]

Διάφοροι φορείς, ΟΣΕ και Hellenic Train αλληλομεταφέρουν τις ευθύνες τους αλλά στο τέλος κανείς δεν φταίει. Φταίνε τα φαινόμενα που είναι έντονα και πλημμυρίζει η γραμμή [...] φταίει το χιόνι, φταίνε οι άλλοι, φταίμε λίγο και εμείς, φταίει και ο Χατζηπετρής!! ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ! Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις [...]».

Δυστυχώς το δυστύχημα ήρθε και μάλιστα μετά από λίγες μέρες. Τα χρήματα δεν δόθηκαν για να επιδιορθωθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τρένων. Μπορεί να δόθηκαν για να χρηματοδοτηθούν τηλεοπτικές παραγωγές όπως αυτές του κυρίου Κοκλώνη (εφόσον εξασφαλίζει χρηματοδότηση ο ίδιος δεν μας φταίει σε κάτι, μας φταίει όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης που απλόχερα του έδωσε 10.000.000) ή για να κουρευτούν τα χρέη του κάθε κυρίου Πηλαδάκη. Για τους χρεοκοπημένους κεφαλαιοκράτες του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού και για τα ανδρείκελα της Νέας Δημοκρατίας λεφτά θα υπάρχουν πάντα. Για τις ζωές του κοσμάκη, όχι.

Συνέχισε, λοιπόν, να τους ψηφίζεις μέσε Έλληνα. Συνέχισε να τους επιβραβεύεις, να πανηγυρίζεις μαζί τους γιατί σώθηκε το ευρώ και η φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων. Συνέχισε να χαίρεσαι για την εξαναγκαστική κοινοπραξία του ελληνικού δημοσίου με Ευρωπαίους ιδιώτες. Τέτοια είναι και αυτή των σιδηροδρόμων. Συνέχισε Έλληνα ψηφοφόρε να βλέπεις στις life style εκπομπές πως απολαμβάνουν οι κυβερνώντες τις ζωές στα πάρτι τους (αυτοί πάνε με πολυτελή αυτοκίνητα όχι με το τρένο) συντροφιά με τους παιδεραστές. Συνέχισε να βγάζεις selfie μαζί τους και να φοβάσαι ότι αν τους ασκήσεις την πρέπουσα κριτική μπορεί να έρθουμε στην επικαιρότητα οι «κακοί φασίστες» και ότι θα είναι κακό για εσένα αν δημιουργήσουμε προβλήματα στους ανθρώπους που θεωρούν φυσική νομοτέλεια να κυβερνούν αιώνια την Ελλάδα ως εκπρόσωποι των κορακιών του κεφαλαίου που πλούτισαν με τα λεφτά του δημοσίου.

Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς των νεκρών. «Και εις ανώτερα», στους υπόλοιπους. Σε όλους εσάς που τάχα λυπάστε σήμερα βλέποντας στην τηλεόραση τα εκτροχιασμένα βαγόνια και ακούτε με σεβασμό τα λόγια συμπαράστασης των κυβερνώντων, ενόσω ετοιμάζεστε να ξεχυθείτε στην επερχόμενη εκλογική μάχη για να εκλέξετε ξανά όλους αυτούς που «κράτησαν την χώρα στην Ευρώπη». Σε όλους εσάς που θα αναζητήσετε ευθύνες και λάθη στους μηχανοδηγούς και στους σταθμάρχες, ακούγοντας τις αναλύσεις των εξουσιαστικών ΜΜΕ. Σε εσάς που θα καταραστείτε την κακή μοίρα, ακόμη και τον Θεό. Αλλά δεν θα διανοηθείτε να παραδεχτείτε ποιος είναι ο πραγματικός δολοφόνος, ούτε να αμφισβητήσετε το ξέπλυμα κυβερνητικών ευθυνών που άρχισαν κιόλας από το μεσημέρι οι Ευαγγελάτοι της «ενημέρωσης».



Σχόλια:
Ο C είπε...

Τεράστιο κρίμα. Και το χειρότερο είναι ότι μιλάμε κυρίως για νέα παιδιά που γύριζαν από τριήμερο. Να δώσει ο Θεός δύναμη στους δικούς τους...

Τέτοια ώρα τέτοια λόγια βέβαια, αλλά επειδή πήρε το μάτι μου κάτι ξεσκολισμένους e-ακροκεντρώους, και καλά κοσμοπολίτες απ' τα Κάτω Πετράλωνα και έτσι ναούμ, να την πάνε αλλού την δουλειά και να λένε πάλι τα δικά τους τα Ραμφο-Τζημερικά, καλό είναι να το ξεκαθαρίσουμε: άλλο η δικαιολογημένη οργή για 5οκοσμικούς τοποτηρητές και λαό που τους στηρίζει/ψηφίζει/ανέχεται, και τελείως άλλο οι, με κάθε ευκαιρία, ρατσιστικές ύβρεις κατά του ελληνικού έθνους, που τις μισές από αυτές να απηύθυναν σε μη-Έλληνες θα τους έτρεχαν οι ΜΚΟτζήδες μέχρι την δευτέρα παρουσία. Ξεκουβαλάτε λίγο και βρείτε άλλη ευκαιρία για self hatred...

Τετάρτη, 01 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

μαγκες δεν υπαρχει ελλαδα και ''ελληνικος λαος'', πρεπει να το καταλαβουμε και να το παρουμε αποφαση οριστικα. πρεπει να βλεπουμε την αληθεια καταματα οσο και να ποναει (''γνωσεσθε την αληθειαν και η αληθεια ελευθερωσει υμας''). η χωρα ειναι τελειωμενη. και αυτος ο λαος ειναι αξιος της μοιρας του. οταν πριν τα χριστουγεννα μιλησα για ''λαο κοπρολαγνων'' βγηκαν κατι ελληναραιοι να κραξουν. δυστυχως η πραγματικοτητα σε αυτη την χωρα μας ξεπερνα καθημερινα. βουβη θλιψη, απεριγραπτος ψυχικος πονος και αβυσαλεα οργη (για να μην πω μισος..) για την συνολικη κατασταση. απελπισια για ολους και για ολα.

δεν συμφωνω οτι προκειται απλα για ''παραιτηση'' και ψυχικη κοπωση οπως ειπωθηκε χαρακτηριστικα απο εναν φιλο στην προηγουμενη συζητηση. δυστυχως μιλαμε για πατενταρισμενο ραγιαδισμο και αυτο φανηκε ηδη την εποχη των μνημονιων. οσον αφορα τις νεωτερες ηλικιες εκει μιλαμε πια για αφασια κανονικα, ουτε ''εσωστρεφειες'' ουτε τιποτα. σταρχιδισμος και αγιος ο θεος. δεν χωρανε αλλα συγχωροχαρτια για κανεναν, οχι αλλες δικαιολογιες. πηξαμε στον χαβαλε. ποσες χιλιαδες νεων ανθρωπων πηγαν πατρα το τριημερο της αποκρεω την στιγμη που ολοκληρες οικογενειες ξεσπιτωνονται;; ποσοι εξοργιστηκαν απο τον ξυλοδαρμο του συμπατριωτη τους στην καστορια που εχασε και το σπιτι και την επιχειρηση του;; απλα δεν τους νοιαζει, δεν νοιαστηκαν για τιποτα και για κανεναν και ουτε προκειται να νοιαστουν ποτε. μονον τον κωλο τους, τιποτε αλλο

υγ φιλε ''c'' μην δινεις αξια στους πραιτωριανους της ντπ και στα πρακτορακια του soros. βρωμαει και αυτονων ο κωλος παρα πολυ ασχημα. ασκουν σημαντικη ιδεολογικη και πολιτιστικη ηγεμονια σε συντριπτικο μερος της σημερινης νεολαι(ρ)ας, 5η φαλαγγα ειναι που πρεπει καποια στιγμη να ξεριζωθει απο τα σπλαχνα της ελ κοινωνιας με συνοπτικοτατες διαδικασιες (στην περιπτωση που γινοταν ενα ΘΑΥΜΑ και γινοταν κοινωνικη και εθνικιστικη επανασταση. μονο με ενα θαυμα ανατρεπεται η κατασταση)

Τετάρτη, 01 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δυστυχώς έχεις δίκιο. Ακόμα και αν εμείς θεωρούμε ότι είναι εφικτό να εορτάζονται από τους νέους τα έθιμα (αποκριάτικα και άλλα) και ταυτόχρονα να διατηρείται η κοινωνική ευαισθησία, ο πατριωτισμός και το αγωνιστικό φρόνημα.

Εμείς γιατί δεν τα χάσαμε όταν ήμασταν νέοι; Τα λίγα παιδιά της λέσχης γιατί δεν τα χάνουν; Και στις συναυλίες τους πάνε, και στα μπαράκια πάνε, και μαζί μας έρχονται στις ταβέρνες και στις μπυραρίες. Αλλά ταυτόχρονα είμαστε παρόντες στις μάχες που μπορούμε. Δεν είναι ασυμβίβαστες η διασκέδαση με την σοβαρότητα. Μάλλον το αντίθετο ισχύει.

Αλλά άντε να το πούμε αυτό στα παιδιά που μεγαλώνουν στο ελλαδικό σχολείο της δευτεροβάθμιας και με το τηλεοπτικό life style. Όπως και να έχει, είναι ανηλεής ο προπαγανδιστικός βομβαρδισμός. Και η δυνατότητα απάντησης όσων αντιστεκόμαστε μικρής έντασης. Δεν το αναφέρουμε για να δώσουμε συγχωροχάρτια σε κανέναν. Το αντίθετο. Το γράφουμε για να θυμηθούμε όλοι μαζί κάποιους από τους δρόμους που καταλήγουν στον πατενταρισμένο ραγιαδισμο, όπως σωστά έγραψες.

Τετάρτη, 01 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Φίλε δεν διαφωνώ γενικά αλλά είναι λάθος να νομίζουμε ότι η Ελλάδα είναι εξαίρεση στον κανόνα (είτε θετική, είτε αρνητική). Επειδή έχω ζήσει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης λόγω εργασίας πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και εκεί, και ειδικά πχ στην Αγγλία ακόμα χειρότερα

Τετάρτη, 01 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Αχιλλέας είπε...

Καταλαβαίνω πλήρως τον θυμό σου. Καταλαβαίνω το να βλέπεις άτομα 18-35 να είναι στην κοσμάρα τους, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς μην νομίζεις ότι έχουν πολλές επιλογές.
Οι millenials αλλά και οι zoomers μεγάλωσαν, συνήθως, σε σπίτια όπου τους μεγάλωσε η μητέρα τους και με έναν πατέρα απόντα. Ο πατέρας μπορεί να ήταν απόν είτε επειδή ο άνθρωπος όντως δούλευε, είτε λόγω επιλογής (το γνωστό καφενείο). Μεγάλωσαν λοιπόν αυτά τα παιδιά έχοντας ως νταντά τις βίζιτες (κυριολεκτικά) της μεσημεριανής ζώνης. Το life style του δελτίου του Star, τα περιοδικά του Κωστόπουλου, το Facebook και το Twitter.
Όταν μπήκαν στο Πανεπιστήμιο το σύστημα τους έδωσε δύο δρόμους. Τους είπε είτε μπαίνεις σε νεολαίες life style για τα μπουζούκια, το κοκό και το Μπάνσκο είτε μπαίνεις σε κάτι πιο δυναμικό (όπως τα κινήματα της αριστεράς με ότι αυτό συνεπάγεται, βλέπε ανθελληνισμό, αντιπνευματικότητα και παρωχημένο οικουμενισμό). Ότι επιλογή και εάν έκαναν αυτά τα παιδιά τελικά βγήκαν στην αγορά εργασίας. Δούλεψαν για εκμεταλλευτές boomers, έφαγαν τα μούτρα τους, έβγαλαν 600 ευρώ έχοντας πτυχίο και μεταπτυχιακό, είδαν συμφοιτητές τους που με το ζόρι έβγαλαν την σχολή να βγάζουν 4000 ευρώ κάνοντας καφέδες για συνταξιούχους Γερμανούς και Άγγλους σε νησιά, ενώ οι ίδιοι πρέπει να δουλέψουν εννέα μήνες για να βγάλουν αυτά τα λεφτά. Μετά από ΟΛΑ αυτά λογικό δεν είναι να παραιτηθούν; Λογικό δεν είναι να γίνουν νιχιλιστές, λογικό δεν είναι να πουν «'Ο,τι φάμε και ό,τι πιούμε;». Μην περιμένετε πολλά από τους ανθρώπους, μην περιμένετε να έχουν τις δικές μας αντοχές. Απλά, δεν αντέχουν. Τα αναλύω όλα αυτά και σε άρθρο που έγραψα για το Fight Club και θα ανέβει κάποια στιγμή.
Μην ξεχνάτε παιδιά. Πρώτα λύνουμε τα πνευματικά θέματα ενός ανθρώπου και μετά τα υπόλοιπα. Εάν κάποιος βρίσκεται σε εσωτερική ταραχή και δεν ξέρει ποιος είναι, όχι με την πολιτική δεν μπορεί να ασχοληθεί, είναι θαύμα το ότι μπορεί να πάει μέχρι την τουαλέτα να πλύνει τα δόντια του.

Τετάρτη, 01 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΟ Draug είπε...

Συμφωνώ. Σε προσωπικό επίπεδο καλό είναι να περνούμε πάνω μας την ευθύνη. Δηλαδή εγώ αν κάποια στιγμή ξυπνούσα και συνειδητοποιούσα ότι έχω καταντήσει έτσι μόνο τον εαυτό μου θα κατηγορούσα. Αλλά σε επίπεδο κοινωνίας, με αυτά τις συνθήκες, νομοτελειακά 9 στους 10 έτσι θα φτάσουν να είναι είτε μας αρέσει είτε όχι.

(Δες σύμπτωση, πριν μια βδομάδα το ξανάδα το fight club, περιμένω το άρθρο)

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

και ξερετε ποιο ειναι το χειροτερο ρε μαγκες; οτι δεν θα τιμωρηθει κανενας, μα κανενας, για ακομη μια φορα, για πολωστη φορα. οπως δεν τιμωρηθηκαν για την ρικομεξ το '99, οπως δεν τιμωρηθηκαν για το σαμινα, για το χρηματιστηριο (εκει να δεις αυτοκτονιες και απελπισια), για τα θανατηφορα εργατικα ατυχηματα στα κατεργα των μεγαλοεργολαβων του 2004, οπως δεν τιμωρηθηκε ποτε κανενας για τους 60τοσους νεκρους το εφιαλτικο καλοκαιρι του 2007, οπως δεν τιμωρηθηκαν για την μαντρα, για το ματι (πριν απο μια εβδομαδα εμαθα οτι το ''ελ'' δημοσιο αρνειται ακομα και να πληρωσει την εκδικασθησα αποζημιωση σε οικογενεια που θρηνει νεκρους, το ''ελ'' δημοσιο ζητησε αναιρεση της δικαστικης αποφασης..), ποτε κανενας καριολης δεν πληρωσε σε αυτη την χωρα. και ουτε προκειται ποτε, μα ποτε, να πληρωσει. ''ηταν η κακια η ωρα'', ''ηταν μια ατυχη στιγμη'', ''ατομικη ευθυνη''..

και αυτος ο γαμημενος ο ξεφτιλας ο λαος παλι θα αδιαφορησει, παλι θα κοιταξει πως να ψευτοβολευτει με κανα ψωροεπιδομα-χαρτζηλικι ή με καμια αργομισθια στο δημοσιο. αυτος ο λαος παλι θα γλυφει θα χειροκροτα και θα ψηφισει τους δημιους του. δεν ξερω ποιοι ειναι μεγαλυτεροι ΠΡΟΔΟΤΕΣ τελικα.. οι συμμοριες και οι μαφιες που λυμαινονται τον τοπο ή οι ηλιθιοι και τα ανθρωπαρια που τους υποστηριζουν και τους ανεχονται. απελπισια

υγ 2 στο τελος της προηγουμενης τοποθετησης αναφερομουν στην νεοταξιτικη ηλεκτρονικη πλατφορμα του soros και στις συμμοριες των μεταμοντερνων ηλιθιων μετα-ανθρωπων. οσον αφορα τα φιλελεδια και το σιχαμενο εκσυγχρονισταριο που διαβαζει ραμφο και χυνει με τζημερο, ανθρωπιστικα 15ωρα αδιαλλειπτης κοινωφελους εργασιας σε εργοταξια της πτολεμαιδας και του λαυριου θα ηταν μια εξαιρετικη αρχη (για τα υπολοιπα που προκειται να επακολουθησουν..). οχι τιποτα αλλο, αλλα για να ξεμαθουν να λενε μαλακιες του τυπου ''οι φτωχοι ειναι τεμπεληδες και ευθυνονται για την κατασταση τους''. ή οτι η ''ορθοδοξια και η κοσμοθεαση της μας εγκλωβιζουν στον τριτο κοσμο''. τα σκατα με τα σκατα και οι ανθρωποι με τους ανθρωπους..

Τετάρτη, 01 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Μην είσαι τόσο σίγουρος για το αν θα τιμωρηθεί κάποιος. Αν το σενάριο θέλει το κυβερνών κόμμα να είναι αυστηρά αμείλικτο υπέρ της νομιμοφροσύνης (όπως η ΝΔ του Μητσοτάκη), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή την φορά να πετσοκόψουν τον πιο αδύναμο κρίκο για να ικανοποιηθούν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της καθωσπρέπει Δεξιάς. Ο σταθμάρχης μάλλον την έχει βάψει. Θα πληρώσει την ανοησία του σε δεκαπλάσια ένταση.

Φαίνεται ότι προς τα εκεί πάει το σενάριο. Η άμεση εμφάνιση του Ευαγγελάτου το μεσημέρι για να μαζέψει τις πρώτες αρνητικές εντυπώσεις προς την κυβέρνηση και να φιλοτεχνήσει το προφίλ του βύσματος- σταθμάρχη ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν ανεκπαίδευτος και τον πήραν από κουβαλητή αποσκευών και τα συναφή, η θυσία του Καραμανλή του 3ου και το χυδαίο διάγγελμα του Μητσοτάκη το οποίο προδιέγραψε ότι όλη η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης θα βομβαρδίσει ανελέητα το μήνυμα πως απόλυτος υπεύθυνος ήταν ο σταθμάρχης που έκανε ανθρώπινο λάθος, δείχνουν ότι αυτή την φορά θα υπάρξει τιμωρία. Αλλά τιμωρία απομποδιαίου τράγου.

Τετάρτη, 01 Μαρτίου, 2023

 
 Ο C είπε...

----"οχι τιποτα αλλο, αλλα για να ξεμαθουν να λενε μαλακιες του τυπου ''οι φτωχοι ειναι τεμπεληδες και ευθυνονται για την κατασταση τους''. ή οτι η ''ορθοδοξια και η κοσμοθεαση της μας εγκλωβιζουν στον τριτο κοσμο''."----

Σωστός αλλά δεν εννοούσα μόνο αυτό. Έχουν ξαναγεμίσει τα τουιτέρια (με τι ασχολείσαι τώρα, θα πείς...) με κάτι λαζοντόιτς, και καλά κοσμοπολίτες και τέτοια, που πήγαν δυο μήνες έξω και απέκτησαν και άξεντ, οι οποίοι την πάνε αλλού την δουλειά... Ο ελ γιδολαός που (αυτός και μόνο αυτός) δεν είναι άξιος για τίποτα, του αξίζουν τα χειρότερα και καλά να πάθει (ναι καλά ακούσατε), ταγαροβλαχιά, αρβανιταριό, τουρκοκράτες, με σάπιο DNA (βιολογικός ντετερμινισμός) κτλ. Δεν ξέρω αν το κάνουν μόνο για να βγάλουν γούστα και προσωπικές ψυχοπαθολογίες ή αν επιχειρούν damage control για να βγουν λάδι άλλοι παράγοντες, πάντως τα ίδια ακριβώς λένε σε κάθε, μα σε κάθε, ευκαιρία, εδώ και δεκαετίες, τουλάχιστον από την χρεοκοπία και μετά. Λογικό είναι να παρασέρνουν και διάφορους καλοπροαίρετους που δεν έχουν βγει έξω απ' τις Κουκουβάουνες. Το ίδιο ακριβώς κόνσεπτ συμβαίνει και σε άλλες τριτοκοσμικές χώρες (Μεξικό, Φιλιππίνες κτλ). Υπάρχει τάση απόδοσης της σαπίλας σε καθαρά βιολογικούς/φυλετικούς λόγους του καθενός συγκεκριμένου λαού χωριστά, και καλλιέργεια self-hatred και ακραίου κομπλεξισμού.

Σε ένα πατριωτικό πλαίσιο δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά τέτοια εμέσματα πάντως, ακόμα και από καλοπροαίρετους που "δεν ξέρουν". Ούτε θα πρέπει να αφήνεται ο καθείς να βγάζει τα βίτσια του βρίζοντας. Στο κάτω κάτω, για τέτοια ρχίδια υπάρχει και o βόθρος του Elon και τα κρυμμένα του Τζορτζ. Εμείς νομίζω θα πρέπει να δούμε την περίπτωση του Σολζενίτσιν (btw υπερεκτιμημένος συγγραφέας και εργαλείο των απέναντι από ένα σημείο). Είχε κάθε λόγο να στέκεται φουλ επικριτικά, όχι μόνο απέναντι στην τότε ρωσική κυβέρνηση και την κρατική μηχανή, αλλά και γενικά σε όλο το ριζωμένο σύστημα και την διαχρονική απάθεια των πληθυσμών που το στήριζαν/ανεχόταν. Ποτέ όμως δεν υπονόησε κάτι εναντίον του ρωσικού έθνους, της ιστορίας του (μικρής ή μεγάλης δεν έχει σημασία) και της ποιότητάς του. Ίσα ίσα, διατηρούσε μέχρι τέλους εθνοκεντρικό λόγο.

Στα περί απόδοσης ευθυνών, δεν αποκλείεται να θυσιάσουν κάποιον δικό τους. Το κόλπο με τον Μπρούμελ επί μνημονίων πέτυχε σε ένα βαθμό. Νόμος/τάξη, καθαρά χέρια, κι έτσι. Ακόμα περισσότερο τώρα σε συνθήκες ακραίας παραίτησης. Δεν τό 'χουν σε τίποτα να τελειώσουν οριστικά κάνα Κώτσο -επάγγελμα Καραμανλής- και λοιπά παρατράγουδα. Επί παχιών αγελάδων, βέβαια, μάλλον τίποτα δεν θα γινόταν.

Τέλος πάντων, τέτοια ώρα τέτοια λόγια...

Τετάρτη, 01 Μαρτίου, 2023

 
Ο Αχιλλέας είπε...

Φίλε C, αυτό είναι το παλιό κόλπο αποποίησης ευθυνών. «Κοίτα τους ελληναράδες όπου δεν μπορούν να ζήσουν όπως οι Δυτικοί!».
Δεν θα μπω καν στην συζήτηση περί πολιτισμού. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει Ελλάδα και στην αρχαιότητα αλλά και στον Μεσαίωνα. Οπότε τα περί «ελληναρά» μόνο τον γέλωτα θα μπορούσαν να προκαλούν.
Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τους "συμμάχους" μας και τον μοντέρνο "πολιτισμό" τους θα πρότεινα σε κάποιον καλοθελητή να πάει για μπυρίτσα Τετάρτη, Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ στο Λονδίνο. Πριν πάει βέβαια καλό θα ήταν να έχει κάνει βασικό knife training για να μην βρεθεί προ απροόπτου. Και ο νοών νοείτω!
Αυτές τις ανοησίες περί "ελληναράδων" να τις κόψετε γιατί όσοι έχουμε ζήσει έξω ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει "μοντέρνος Δυτικός πολιτισμός". Όσο λοιπόν υπάρχουν οι "ελληναράδες" όπου τους αξίζει να δεινοπαθούν έτσι υπάρχουν οι "αγγλαράδες", οι "γερμαναράδες" κλπ. Όλη η Ευρώπη έχει πέσει θύμα ενός μαζικού psychological operation (ψυχολογικού πολέμου) από το 1950 και μετά. Αφήστε τις εμμονές σας με το ποσό κακά και απολίτιστα είναι τα Βαλκάνια. Τουλάχιστον σε εμάς υπάρχουν και κάποιοι που είναι ακόμη ζωντανοί!

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
Ο alexandros είπε...

Αυτή τη φορά θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας. Γράφεται λοιπόν: “Τα υποκριτικά δάκρυα των πολιτικών απατεώνων δεν πρέπει να ξεγελάσουν όσους Έλληνες έχουν απομείνει διανοητικά ζωντανοί.”
Αυτό είναι αλήθεια αλλά μόνο η μισή αλήθεια (και αυτή μάλιστα ανεστραμμένη).
Ένας διανοητικά ζωντανός που βλέπει γύρω του την κοινωνία και την συμπεριφορά της, γνωρίζει ότι οι πολιτικοί απατεώνες είναι το αποτέλεσμα ψηφοφόρων απατεώνων οι οποίοι ατομικιστικά ψηφίζουν εδώ και δεκαετίες προς ιδίων όφελος και εις βάρος των ελάχιστον “κορόιδων” που διατηρούν μια ακεραιότητα. Και μόνο να ακούσει κάποιος τους διαλόγους του σταθμάρχη με τον οδηγό του τρένου, καταλαβαίνει το βάθος της παρακμής. Μιας παρακμής που ξεπερνάει τις οποίες τυχόν επιδιώξεις “ξένων δυνάμεων”. Διάλογοι που θυμίζουν μανάβηδες της λαϊκής οι οποίοι προφανώς διορίστηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους σε κρίσιμες θέσεις χωρίς να έχουν τα προσόντα. Οι λειψές υποδομές λοιπόν πάνε πακέτο με όλη την κομματοκρατία αλλά και την “ποιότητα” του λαού - ψηφοφόρου. Αλίμονο αν ένας διανοητικά ζωντανός γινόταν το άλλοθι για να ξεπλύνει ένα λαό που παίρνει αυτό που του αξίζει.

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Έχει απαντήσει ο C στο παραπάνω σχόλιο σχετικά με το ζήτημα που θέτεις. Εμείς προσθέτουμε δύο λόγια.

Εντάξει, οι διάλογοι της λαϊκής δεν είναι πάντοτε κακοί. Έχουν την σημασία τους κάποιες φορές. Αντανακλούν αυθόρμητες και βαθύτερες κοινωνικές αλήθειες. Ενώ και το μπρουτάλ ύφος έχει ενίοτε λογοτεχνικό ενδιαφέρον. Δεν χρειάζεται να τις αντιμετωπίζουμε με μόνιμο ελιτισμό.

Επίσης στην σχέση ψηφοφόρου -πολιτικου είναι ετεροβαρής η ισορροπία. Δεν είναι μια απλή ορθολογική σχέση σου δίνω μου δίνεις. Ο πολιτικός σαφώς έχει το πάνω χέρι και μπορεί να εκβιάσει. Ο μεμονωμένος ψηφοφόρος δεν μπορεί να εκβιάσει κανέναν, αν δεν έχει οργανωμένη συλλογική δράση.

Στο ζήτημα της περιρρέουσας πολιτικής κουλτούρας και πάλι ο πολιτικός, τα ΜΜΕ και οι ξένες δυνάμεις διαμορφώνουν το πλαίσιο πολύ περισσότερο από τους ψηφοφόρους. Οι πρώτοι είναι πομποί, οι δεύτεροι δέκτες.

Όλα αυτά δεν αναιρούν την σκληρή κριτική που πρέπει να ασκηθεί στην παθητικότητα του ελληνικού λαού. Είναι άλλο όμως να τον κατηγορουμε ως συνένοχο. Οι κοινωνικές μάζες, εφόσον είσαι ελιτιστης, πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν έχουν ως πολιτικά υποκείμενα την δυνατότητα να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Η ίδια η μαζική υπόσταση δεν το επιτρέπει. Οι μάζες συμμετέχουν στην πολιτική με άλλο τρόπο. Δίνουν τους προσανατολισμούς με την μεγάλη τους δύναμη. Πραγματοποιούν τις ιστορικές τάσεις. Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να στεκόμαστε μακριά τους και να λέμε ότι κακώς οι μάζες κινούνται στους ρυθμούς της φιλελεύθερης εξουσίας. Η αποστολή μας είναι να τις κάνουμε να μετατραπούν σε συλλογικά υποκείμενα αναπαραγωγής της εθνικής ταυτότητας και εναντίωσης στην φιλελεύθερη ελίτ εξουσίας.

Η "ποιότητα λαού" που αναφέρεις κάπως προέκυψε. Δεν έγινε ως εκ θαύματος. Ούτε λόγω βιολογικών ανοησιών που υποστηρίζουν οι σαρδαναπαλοι σερβιτόροι της άκρας δεξιάς. Οι δυτικοί Γερμανοί αποτέλεσαν την μήτρα των μεγαλύτερων εκφυλισμένων ρευμάτων από την δεκαετία του 1950 κι έπειτα. Ότι μεταμοντέρνα ανωμαλία κατασκεύαζαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βρήκε πρόσφορο έδαφος στην δυτική Γερμανία για σειρά δεκαετιών. Δεν άλλαξε δα και τόσο πολύ το γερμανικό DNA μέσα σε δέκα χρόνια ώστε να μετατραπεί η χώρα από πρωτεύουσα της ρομαντικής αντίστασης σε άνδρο φιλελεύθερου εκφυλισμού. Ας φανταστούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα που δέχεται την προπαγάνδα του κατακτητή από το 1830 και μετά (για να μην μιλήσουμε για την προηγούμενη κατάκτηση των Οθωμανών).

Χρειάζεται πολλή στοχευμένη δουλειά για να αποτινάξουμε κάποια στιγμή το διπλό φορτίο της τουρκοκρατίας και του φιλελευθερισμού. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Όχι η ελιτίστικη αποστασιοποίηση. Αλλά η επικράτηση μιας παραδοσιοκρατικής ελίτ αξιών που θα ισοπεδώσει με τον πιο βάναυσο τρόπο την εγχώρια νομενκλατούρα του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού.

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πρωκτοσάλτε πριν λίγο στον σκαι. Την ευθύνη φέρει μόνο το κρατικό τμήμα του οσε, η hellenic trains δεν ευθύνεται. Κοίτα καημούς που έχει ο άνθρωπος!

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Χαχα όντως οι ακροκεντρώοι κοσμοπολίτες λένε τα ίδια με τους νορδικιστές του χώρου. Κάποιοι πρέπει να ψαχτούν τι κάνουν λάθος.

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Το νορδικιστές βάλτο σε εισαγωγικά. Τους ταιριάζει καλύτερα το "εστιάτορες" και "σερβιτόροι". Ιδίως αν δεις και τα χαρακτηριστικά τους τότε θα σου φύγει κάθε ενδοιασμός για το τι τους ταιριάζει περισσότερο. Όχι όσον αφορά την αξία του αληθινού σερβιτόρου ως εργαζομένου. Όσον αφορά την απόκλιση των ινδοδραβιδικών ανθρωπολογικών τους γνωρισμάτων από τα νορδικα, αυτών των αμερικανοφιλων ρατσιστών.

Στο δίλημμα που θέτεις η απάντηση είναι εύκολη. Οι ακροκεντρώοι είναι συνεπείς με την ιδεολογία τους. Οι φερόμενοι ως νεοναζί νορδικιστές, νεοδημοκράτες, έχουν το πρόβλημα.

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

οντως.. αυτος ο λαος παιρνει αυτα που του αξιζουν. η ζωη δεν ειναι καθολου ''αδικη'' (αυτα τα παραμυθια ειναι για τους αριστερουληδες). ειμαστε οι επιλογες μας

''οι πολιτικοί απατεώνες είναι το αποτέλεσμα ψηφοφόρων απατεώνων οι οποίοι ατομικιστικά ψηφίζουν εδώ και δεκαετίες προς ιδίων όφελος και εις βάρος των ελάχιστον “κορόιδων” που διατηρούν μια ακεραιότητα. Και μόνο να ακούσει κάποιος τους διαλόγους του σταθμάρχη με τον οδηγό του τρένου, καταλαβαίνει το βάθος της παρακμής... Διάλογοι που θυμίζουν μανάβηδες της λαϊκής οι οποίοι προφανώς διορίστηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους σε κρίσιμες θέσεις χωρίς να έχουν τα προσόντα''

για μενα αλλο Ελλαδα (και σαν εννοια, και σαν ιδεα, και σαν συμβολισμος, και σαν τοπος, και σαν κατασταση) και εντελως αλλο αυτος ο λαος, ο συγκεκριμενος λαος στο συνολο του. σχεδον μεταφυσικο θα μπορουσε να πει κανεις, ατοπη προσεγγιση κτλ και ισως εχει ενα δικιο. αλλα αρνουμαι να ταυτισω ή να χαρισω την εννοια της πατριδας σε ολη αυτη την παρακμιακη κατασταση. δεν θα μιλησω για ''σαπιο dna'' (δεν ειμαι εθνοφυλετιστης ουτε πιστευω σε βιολογικους ντεντερμινισμους). δεν πρεπει ομως να δουμε τι συμβαινει με αυτον τον λαο; 2 αιωνες προσπαθει να οργανωσει κρατος και ΔΕΝ μπορει. γενικα ΔΕΝ μπορει αυτος ο λαος, τι να κανουμε τωρα; λιγη ιστορια να εχεις διαβασει και μια ελαχιστη επαφη με την κοινωνικη πραγματικοτητα το βλεπεις και το καταλαβαινεις. βγαζει ματι. θες να μιλησουμε για ''συλλογικο ασυνειδητο''; θες να το παμε σε αρχετυπα και μοτιβα της κοινωνικης ψυχολογιας; οκ, αλλα αυτος ο λαος ΔΕΝ μπορει.

σε τελευταια αναλυση, τι πα να πει ''παμε και οπου βγει''; τι ''παμε και οπου βγει'' ρε μαλακες; ειστε σοβαροι; ολος ο κρατικος μηχανισμος ετσι λειτουργει 2 αιωνες. και αυτη ειναι η γαμημενη νοοτροπια του μεσου ελ ψηφοφορου. αυτη η γαμημενη νοοτροπια κατεστρεψε αισθητικα και πολεοδομικα την αθηνα. αυτη η γαμημενη νοοτροπια γεμισε με δεκαδες αλλες μικρες ''αθηνες'' την ελληνικη γη και το ελληνικο τοπιο. αυτη η γαμημενη νοοτροπια εφτιαξε δρομους καρμανιολες. αυτη η γαμημενη νοοτροπια κατεστρεψε την ελευσινα (΄΄κοιμησου περσεφονη στην αγκαλια της γης..'') και δηλητηριασε το αττικο τοπιο και τον αερα που αναπνεουμε. δηλητηριασε τις ψυχες μας σε τελευταια αναλυση. ελληναραδικη αρπα-κολλα, ''παμε και οπου βγει''..

οσον αφορα την σημερινη νεολαια.. φιλε αχιλλεα μια χαρα τα λες και θα συμφωνησω σε αρκετα, εχεις δικιο, πανω-κατω αυτο ειναι το οικογενειακο και το πολιτισμικο background και αυτη ειναι η εργασιακη και η κοινωνικη πραγματικοτητα. συμφωνω. αλλα νομιζω οτι μετα τα 25-30 τελειωνουν τα συγχωροχαρτια. ναι, η φαση ειναι γαμησε τα. ναι, ειναι τελειως τριμπουρδελο. οκ, αλλα κι εσυ τι κανεις για τον εαυτο σου; (η περιφημη ''ατομικη ευθυνη'' που λενε και οι φιλελερες). ποιος σε εμποδιζει να ανοιξεις και κανα βιβλιο να ξεστραβωθεις; ποιος σε εμποδιζει να την ψαξεις λιγο; η ζωη δεν ειναι μονο μπουζουκια παρτυ και μυκονος/αραχωβα. ''ωριμαζεις'', ''μεγαλωνεις'΄..

τριημερο στην πατρα και τρελα παρτυ σε ολη την επικρατεια (''η ζωη ειναι μικρη για να ειναι θλιβερη'') ενω την ιδια στιγμη εφτακοσιες χιλιαδες οικογενειες πετιουνται στον δρομο και ενας συνανθρωπος μας αγρια ξυλοφορτωμενος μπροστα στους ηλικωμενους γονεις του απο τους σιχαμενους πραιτωριανους της δημοκρατιας. μια χωρα που τελει υπο κατοχη. τιποτα.. μονο τον κωλο τους οι νεολερες και κανενας αλλος. τα τυπακια δεν νοιαζονται και το εχουν αποδειξει επανειλημενως ολα αυτα τα χρονια, μονο ο εαυτουλης τους. και αμα σε βρουν λιγακι ανυποψιαστο και καλοπροαιρετο που σε πονει και που σε σφαζει, σε λιωνουνε και δεν τρεχει μια, ειναι απλα δευτερα. μακρια.. ειναι ανθρωπολογικο το ζητημα, ειναι και αυτο ''σημειο των καιρων''..

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Εντάξει ο λαός δεν μπορεί. Αλλά πρέπει να δούμε και τι είναι αυτά που "δεν μπορεί". Όταν δεν μπορεί να συνεννοηθεί για τα αυτονόητα έχεις δίκιο να εστιάζεις σε ένα απαράδεκτο "δεν μπορεί". Όταν όμως δεν μπορεί να φτιάξει κράτος, όπως γράφεις, αν είναι να φτιάξει κράτος όπως το αυτοματοποιημένο άψυχο και αεθνικό αστικό κράτος του δυτικού φιλελεύθερου κανόνα, ε μάλλον είναι καλύτερα να "μην μπορεί". Ίσως το ότι δεν μπορεί να σημαίνει ότι έχει ακόμη κάποια ζωντανά εθνικά κύτταρα που δεν το αφήνουν να προσαρμοστεί στο διεθνώς αποδεκτό προκρούστειο μοντέλο.

Επαναλαμβάνουμε επίσης ότι πρέπει να μπουν και άλλες παράμετροι στην αξιολόγηση. Σε ποια περιοχή βρισκόμαστε; Υπάρχει στις γύρω χώρες ανεπτυγμένο κρατικό μοντέλο που δεν έχουμε εμείς; Μάλλον όχι. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Μήπως υπάρχουν ιστορικοί λόγοι; Μήπως δεν είμαστε ίδιοι με τα δυτικά έθνη; Μήπως ούτε και οι εθνικιστές των δυτικών εθνών είναι ίδιοι με όσους εκφράζουν την κανονικότητα του μέσου όρου των δυτικών εθνών; Μήπως η περιοχή μας είχε και κάποια άλλα ιστορικά γνωρίσματα; Η τουρκοκρατία για παράδειγμα. Ποια χώρα πού είχε υποστεί τουρκοκρατία μπορεί να πρωταγωνιστήσει σήμερα στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα; Μήπως δεν είναι τυχαία όλα αυτά; Μήπως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιστορικές συνθήκες και πάνω σε αυτές να ασκήσουμε την κριτική. Εμείς τουλάχιστον αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Επιπλέον μην προσπερνάμε κάτι που είναι τόσο μπροστά στα μάτια μας ώστε να περνά απαρατήρητο ως "κανονικό". Από την εποχή των μνημονίων και μετά, όταν κυβερνά η Νέα Δημοκρατία έχει από πίσω της το 95% της ελλαδικής κεφαλαιοκρατικής μούργας και το σύνολο των πρεσβειών που εξουσιάζουν τον τόπο. Πρόκειται για ένα κόμμα που κυβερνά έχοντας ως γραφεία τύπου όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Παιδιά δεν είναι αστείο ούτε λίγο αυτό. Είναι τεράστια η δύναμη διαμόρφωσης συνειδήσεων που διαθέτει. Κάθε κίνησή της είναι υποστηριζόμενη από ένα απίστευτα μεγάλο και συντονισμένο επικοινωνιακό δίκτυο. Τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών, το στρατηγείο επικοινωνίας της κυβέρνησης και το γραφείο του πρωθυπουργού δεν είναι απλά αλληλένδετα. Είναι ένα. Λειτουργούν ως ένας ενιαίος μηχανισμός και εκτελούν σχεδιασμούς επιστημονικών δικτύων πολιτικών κέντρων με την δύναμη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Μην τα παραβλέπουμε αυτά όσον αφορά το τι έχει συμβεί από το πρώτο μνημόνιο και μετά.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη καταλήγουμε, από την μεριά μας, στο δικό σου συμπέρασμα. Υπάρχει τεράστιο θέμα στην ηθική και την γενικότερη αντίληψη των πραγμάτων που υιοθετούν ευρεία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο εγγενής αδυναμία ο λόγος. Υπάρχουν και άλλοι πυροκροτητές. Οι πιο σημαντικοί κατά την γνώμη μας.

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Για να κατανοηθεί ακριβώς σε τι σημείο βρίσκεται η ταξική πάλη. Κομματιάστηκαν και απανθρακώθηκαν 20χρονα σε προδιαγεγραμμένο έγκλημα και η απάντηση είναι ειρηνικές διαδηλώσεις που ακόμα και αυτές χτυπιούνται από ΜΑΤ.

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
 Ο Λώλος Δροσινός είπε...

Είναι αλήθεια οτι η αστυνομία είχε ιδιαιτερα σκληρη σταση.Εριξαν γρηγορα χημικα χωρίς την πρόφαση κάποιων επεισοδείων.Ειναι και αυτο ενα μεταπολιτευτικο συμβόλαιο που σπάει σιγά σιγά.Στο παρελθον συνηθως οταν οι διαδηλωτες ειχαν καποιο δίκιο ή εξεφραζαν μια γενικοτερη λαικη οργή ειχαν και καποια ασυλια να κανουν ορισμενες μανουρες.Τωρα παει και αυτό.Δυσκολο για την νεολαια που ομως θα προσαρμοστει ,ακομα πιο δυσκολο για οσους παταμε ηλικιες επικινδυνες...

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Απο ΑντιΝατοικος:
Γνωστο το εργο, δυστυχως θα τα ρηξουν ολα στον σταθμαρχη και οι πολιτικαντηδες θα βγουν "λαδι", χωρις καμια ευθυνη!
Παντως, υπαρχουν και καποιες περιεργες συμπτωσεις στο ολο εργο, που θυμιζουν προβοκατσιες αλλου τυπου, που εχουμε δει και παλαιοτερα.... υποθεση γρηγοροπουλου κλπ....
Τωρα αφου εκτεθηκε με αυτον τον τροπο ενας πολιτικος γονος (καραμανλης), ο πρωθυπουργος σκεφτεται να μεταφερει τις εκλογες πιο πισω....
Υ.Γ Την ιδια μερα που ο "αφορισμενος" ηταν να εγκαινιασει καποιο εργο στη Β. Ελλαδα σχετικα με τον σιδηροδρομο, εχουμε και το ατυχημα.... Συμπτωση;;;;

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Είναι μάλλον νωρίς ακόμα για τέτοιες υποθέσεις. Εξάλλου μια προβοκάτσια πάντα γίνεται για να ευνοηθεί κάποια πολιτική στόχευση. Με αυτό που συνέβη δεν ευνοήθηκε η κυβέρνηση. Μπορεί να εξοργίζει κάθε σοβαρό άνθρωπο ο συντονισμένος καταιγισμός πολιτικής επικοινωνίας των τηλεοπτικών καναλιών προκειμένου να ξεπλύνουν τον αλήτη που γεύεται τον πρωθυπουργικό θώκο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πλήξουν συνολικά την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κάποια θραύσματα της γενικευμένης οργής. Αν έχεις προσέξει, ακόμη και οι συστημικοί δημοσιογράφοι υποδύονται τους θυμωμένους και ασκούν κριτική σε κυβερνητικές πτυχές. Για ξεκάρφωμα. Αν υποστηρίξουν συνολικά την κυβέρνηση θα φανεί το κόλπο τους ακόμα και στους πολιτικά αστοιχειωτους. Ο στόχος είναι να σώσουν την ..τάνα τον πρωθυπουργό και να παρουσιάσουν την δικαιοσύνη ως τάχα ακέραιη. Δεν γίνεται να σώσουν συνολικά την κυβέρνηση. Κάποιος πρέπει να θυσιαστεί για να φανεί αθώος ο Μητσοτάκης. Ο Καραμανλής την πάτησε για να σωθεί το βαθύ σύστημα του Μητσοτάκη.

Συνεπώς θα έχουν μια φθορά απήχησης που πριν το δυστύχημα δεν θα την είχαν. Ο στόχος τους είναι να αποτελέσει μια ισχνή και αμελητέα φθορά.

Κατά τα άλλα ούτε τις εκλογές έχει νόημα να να αναβάλουν για πολύ. Μέχρι τον Μάιο θα έχουν φέρει τα πράγματα εκεί που θέλουν όσον αφορά τις λαϊκές αντιδράσεις. Από την άλλη θα ήθελαν εκλογές πριν τα μέσα Μαρτίου όταν, έστω για πλάκα, θα πρέπει να ελεγχθούν για το σκάνδαλο των υποκλοπών από θεσμούς της ΕΕ. Και αυτό θα τους προκαλέσει μια φθορά απήχησης σε κύκλους μεγαλοαστών και Ευρωπαίων που δεν συμπαθούν τα κυπατζηδικα κόλπα του μητσοτακε'ι'κου.

Γενικά δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος που να ευνοούσε την κυβέρνηση να γίνει κάτι τέτοιο. Αντιπάλους της ευνοεί περισσότερο.

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

τις μαλακιες του χρ γιανναρα θα αναπαραγουμε μια ζωη; ''ο ελ τροπος'' και η ''ελ ιδιαιτεροτητα που ενδιαφερει πανανθρωπινα και οικουμενικα'', που μας διαφοροποιει τοσο ριζικα απο την καθολικοπροτεσταντικη Δυση και αποτελει τον βαθυτερο λογο που μας εμποδιζει να εκσυχρονιστουμε και να φτιαξουμε ενα συγχρονο αστικο και λειτουργικο κρατος συμφωνα με τα δυτικα προτυπα.. επιστροφη στον κοινοτισμο (που εξαλειψε το ελλαδικο κρατος στα μεσα του 19ου αιωνα επι βαυαροκρατιας) και στην ''ελευθερια του ηθους'' και αλλα τετοια να χαμε να λεγαμε.. τις φαγαμε με το κουταλι αυτες τις παπαριες, αμετρητες εργατοωρες σπαταλημενες να διαβαζουμε μαλακιες. bollocks

1+1=2. ειναι παρα πολυ απλα τα πραγματα στην ζωη. δεν χρειαζεται συνεχεια να τετραγωνιζουμε τον κυκλο ουτε να διυλιζουμε τον κωνωπα. δεν περνας με κοκκινο. δεν πετας σκουπιδια στον δρομο. κοβεις αποδειξη. ανοιγεις κανα βιβλιο που και που (οχι δημουιλιδου και μαντα, ουτε την βιογραφια του κωστοπουλου). δεν χτιζεις αυθαιρετα. δεν καις δαση. δεν βρωμιζεις τις παραλιες. σεβεσαι το τοπιο και την πολιτιστικη κληρονομια σου. οδηγεις κανονικα και σαν ανθρωπος. σεβεσαι τους συμπολιτες σου. γι αυτα μιλαμε, για τα στοιχειωδη

δεν δινω δεκαρα αν φταιει η τουρκοκρατια για ολη αυτην την παρακμη. εγω ξερω οτι ο μηχανοδηγος ηταν τσατσος και κομματοσκυλο, τον διορισαν κατι πολιτικοι μαφιοζοι, η χωρα και οι υποδομες της εχουν ξεπουληθει για πενταροδεκαρες και αυτος ο μαλακας λαος φουσκωνει στα γυμναστηρια και βλεπει survivor. και πολυ το αναλυσαμε το ολο θεμα. οσο για την αλητεια της Δεξιας καποιοι τους ψηφισανε αυτους τους καριοληδες, καποιοι τους στηριζουν και τους ανεχονται, καποιοι δινουν κωλο για μια αργομισθια στο δημοσιο και ας πανε οι αλλοι να πνιγουν (οπως μου ειχε δηλωσει και μια ελληνιαρα πριν απο κανα 5αρι χρονια ''για μενα ειστε ολοι νεκροι''. αυτη ειναι η νοοτροπια τους. guess what.. αμοιβαια τα αισθηματα, αμοιβαια..). πολυ το αναλυσαμε

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Όχι φιλαράκι διαφωνούμε. Μάλλον δεν το αναλύσαμε καθόλου.

Καταρχάς τα επιχειρήματα που αποδίδεις στον Γιανναρά εμείς τα έχουμε διαβάσει από προγενέστερους και μάλιστα από εθνικιστές, όπως ο Δραγούμης, ο Γιαννόπουλος κλπ, και όχι από Δεξιούς όπως ο Γιανναράς. Μολονότι τα επαναλαμβάνει σε ένα δικό του πλαίσιο που θυμίζει Οικονόμο, η αρχική τους μήτρα ήταν ο Ρομαντισμός και όχι κάποια ανατολικο- ορθόδοξη εκδοχή. Δεν γίνεται λοιπόν να μας ζητάς να τα αγνοήσουμε ούτε να τα δούμε ως μαλακίες. Αυτά είναι ιδρυτικές αρχές της ιδεολογίας μας. Όχι η ετερότητα της Ελλάδας και του πολιτισμού της που εκφράζουν οικουμενικότητα διαφορετική από την δυτική παγκοσμιοποίηση κλπ., όπως λέει ο Γιανναράς. Αλλά η ιδιαιτερότητα του κάθε εθνικού οργανισμού ως συλλογικής προσωπικότητας και της ιστορίας του, όπως είπε ο Χέρντερ.

Το παράδειγμα με την ιστορία της περιοχής δεν ήταν εμπνευσμένο από τις ιδέες του Γιανναρά. Μια διαπίστωση ιστορική είναι. Οι λαοί με τους οποίους έχουμε γειτονιά και ζήσαμε στην ίδια περιοχή έγιναν τόσο εύκολα μέρη του δυτικού κανόνα; Ναι η όχι; Προφανώς όχι. Το ερώτημα είναι γιατί; Πρέπει να στο πει ο Γιανναράς αυτό; Εσύ δεν βλέπεις ότι μια συνέχεια λαών δεν εντάσσονται εύκολα στον δυτικό κανόνα; Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτό;

Όσον αφορά την δεύτερη παράγραφο θα συμφωνούσε ένας τυπικός ορθολογιστής φιλελεύθερος μαζί σου. Έλα όμως που δεν είναι όλα 1+1. Καταρχάς δεν είναι αποτέλεσμα της ρομαντικής σκέψης αυτή η συλλογιστική. Έτσι σκέφτεται ο εστιάτορας. Όχι εμείς

Να τα πάρουμε ένα ένα. Εντάξει δεν περνάς με κόκκινο. Συμφωνούμε. Αλλά δεν γίνεται να οδηγήσουμε όπως οι Άγγλοι που αν κατά λάθος μπουν σε άλλη λωρίδα από αυτή που θέλουν δεν βγαίνουν και συνεχίζουν ακόμη και αν τους βγάλει σε λάθος έξοδο της εθνικής του οδού. Και συνεχίζουν για χιλιόμετρα και χιλιόμετρα, γιατί είναι ηθικά απαγορευτικό να βγάλουν φλας και να επιστρέψουν στην λωρίδα από την οποία έφυγαν. Δεν στο γράφω τυχαία. Είμαι αυτόπτης. Η πολλή χαλαρότητα είναι πρόβλημα αλλά και η πολλή τυποποίηση επίσης. Για τους ρομαντικούς η δεύτερη περισσότερο. Ιδίως σε συνθήκες μεταμοντέρνας παγκοσμιοποίησης.

Να κόψουμε όσες αποδείξεις θες. Αντιστοιχεί αυτή η πειθαρχία στο πρώην ΤΕΒΕ και νυν ΕΦΚΑ που πληρώνω; Να κόψω αποδείξεις όταν ο γιατρός μου πρότεινε 20και 30 ευρώ έκπτωση αν δεν το κάνω. 10 ευρώ την ημέρα είναι το μεροκάματο και κάνω δύο δουλειές.

Δεν καίμε δάση, σίγουρα. Αλλά όλα όσα καίγονται είναι από ανθρώπινο λάθος; Είμαστε τόσο σίγουροι; Ακόμα και οι ίδιοι οι πρώην πρωθυπουργοί αναφέρουν ότι οι φονικές πυρκαγιές του 2007 ήταν οργανωμένο σχέδιο της αμερικανικής πρεσβείας. Σε λίγο θα βγουν και για το Μάτι. Κατά τα άλλα κάθε χρόνο καίγεται η Αμερική και η Αυστραλία. Δεν μπορούν να αποφύγουν το φαινόμενο στόλοι με την δύναμη του Αμερικανικού και κοινωνίες ηγετικές του δυτικού κανόνα. Υπό αυτή την οπτική είναι άδικη η μονιστική καταδίκη του Έλληνα που καίει τα δάση. Υπάρχουν και αυτοί. Αλλά υπάρχουν και σε άλλες χώρες αντίστοιχοι. Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα.

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Να συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει να χτίζονται αυθαίρετα. Άν όμως ακολουθούσαν οι παππούδες μας πολεοδομικούς κανόνες όπως οι σημερινοί τότε δεν θα κοιμόταν Έλληνας κάτω από κεραμίδι. Σε αστικά κέντρα που υπάρχουν πολυκατοικίες, ναι. Να υπάρχει απόλυτη αυστηρότητα. Είναι το ίδιο όμως σε ένα χωριό η κατασκευή μιας μικρής μονοκατοικίας στο κέντρο της κοινότητας; Κι όμως η αυστηρότητα των πολεοδομικών κριτηρίων και το κόστος που προϋποθέτει είναι περίπου το ίδιο. Αν είσαι από επαρχία και θυμάσαι την εποχή των παππούδων μας με τα πλιθινα σπίτια , αν ίσχυαν τότε οι "ευρωπαϊκές" πολεοδομικές προδιαγραφές θα είχε εξαφανιστεί το ελληνικό έθνος. Θα ήταν αγέννητοι οι γονείς μας ή θα ζούσαν στους βάλτους. Σπίτι δεν θα είχε κανένας, πάντως. Τι θέλουμε να πούμε; Ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές δυνατότητες και η παράδοση μιας χώρας πριν θεσπιστούν νόμοι και όχι να γίνεται μεταφύτευση κάθε δυτικής νόρμας.

Τέλος για τον σταθμάρχη. Φίλε τα ανθρώπινα λάθη θα γίνονται πάντα. Για αυτό τα λέμε ανθρώπινα. Ο άνθρωπος κάνει και λάθη. Δεν είναι ρομπότ ούτε το αυτόματο που οραματίστηκε ο δυτικός φιλελευθερισμός. Εφόσον υπήρχε τεχνική δυνατότητα που μπορούσε να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας, την οποία μάλιστα έχουμε πληρώσει και δεν λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια, ο σταθμάρχης είναι φυσικός αυτουργός αλλά οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί, ιδίως αυτοί στους οποίους συνέβη, είναι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας. Και μάλιστα με πρόθεση που ο σταθμάρχης δεν είχε.
Για κακή τύχη του δολοφόνου Κυριάκου Μητσοτάκη είχε δημοσιευθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων. Τα πρόβλεψε όλα. Αν υπάρχει κάτι που δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση λοιπόν είναι αυτό. Ο Μητσοτάκης είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας. Τέλος.

Κατά τα άλλα επαναλαμβάνουμε η αυτοκριτική είναι χρήσιμη και εμείς κριτικάρουμε αμείλικτα την ελληνική κοινωνία. Άλλο όμως το αυτο μαστίγωμα.

Ιδίως αν είμαστε ρομαντικοί και ελπίζουμε σε μια εθνική και κοινωνική επανάσταση απέναντι στην παρακμή της μεταμοντέρνας παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί να μένουμε στις τοπικές παθογένειες και να αγνοούμε την μεγάλη εικόνα. Δηλαδή το παγκόσμιο καρκίνωμα του διεθνούς εξουσιαστικού φιλελευθερισμού με τους εγχώριους πολιτικούς πιθήκους που το αναπαράγουν.

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

οχι φιλαρακο, εγω δεν περιμενω καμια ''εθνικη και κοινωνικη επανασταση'', δεν πιστευω σε παραμυθια. ουτε περιμενω να αλλαξει αυτος ο λαος για να ζησω την ζωη μου, ουτε στηριζω τις ελπιδες μου σε ανθρωπους, προτιμω να εμπιστευομαι μονο τον εαυτο μου. κανεναν αλλο. μονο τον εαυτο μας εχουμε, ολα τα αλλα ειναι μαλακιες και παραμυθια. καλα τα εθνορομαντικα αλλα για να περναει η ωρα και να κανουμε την ψυχοθεραπεια μας.

τεσπα, το θεμα ειναι οτι καταστραφηκαν ζωες για ακομη μια φορα και εμεις τωρα καθομαστε και αμπελοφιλοσοφουμε πανω στα συντριμια και τα χαλασματα. εκλεισαν σπιτια, δικαιοσυνη δεν θα αποδοθει (ποτε αποδοθηκε σε τουτο το τριμπουρδελο που ζουμε;), φονιαδες ειναι οι προδοτες που κυβερνουν την χωρα, αυτοι ειναι οι πραγματικοι φονιαδες. αλλα δεν θα τιμωρηθουν ποτε. οχι μονο δεν θα τιμωρηθουν αλλα εχουν και εναν ολοκληρο λαο απο πισω να τους προσκυναει. και οχι, δεν φταιει ο ''εξουσιαστικος φιλελευθερισμος'' για ολα (αυτο ειναι ενα πρωτο επιπεδο αναγνωσης). απλα αυτος ο λαος ειναι ραγιας. και τελειωνει εδω. οποιος εχει το κουραγιο βλεπει την αληθεια καταματα

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
 Ο Σταμάτης είπε...

Όπως και στον φίλο που έγραψε το άλλο σχόλιο έτσι και σε εσένα θα ξεκινήσω εντοπίζοντας αντίφαση στα γραφόμενά σου. Από την μία είσαι ελιτιστής και από την άλλη γράφεις ότι δεν φταίει η εξουσιαστική ιδεολογία αλλά ο λαός που είναι ραγιάς. Για να ρίχνεις ευθύνη στον λαό αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι ελιτιστής. Ο ελιτιστής θεωρεί ότι η πολιτική είναι μάχη ανάμεσα σε μικρές οργανωμένες ομάδες (ελίτ) που κινητοποιούν τις μάζες ανάλογα με τις στοχεύσεις τους. Άρα, ως ελιτιστής, θα έπρεπε να εστιάσεις στην έλλειψη μιας ικανής ελίτ που θα δημιουργούσε αντίπαλο δέος στην ελίτ εξουσίας κινητοποιώντας μέρος του λαού. Όχι στην έλλειψη λαϊκής βούλησης. Αφού ως ελιτιστής δεν πιστεύεις ότι υπάρχει τέτοια. Για να ξέρουμε τι γράφουμε και πως αυτοπροσδιοριζομαστε. Αν δεν είσαι ο ίδιος με τον παραπάνω σχολιαστή χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.

Να είμαστε σοβαροί παίδες. Και να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα
Επειδή απέτυχαν στην πολιτική τους δράση πολλοί και διάφοροι στο παρελθόν σε μην προδιαγράφουμε ότι θα αποτύχουμε όλοι. Όποιος δεν πιστεύει σε τίποτα παρά στον εαυτό του ας καθίσει στην άκρη να ευχαριστηθεί το υπόλοιπο της ζωής του και ας μην ταλαιπωρείται με την πολιτική ή την πολιτική ανάλυση. Εμείς είμαστε ιδαλγοί της χίμαιρας. Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους. Ιδίως εναντίον των καθαρμάτων της Δεξιάς που καπηλεύονται ιδέες του συντηρητισμού και του εθνικισμού.

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αν οποιος δεν πιστευει στην εθνικη επανασταση και τον εθνορομαντισμο ερχοταν εδω να το γραψει , καθε αναρτηση θα επρεπε να εχει πανω απο 9.000.000 comments . Αν σε ενδιαφερουν τα υπολοιπα θεματα του blog (μεταλ μπαλα η λογοτεχνικα) σχολιαζε τα συγκεκριμενα , αλλιως μην συμμετεχεις σε συζητησεις που δεν σε αφορουν . Νουμερο 1 κανονας καθε φορουμ .

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ποιος θα τιμωρηθει ρε σταματη (και) για αυτη την τραγωδια; πες μου ρε φιλε. ποιος καριολης θα πληρωσει επιτελους; νεα παιδια τι φταιγανε ρε φιλε; εμεις καλα τα λεμε εδω αλλα οι προδοτες και οι μαφιοζοι που κυβερνουν την χωρα εχουν πραιτωριανους στρατο μυστικες υπηρεσιες ξενους επικυριαρχους να τους στηριζουν και εναν λαο που δεν λεει να καταλαβει τι του συμβαινει. ποια ''εθνικη και κοινωνικη επανασταση''; με ποιους; αξιζει να πολεμησει κανεις για αυτην την χωρα; για ποιους ρε φιλε;

δυστυχως αυτος ο λαος εχει κανει τις επιλογες του. η κατασταση ειναι απελπιστικη και δεν σωζεται με τιποτα. κουραγιο στις οικογενειες που θρηνουν. ο θεος μαζι τους

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
 Ο Σταμάτης είπε...

Από την μία αναρωτιέσαι ποιος θα πληρώσει τα διαδοχικά εγκλήματα της εξουσιαστικής αλητείας και από την άλλη γράφεις ότι δεν αξίζει να αγωνιστούμε για αυτή την χώρα. Πέρα από αντιφατική η στάση σου είναι τέτοια ώστε να οδηγεί εκεί που θέλει το σύστημα εξουσίας. Στην απάθεια. Μπορεί να πρόκειται για μια απάθεια που έρχεται από έναν μηδενιστικό και συνειδητό δρόμο, σε αντίθεση με την απάθεια του μέσου Έλληνα που προκύπτει ασυνείδητα από την υιοθέτηση της επικρατούσας τάσης. Ωστόσο ο προορισμός είναι ο ίδιος. Μην έχεις την απαίτηση να βρεθώ εγώ ή η λέσχη σε προορισμούς που έστω και από σπόντα αρέσουν στην Δεξιά, στην πρεσβεία των ΗΠΑ και στους απανταχού υποστηρικτές του ατομικιστικού φιλελευθερισμού. Αυτοί θα είναι οι εχθροί μου ακόμα και αν μείνω ο μοναδικός εθνικιστής στο σύμπαν. Άσε που τελικά δεν είμαι τόσο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι όπως εγώ. Αλλά θέλουν λίγο κέντρισμα για να ξυπνήσουν. Αυτό κάνουμε στην Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. και φαίνεται ότι αργά και σταθερά κάτι γίνεται.

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
 Ο Αχιλλέας είπε...

Σταμάτη μου, συμφωνώ και επαυξάνω. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να λέει σε άλλους να παραιτηθούν. Αυτές είναι προσωπικές επιλογές και τις χρεώνεται ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο.
Παιδιά, ξέρετε ποια είναι η φράση που συναντάμε περισσότερο στην Βίβλο; Περισσότερο και από λέξεις όπως αμαρτία, κόλαση, παράδεισος κλπ.; Η φράση «μην φοβάστε». Θεωρείται ότι αυτό συμβαίνει τυχαία; Ο δημιουργός μας γνωρίζει ότι ο άνθρωπος είναι σε μια διαρκή κατάσταση ανυσηχίας και φόβου, και προτρέπει στο να μην φοβόμαστε!
Είναι άραγε στην παράδοση των Ελλήνων η παραίτηση; Παραιτήθηκαν οι Έλληνες εναντίον των Τρώων ενώ στην Ιλιάδα αναφέρει ο Όμηρος ότι «έτριζαν τα δόντια τους από το φόβο πριν την μαχη»; Παραιτήθηκε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος από την εισβολή της Ανατολής; Παραιτήθηκαν οι φιλόσοφοι μας όταν τους καταδίκασαν σε θάνατο; Παραιτήθηκαν οι ακρίτες μας; Παραιτήθηκε ο τελευταίος μας Βασιλιάς; Παραιτήθηκαν οι αγωνιστές του 1821; Ποιος παραιτήθηκε ρε παιδιά;
Και αυτοί είχαν να αντιμετωπίσουν βαρβαρικές φυλές, εχθρούς που πίστευαν ότι τους έχει επιλέξει ο Θεός για να διαδώσουν το Ισλάμ. Και όμως τα κατάφεραν! Δεν θα ονειρευόμαστε εμείς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους γελοίους της Τρίτης ελληνικής Δημοκρατίας;!

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ο Λώλος Δροσινός είπε...

Για το θεμα του κατα ποσο εχουν κριθεί όλα έχει παραιτηθει ο λαός κλπ , κραταω την άποψη που με κραταει ζωντανό: Πιστευω οτι όσο σκουρα και αν ειναι τα πραγματα ο λαος μας δεν εχει πει την τελευταια του λεξη .Φυσικα όσο αργουμε τοσο πιο πολυπλοκη και ισως αιματηρη θα ειναι η όποια αποπειρα για οποιαδηποτε λύση.Αυτη η πεποιθηση για τον λαο μας διαπνεει όλο το πολιτικο μας φασμα.Σχηματικα θα ελεγα οτι απο τα δεξια το λενε " πολεμικη αρετη των ελληνων" και απο αριστερα αντιστασιακο αποτυπωμα του ελληνισμου ή κατι τετοιο που εγραφε ο Σβορωνος .

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ο C είπε...

Ρε παλικάρι, όπα λίγο. Τώρα πέφτεις στην παγίδα που λέγαμε παραπάνω. Παίρνεις ένα πανδυτικό φαινόμενο (με καλές προοπτικές να καταστεί παγκόσμιο, αν δεν αποτελεί ήδη καθολική συνθήκη παντού) και το βαφτίζεις με το στανιό αμιγώς ελληνικό. Σταρχιδισμός, αδιαφορία, ηθικός σχετικισμός, κατάρρευση μαζικής πολιτικής και οραμάτων, αρρωστημένος ατομικισμός, απουσία κάθε ουσιαστικού νοήματος, αλλαγή σεξουαλικού παραδείγματος κτλ έχουν την μήτρα τους αλλού, και μάλιστα άργησαν πολύ να έρθουν κατά δώθε. Ανθρωπότυποι οι οποίοι στην δύση κυριαρχούσαν ήδη από τα μεταμοντέρνα 60s/70s, εδώ εισήχθησαν μετά τα 90s. Και μόνο που χρειάζεται να κάνω λιανά αυτήν την πολύ απλή εμπειρική αλήθεια, τρομάζω. Αλλά άστο αυτό.

Παρακάτω συγκρίνεις την ελ οικονομία, τις υποδομές, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, το κράτους δικαίου κτλ με τα αντίστοιχα μιας χούφτας βορειοευρωπαικών κοινωνιών, ήτοι με το 1/200 της ανθρωπότητας. Με την ίδια ακριβώς λογική, γιατί δεν συγκρίνεις με Μπαγκλαντές, Ταιλάνδη ή Πακιστάν ξέρω γω, που στο κάτω κάτω είναι και κατά πολύ περισσότεροι από τους 9 εκ Σουηδούς. Τι δεν έχουν ψυχή αυτοί; Άσε που και στον (αγαπημένο και πολυτραγουδισμένο από κάθε ακροκεντρώο και φιλελέφτ που σέβεται τον εαυτό του) Σκανδιναβικό Βορρά κοντοζυγώνει η σφαλιάρα, μην ανησυχείτε. Αν φυσικά συνεχίσουν να υφίστανται οι εν λόγω κοινωνίες ως πολιτισμικές/εθνικές οντότητες σε μιάμιση γενιά από τώρα, που πολύ αμφιβάλλω...

Πάντως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην καρδιά του πρώτου κόσμου, στα πάλαι ποτέ παγκόσμια βιομηχανικά μητροπολιτικά κέντρα, ολόκληροι πληθυσμοί σήμερα ζουν με food stamps και οπιοειδή. Δεν υπερβάλλω καθόλου, πέρα από τα γνωστά γκέτο, ολόκληρες ιστορικές συνοικίες και "καθωσπρέπει" προάστια μετατράπηκαν σε shithole δυστοπίες μέσα σε ένα βράδυ (Lehman Bros/2008), με μηδενικές πιθανότητες ανάκαμψης εν μέσω 4ης βιομ επαν και πλήρους απαξίωσης της χειρωνακτικής εργασίας. Τι Μενίδι και Αγ. Παντελεήμονας τώρα, τράβα 3 την νύχτα σε κάνα Watts/νότιο ΛΑ, ανατολικό Ντιτρόιτ, σε τίποτα μη χιπστεροποιημένες γειτονιές του Σικάγο, κάνε μια γύρα στα πέριξ του τωρινού Φρέσνο, και γύρεψε εκεί "συνταγματικά δικαιώματα" και... "να μην πετάνε χαρτάκια κάτω". Οκ, άστο κι αυτό.

Το πρόβλημα ξέρεις πιο είναι; Μία, δύο, δέκα, εκατό... το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς (no offense). Δεν έχει νόημα να μπινελικώνουμε διαρκώς κοινωνικά σύνολα και καταστάσεις κλίμακας εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ανθρώπων, λαούς, έθνη, ανθρωπότητες, τάξεις, Ιστορίες που έβγαλαν βρώμα κτλ. Το επόμενο βήμα ποιο είναι; Να καταριόμαστε το Μπιγκ Μπανγκ/Ανώτερο Ον που έφτιαξε αυτόν τον άδικο Κόσμο; Από ένα σημείο καταντά καθαρή εμμονή και κράξιμο μόνο για το κράξιμο. Τα ίδια ακριβώς θα έλεγα αν τά 'χωνες από το πρωί μέχρι το βράδυ ξέρω γω στους Νεπαλίτες.

Για αρχή, ας κάνει ο καθείς το ατομικό του καθήκον, ας τα έχει καλά με την συνείδησή του (η άτιμη η συνείδηση...), ας καθαρίσει την σαβούρα που έχουμε όλοι μες στην κούτρα μας, ας ασχοληθεί με την προσωπική του κάθαρση, και ας μην ψάχνεται σώνει και καλά για δικαίωση στον μάταιο τούτο κόσμο. Εξάλλου μιλάμε για καταστάσεις πολύ πέρα από την παραμικρή δυνατότητα να τις επηρεάσουμε. Ή όπως λέει και ο ποιητής "ό,τι γίνεται, καλά γίνεται". Τώρα αν κάτσει και κάνα θαύμα, τι να πω, γεροί νά 'μαστε να το πανηγυρίσουμε. Για αυτό το θέμα (της προσωπικής πνευματικής καλλιέργειας) δες λίγο και την κατακλείδα της τοποθέτησης του Αχιλλέα.

(συνεχίζεται...)

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
Ο C είπε...

(συνέχεια...)

Αναφορικά για την αγάπη προς στην πατρίδα... Και μόνο που μπαίνουμε στην διαδικασία να αξιολογήσουμε τον πολιτισμό ή τα υλικά επιτεύγματα ενός έθνους (εν προκειμένω του ελληνικού), προκειμένου να αποφανθούμε αν αξίζει ή όχι την υποστήριξή μας, χάνουμε την ουσία. Σα να λέμε δλδ ότι ένας Ούγγρος δεν δικαιούται να δηλώνει πατριώτης, δεδομένου του διαχρονικά ελαχίστου πολιτισμικού και οικονομικού αντικτύπου της χώρας του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ε όχι δεν πάει έτσι. Αυτά τα πράματα βρίσκονται εκτός ορθολογιστικής σφαίρας, πέρα από ωφελιμιστικά και χρηστικά μοτίβα με τα οποία έχουμε διαπαιδαγωγηθεί να σκεφτόμαστε. Αποτελούν καθαρά συναισθηματική υπόθεση, σαν την ομάδα που διαλέξαμε πιτσιρικάδες και δεν την αλλάζουμε ποτέ και με τίποτα, άσχετα με τις κούπες που θά 'ρθουν ή δεν θά 'ρουν. Αλίμονο αν κάποιος άλλαζε οπαδικές προτιμήσεις ανάλογα με το ποιος παίρνει κάθε φορά το πρωτάθλημα. Η Ελλάδα είναι σαν να λέμε ο Ιωνικός της υπόθεσης, ιστορικό σωματείο, ασανσέρ μεταξύ Β' και Γ' κατηγορίας , που καμιά φορά πιάνει και Α' για να ξαναπέσει την επομένη. Ε και; Νομίζετε οι οπαδοί του τα έλαβαν όλα αυτά υπόψιν πριν επιλέξουν ομάδα; Μήπως πήραν το τεφτέρι, και υπολόγισαν με αλγορίθμους αν αξίζει να είσαι Ιωνικός ή όχι (BTW ως παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η Προοδευτική). Ελάτε τώρα... Κι μόνο που μπαίνουμε σε αυτήν την εξαιρετικά αντιρομαντική συζήτηση, μόνο ζημιά κάνουμε. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψή μου.

Πέμπτη, 02 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Εμ... Συγγνώμη... Ο Ντογιάκος ανέλαβε την υπόθεση των Τεμπών; Και ο γιος του είναι δικηγόρος της Hellenic Train; Πόση ντροπή!!!!!!

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Eγώ αυτό που παρατηρώ είναι πως πολλοί που φαίνεται να έχουν μια ελιτίστικη αντίληψη (με την οποία προσωπικά σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ) μπερδεμένα καταλήγουν να εκφράζουν στα σχόλια θέσεις βαθιά δημοκρατικές και φιλελεύθερες.

Επίσης μπλέκονται διαρκώς θέματα ηθική και ποιοτικής παρακμής του λαού με θέματα οικονομικοτεχνικής οργάνωσης χωρίς καμία διαφοροποίηση στην ανάλυση, σαν να ήταν λίγο πολύ το ίδιο πράγμα. Τα κολλήματα περί "ελληνικής ιδιαιτερότητας" στην παρακμή και το επίπεδο του λαού διαλύονται εύκολα αν ζήσει κάποιος λίγα χρόνια στο εξωτερικό. Όλα αυτά δεν είναι δικαιολογίες για τον κάθε έναν ατομικά, είναι όμως η πραγματικότητα σε κοινωνικό επίπεδο είτε μας αρέσει είτε όχι

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ζηστε με τα παραμυθια σας, δικαιωμα σας ειναι στο κατω-κατω. καθιστε να κυνηγατε χιμαιρες μεχρι να σβησει ο ηλιος. μεγαλοι ανθρωποι ειμαστε, ο καθενας ειναι ελευθερος να κανει τις επιλογες του. δεν προκειται για παραιτηση, ειναι στυγνος ρεαλισμος. προτιμω να βλεπω την αληθεια καταματα και να μην κανω μεταφυσικες αναγωγες στην ... ομηρικη εποχη. btw, οποιος ονειρευεται ''επαναστασεις'' μπαινει και στην προπαρασκευαστικη διαδικασια για να τις προετοιμασει και να τις κανει. πασσαλοσ πασσαλω κρουεται.. και αυτο δεν γινεται απο το πληκτρολογιο.

χαιρετω..

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Θα ζήσουμε με τις χίμαιρες και θα κυνηγήσουμε τα παραμύθια μας. Εξάλλου σε διαδικτυακό τόπο ρομαντικών σχολιάζεις. Ή το έχεις ξεχάσει ή δεν αντιλαμβάνεσαι τα ιδεολογικά σχήματα του Ρομαντισμού. Το σίγουρο είναι ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς για ότι από τα δύο και αν συμβαίνει.

Δεν αντιλαμβανόμαστε το ύφος σου. Έγραψες την γνώμη σου και σου απαντήσαμε. Θεωρείς ότι είσαι τόσο αφοπλιστικός στα επιχειρήματα που παραθέτεις ώστε να απαρνηθούμε την ιδεολογία και την αισθητική μας, να ξεθεμελιωσουμε όλη την κοσμοθεώρηση που έχουμε υιοθετήσει, για να συμφωνήσουμε μαζί σου στο πολύ βολικό για την Νέα Δημοκρατία επιχείρημα ότι όλα είναι χάλια άρα δεν έχει νόημα να αγωνιστούμε για τίποτα;

Ή μήπως (αυτό δεν εστιάζει σε εσένα) είναι κάποιοι κύκλοι τόσο αφελείς ώστε να πιστέψουν ότι δεν μπορούμε να διαβάσουμε που καταλήγουν τα επιχειρήματα που παραθέτουν κάτω από φτιασιδωμενες φρασεολογιες με ατάκες που τραβάνε τα βλέμματα των αναγνωστών του χώρου;

Ότι και να γραφτεί, όσες αναλύσεις και να γίνουν το συμπέρασμα είναι ένα. Ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας των Τεμπών ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης και για το χάλι της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνικής ζωής δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες με αυτούς που κυβέρνησαν. Απλά και συγκεκριμένα, χωρίς φραστικές ντρίμπλες. Αυτό το μήνυμα θα επαναλαμβάνουμε συνεχώς μήπως ανοίξουν ορισμένα μάτια και για να αποδώσουμε αυτά που αξίζουν στην κυβέρνηση.

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ο alexandros είπε...

Η κατάσταση είναι απλή. Ο συναισθηματισμός μας όμως θολώνει την ευθυκρισία μας, ίσως γιατί εδώ γεννηθήκαμε, εδώ έχουμε τους συγγενείς, τους φίλους και τις παιδικές μας αναμνήσεις. Ως εκ τούτου κουκουλώνουμε την ενοχή του λαού με την ρόδινη αισιοδοξία κάποιας “επανάστασης απέναντι στους κυβερνώντες” στην οποία ούτε και οι ίδιοι πιστεύουμε ότι θα συμβεί πραγματικά, (πως να συμβεί άλλωστε τέτοια επανάσταση όταν κυβερνώντες και κυβερνώμενοι είναι δυο χέρια όπου το ένα νίβει το άλλο).
Θυμάμαι λοιπόν κάποτε, εδώ και δυο σχεδόν δεκαετίες, μια εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου με καλεσμένο έναν οδηγό φορτηγού, ο οποίος ήθελε να καταγγείλει τον εργοδότη του, ο οποίος τον έστελνε σε δρομολόγια με χαλασμένα φρένα και ελαστικά. (Είχε γίνει εκείνη την εποχή ένα ατύχημα με νταλίκα στο Δερβένι Θεσσαλονίκης εξαιτίας των χαλασμένων ελαστικών, οπότε το θέμα είχε ενδιαφέρον). Αμφότεροι οδηγός παρουσιαστής και κοινό, κατηγορούσαν τον εργοδότη, ενώ ο οδηγός ήταν η “αθώα περιστερά” που το έκανε για να “ζήσει τα παιδιά του”. Κάποια στιγμή από το ακροατήριο πήρε το λόγο ένας καλεσμένος λέγοντας το προφανές: “εντάξει, ο εργοδότης σαφώς και είναι ένοχος και χρειάζεται παρέμβαση του εισαγγελέα, εσείς όμως πως δεχτήκατε να οδηγήσετε χαλασμένο φορτηγό, για να ζήσετε την οικογένειά σας βάλατε σε κίνδυνο τις οικογένειες των άλλων; Μάλλον ο εισαγγελέας πρέπει να μαζέψει κι εσάς”. (φυσικά όσοι χαϊδεύουν τον λαό, έχοντας την ψευδαίσθηση πως με έναν λαό αυτής της λογικής θα φτιάξουν κράτος, έπεσαν να τον φάνε).
Το λοιπόν εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα! Αθώος δεν υπάρχει σε αυτό το γαϊτανάκι ευθυνών. Τι πάει να πει “ο λαός είναι αδύναμος” απέναντι στην εξουσία. Επειδή είναι “αδύναμος” ο κάθε ένας για να επιβιώσει πατάει στα πτώματα των άλλων; Δέχθηκε ο άλλος 56 ετών από αχθοφόρος να μπεί σταθμάρχης, την στιγμή που μορφωμένα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό; Ή από την άλλη εδώ και είκοσι χρόνια φτιάχνουν υποδομές που ποτέ δεν ολοκληρώνονται; Το λοιπόν όχι! Αν είναι έτσι, με το μυαλό του κι ο ναρκέμπορας για να ζήσει το κάνει, κι ο κλέφτης για τον ίδιο λόγο, κι ο πολιτικός επίσης, και ο ψηφοφόρος από πίσω του. Το επιχείρημά σας είναι αίολο και όλο αυτό ισούται με καταστροφή. Ή θα υπάρχει από όλους ευθύνη ή να το διαλύσουμε και να τραβήξουμε για άλλη Γη κι άλλα μέρη.

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Στο παράδειγμα που υπενθυμίζεις δεν μπορείς να διακρίνεις ότι είναι άλλα τα επίπεδα των ευθυνών εκείνου που οργανώνει την απάτη από αυτά εκείνου που την εκτελεί; Ούτε αυτή την διάκριση ή την σύνθεση σκέψης δεν μπορούμε να κάνουμε; Δεν το πιστεύω. Απλώς για κάποιο λόγο φαίνεται ότι ορισμένοι έχετε μια ευαισθησία προς την απόδοση ευρύτερων ευθυνών την στιγμή που σύσσωμος ο χώρος θα έπρεπε να χτυπά ανηλεώς, με όποιο επικοινωνιακό εργαλείο διαθέτει, την πολιτική παράταξη που επί σαράντα χρόνια τον διαλύει.

Τόση μεγάλη ευαισθησία σας έπιασε την ώρα που ο Μητσοτάκης έχει διαπράξει ένα μαζικό έγκλημα, να αναζητήσετε επιμέρους ευθύνες σε όλους και σε όλα και μάλιστα να εξισώσετε την ευθύνη του "εκτελεστή" με την ευθύνη του "τσιλιαδορου". Ούτε η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν το κάνει αυτό παιδιά. Συνέλθετε.

Ο πρωτοετής φοιτητής κοινωνιολογίας γνωρίζει ότι υπάρχουν συνδυασμοί πολλαπλών κοινωνικών δυνάμεων που μπορούν να πιέσουν αυτόν που βρίσκεται σε αδύναμη θέση να αποδεχτεί την ένταξη σε μια διεφθαρμένη κοινωνική συνθήκη, πάντοτε όταν μιλάμε για θέμα που έχει να κάνει με την εργασία. Έχεις αναζητήσει ποτέ εργασία χωρίς να έχεις "κονέ" τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα; Αν είχες θα γνώριζες πόσο οδυνηρό είναι να σε απορρίπτουν παντού χωρίς εξηγήσεις, να εργάζεσαι για 10 ευρώ την ημέρα με προϊστάμενο 20χρονο φοιτητή ΤΕΙ ενώ εσύ έχεις βιογραφικό βοηθού καθηγητή πανεπιστημίου, να μοιράζεις φυλλάδια στα φανάρια μαζί με έγχρωμους μετανάστες και να περνάμε οι φοιτητές στους οποίους κάνεις μάθημα (πάντα χωρίς να σε πληρώνει το πανεπιστήμιο) και να σου λένε "πως βρεθήκατε εδώ κύριε καθηγητά;", να υπάρχει υποτροφία στο τμήμα την οποία δεν παίρνει κανένας από τους διδάκτορες και να μην στην δίνουν εσένα (να την επιστρέφουν στο Υπουργείο!!!) επειδή δεν είσαι νεοδημοκράτης και να σε εκβιάζουν ότι αν γίνει θέμα θα τελειώσει το διδακτορικό σου (την ώρα που δεν έχεις κανένα νομικό όπλο να τους αντιμετωπίσεις και έχουν διαλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα), να σε βάζουν να υπογράφεις στον ιδιωτικό τομέα δίμηνη και τρίμηνη σύμβαση εργασίας ώστε να μην μπορείς να στελεχώσεις το συνδικαλιστικό όργανο της επιχείρησης γιατί αν το κάνεις θα απολυθείς αμέσως, να, να, να..

Νομίζεις ότι μπορείς να αντισταθείς εύκολα και απευθείας σε όλο αυτό; Να πεις άντε γεια θα πάω αλλού καλύτερα; Έλα που δεν υπάρχει καλύτερα στην μνημονιακη Ελλάδα. Θα μου χρεώσεις και εμένα την ίδια ευθύνη με τον Μητσοτάκη,τον Σαμαρά και τον Τσίπρα επειδή δεν παραιτήθηκα από τις δουλειές που πέρασα και από το διδακτορικό; Είμαι και εγώ υπεύθυνος για τις αλητείες της εργοδοσίας; Είμαι κι εγώ υπεύθυνος για τον προσανατολισμό του πανεπιστημίου επειδή δεν παραιτήθηκα από την εκπόνηση της διατριβής; Αυτό μας λες;

Θα ήταν επαναστατικό και ηθικά ακέραιο αν είχα παραιτηθεί από τις εργασίες μου επειδή η εργοδοσία ήταν πλοκάμι της μνημονιακης πρόστυχης Νέας Δημοκρατίας;; Ή θα με βγάλεις και εμένα συνένοχο για γιατί ανέχομαι να γίνονται όλα αυτά; Ούτε τα ανέχομαι αλλά ούτε έχω την δυνατότητα να με πληρώνουν οι γονείς μου, (όπως δεν με πληρώνει η ούτε η ΕΥΠ που πληρώνει τα περισσότερα από τα ιστιλογια τα οποία έχετε συνηθίσει να διαβάζετε στον χώρο).

Κάνε μιας την χάρη λοιπόν και σταμάτα να βάζεις στο ίδιο επίπεδο τις ευθύνες των πολιτικών εγκληματιών με εκείνες του "λαού" γενικά και αόριστα. Στην τελική ξέρουμε ποιο κομμάτι του λαού είναι άμεσα συνένοχο. Αυτό που ψήφισε υπέρ του Αντώνη Σαμαρά στο δημοψήφισμα του 2015. Οι υπόλοιποι έχουν μια ευθύνη. Γιατί δεν οργανώνονται κατάλληλα ώστε να στείλουν το 35% των προδοτών μαζί με τα κόμματα του εκεί που πρέπει.

Τώρα στο αν η κρίση μας είναι συναισθηματική επειδή γεννηθηκαμε στην Ελλάδα, εντάξει. Ας πούμε ότι είναι έτσι. Τι ήθελες από ένα blog ρομαντικών; Να μην είναι συναισθηματικοί; Να μην γεννήθηκαν στην πατρίδα τους; Που αν είχαμε γεννηθεί για να έχουμε καθαρή κρίση, στις ΗΠΑ μήπως; Ή ήθελες ο συναισθηματισμός μας να αφορά την Αλβανία;

συνεχίζεται

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

συνέχεια...

Όσον αφορά την ρόδινη αισιοδοξία της επανάστασης, όταν ξεκίνησα να οργανώνω την λέσχη όλοι μου έλεγαν ότι σε λίγους μήνες θα βρισκόμουν στο νοσοκομείο, χωρίς πτυχίο, απόβλητος από την τριτοβάθμια μαζί με τους άτυχους που θα με ακολουθούσαν, ότι όλα τα βιβλιοπωλεία θα μας έκλειναν τις πόρτες και άλλα τέτοια. Ήταν η ορθολογική εκτίμηση βάσει των όσων είχαν συνηθίσει να βλέπουν μέχρι τότε. Δεκαπέντε χρόνια μετά μπορώ να αισθάνομαι δικαιωμένος. Υπάρχει εθνικιστική παρουσία στην τριτοβάθμια και ταυτόχρονα δεν μας ενοχλεί κανείς, δεν ενοχλούμε κανένα και η αρθρογραφική μας δημιουργικότητα απευθύνεται σε όλο και περισσότερους αναγνώστες.

Έχει σημασία και ποια πρόσωπα αναλαμβάνουν την οργάνωση των κινηματικών δομών, να το ξέρεις. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Αν τα πρόσωπα είναι κατάλληλα και διαπνέονται από σοβαρότητα μια χαρά χώρος και προοπτική υπάρχει για το όνειρο και για την προετοιμασία μιας σοβαρής αντίστασης στην εξουσία των μενουμευρωπαιων.

Στην τελική όσοι είστε τόσο απογοητευμένοι από την ελληνική ταυτότητα, τον τον λαό κλπ μπορείτε να πάτε στο εξωτερικό. Δοκιμάστε εκεί να ζήσετε στις συνθήκες του εκάστοτε έθνους που θεωρείτε ότι σας εκφράζει. Στις σημερινές συνθήκες δεν θα είναι δύσκολο. Αφήστε την Ελλάδα σε εμάς. Και αφήστε εμάς να ετοιμάσουμε όπως πρέπει την αντίδραση στο σύστημα Μητσοτάκη και τους θιασώτες του.

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ο alexandros είπε...

Καταρχήν σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και τον πολιτισμένο διάλογο και παρά τις διαφωνίες μου εύχομαι πραγματικά εσείς να είστε αυτοί που έχουν δίκιο. Θα περιοριστώ μόνο να απαντήσω σε αυτό το πρώτο που γράφεται, καθώς είναι και η ουσία: αν μπορώ δηλαδή να διακρίνω τα επίπεδα των ευθυνών εκείνου που διοργανώνει την απάτη από τα επίπεδα εκείνου που την εκτελεί.
Ας πάμε λοιπόν το πράγμα στην βάση του εφόσον το επιθυμείτε, κι όταν λέμε στην βάση του, εννοούμε τόσο πίσω ώστε να φτάσουμε σε εκείνη την πρώτη ομάδα ανθρώπων που ένιωσαν την ανάγκη μιας οργάνωσης ως απαραίτητη στον αγώνα για επιβίωση. Σε αυτή την πρώτη ανάγκη για καθοδήγηση φαίνεται ξεκάθαρα ότι προηγείται η ανθρώπινη ομάδα με τις ανάγκες της και ακολουθεί η καθοδήγηση που είναι μια ιδέα. Χωρίς την καθοδήγηση, έστω για κάποιο διάστημα, ο άνθρωπος μπορεί να υπάρξει. Καθοδήγηση χωρίς τον άνθρωπο όχι. Είναι ο άνθρωπος που παραχωρεί το δικαίωμα στην εξουσία να είναι αυτό που είναι και όχι το αντίστροφο. Αν η εξουσία αυτονομήθηκε, αν το εργαλείο έγινε βαρύτερο από το χέρι που το κραδαίνει, δεν φταίει το εργαλείο αλλά το χέρι που το έπλασε βαρύτερο. Στα σημερινά λοιπόν: είδατε εσείς κάποια περίπτωση όπου ο λαός αυτός να διαμαρτυρήθηκε ή έστω να αναρωτήθηκε από που προέρχονται τα επιδόματα που κατά κόρων λαμβάνει; Αν επί παραδείγματι αυτά τα χρήματα σκοπό έχουν να του κλείσουν τα μάτια στο μεταναστευτικό; Αν είναι δάνεια που θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές, αν προέρχονται από την εξοικονόμηση χρημάτων από αναστολή έργων όπως η σηματοδότηση του δικτύου του ΟΣΕ που στοίχισε τις ζωές που τώρα θρηνούμε; Όχι βέβαια.
Εν πάση περιπτώσει, όπως είπα, εύχομαι εσείς να έχετε δίκιο για το καλό όλων μας.

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
 Ο Σταμάτης είπε...

Σε αυτό το θέμα που συζητάμε νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ακόμη και απόλυτοι. Δεν χρειάζεται να εύχεσαι να έχουμε δίκιο. Γιατί είναι προφανές ότι έχουμε.

Πάμε στο παράδειγμα που παραθέτεις. Καταρχάς η ρομαντική αντίληψη περί της οργάνωσης της πρωταρχικής κοινωνίας δεν είναι αυτή. Εσύ εκφράζεις μια ατομικιστική πολιτική ανθρωπολογία που βασική της υπόθεση είναι ότι η ανθρώπινη φύση είναι ατομικιστική και μόνο επειδή υπάρχει η ανάγκη της επιβίωσης αναγκάζονται τα μεμονωμένα άτομα να συγκροτήσουν ομάδα προκειμένου να επιβιώσουν. Είναι η βάση της θεωρίας του κοινωνικού συμβολαίου αυτή η πολιτική ανθρωπολογία και την υιοθέτησαν οι τρεις κύριοι θεωρητικοί της (Χομπς, Λοκ, Ρουσσώ). Ο Ρομαντισμός δεν αποδέχεται αυτό το επιχείρημα. Ο Χέρντερ θεωρεί ότι αυτή η θεωρία είναι κατασκευασμένη και πολύ σωστά επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ιστορική βεβαιότητα ότι ήταν ποτέ έτσι τα πράγματα. Σύμφωνα με την πολιτική ανθρωπολογία του πολιτικού Ρομαντισμού ο άνθρωπος είναι εκ των πραγμάτων κοινωνικό ον. Σε καμία ιστορική περίοδο (ασχέτως τι υποθέτουν οι θεωρητικοί του φιλελεύθερου Διαφωτισμού για την προϊστορία και την πολιτική ανθρωπολογία ή από τις ονειρώξεις που έγραψε για αυτό το ζήτημα ο Νίτσε) δεν έχει καταγραφεί παρουσία μεμονωμένων ανθρώπων. Από την αρχή της ιστορίας ο άνθρωπος ζει σε κοινότητες/ κοινωνικά περιβάλλοντα. Η ιστορία είναι μια αφήγηση κοινωνικής συνύπαρξης. Συνεπώς, υποστηρίζει η ρομαντική θεωρία, η ζωή στο κοινωνικό πλαίσιο είναι η αληθινή φύση του ανθρώπου και ο ατομικισμός του Ρουσσώ και των φιλελευθέρων είναι απλά μια νεωτερική ψευδαίσθηση. Δεν υπήρξε ποτέ. Ή μάλλον υπάρχει για πρώτη φορά με την έλευση του φιλελευθερισμού στην νεωτερικότητα. Και για να δικαιολογήσει την επικράτησή του αναπαρήγαγε αυτή την υποτιθέμενη θεωρία της φυσικής ατομικότητας του ανθρώπου.

Πάνω σε αυτή την ψευδή για τους ρομαντικούς δήθεν φυσική ατομικότητα έχει στηθεί όλη η φιλελεύθερη πολιτική. Το Σύνταγμα πρέπει να προστατεύει αυτό που οι φιλελεύθεροι θεωρούν ατομικό δικαίωμα που απορρέει από την υποτιθέμενη φυσική ατομικότητα (η προστασία της διαφορετικότητας κλπ), καθώς επίσης πρέπει να προστατεύει αυτό που οι φιλελεύθεροι θεωρούν ατομικό δικαίωμα στην ελευθερία της αγοράς (τι και αν πυροδοτεί κοινωνική ανισότητα, κοινωνικές συγκρούσεις, αδικία κλπ, εφόσον η υποτιθέμενη φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι η μοναχική ατομικότητα άρα δεν πρέπει να την διαταράξει η συνταγματική τάξη).

Σε αυτή την αντίληψη το άτομο είναι το επίκεντρο της κοινωνικής οργάνωσης. Στην ρομαντική αντίληψη είναι το έθνος το επίκεντρο της κοινωνικής οργάνωσης. Και το έθνος για τους ρομαντικούς δεν είναι απλά το άθροισμα μεμονωμένων ατόμων που αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινωνία. Το έθνος υπάρχει ως έχει από την αυγή της ιστορίας. Αλλά και στην προϊστορία δεν υπάρχουν μεμονωμένα άτομα. Η απαρχή του ανθρώπινου είδους είναι συνυφασμένη με την κοινότητα. Άρα η κοινότητα δεν είναι άθροισμα ατόμων. Είναι ένα ενιαίο συλλογικό σώμα ταυτόχρονο της ανθρώπινης παρουσίας στον κόσμο. Δεν είναι κάτι που φτιάχτηκε κάποια στιγμή. Υπάρχει εξ αρχής. Όπως το σώμα έχει τα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι, έτσι και η κοινότητα έχει ως οργανικά μέλη ενός συλλογικού σώματος τα άτομα.

Συνεπώς στην ρομαντική αντίληψη εφόσον προηγείται η κοινότητα οτιδήποτε βοηθά την κοινότητα, την κοινωνία, το έθνος, να επιβιώσει είναι καλοδεχούμενο. Είτε είναι οι παραδοσιακές συντεχνίες, είτε είναι τα επιδόματα και οι σοσιαλιστικές πολιτικές στις νεωτερικές εκδοχές. Πόσο μάλλον όταν τα επιδόματα έρχονται σε περιόδους που η εθνική οικονομία έχει πτωχεύσει επειδή ενσωματώθηκε με άθλιο τρόπο στο διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα (με τοξικά ομόλογα και αλχημείες του Σημίτη, του Αλογοσκούφη κλπ). Θα περίμενα από έναν εθνικιστή να είναι ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έκλεψαν τα λεφτά των ανθρώπων που είχαν αγοράσει ομόλογα του εθνικού δημοσίου και όχι τόσο από ένα επίδομα που μπορεί να αυξήσει την αγοραστική δύναμη ενός μικροαστού.

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Κοντολογίς υπάρχει ολόκληρο ρομαντικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται η εθνικιστική θεωρία που την διακρίνει από εκείνης της Δεξιάς. Όταν γράφεις σε ένα ιστολόγιο που υιοθετεί τις αρχές του Ρομαντισμού θα σου απαντήσουν ως ρομαντικοί. Φαντάσου να μπαίναμε εμείς σε ένα ιστολόγιο φιλελευθέρων νεοδημοκρατων, νιτσεικων φυλετικών ή οποίων άλλων ατομικιστων και να απαιτούσαμε να μιλούν να γράφουν και να σκέπτονται με τους όρους του εθνικιστικού Ρομαντισμού. Θα ήταν άτοπο εκ μέρους μας.

Πάντως πέρα από την αντιπαράθεση μεθοδολογικών και ιδεολογικών απαρχών, ως πλατωνικοί, θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιες αλήθειες που μπορούν να τις δουν όλοι, ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι τα 20 ευρώ του food pass ή το επίδομα θέρμανσης ή το 200ευρω επίδομα φτώχειας (που ο Μητσοτάκης μείωσε τους αποδέκτες του) είναι παρμένα από τα λεφτά που θα χρηματοδοτούσαν το σύστημα ασφαλείας του τρένου. Και μάλιστα τις ίδιες μέρες που δόθηκαν 10.000.000 κρατικά ευρώ στον Κοκλώνη να κάνει life style εκμαυλιστικη φιλελεύθερη προπαγάνδα και κουρεύτηκε το 89% των εκατομμυρίων ευρώ χρέους του Πηλαδακη προς το δημόσιο.

Δεν ντρεπόμαστε ρε Αλέξανδρε; Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ. Που έχουμε το θράσος να εκστομίζουμε τέτοια αντεθνικα και αντικοινωνικά επιχειρήματα; Λίγη ντροπή δεν βλάπτει.

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

αυτο θα κανουμε σταματη, θα παρουμε τα μπογαλακια μας και θα ξεκουμπιστουμε απο δω χαμω. να εισαι σιγουρος γι αυτο. γιατι και η υπομονη εχει εξαντληθει, και καθε ιχνος κουραγιου εχει εξανεμισθει, και χρονια εχουν χαθει ματαια και δεν εβγαλε πουθενα και ειναι ζητημα αξιοπρεπειας σε τελευταια αναλυση. και δεν σου κρυβω οτι υπαρχουν στιγμες που αισθανομαι εξαιρετικα ατυχος που γεννηθηκα σε αυτην την χωρα. δεν το κρυβω, το λεω ανοικτα. αισθανομαι τελειως αποξενωμενος με την νεοελληνικη πραγματικοτητα, νιωθω ξενος. οχι απο ''ελιτισμο'' αλλα απο ντροπη και πικρα για ολη αυτην την παρακμη και την καταντια. ειμαι μαλακας που δεν παρεμεινα στην αγγλια οταν μου δοθηκε η δυνατοτητα, πολυ πριν τα brexit και τα δημοψηφισματα και τις μαλακιες. αλλα δις εξαμαρτειν ουκ ανδρος σοφου

δεν ψαχνω κανεναν παραδεισο, δεν εχω αυταπατες για το ''επιπεδο'' του σημερινου δυτικου κοσμου που εχει σαπισει με τον μεταμοντερνισμο και τις ασυναρτησιες του πολιτισμικου μαρξισμου. αλλα πρεπει να κοιταμε το συμφερον μας και να κανουμε το καλυτερο δυνατο που μπορουμε για τον εαυτο μας. θελω οι φοροι που πληρωνω να μου επιστρεφονται, θελω το κρατος να με σεβεται και σαν πολιτη και σαν ανθρωπο. δεν ανεχομαι με τα δικα μου λεφτα να συντηρουνται κομματοσκυλα και ρουφιανοι. ενα αθλιο κομματικο παρα-κρατος που εχει λεφτα για μπατσους και συστηματα παρακολουθησης αλλα ενα γαμημενο gps και εναν στοιχειωδη εκσυχρονισμο του οσε δεν μπορει να κανει εδω και 20 χρονια. οχι φιλε. να παει να γαμηθει το παλιαμπελο, να παει να γαμηθει, χεστηκα. δεν δινω δεκαρα κυριολεκτικα και μεταφορικα. φτανει

τα σκατα που εχεις φαει με εξοργιζουν φιλε, μπεσα. γιατι τα ιδια εχω φαει και εγω. σε καταλαβαινω. καταλαβαινω την πικρα και την οργη σου. στην παραγραφο που περιγραφεις το εργασιακο αδιεξοδο σε καταλαβαινω απολυτα. και το τσατσιλικι των κομματικων ρουφιανων, και το απυθμενο θρασσος τους, και τους εμμεσους εκβιασμους των γαμημενων της Δεξιας.. τα καταλαβαινω απολυτα αυτα που λες. αυτο ομως που δεν μπορεις εσυ να καταλαβεις ειναι οτι ''αυτη ειναι η ελλαδα'' (οπως ελεγε και ο ααρων αβουρης τον σεπτ του 2000 μετα απο μια αλλη εθνικη τραγωδια), αυτη ηταν παντα η ελλαδα. και αυτα που συμβαινουν σημερα δεν ειναι τιποτα μπροστα σε αυτα που εκανε η ''Δεξια του αιματος'' (ρενος αποστολιδης) το '50 και το '60 (διαβασε το κλασικο του κων τσουκαλα ''η ελληνικη τραγωδια'').

σταματη, το συστημα των μαφιοζων, του παρακρατους και της διαπλοκης (υποκοσμος, μπατσοι, δικαστικο συστημα, μεγαλοεπιχειρηματιες, προδοτες-πολιτικοι) ΔΕΝ αντιμετωπιζεται με προωθημενη μεταπολιτικη. ουτε με ''συνταγματικες και δημοκρατικες διαδικασιες''. ουτε καν.. εδω θελει αλλου τυπου διεργασιες, θελει αλλες πρακτικες και καταστασεις. τα πραγματα δεν ειναι καθολου τοσο απλα και ''ευκολα''. εδω εχουμε να κανουμε με μαφιες φιλε μου, με αδιστακτους κοινωνιοπαθεις τους κοινου ποινικου με χοντρες διασυνδεσεις σε στοες και υπερατλαντικα κεντρα. δεν ειναι παιξε-γελασε η φαση. μονο με Επανασταση (απο τα πανω/στρατιωτικο πραξικοπημα ή απο τα κατω/μαζικη-παλλαικη εξεγερση ή ενας συνδιασμος και των δυο). αλλα επαναστασεις ''ηπιες'' και αναιμακτες δεν υπαρχουν. τα πραγματα δεν ειναι καθολου απλα

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ο Σταμάτης είπε...

Είμαι ρομαντικός εγώ ρε φίλε. Είπαμε συσπειρώνω τους ιδαλγούς της χίμαιρας δίπλα μου.

Όλα μπορούν να γίνουν με τρόπους που μας φαίνονται απίθανοι. Οι αγανακτισμένοι ήταν ένα καλό παράδειγμα. Αν οι μπροστινοί δεν απορροφούνταν από τον κοινοβουλευτισμό και έμεναν αυτόνομοι τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Ωστόσο η δομή των αγανακτισμένων ως τρόπου δράσης και οργάνωσης πιστεύω ότι μπορεί να δουλέψει.

Επίσης η μεγάλη ευκαιρία για τον σχηματισμό μιας πρώιμης ελίτ αξιών χάθηκε στις συγκεντρώσεις για το μακεδονικό. Στην οργανωτική επιτροπή υπήρχε η μεγάλη ευκαιρία να γίνει ο μετασχηματισμός σε ελίτ αξιών αλλά χάθηκε επειδή ήταν εντελώς ανόητοι οι άνθρωποι του Μίκη Θεοδωράκη. Πάντως το υπόβαθρο υπήρχε. Ας μην αποκλείουμε να επανέλθει η κατάλληλη συγκυρία.

Όλα είναι θέμα των προσώπων που πρωταγωνιστούν. Αν βρεθούμε κάποτε στο κατάλληλο σημείο πρέπει να είμαστε όχι ως απλοί συμμετέχοντες (αγανακτισμένοι) ούτε ως μέλη των οργανωτικών επιτροπών (μακεδονικό). Την επόμενη φορά θα είμαστε πιο μπροστά και υποθέτουμε πιο κοντά στην επιβολή της σωστής γραμμής.

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ως γνωστον πουθενα εις τας πεπολιτισμενας ευρωπας που λατρευουν οι κατεξεφτελισμενοι γραικυλοι δεν γινονται τετοια
αυτα γινονται μονο στο ελλαντα! οπως λεει και το γνωστο σλογκαν....
ειδατε μετα απο αυτα τα τρομερα ατυχηματα εκει να κατεβαινει ο οχλος τους στους δρομους (εστω οι αναρχοκομουνιστες τους) και να σπαει ξενα αμαξια καταστηματα ,να απαιτει παραιτησεις κυβερνησεων, αλλαγες καθεστωτων και αλλα παρανοικα οπως γινεται εδω στο κομμουνισταν???????

Ιούνιος 1998, Γερμανία: 100 Νεκροί.
Οκτώβριος 1999, Βρετανία: 31 Νεκροί.
Νοέμβριος 2000, Αυστρία: τελεφερίκ 115 Νεκροί.
Μάιος 2003, Ουγγαρία: 34 Νεκροί.
Ιούλιος 2006, Ισπανία: 43 Νεκροί.
Σεπτέμβριος 2006, Γερμανία: 23 Νεκροί
Ιούνιος 2009, Ιταλία: 32 Νεκροί.
Φεβρουάριος 2010, Βέλγιο: 19 Νεκροί
Ιούλιος 2013, Ισπανία: 80 Νεκροί.
Ιούλιος 2016, Ιταλία: 31 Νεκροί

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

σταματη λυπαμαι που θα το πω αλλα νομιζω οτι εισαι χαμενος μεσα σε ιδεοληψιες. εχεις αυταπατες και μια μαλλον απλοικη/βολονταριστικη προσεγγιση για αρκετα πραγματα (πχ το πανηγυρακι των ''αγανακτισμενων''). δικαιωμα σου να εισαι και να δηλωνεις ο,τι γουσταρεις. οκ, ομως αλλα περιθωρια για αυταπατες δεν υπαρχουν, σε ο,τι με αφορα τουλαχιστον. απο εκει και περα ο καθενας ειναι ελευθερος να διαλεξει το ατι που του ταιριαζει. εγω παντως προτιμω να βλεπω οσο γινεται πιο ρεαλιστικα τα πραγματα. προτιμω να ειμαι κυνικος παρα ρομαντικος. συνειδητα ατομικιστης και ''μηδενιστης''. πρεπει να βλεπουμε την αληθεια καταματα..

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ο Σταμάτης είπε...

Γιατί πασά μου επαναλαμβάνεις κάτι που είναι αυτονόητο; Αν δεν υπήρχε και μια δόση βολονταρισμού πως θα γινόταν αυτό που έχουμε κάνει (πολύ ή λίγο, αναλόγως πως το βλέπει κανείς) στην φ.λε.φα.λο.; Προφανώς και ισχύει αυτό που γράφεις. Στον Ρομαντισμό, και ιδίως στον νεορομαντισμό μετά το 1890, υπάρχει συνήθως αρκετός βολονταρισμος. Πρέπει να αισθάνομαι ότι κάνω λάθος επειδή είμαι συνεπής με την ιδεολογία μου; Παραείναι μεταμοντέρνα η προσέγγιση για να την πάρω στα σοβαρά. Και δεν το γράφω καθόλου ειρωνικά. Εννοώ κάθε λέξη. Αν δεν ήμουν περισσότερο ή λιγότερο βολονταριστής δεν θα είχε υπάρξει η λέσχη, εσύ δεν θα με διάβαζες, δεν θα είχαμε αυτή την έστω και ανώνυμη διαδικτυακή γνωριμία, δεν θα συζητούσαμε κλπ. Δεν θα υπήρχε ούτε η ελπίδα, έστω μάταιη αλλά ικανή να μας κρατήσει ενεργούς, για μια δυνητική ηθική και αισθητική αντεπίθεση στην παρακμή των καιρών μας.

Κάνε αυτό που νομίζεις σωστό. Εννοείται πως δεν χαλάμε τις καρδιές μας. Και να ήθελα να τις χαλάσουμε δεν θα γινόταν να συμβεί αυτό έχοντας απέναντι έναν ανώνυμο σχολιαστή που μπορεί να είναι ο οποιαδήποτε άγνωστος. Αλλά ειλικρινά δεν έχω ποτέ τέτοιες διαθέσεις. Γενικά είμαι άνθρωπος που έχει εκρήξεις, μπορεί να αρπαχτει στα χέρια εύκολα αλλά το ίδιο εύκολα μου περνάει ο θυμός αν πρόκειται για καθημερινά θέματα παρεξηγήσεων. Πολύ περισσότερο δεν θα κρατήσω κακία για διαδικτυακές συζητήσεις. Τιμή μου είναι που διαβάζετε τα έντυπα της λέσχης. Ανθρώπινη είναι και η διαφωνία. Απολαμβάνω την κάθε συζήτηση, λαμβάνω υπόψη τους συνομιλητές και διαβάζω με σεβασμό την κάθε προσέγγιση ασχέτως αν συμφωνώ ή όχι μαζί της. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις αποκλείεται να χαλάσω την καρδιά μου με τους αναγνώστες για μια συζήτηση. Χαρά μου είναι να γίνονται. Ακόμα και η κριτική στάση απέναντί μου είναι τιμητική εφόσον έχει προσελκύσει ανθρώπους που διαβάζουν αυτά που γράφω.

Αλλά το θέμα είναι να βγαίνει και ένα νόημα σε κάθε συζήτηση. Την έγραψες την γνώμη σου, έγινε κατανοητή, συζητάμε στην βάση της. Τι άλλο να γίνει; Να αποκηρύξει μια οργάνωση την ιδεολογία της επειδή ένας αναγνώστης έχει μια διαφωνία για την προοπτική της μελλοντικής δράσης μας; Κάπου χάνεται το νόημα της συζήτησης αν τα αιτήματα λαμβάνουν τέτοιο περιεχόμενο.

Σάββατο, 04 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

τεσπα, δεν αξιζει να χαλαμε τις ζαχαρενιες μας. τυχεροι οσοι εξακολουθουν να κρατουν την πιστη και την αισιοδοξια τους αναμενες μεσα σε αυτους τους δυσκολους και ζοφερους καιρους. πολυ σκοτεινη η εποχη που διανυουμε και φως δεν φαινεται απο πουθενα. λειπει η ελπιδα. τεσπα, καλη καρδια

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ο C είπε...

Επιτρέψτε μου να επανέλθω, καθώς όλο αυτό ξεκίνησε άθελά μου με δική μου υπαιτιότητα. Κάτι τα περί διαφοράς της αγάπης για την όποια και κάθε πατρίδα (συναισθηματισμός), και κράτους/κυβέρνησης/συστήματος (ρεαλιστικότερες προσεγγίσεις). Κάτι που ανέφερα για τις χυδαιότητες περί "Ελληναράδων" και του "όλα δω είναι χάλι, έξω είναι ο παράδεισος" (τι πάει να πει έξω ρε; έξω είναι και η Ελβετία, έξω είναι και το Μπαγκλαντές...), ηλίθιες απόψεις που ευτυχώς επισήμαναν και άλλοι σχολιαστές. Επίσης, υπόσχομαι να κάνω λίγο αποχή από το συγκεκριμένο ιστολόγιο, γιατί όντως το έχω παρκάνει το τελευταίο διάστημα. Α ναι, και να δηλώσω ότι δεν ανήκω πουθενά και εκφράζω αποκλειστικά τον εαυτό μου.

"Χίμαιρες", "δεν γίνεται τίποτα", "δεν υπάρχει σωτηρία" κτλ κτλ. Λοιπόν... Κατ' αρχάς, υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι dissidents, που ακολουθούν μια συγκεκριμένη ηθική και είναι εξαιρετικά επικριτικοί στα "κακώς κείμενα" όπως τα λέμε, δεν είναι μηδένια και αμοραλιστές (ιδεολογικού ή καφενειακού τύπου), αλλά ταυτόχρονα δεν δίνουν ρεαλιστικές πιθανότητες οι ιδέες τους να επικρατήσουν σε επίπεδο κεντρικής σκηνής. Αλίμονο αν υιοθετούσαμε ηθικές, πολιτικές και οικονομικές προτάσεις και αισθητικά μοτίβα μόνο αν είχαν πιθανότητες να καταστούν παγκόσμιες καθολικές αλήθειες. Αλίμονο... Αυτός είναι ο ορισμός του πολιτικαντισμού.

Από κει και πέρα και λίγος αγνωστικισμός δεν θα έβλαπτε. Δεν ξέρουμε τι γίνεται καμιά φορά, πώς θα τα φέρει η τύχη, η ιστορία, η θεία πρόνοια. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Μην χάνουμε την ουσία. Αν υπάρξει κάποια δικαίωση σε αυτόν τον κόσμο, καλώς. Αν όχι, πάλι "καλώς". Την δουλειά μας εμείς (εγώ δλδ, για τον εαυτό μου μιλάω και μόνο), και από κει και πέρα ό,τι θέλει ας γίνει. Αναφορικά με τον "χαμένο χρόνο", εντάξει, ο καθένας τον διαχειρίζεται όπως γουστάρει. Κανένας δεν ήρθε με το περίστροφο να υποχρεώσει τον άλλον πως να διαθέσει τον χρόνο του. Τα αυτονόητα θα λέμε τώρα;

Στα υπόλοιπα έπεσα μέσα δυστυχώς. Κράξιμο για το κράξιμο και υστερίες άνευ ουσίας. Εντάξει, ρε λεβέντη, θες κάπου να τα "πεις", να βγάλεις τα εσώψυχά σου έστω με λάθος τρόπο, να μπινελικώσεις, να ξεθυμάνεις. Ελπίζω τουλάχιστον μετά τα υπομανικά επεισόδια να έρχεται και μια περίοδος ψυχικής νηνεμίας (κύκλος της μανιοκατάθλιψης), αλλιώς δεν ξέρω πως την παλεύεις σε αυτήν την ζωή. Δεν ειρωνεύομαι ουδόλως, σοβαρότατα μιλάω. Πάντως καλό θα ήταν να αποφεύγεις το πληκτρολόγιο σε τέτοιες καταστάσεις, γιατί το αποτέλεσμα παραείναι αντιαισθητικό στους τρίτους αναγνώστες. Και εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω, άνθρωποι είμαστε όλοι έχουμε τα δικά μας, δεν χρειάζεται όμως να τα σερβίρουμε φάτσα φόρα στο ιντερνέτι και μάλιστα σε ιστολόγια με σοβαρή δουλειά και παρέμβαση. Δεν μας φταίνε οι άλλοι. Αυτή τουλάχιστον είναι η προσωπική μου άποψη.

(συνεχίζεται...)

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
Ο C είπε...

(συνέχεια...)

Και κάτι τελευταίο...

----"θα παρουμε τα μπογαλακια μας και θα ξεκουμπιστουμε απο δω χαμω. γιατι και η υπομονη εχει εξαντληθει, και καθε ιχνος κουραγιου εχει εξανεμισθει, και χρονια εχουν χαθει ματαια. ειμαι μαλακας που δεν παρεμεινα στην αγγλια οταν μου δοθηκε η δυνατοτητα, αλλα δις εξαμαρτειν ουκ ανδρος σοφου."----

Μην τυχόν και υπονοήσεις ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων μεταναστών (για ευκολία τους βάζω όλους μέσα, από τις αρχές του 20ου μέχρι την σημερινή χρεοκοπία) διακατέχονται από κάποιο υστερικό self-hatred, μισελληνισμό και αρρωστημένη τάση να βρίζουν την πατρίδα. Επειδή, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, πολλοί σχολιαστές αυτού του ιστολογίου είναι έξω (λογικό, μιλάμε για την γενιά των μνημονίων), αλλά, και για να σε πάω επί προσωπικού, ο αδερφός μου και τα ανίψια μου (παιδιά του αδερφού μου, που δεν ξέρουν καν ελληνικά) ζουν εξωτερικό, απλά σταμάτα να λες ό,τι νά ΄ναι. Φιλικά και χωρίς καμία διάθεση μανούρας.

Σε γενικές γραμμές, και πέρα από κάποιες θλιβερές περιπτώσεις που επισήμανα και εγώ παραπάνω, μια χαρά υγιείς απόψεις έχει η λεγόμενη ομογένεια (που προφανώς δεν είναι ένα μονομπλοκ πράμα εδώ που τα λέμε). Πίστεψέ με, ούτε τίποτα ξεσαλωμένους εθνομηδενισμούς ούτε παροξυσμικά ανθελληνικά επεισόδια σχιζοειδούς φύσεως θα βρεις εκεί κάτω. Είπαμε, γι' αυτά υπάρχουν τα κρυμμένα της όπεν σοσάιετυ και τα μετα-κωστοπουλικά χιπστεροσάιτ. Τέλος πάντων, στο κάτω κάτω δεν θα σου αναλύσω "τι είναι και θέλει η μετανάστευση στον σύγχρονο κόσμο". Απλά λίγος σεβασμός...

Παρασκευή, 03 Μαρτίου, 2023

 
 Ο Σταμάτης είπε...

Δεν υπάρχει καμία δική σου υπαιτιότητα C. Όταν θεωρείς ότι πρέπει να σχολιάσεις μπορείς να το κάνεις. Όταν θεωρείς ότι δεν έχει νόημα δεν θα το κάνεις. Δεν μπορεί να είναι πάντως μια διαδικτυακή διαφωνία ο λόγος που θα σε αποθαρρύνει και θα σε βάλει σε μια άτυπη καραντίνα. Έτσι είναι οι συζητήσεις. Ανεβαίνουν και οι τόνοι κάποιες φορές. Δεν τρέχει τίποτα. Στην τελική εγώ ήμουν το επίκεντρο της κριτικής.

Σάββατο, 04 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ρε c/καποιε ολο το συνεχιζεις, αφου βλεπεις οτι δεν τσιμπαω, δεν απανταω, δεν δινω σημασια σε αυτα που λες, βασικα με τον σταματη συζηταω (στον οποιο ζητησα συγνωμη αν τυχον εγινα καπως επικριτικος), εσυ τι καθεσαι και συνεχιζεις τωρα; τι θες; και οσο παει γινεται χειροτερο, το οξυνεις, προχωρας σε προσωπικους χαρακτηρισμους και ειρωνειες (το εχεις ξανακανει και αλλου..), ε.. νταξει.. σταματα. δεν χρειαζεται να το παρατραβας. στο κατω-κατω συζητηση κανουμε και θα λεμε ο,τι γουσταρουμε. εσυ τι τσουτσεκι παριστανεις; κεχαγια στα @@ μας σε βαλαμε; δεν ντρεπεσαι καθολου μεγαλος ανθρωπος;; τι ειναι αυτα ρε;

''βουβη θλιψη, απεριγραπτος ψυχικος πονος και αβυσαλεα οργη (για να μην πω μισος..) για την συνολικη κατασταση. απελπισια για ολους και για ολα... για μενα αλλο Ελλαδα (και σαν εννοια, και σαν ιδεα, και σαν συμβολισμος, και σαν τοπος, και σαν κατασταση) και εντελως αλλο αυτος ο λαος... αρνουμαι να ταυτισω ή να χαρισω την εννοια της πατριδας σε ολη αυτη την παρακμιακη κατασταση''

την ξεκαθαρισα την θεση μου και την σταση μου. δεν ειναι μισος για την χωρα, δεν ειμαι ανθελληνας (εχεις γανιαξει, ολο εκει το πας), πονος ειναι και μια αισθηση αδιεξοδου και εγκλωβισμου. και επειδη και εγω μιλαω με κοσμο, και εγω εχω ανθρωπους που ζουν εξωτερικο, και εκεινοι τα ιδια ακριβως συναισθηματα εχουν. πονος ειναι μαλακα, πονας οταν ΑΓΑΠΑΣ καποιον και απελπιζεσαι οταν συνειδητοποιεις οτι δεν μπορεις να κανεις κατι για να τον βοηθησεις

τεσπα, προσπαθησε να μαθεις τροπους και να αποβαλεις το κωλοπαιδαριστικο υφος 60 χρονων ανθρωπος. ντροπη, πολυ μεγαλη ντροπη..

Σάββατο, 04 Μαρτίου, 2023

 
Ο Σταμάτης είπε...

Αφού σας γράφω ότι είστε καλοδεχούμενοι και δεν αμφισβητούμε (εγώ και τα παιδιά της λέσχης) την ειλικρίνεια όσων γράφετε, γιατί τσακώνεστε; Γράψτε αυτό που θέλετε και μην δαπανάτε ενέργεια για έντονες διαφωνίες σε νήματα. Ακόμα και αν υποθέσετε ότι κάποιο σχόλιο περιλαμβάνει υπονοούμενα για εσάς, εφόσον είναι ευγενικά διατυπωμένο, στην χειρότερη παραβλέψτε το και συζητήστε σε άλλα νήματα. Εξάλλου ανώνυμα ή με ψευδώνυμα γράφετε. Ποιος ο λόγος των παρεξηγήσεων; Επιπλέον δεν θα περάσει η διαχείριση σχόλια που γράφονται με σκοπιμότητα και κακή πρόθεση. Εφόσον αυτό έχει εξασφαλιστεί μια διαφωνία, ακόμα και έντονη, όταν είναι καλοπροαίρετη δεν χρειάζεται να σας απασχολεί. Θα περάσει με την επόμενη ανάρτηση.

Σάββατο, 04 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σταμ κλείσε τα σχόλια και ασχολήσου με τον εκδοτικό οίκο. Μην ξοδέυεσαι σε θέατρα του παραλόγου. Ο ίδιοσ που ζητούσε εθνικιστικό φορέα τώρα σου βάζει χέρι για μια εθνικοεπαναστατική αποστροφή σου. Ο ίδιος που ο θεός του είπε ότι έρχεται πυρηνικός πόλεμος κατηγορεί τους άλλους για μεταφυσικές αναγωγές. Πατριωτισμός στο ένα post ελληναραίοι και ανθελληνισμός στο άλλο. Πιάσε τις εκδόσεις να διάβασουμε καλό βιβλίο μην σπαταλάς άλλο χρόνο.

Σάββατο, 04 Μαρτίου, 2023

 
Ο Σταμάτης είπε...

Δεν χρειάζεται να εμμένουμε σε κάποιες διαφωνίες ή σε συζητήσεις που μπορεί να μην μας αρέσουν. Σημασία έχει ότι είναι πολύ χρήσιμα τα σχόλια για πολλούς λόγους. Εκφράζονται απόψεις, παρατηρούνται τάσεις όσων ενδιαφέρονται για τα δρώμενα σε έναν ευρύτερο εθνοκεντρικό πολιτικό χώρο, ανταλλάσσονται πληροφορίες. Είναι πιστεύω περισσότερα τα θετικά από τα αρνητικά των διαλόγων. Εντάξει, αν κάπου γραφτεί και ένας χαρακτηρισμός παραπάνω δεν νομίζω ότι είναι μεγάλο πρόβλημα. Με καλή διάθεση τα ξεπερνάμε όλα.

Ο εκδοτικός οίκος θα επιστρέψει μετά την άνοιξη. Να τελειώσει το διδακτορικό πρώτα. Γιατί τώρα με δουλειά, διδακτορικό και φ.λε.φα.λο. κοιμάμαι κάθε μέρα τρεις τα ξημερώματα. Με έπιασε και ο άτιμος ο covid αυτή την εβδομάδα και με κούρασε ακόμη περισσότερο. Η Εύα και τα υπόλοιπα παιδιά έχουν μεταφράσει αρκετό υλικό. Έχουμε βιβλία σχεδόν έτοιμα. Λογοτεχνικά και πολιτικά δοκίμια. Αλλά πρέπει να τους κάνω επιμέλεια και να γράψω εισαγωγικά σημειώματα. Μετά πρέπει να τα αναλάβει ο γραφίστας, μετά το τυπογραφείο. Θέλουν το κάθε βιβλίο τουλάχιστον ένα τρίμηνο δουλειά που τώρα δεν προλαβαίνω να την κάνω. Πάμε για μετά τον Μάιο.

Σάββατο, 04 Μαρτίου, 2023

 
Ο Flammentrupp είπε...

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την συζήτηση και θα ήθελα να καταθέσω και την δική μου άποψη.

Η αλήθεια είναι πως, πριν μερικά χρόνια, άνεργος με δύο παιδιά και στεγαστικό δάνειο, είχα απογοητευτεί τόσο πολύ που έψαχνα τρόπο να φύγω έξω. Μάλιστα, επειδή η σύζυγος είχε (και έχει) πολύ καλή εργασία, ήμουν έτοιμος να την αφήσω πίσω μαζί με τα παιδιά και να φύγω μόνος μου.

Σκεφτόμουν την Σουηδία, όπου μένει μόνιμα ένας ξάδελφος μου, γιατρός. Όταν συζήτησα μαζί του, είδα για πρώτη φορά και την άλλη όψη του νομίσματος. Σημειωτέον, πως ο ξάδελφος έδωσε κανονικά πανελλήνιες και πέρασε στην Ιατρική Αθήνας. Δεν πήγε στα γύρω Βαλκάνια για "πτυχίο".

Ακόμη και εκεί, λοιπόν, στον "παράδεισο" για πολλούς, αντιμετωπίστηκε με τον χειρότερο τρόπο. Απανωτές βάρδιες, εργασία-"λάντζα", θέσεις "ανώτερες" που θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε από τον ίδιο, είτε από άλλον "μετανάστη" με τα απαραίτητα εφόδια, να δίνονται στους "δικούς μας" (κυρίως επειδή ήταν Σουηδοί και κατά δεύτερο λόγο επειδή ανήκαν κάπου κομματικά), τα Χριστούγεννα στάνταρ βάρδια, διότι οι Σουηδοί γιορτάζουν άρα οι "άλλοι" θα κάτσουν μέσα και θα πάρουν την Πρωτοχρονιά, κλπ, κλπ. Τα λεφτά, ναι, πολύ καλά, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τον ελληνικό μισθό. Τα υπόλοιπα, ΙΔΙΑ.

Είναι στην Στοκχόλμη από το 2004 και θέλει πολύ (αλλά το ψάχνει πολύ προσεκτικά) να γυρίσει πίσω. Έχει σιχαθεί τους πάντες και τα πάντα, εκεί. Και είναι ΓΙΑΤΡΟΣ, όχι ΕΡΓΑΤΗΣ.

Εγώ, προφανώς, δεν έχω δικαίωμα να σας πω τί θα κάνετε, Άλλωστε, η δική μου εμπειρία είναι σχεδόν μηδαμινή. Έζησα για έναν χρόνο στις ΗΠΑ το μακρινό 1992, οπότε δεν υπάρχει σύγκριση. Ωστόσο, είστε σίγουροι ότι θα βρείτε τον "παράδεισο" που ζητάτε; Αν ο "παράδεισος" είναι τα φράγκα, πάω πάσο. Απλώς, να θυμάστε πως ΤΙΠΟΤΑ στην ζωή δεν είναι δωρεάν. Όλα έχουν κόστος. Φυσικό ή "μεταφυσικό" (που μπορεί κάλλιστα να πληρωθεί με φυσικό τρόπο).

Η πατρίδα είναι οι άνθρωποι σου, είναι το "μεταφυσικό" δέσιμο με τον τόπο και την αλυσίδα νεκρών και αγέννητων, είναι οι παραδόσεις σου, είναι γενικώς πολλά πράγματα που βιώνονται, δεν λέγονται.

Εγώ επέζησα της Ρουφήχτρας του Μάελστρομ και συνεχίζω. Σαφώς και δεν μπορώ να ξέρω αν θα γίνει το ίδιο με τα παιδιά μου ή θα ξενιτευτούν. Ωστόσο, είμαι εδώ για να κάνω το καλύτερο που μπορώ, αλλάζοντας νοοτροπία και προσπαθώντας να αλλάξω και την νοοτροπία των άλλων και, κάτι τέτοιο δεν αλλάζει με το ευλογώ τα γένια των "τέλειων" Φράγκων (έχω συζητήσει και με άλλους που έχουν ζήσει ή ζουν ακόμη στο εξωτερικό), ούτε με ψήφο στον Κασιδιάρη, τον Τζήμερο ή τον Βελόπουλο (που τα λένε "ωραία και σωστά").

Αν δεν έχεις ξεκαθαρίσει τί θέλεις μέσα σου (και ποια είναι η ιδεολογική ατραπός που ακολουθείς) ή τελικά το μέσα σου είναι "ο καλός μισθός", θα φταίνε πάντα οι άλλοι.

Κάποτε άκουσα μια φράση, [όταν γνωρίζουμε κάποιον, τον ρωτάμε πάντα "τί δουλειά κάνει" και ποτέ "ποια φιλοσοφική σχολή ακολουθεί"], και "είμαστε και Έλληνες", θα πρόσθετα εγώ. Την αφήνω εδώ, ως τροφή για σκέψη.

Σάββατο, 04 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Έζησα 2 χρόνια Σουηδία, αμέσως μετά το πτυχίο μου. Πέρασα υπέροχα, ήταν για μένα χρόνια που θα θυμάμαι πάντα. Αλλά η εντύπωση που μου άφησε η νεολαία (και ο "λαός" γενικότερα) ήταν πραγματικά η χειρότερη. Οι πιο κενοί, ματαιόδοξοι και βυθισμένοι στον βούρκο του καταναλωτισμού και του lifestyle μάζα που έχω συναντήσει στην Ευρώπη. Όσοι νομίζουν ότι το τραγικό επίπεδο του μέσου Έλληνα είναι κάποιου είδους εξαίρεση απλά δεν έχουν ζήσει έξω. Ή αν το έχουν κάνει η επαγγελματική επιτυχία και η οικονομική ανταμοιβή που δεν θα έβρισκαν στην Ελλάδα τους τυφλώνει

Σάββατο, 04 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν κατάλαβα καθόλου τι σημασία έχει το αν "πιστεύουμε" σε επαναστάσεις, σε πιθανότητα ανατροπής του κυρίαρχου συστήματος κτλ. Αρχικά κανένας μας νομίζω δεν είναι προφήτης ή μάντης. Αν έλεγες σε κάποιον στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου ότι σε μια δεκαετία η ΕΣΣΔ θα καταρρεύσει σε ένα βράδυ ειρηνικά θα σε κοίταζε σαν εξωγήινο. Αλλά έστω ότι με κάποιον τρόπο ξέρουμε 100% ότι δεν θα αλλάξει τίποτα ποτέ, η Ελλάδα και η Ευρώπη ολόκληρη θα αργοσβήσει υπό τον φιλελεύθερο ζυγό και ο κόσμος σε 50 χρόνια θα είναι μια αδιανόητη δυστοπία. Ε και; Το τι κάνουμε και το πως ζούμε είναι αντανάκλαση των αρχών μας και του ποιοι είμαστε. Αυτό δεν αλλάζει από εξωτερικές συγκυρίες. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ να ζω διαφορετικά την ζωή μου γιατί πολύ απλά δεν θα ήμουν αληθινός απέναντι στον εαυτό μου.

Σάββατο, 04 Μαρτίου, 2023

 
Ο C είπε...

Όχι, ρε παλικάρι, καθόλου ειρωνικός δεν είμαι, καθόλου όμως ποτέ και πουθενά, δεν είναι στην φύση μου κάτι τέτοιο. Σοβαρότατα μιλάω για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα για οποίο, ναι όντως, έχω μια κάποια ευαισθησία και με βαράει στα trigger points. Το ξεκαθαρίζω για να μην νομίσουν οι υπόλοιποι ότι έχουμε τίποτα... προσωπικά αναμετάξυ μας. Ούτε να τσιμπήσεις θέλω ούτε καν σε γνωρίζω, τι κάθομαι και εξηγώ τώρα ρε, έλα μας διαβάζουν και άλλοι και θα νομίζουν διάφορα. Αν είναι δυνατόν. Αν έγραφες για μουσική, αθλητικά ή ζώδια, όπως σου συνέστησε ο ανώνυμος παραπάνω, δεν θα ανακατευόμουν καθόλου. Φιλοσοφία θέλει;

Στο κάτω κάτω, εγώ έγραψα το πρώτο σχόλιο στην ανάρτηση για κάποια μλκισμένα κουλομητσοτόπαιδα του τουίτερ που ξεσαλώνουν σε ανθελληνίλα και βαλκανολογία με κάθε ευκαιρία εδώ και δεκαετίες (μη μου πείτε ότι είμαι τρελός και δεν τους έχετε δει και εσείς, βουίζει το σύμπαν), και αμέσως μετά εσύ με εμφανώς επιθετική διάθεση άρχισες με απανωτές τοποθετήσεις να ξεδιπλώνεις με κομψότερο τρόπο παρόμοια ρητορεία με αυτήν που επισήμανα (ή έτσι μου φάνηκε τέλος πάντων για να το τελειώνουμε). Επομένως, εγώ είμαι που τσίμπησα, όχι εσύ.

Και αφού με ρωτάς να στο πω. Δεν γουστάρω καθόλου, μα καθόλου, να προσβάλουν με τέτοιες εκφράσεις τον ελληνισμό και την χώρα. Ό,τι σκατά και αν γίνεται εδώ πέρα, ό,τι κωλοκυβερνησεις και γαμωσυστήματα και αν επικρατούν, ό,τι χάλι να υπάρχει στην οικονομία, την ανεργία, την χαβουζοποίηση, την σαπίλα, την Ελλάδα δεν θα την ξαναβρίσεις, την Ελλάδα! Είναι απλό. Και όταν βλέπω κάποιον να το κάνει δημόσια (δεν νομίζω να έχεις την απαίτηση να γράφεις προσωπικό ημερολόγιο στην φόρμα σχολιασμού ενός ανοιχτού ιστολογίου, δημόσιες τοποθετήσεις κάνεις άσχετα αν τις διαβάζουν 5 ή 5 χιλ άτομα...), απαντώ ευθέως και χωρίς την παραμικρή ειρωνεία, εφόσον βέβαια έχω τον απαιτούμενο χρόνο και την διάθεση. Ναι, είμαι λίγο Ρόμπιν Χουντ, τι να κάνουμε; Όταν βλέπω αδικία την τιμωρώ με το... πληκτρολόγιο.

Πες το υπεραισθησία, πες το ψυχαναγκασμό, πες το ενασχόληση με ένα θέμα που πονάει από παλιά. Ειδικά όταν πήγες να μπλέξεις στην φάση και τα παιδιά που φύγαν έξω κυνηγημένα με μια βαλίτσα και ένα κωλοπτυχίο στο χέρι για να μην φτάσουν στα 40 να σιτίζονται από τη σύνταξη των δικών τους (και όχι φυσικά επειδή τους την έσπαγαν οι... Βλαχούτσοι που "πετάνε χαρτάκια κάτω"), ε κάπου με χτύπησε άσχημα.

Άσε που (έστω ασυνείδητα) αναπαράγεις καρμπόν και με πανομοιότυπη ορολογία την πάλαι ποτέ εθνομηδενιστική, ευρωλάγνα ρητορεία του εκσυγχρονισμού. Είναι πολύ παλιά αυτή η τάση, δεν έχει να κάνει με τα γραφόμενα ενός ανωνύμου σε ένα πατριωτικό ιστολόγιο εν έτει 2023, επομένως μην εξάπτεσαι και μην το παίρνεις καθόλου προσωπικά. Για να είμαι τίμιος αναφέρομαι ΜΟΝΟ στο συγκεκριμένο θέμα, στα υπόλοιπα μπορεί να είσαι μια χαρά λεβέντης. Ή, τέλος πάντων, για να πιάσω όλα τα ενδεχόμενα, μπορεί όντως να έκανα λάθος εγώ και να παρεξήγησα, οπότε αποσύρω τυχόν προσωπικούς χαρακτηρισμούς, παρ' όλα αυτά όσα έγραψα είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ σοβαρά, χωρίς ουδεμία εσάνς εμπαιγμού, και περιγράφουν μια υπαρκτή αντίληψη που έχουν πάρα πολλοί, ακόμα και καλοπροαίρετοι, οι οποίοι εκλαμβάνουν την υποστήριξη προς την χώρα και τον λαό σε απόλυτη συνάρτηση με οικονομικές, αναπτυξιακές, καθαρά ωφελιμιστικές επιτυχίες.

----"Δεν υπάρχει καμία δική σου υπαιτιότητα C. Όταν θεωρείς ότι πρέπει να σχολιάσεις μπορείς να το κάνεις. Όταν θεωρείς ότι δεν έχει νόημα δεν θα το κάνεις"----

Καμία σχέση. Και εμένα μου αρέσουν συζητήσεις. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μόνο εδώ σε ολόκληρο το ελληνόφωνο διαδίκτυο γίνεται ουσιαστικός διάλογος (έστω με λίγες εντάσεις αραιά και που, no prob). Δεν το λέω καθόλου κολακευτικά, αν δεν το πίστευα δεν θα το έλεγα με τίποτα. Ούτε βέβαια με ενοχλούν οι διαφωνίες, ίσια ίσα. Απλώς επειδή έχω γράψει τα συκώτια μου αυτό το διάστημα με κίνδυνο να καταστώ φλύαρος, λέω να νηστέψω λίγο. Τα λέμε μετά το Πάσχα.

Σάββατο, 04 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

δε βαριεσαι ρε φιλαρακο να γραφεις σεντονια; τα παμε, τα ξαναπαμε, δεν βγαζει πουθενα. τις θες τωρα και το συνεχιζεις; οκ, εσυ εισαι ο πατριωτης και εγω ειμαι ο ανθελληνας. νταξει ειμαστε; ικανοποιηθηκες τωρα; αν δεν εισαι σε θεση να καταλαβεις ορισμενα πραγματα αυτο δεν ειναι δικο μου προβλημα. μεταμοσχευση εγκεφαλου δεν γινεται. ολα ενα πακετο ειναι, ολα συνδεονται μεταξυ τους. και στην τελικη κανενας δεν παιζει για την φανελα (τουλαχιστον απο μια ηλικια και μετα). και ''πεταμενα χαρτακια'' και καμενα δαση και 500 τον μηνα και κομματοσκυλα μηχανοδηγοι που προσληφθηκαν νυκτα... ολα επιμερους εκδηλωσεις της ιδιας καταστασης ειναι. και προφανως δεν φταινει το ''σαπιο dna''. τεσπα, ο καθενας κανει τις επιλογες του.

Κυριακή, 05 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Κρητικός είπε...

Υποβαλκάνιοι κατσιβελοι χαρη κανει ο Κουλης που καταδέχεται να σας κυβερναει. Αιντε αχαριστοι

https://www.youtube.com/watch?v=GAOfqkyePEw

Κυριακή, 05 Μαρτίου, 2023

 
Ο C είπε...

Και να θέλω να αγιάσω... Ρε μλκα, εγώ το συνεχίζω;

Εγώ αυτό που έκανα ήταν να γράψω το αρχικό σχόλιο αυτής της ανάρτησης όπου έλεγα για κάτι περιτρίμματα των σόσιαλ, τέλος πάντων. Έπειτα εσύ ξύθηκες στην γκλίτσα και πρώτος μου απευθύνθηκες προσωπικά, λέγοντας ότι συμφωνείς με δαύτους πλην του βιολογικού ντετερμινισμού τους, και αμέσως μετά, σε κατάσταση αμόκ, σχολίαζες ανώνυμα πιο γρήγορα και απ' την σκιά σου κράζοντας 15 εκ Έλληνες: "λαο κοπρολαγνων", " ο γαμημενος ο ξεφτιλας ο λαος", "αυτος ο λαος παιρνει αυτα που του αξιζουν. η ζωη δεν ειναι καθολου ''αδικη'' και άλλα τόσα. Προσέβαλες τον κεντρικό διαχειριστή του ιστολογίου και στο καπάκι μπινελίκωνες όποιον έβρισκες μπροστά σου. Τι ήθελες να σου πουν; Μπράβο, άρχοντα, δώσε κι άλλο;

Τέλος πάντως, ψωμί και αλάτι οι μανούρες, δεν τρέχει κάτι, συμβαίνουν αυτά σε ζωντανές εκπομπές. Όμως το άλλο που υπονόησες για τον "λαό" και "τι του αξίζει" και για την ζωή που "δεν είναι καθόλου άδικη" ήταν πολύ βαρύ, και χτύπησε άσχημα τέτοιες μέρες. Εν πάση περιπτώσει, ίσως καταλάβαμε όλοι λάθος, ίσως παρεξηγήσαμε, ίσως ήθελες να πεις κάτι άλλο. Πάντως θα σου έλεγα να το ξανασκεφτείς λίγο, φίλε. Με κάθε ειλικρίνεια και, γιατί όχι, συμπάθεια στο λέω.

Κυριακή, 05 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Με την καλή διάθεση, όπως ξέρουμε όλοι, οι άνευ λόγου παρεξηγήσεις ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν κάποιες ειλικρινείς κοινές ανησυχίες μπορούν να ξεπεραστούν.

Δεν προσβλήθηκε η διαχείριση πάντως. Είναι προφανώς καλοπροαίρετη η αντιπαράθεση.

Κυριακή, 05 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

σιγουρα τιποτε απο ολα αυτα που παρεθεσες δεν απευθυνοταν και δεν αφορουσε τα αδικοχαμενα παιδια που σκοτωθηκαν, σε καμια περιπτωση. υπαρχουν σχολια που το αποδεικνυουν, με γνησια αγανακτηση αναρωτιεμαι σε τι εφταιξαν τοσοι νεοι ανθρωποι ενω την ιδια στιγμη εμεις αμπελοφιλοσοφουμε πανω στα συντριμια. μονο πικρα και αγανακτηση υπαρχει. τεσπα, ας ''σ αφησω να αγιασεις'' (μιας που το πηρες αποφαση επιτελους). καλη νηστεια

Κυριακή, 05 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Καλά έκανες που το ξεκαθάρισες γιατί και εγώ δαγκώθηκα όταν το πρωτοδιάβασα

Μην βγει και καμιά ρετσινιά για τα παιδιά της λέσχης στα καλά καθούμενα. Παίδες να προσέχουμε όλοι οι καιροί είναι πονηροί. Συνεχίστε ακάθεκτοι το έργο σας

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Νταξ δεν ευθύνονται τα παιδιά της λέσχης για την κάθε αλητεία στα σχόλια. Έχω κάνει συντονιστής σε forum και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να τα φιλτράρεις όλα.

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

''το θεμα ειναι οτι καταστραφηκαν ζωες για ακομη μια φορα και εμεις τωρα καθομαστε και αμπελοφιλοσοφουμε πανω στα συντριμια και τα χαλασματα. εκλεισαν σπιτια, δικαιοσυνη δεν θα αποδοθει (ποτε αποδοθηκε σε τουτο το τριμπουρδελο που ζουμε;), φονιαδες ειναι οι προδοτες που κυβερνουν την χωρα, αυτοι ειναι οι πραγματικοι φονιαδες. αλλα δεν θα τιμωρηθουν ποτε. οχι μονο δεν θα τιμωρηθουν αλλα εχουν και εναν ολοκληρο λαο απο πισω να τους προσκυναει...

ποιος θα τιμωρηθει ρε σταματη (και) για αυτη την τραγωδια; πες μου ρε φιλε. ποιος καριολης θα πληρωσει επιτελους; νεα παιδια τι φταιγανε ρε φιλε; κουραγιο στις οικογενειες που θρηνουν. ο θεος μαζι τους''

μην προσπαθειτε να βγαλετε απο την μυγα ξυγκι ορισμενοι. φροντιζω να ειμαι παντα ξεκαθαρος σε αυτα που λεω και στον τροπο που τα διατυπωνω, χωρις υπεκφυγες και υποσημειωσεις. η οργη ο θυμος μου και η αγανακτηση (συναισθηματα για τα οποια δεν προκειται να απολογηθω σε καμια περιπτωση) στρεφονται εναντια στο ''ελληνικο'' κρατος, εναντια στην προδοτικη κυβερνηση των νεοφιλελευθερων ανδρεικελων και των μαφιοζων και εναντια σε ενα συντριπτικο ποσοστο της ελληνικης (με '' ή χωρις, μεγαλη συζητηση αυτη..) κοινωνιας. δεν αφορουν τους αδικοχαμενους συνανθρωπους μας. τετοιες τυμβωρυχιες και ανοσιουργηματα γινονται αποκλειστικα απο τις σιχαμενες φιλελερες που δεν νοιαζονται για τιποτα και για κανεναν (περα απο την εξουσια) και απο τα εντεταλμενα σαπακια της τριτης ''ελληνικης'' δημοκρατιας..

btw, υπαρχει αναρτημενο ενα αθλιο σχολιο ενος τυπικου οπαδου της νουδουλας που προσπαθει να κανει συμψηφισμο θυματων με αλλα πολυνεκρα δυστυχηματα του εξωτερικου και αναρωτιεται ο ξεφτιλας ''προς τι τοσος ντορος στην τελικη;''. μαλλον θεωρει οτι εξυφαινεται ενα ειδος ''αναρχοκομουνιστικης συνωμοσιας'' εναντια στην πολυφιλιτη κυβερνηση της καρδιας του.. ξεφτιλες ψηφοφοροι..

Τετάρτη, 08 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν νομίζουμε ότι το έγραψε με τον σκοπό που περιγράφεις. Για να απαντήσει στους εκσυγχρονιστές που θεωρούν ότι όλα τα κακά του κόσμου γίνονται στην Ελλάδα επειδή οι Έλληνες δεν προσαρμόζονται στο δυτικό κανόνα το έγραψε. Φαίνεται καθαρά αν το διαβάσεις προσεκτικά.

Τετάρτη, 08 Μαρτίου, 2023