Στο ίδιο έργο θεατές


Χρειάζεται φαίνεται να θρηνούμε μαζικά νεκρούς για να ξυπνήσει, έστω και για λίγο, ο μέσος Έλληνας από την χειμερία νάρκη που τον έχει καθηλώσει η προπαγάνδα του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού της παγκοσμιοποίησης. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ηθικού αυτουργού της δολοφονίας τόσων ανθρώπων στα Τέμπη που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα την σημερινή, ήταν μια αχτίδα φωτός στο σκοτάδι των προηγούμενων ετών. Μπορεί να κινητοποίησαν τις ήδη οργανωμένες μάζες της Αριστεράς (πράγμα που ουδόλως σημαίνει ότι κάτι άλλαξε στην συνείδηση του μέσου Έλληνα), μπορεί να ακολουθήθηκαν από τα γνωστά επεισόδια (στα οποία ποτέ δεν υπάρχει απάντηση με την πρέπουσα ένταση στις αστυνομικές προβοκάτσιες), αλλά τουλάχιστον στην σημερινή συγκέντρωση υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και από ανθρώπους που δεν κατευθύνονταν βάσει σχεδιασμού.


Ασφαλώς, όπως ήταν αναμενόμενο, όταν οι συγκεντρωμένοι έδειχναν να αγγίζουν τις 30.000 κόσμου και να πλησιάζουν μεγέθη ικανά να προκαλέσουν πανικό στο μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκαν οι γνωστοί-άγνωστοι κουκουλοφόροι των antifa και με τις ρίψεις αντικειμένων έδωσαν την ευκαιρία στην κυβερνητική πολιτοφυλακή που φορά αστυνομικές στολές να επιτεθεί στην συγκέντρωση και να την διαλύσει με δακρυγόνα. Κάποτε ορισμένα παιδιά που τσιμπάνε το δόλωμα του χαβαλέ και της αδρεναλίνης που προσφέρει ο πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ, πρέπει να καταλάβουν ότι καθοδηγητές τους είναι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών (μπορεί όχι μόνο των ελληνικών) και πως συγκεντρώσεις όπως η σημερινή καλό είναι να ολοκληρώνονται μετά από πολλές ώρες όταν έχουν συγκεντρωθεί όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν. Όση περισσότερη ώρα στον δρόμο και μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη μείνει το πλήθος του κόσμου τόσο το καλύτερο για τον σκοπό μας. Τι δεν καταλαβαίνετε, βλάκες;

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός με ένα ιδεολογικά επεξεργασμένο μήνυμα απευθύνθηκε ξανά στους Έλληνες και αερολογώντας απομακρύνθηκε από την αρχική του εκδοχή ότι για όλα φταίει ο σταθμάρχης. Τώρα έβαλε στο κάδρο αορίστως «το παρελθόν». Ανάμεσα στις δακρύβρεχτες διαβεβαιώσεις που παρέθεσε ότι η κατάσταση θα διορθωθεί, ο πάντοτε ύπουλα φιλελεύθερος λόγος του Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε με την φράση:

«Ξέρω καλά, ωστόσο, πόσο καλύτερη μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας αν σαρώσουμε τα απομεινάρια του παρελθόντος που μας κρατάνε πίσω. Και για αυτήν την Ελλάδα που μας αξίζει θα συνεχίσω να αγωνίζομαι».

Αν και δεν διευκρίνισε ποια θεωρεί ότι είναι τα απομεινάρια που μας κρατάνε πίσω, όσοι γνωρίζουν πολιτική θεωρία αντιλαμβάνονται ότι στην ορολογία του φιλελεύθερου εκσυγχρονιστή και λάτρη της παγκοσμιοποίησης τα «απομεινάρια του παρελθόντος» είναι ο δημόσιος τομέας, οι παραδοσιακές ταυτότητες και αντιλήψεις, η εθνική καταγωγή (ο «νατιβισμός» σύμφωνα με την ορολογία του) και η κοινωνική αλληλεγγύη. Θέλει ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός ακόμη περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Να γίνει όλη η υποδομή των σιδηροδρόμων ιδιωτική για να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι με 400 ευρώ μηνιάτικο (θυμόμαστε εξάλλου την αντίδραση των συστημικών δημοσιογράφων όταν έλεγαν ότι οι σταθμάρχες πληρώνονται με πολλά λεφτά). Να περιμένουμε κι άλλο πότε θα αποφασίσει η κάθε κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών να τοποθετήσει το σύστημα ασφαλείας που πληρώσαμε από το 2000 στα τρένα, μήπως και δυσαρεστηθούν οι εργολάβοι που βάζουν διόδια στους δρόμους και οι διαπλεκόμενοι κατασκευαστές. Να σκύβουμε το κεφάλι στις συστάσεις έλλειψης προϋποθέσεων ασφαλών σιδηροδρομικών ταξιδιών που μας κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν η ίδια (η Ευρωπαϊκή Ένωση) με τα μνημόνια μας ανάγκασε να απολύσουμε το μισό προσωπικό των υπαλλήλων που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ταξιδιών.


Στις σχιζοφρενικές αντιφάσεις και στην αλητεία του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού της παγκοσμιοποίησης (όποιος και αν τις εκφράζει, δημοσιογράφος, πολιτικός, κλπ), θα απαντήσουμε με ένα όραμα του Ίωνος Δραγούμη. Του διαχρονικού φόβου της οικογένειας που εγκαθίδρυσε την ιδεολογία του φιλελεύθερου προτεκτοράτου στην χώρα μας.

«Μας έβλαψαν φοβερά οι ξένοι. Καλλίτερα θα ήταν, χίλιες φορές αν, αντί να διαλέγαμε το σύνταγμα για πολίτευμά μας, διαλέγαμε την βασιλεία του Θησέα, του Κόδρου, ή την αθηναϊκή δημοκρατία, ή το σπαρτιατικό πολίτευμα. Μας ζάλισε πάρα πολύ ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Ακόμη όμως καλλίτερα θα ήταν να μη διαλέγαμε ούτε ξένα πολιτεύματα ούτε αρχαία, παρά να φυλάγαμε ό,τι μας έμενε από τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά έθιμα και ό,τι μπορούσε να φυλαχθή από την κοινοτική αυτοδιοίκηση της τουρκοκρατίας και μ’ αυτά να πλάθαμε ένα πολίτευμα δικό μας ολότελα. Θελήσαμε να σπάσωμε όλους τους δεσμούς με τα περασμένα χρόνια […] αλλά εκάμαμε λάθος».


Σχόλια:

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Η ανάρτηση Μητσοτάκη ήταν "εξαιρετική" (σε εισαγωγικά γιατί εννοώ επικοινωνιακά και για τους σκοπούς του), φαίνεται ότι δίπλα του έχει έμπειρους επικοινωνιολόγους. Ταιριαστό και επίκαιρο το απόσπασμα του Δραγούμη

Κυριακή, 05 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το οποίο απόσπασμα παρεπιπτόντως θα ερεθίσει απίστευτα συγκεκριμένες ομάδες του χώρου με τις αναφορές σε Βυζάντιο, εκκλησιαστική παράδοση και την κριτική απέναντι στους ξένους. Δεν θα αναφερθώ στα δύο πρώτα αλλά όσον αφορά το τελευταίο ετοιμαστείτε να διαβάσουμε παραληρήματα εδώ στα σχόλια από άτομα που είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν είτε όντως δεν μπορούν να καταλάβουν

Κυριακή, 05 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Τυπική ρομαντική εθνικιστική προσέγγιση ενότητας του ελληνικού έθνους στον χρόνο έκανε ο Δραγούμης, σε αυτό το απόσπασμα. Αρχαιότητα, μεσαίωνας, νεώτερος ελληνισμός. Κάνει αναφορά σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Αν έχει κάποιος ενστάσεις και θεωρήσει ότι είναι "θεοκρατική" η προσέγγιση έχουμε πολλά αποσπάσματα ως απάντηση που θα τον διαψεύσουν. Κατά τα άλλα, αν υπάρχει κάποιος που δεν πιστεύει στο τρισημο σχήμα του ελληνικού εθνικισμού (ασχέτως αν θεολογικά δηλώνει παγανιστής ή ότι άλλο θέλει) απλά δεν είναι Έλληνας εθνικιστής. Ξεκάθαρα τα πράγματα.

Στο μόνο σημείο που μπορεί να υπάρξει σοβαρή ένσταση είναι στο ότι αφορίζει συνολικά την Ευρώπη. Δεν το εννοεί. Εννοεί τον πολιτισμό της φιλελεύθερης νεωτερικότητας των επιγόνων του Διαφωτισμού. Δεν το διευκρινίζει σε αυτό το απόσπασμα αλλά αυτό εννοεί. Το διευκρινίζει σε σημεία άλλων κειμένων του.

Κυριακή, 05 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Προφανώς, βασικά πράγματα. Αλλά είπαμε κάποιοι ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ή όντως δεν καταλαβαίνουν τα στοιχειώδη

Κυριακή, 05 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αξίζει το podcast γενικά, πιστεύω θα βρεθούν και αρκετοί να βοηθήσουν. Ένα καλό μικρόφωνο θέλει βασικά, καλή σύνδεση στο ίντερνετ και ο υπολογιστής απλά να τρέχει τα στοιχειώδη. Αν κρίνω από τις ραδιοφωνικές εκπομπές που υπάρχουν YouTube το επίπεδο θα είναι εξαιρετικό

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Γενικότερα πάντως, πέρα από το podcast, αν υπάρχουν παιδιά πρόθυμα να βοηθήσουν, τα περιμένουμε.

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Οι αγγελίες ανεύρεσης συνεργατών μέσω ιστού είναι επικίνδυνες. Ειδικά αν προορίζονται για κάτι σοβαρό. Καλύτερα ψάχτε για ομοϊδεάτες που γνωρίζετε από κοντά και έχετε φιλτράρει. Αν και δεν χρειαζόμαστε άλλο ένα διαδικτυακό κομματίδιο του 0,01%. Μας φτάνουν τα 200 που υπάρχουν. Έντυπο και ιδεολογική κατάρτηση θέλουμε. Αυτό είναι το δυνατό σημείο της λέσχης σας και δεν χρειάζονται μπούγιο , η θεωρητική δουλειά είναι πάντα ενός ανδρός έργο.

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Γιατί πιστεύεις ότι αν έρθει κάποιος σε επαφή μέσω του διαδικτύου δεν θα τον φιλτράρουμε; Αν εξαιρέσουμε τον πρώτο πυρήνα της λέσχης που σχηματίστηκε στο πολιτικό της νομικής και τους μισούς απ'τους πρασουλικούς που στελεχώνουν την λέσχη επειδή γνωριστήκαμε σε μουσικές παρέες, οι υπόλοιποι της λέσχης από το διαδίκτυο επικοινώνησαν. Το καλύτερο από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι ο Αχιλλέας.

Κατά τα άλλα στην ιδεολογική κατάρτιση δίνουμε προτεραιότητα. Αυτό θα κάνουμε. Αλλά μην μας πεις ότι δεν συμφωνείς πως και στο κινηματικό μέρος τα πράγματα είναι άθλια. Δηλαδή εκεί είναι εντάξει η κατάσταση; Αν εμείς δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στην ιδεολογική κατάρτιση, πιστεύεις ότι υπάρχουν ικανοί πυρηναρχες, κόμματα, και ομαδώσεις που θα κάνουν την κατάρτιση πολιτική πράξη με σοβαρότητα και αξιώσεις; Έχουμε τους κατάλληλους ηγέτες, τα συνειδητοποιημένα και πειθαρχημένα μέλη, την πολιτική κουλτούρα, τα συνδικαλιστικά όργανα, τα δίκτυα νεολαίας, το στρατηγικό πλάνο, όλα αυτά που θα μας έκαναν να τους εμπιστευτούμε την δουλειά που κάνουμε στο ιδεολογικό πεδίο;

Δυστυχώς, δεν νομίζουμε φίλε ανώνυμε. Τι να θυμηθούμε. Κασιδιάρη και Βελόπουλο, Ουρανία Εμφιετζογλου, Καραμπελια και ανθρώπους του Μίκη Θεοδωράκη; Για να μην μπούμε στα ενδότερα και αποκτήσει κωμικές διαστάσεις η υπόθεση.

Καλώς ή κακώς χρειάζεται και στο οργανωτικό πεδίο και στην πολιτική πράξη αποσαφήνιση καταστάσεων, στόχων και πρακτικών. Αλλά είναι πολύ ακριβό αυτό για τα μέχρι στιγμής δεδομένα όχι μόνο της λέσχης αλλά ολοκλήρου του φάσματος των παιδιών που συγκροτούμε τον πυρήνα του εθνικιστικού χώρου. Όχι ότι δεν χρειάζεται τομή και σε αυτό το πεδίο, όμως.

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Η αφίσα είναι απο τους αγανακτισμένους ή μετά από το δημοψηφισμα; Γιατί βλεπω να γελοιοποιείτε και τον Τσιπρα. Μακάρι να ξαναζήσουμε μερες οργής του 2010, μόνο για λόγους αξιοπρέπειας και τιμής στην μητέρα Ελλαδα.

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Μετά το δημοψήφισμα είναι.

Δεν νομίζουμε ότι θα διαρκέσει τόσο η αντίδραση. Μακάρι. Αλλά δύσκολο.

Μετά από δέκα χρόνια ανελέητου φιλελεύθερου ιδεολογικού βομβαρδισμού και με την Αριστερά ξεπουλημένη, μένουμε λίγοι οι ικανοί να αντιδράσουμε. Και οι πρόσφατες συγκεντρώσεις πήραν την αρχική τους μαζικότητα από τις οργανώσεις της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ο λόγος τέτοιος που έκανε την ηγεσία της Αριστεράς να στείλει κόσμο στον δρόμο. Αν το θέμα ήταν εργασιακό, σοσιαλιστικό ή εθνικό δεν θα κατέβαιναν. Και στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά περισσότερο κόσμο είχε η λέσχη μας παρά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες βέβαια κατέβηκε και κανονικός κόσμος, πέρα από τους στρατευμένους της Αριστεράς. Έγινε και στα γήπεδα μια κίνηση με πανό κατά της κυβέρνησης. Αλλά αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που θέλουμε να κινητοποιηθεί είναι ναρκωμενο ακόμα σε μεγάλο βαθμό από το δηλητήριο της την φιλελεύθερης προπαγάνδας. Δύσκολο να το κουνήσουμε ακόμα. Αλλά έγινε μια αρχή.

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου αρέσει η κλωτσιά του Μπλεκ στον πισινό του George Soros 🤣😆😂

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Ο Αχιλλέας είπε...

Ρε παιδιά! Και ανησύχησα! Δεν ξεπλένουν το "Πρώτο Θέμα" και το "iefimerida" την κυβέρνηση όταν μιλάνε για ανθρώπινο λάθος. Για αυτό το ανθρώπινο λάθος μιλάνε... https://www.tokoulouri.com/politics/mistake/

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το κόλπο που κάνουν τα διάφορα ρεστοράν (όχι μόνο στην Ελλάδα, διεθνώς) είναι αυτό ακριβώς, ταυτίζουν την Ευρώπη με την νεωτερικότητα και το παγκόσμιο φιλελεύθερο σύστημα εξουσίας. Κάποιοι το κάνουν εντελώς απροκάλυπτα, κάποιοι πιο προσεγμένα αλλά το ζουμί είναι το ίδιο

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σωστά. Αυτό φάνηκε ακόμα καθαρότερα τον τελευταίο χρόνο με τον πόλεμο

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Και γιατί Ευρώπη να μην είναι ο Διαφωτισμός και η Αναγέννηση αλλά να είναι ο σκοταδιστικός Μεσαίωνας και η πολυφυλετική εκκλησιαστική παράδοση;

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Καταρχάς αποσύνδεσε τον Διαφωτισμό από την Αναγέννηση. Αυτό το παραμυθακι ότι το πρώτο είναι νομοτελειακή συνέχεια του δεύτερου είναι φιλελεύθερη προπαγάνδα.

Δεύτερον ο μεσαίωνας ήταν ο πλέον εθνικός, ως ιστορική περίοδος. Όλα σχεδόν τα έθνη της Ευρώπης που λατρεύεις γεννήθηκαν στον χριστιανικό μεσαίωνα. Αγγλικό, Σκωτικό, Γερμανικό, Γαλλικό, Σουηδικό ακόμη και το Ρωσικό, όλα γεννήθηκαν στον μεσαίωνα. Ο μακαρίτης ο Ρασσιάς έλεγε την ανοησία ότι τα έθνη γεννήθηκαν στην αρχαιότητα. Στην αρχαιότητα γεννήθηκε το ελληνικό έθνος, το περσικό, το ινδικό και διάφορα άλλα. Τα ευρωπαϊκά έθνη γεννήθηκαν στον μεσαίωνα λόγω της τομής ευρωπαϊκών φυλών που υπήρχαν στην αρχαιότητα. Μην μας πεις για τους αρχαίους Γερμανούς. Ήταν όλη η κεντρική Ευρώπη που της αποδόθηκε αυτό το όνομα και συμπεριέλαβε μια φυλή από την οποία γεννήθηκαν επιμέρους έθνη κατά τον μεσαίωνα (Γερμανοί, Δανοί, κλπ).

Κατά άλλα δίκιο έχεις. Ποιος αντιλέγει; Και ο Διαφωτισμός ήταν ευρωπαϊκός, και ο Ρομαντισμός, και ο μεσαίωνας και η Αναγέννηση και η Μεταρρύθμιση. Όλα κινήματα και περίοδοι της Ευρώπης ήταν.

Το θέμα είναι τι επιλέγει η κάθε ιδεολογία να προκρίνει. Ο Διαφωτισμός πρόκρινε την ενοποίηση των εθνών σε ένα αστικό και φιλελεύθερο κράτος, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς. Στις μεσαιωνικές -κοινοτικές στην Ελλάδα και φεουδαλικές στην δύση- δομές δεν υπήρχε το ενιαίο περιβάλλον που χρειαζόταν η ελεύθερη αγορά για να αναπτυχθεί. Επιπλέον το τι εννοούσαν οι διαφωτιστές μιλώντας για έθνος το έχουμε ξαναπεί. Τους πολίτες, ασχέτως καταγωγής, ενός αστικού κράτους. Τέλος, αυτό το αστικό εθνικό κράτος του Διαφωτισμού ήταν τρόπον τινά πρόδρομος του οράματος των διαφωτιστών για την τελική φάση της ανθρωπότητας όπου και θα υπήρχε ένα παγκόσμιο, αστικό και φιλελεύθερο κράτος και μια παγκόσμια αγορά για όλο τον πλανήτη. Η παγκοσμιοποίηση ήταν ιδέα των Διαφωτιστών. Το αστικό κράτος το βλέπουν σαν προστάδιο της τελικής εκδοχής του παγκόσμιου κράτους.

Αυτό το πλαίσιο μια χαρά το υιοθετούν οι φιλελεύθεροι. Δεν έχουν κανένα λόγο να το υιοθετήσουν οι εθνικιστές, ακόμη και αν είναι ευρωπαϊκό πνευματικό δημιούργημα. Η εθνικιστική ιδεολογία έχει τις καταβολές της στην αντίπερα κοσμοθεώρηση. Στον Ρομαντισμό.

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Καρφώνεσαι με την ταύτιση αναγέννησης/διαφωτισμού και τον χαρακτηρισμό "σκοταδισμός" για τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα.

Η Αναγέννηση και η σχέση της με τον Μεσαίωνα από την μια και την νεωτερικότητα από την άλλη σηκώνει σοβαρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Αλλά ακόμα και οι Παραδοσιοκράτες που είδαν σε αυτή τις ρίζες και τις απαρχές της μελλοντικής παρακμής δεν έφτασαν ποτέ να γενικευθούν με τέτοιον χοντροκομμένο τρόπο.

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Ο Κρητικός είπε...

Ου ρε ανεπροκοποι υποβαλκανιοι, θελετε και μπαχαλο στο κεντρο. Που θα παει τωρα ο υπερανθρωπος Σουηδος με τον γκομενο του τον Γιουσουφ για βιγκαν τυροκαυτερη και μουζακα σογιας;

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

60 συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους, υπάρχει οργή στον λαό που μπορεί να κατευθυνθεί προς την σωστή κατεύθυνση (εναντίον του πολιτικού συστήματος) και το εστιατόριο κάνει ανάρτηση ένα fake tweet για μαύρους στρατιώτες στην Βάγκνερ ενώ ο γνωστός τους ιδεολογικός καθοδηγητής κάνει αναρτήσεις για τον "κρατισμό" που είναι το πρόβλημα και repost άρθρα από το λιμπεραλ. Για γέλια και για κλάματα

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ποιος ασχολείται πλέον μαζί τους;

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής των φιλελεύθερων της ακροδεξιάς; Ο Δένδιας, ο Μάκης ο ακτιβιστής ή ο Πατριάρχης;

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς είχαμε απορία ποιον εννοεί ο σχολιαστής. Όχι ότι θα αλλάξει κάτι στο γενικότερο status και σε όσα ξέρουμε. Απλά από περιέργεια.

Δευτέρα, 06 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Στον γνωστό Π.Μ. αναφερόμουν, που του έχει κυκλοφορήσει ο εστιάτορας 10 βιβλία και τον πλασάρει ως ιδεολογικό γκουρού και μεγάλο στοχαστή

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το καρναβάλι. Μπορούμε ακόμη να ανασύρουμε στην μνήμη καρναβαλικά ευτράπελα.

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Άνθρωπος του χώρου που μιλάει για κρατισμό και ριποστάρει λιμπεραλ.γρ; Εννοείς του "αυτόνομου" χώρου ή βάζεις και Φαήλους μέσα;

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αναφέρεται σε γνωστούς δωδεκαθειστές που έχουν κάρτα μέλους στην Νέα Δημοκρατία (όπως ανεβάζουν οι ίδιοι δημόσια στο facebook τους) αλλά ταυτόχρονα το παίζουν ντούροι Εθνικοσοσιαλιστές. Τα αποπαίδια του Άβαταρ

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το 2008 για ένα  'παιδί'', κάηκε το σύμπαν. Το 2023 έλαβε χώρα μια ξεκάθαρη κρατική δολοφονία με 57 νεκρούς νεαρής ηλικίας και δεν κουνιέται φύλλο..Η υποκρισία της αναρχοαριστεράς.
Σταμάτη μην ικανοποιείσαι από την προσέλευση του κόσμου στις πορείες. Εδώ με 1 εκ. κόσμο για το μακεδονικό και δεν ίδρωσε το αυτί τον πολιτικών. Αλλού πρέπει να στοχεύσουμε.

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
 Ο Σταμάτης είπε...

Καταρχάς τότε το μπλοκ των αντιεξουσιαστών ήταν πολύ πιο δυνατό στους δρόμους από ότι σήμερα. Δεύτερον σε εκείνα τα επεισόδια οι μεγάλες -στρατηγικά μελετημένες- καταστροφές έγιναν από πράκτορες της πρεσβείας των ΗΠΑ και όχι από σχέδιο των αντιεξουσιαστών. Αυτοί ήταν οι χρήσιμοι ηλίθιοι. Το γνωρίζουν όλοι πια αυτό. Έπρεπε να ανατραπεί το σχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη με τους Ρώσους.

Κατά τα άλλα συμφωνώ. Δεν ελπίζω σε κάποια πολιτική ανάταση του λαϊκού κινήματος. Απλά μου αρέσει η γενικευμένη λαϊκή επίθεση που πραγματοποιείται στην κυβέρνηση των υβριστών της ελληνικότητας. Δυστυχώς, ακόμη και αν συνεχιστεί δεν υπάρχουν οι λαϊκές κινηματικές δομές, οι ξεκάθαροι πολιτικοί στόχοι, η ευρύτερη στρατηγική που θα μπορούσε να μεθοδεύσει την οικοδόμηση ενός κινήματος εθνικής ανεξαρτησίας. Ακόμη και αν πάμε μέχρι τις εκλογές σε συνθήκες έντασης δεν υπάρχει καμία κομματική επιλογή που θα μπορούσε να δικαιώσει την λαϊκή αγανάκτηση. Όπως δεν υπάρχει και η πολιτική κουλτούρα στην κοινωνική βάση να αμυνθεί όχι μόνο σε μια κυβέρνηση υβριστών της ελληνικότητας αλλά συνολικά στο σύστημα του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού που αναπαράγει τέτοιες κυβερνήσεις καθώς και στους μεγάλους πολιτικούς του μηχανισμούς (ΗΠΑ, ΕΕ).

Κοντολογίς απολαμβάνω τον κόσμο των γηπέδων να κράζει την φάρα των Μητσοτάκηδων εν χορώ. Αλλά αντιλαμβάνομαι το όριο της συγκεκριμένης αντίδρασης. Οι οπαδοί που γελοιοποιούν τους καρνάβαλους της κυβέρνησης αδυνατούν να σκεφτούν ότι ο βασικός τους αρμός είναι οι πρόεδροι των ομάδων τους με τα τηλεοπτικά τους κανάλια.

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ; Πού θα πρέπει να στοχεύσουμε ;

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 Διαγραφή
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Στο να ριζώσει μια πολιτική συνείδηση που θα καθιστά σαφή τα εξής:

-Ακόμα και αν οι ιδεολογικοί και γεωπολιτικοί συσχετισμοί είναι εναντίον μας η πολιτική μάχη έχει πάντα νόημα.
- Αν οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι τέτοιοι που δεν μας επιτρέπουν να νικήσουμε πρέπει να είμαστε συνεχώς πολιτικά ενεργοί για να αυξήσουμε την πολιτική μας δύναμη όσο είναι εφικτό
-Η πολιτική μάχη έχει την εξής διαφορά από τον στρατιωτικό πόλεμο. Ο βρισκόμενος σε μειονεκτική θέση είναι δύσκολο να εξαφανιστεί. Ακόμη και όταν χάνει μπορεί να αποσπάσει πλεονεκτήματα για τον πολιτικό του χώρο (πχ Οι διαδηλώσεις για το μακεδονικό ήταν, όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών, χαμένη υπόθεση. Εφόσον η χώρα είναι προτεκτοράτο των δυτικών δυνάμεων που επέβαλαν την συμφωνία των Πρεσπών για γεωπολιτικούς λόγους αντιμετώπισης της Ρωσίας και αφού οι πολιτικοί συσχετισμοί ήταν εναντίον των Ελλήνων πατριωτών που απορρίψαμε την συμφωνία (με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πρωταγωνιστές) όποιος πίστευε ότι με τις διαδηλώσεις θα αναγκαζόταν οι πολιτικοί υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ να υποχωρήσουν ήταν τουλάχιστον βλάκας. Ωστόσο η αντίδραση είχε νόημα. Για πολλούς λόγους που δεν θα αναλύσουμε τώρα. Ο ένας λόγος που μας ενδιαφέρει είναι αυτός που σχετίζεται με όσα γράφω παραπάνω. Η συμφωνία θα υπογραφόταν, οποίος είχε τον ελάχιστο ρεαλισμό στην πολιτική του ανάλυση το καταλάβαινε. Συνεπώς οι διαδηλώσεις μας έπρεπε να βρεθεί τρόπος να μην γίνουν ένα μάταιο και απλό πανηγύρι με τραγούδια του Μίκη ούτε ο από σπόντα προπομπός της επανόδου στην κυβέρνηση των υβριστών της ελληνικότητας. Δυστυχώς έγιναν και τα δύο. Τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει; Να σχηματίζαμε μια λαϊκή οργάνωση που θα προέκυπτε από τον πυρήνα που οργάνωσε τα συλλαλητήρια, η οποία θα λειτουργούσε όπως λειτουργεί η ΦΛΕΦΑΛΟ αλλά απευθυνόμενη όχι μόνο στον πυρήνα των εθνικιστών αλλά σε ένα ευρύ λαϊκό εθνοκεντρικό ακροατήριο. Και, ταυτόχρονα, να αποτελούσε την οργανωτική βάση, ακομματιστα πάντα, για λαϊκές κινητοποιήσεις σε άλλα θέματα πέρα από το μακεδονικό, όπως το μεταναστευτικό, η μνημονιακή ληστεία του δημοσίου πλούτου, η κοινωνική αδικία στα εργασιακά κλπ. Πίστεψέ με υπήρχε η δυνατότητα να γίνει αυτό. Και προσωπικότητες ικανές υπήρχαν και χρήματα για την έκδοση εντύπων, εφημερίδας για την δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού κλπ. Σας χρωστάω ένα άρθρο που να εξηγώ τις συνέβη τότε στις συνελεύσεις των οργανωτικών ομάδων και πως οι άνθρωποι του Μίκη Θεοδωράκη εμπόδισαν αυτή την προοπτική. Το θέμα είναι ότι αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσαν να μας δώσουν οι διαδηλώσεις. Οι ΗΠΑ θα επέβαλαν αυτό που ήθελαν αλλά θα τους έβγαινε στην πλάτη κάτι που δεν θα περίμεναν. Θα ανάγκαζαν τους υπαλλήλους τους να ψηφίσουν την συνθήκη των Πρεσπών αλλά με αυτή την ενέργεια θα έβγαινε μπροστά τους ένα αγκάθι για το μέλλον και η Ελλάδα θα κέρδιζε κάτι σημαντικό από μια κατά τα άλλα ήττα).
-Να προσανατολιστούμε στο να περάσουμε, όσο είναι δυνατόν, σε μερίδα της κοινωνίας που σήμερα είναι εκνευρισμένη με την κυβέρνηση, την ιδέα ότι από το προσωπείο της φιλελεύθερης εξουσιαστικής αλητείας που φέρει το όνομα Μητσοτάκης μπορεί να απαλλαχθούμε κάποτε. Το θέμα είναι να εξοικειωθούμε με την μάχη στο μηχανισμό εξουσίας που παράγει τους Μητσοτάκηδες. Στο σύμπλεγμα των ΜΜΕ, των πρεσβειών και των πολιτικών κομμάτων της φιλελεύθερης αλητείας. Αυτό που έγραψα για τα παιδιά των κερκίδων. Ωραία να φωνάζουν ότι γαμιέται ο Μητσοτάκης αλλά κάποιος να τα κάνει να σκεφτούν ότι ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς στηρίχθηκαν πολύ στον κάθε Μελισσανίδη, Μαρινάκη, Αλαφούζο, όπως και ο Τσίπρας στον Σαββίδη.

Κοντολογίς στοχεύουμε στην δημιουργία πολιτικής συνείδησης κάποιου ελάχιστου έστω βαθμού, πέρα από την συναισθηματική έκρηξη. Στοχεύουμε στην δημιουργία όχι μόνο ιδεολογικού υποβάθρου αλλά και πολιτικής στρατηγικής στον εθνικιστικό χώρο.
συνεχίζεται

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Νομίζεις ότι έχουν στρατηγική ο Κασιδιάρης και τα υπόλοιπα αποκόμματα του χώρου; Μας λένε να μπουν στην Βουλή για να ακούγεται η δική μας φωνή εκεί. Ωραία και η ΧΑ ήταν τρίτο κόμμα αλλά σε επίπεδο κοινωνικής βάσης η φωνή των εθνικιστών ακουγόταν λιγότερο και από τότε που είχε 0,3%. Τι θα κάνουν αυτά τα κόμματα αν μπουν στην Βουλή και συνεχίσουν να είναι αποκλεισμένα από όλα τα δημοσιογραφικά δίκτυα; Δεν θα έπρεπε πρώτα να έχει ο χώρος σοβαρά τέτοια δίκτυα δικά του; Πώς θα αντιμετωπίσουν τον επικοινωνιακό αποκλεισμό. Ή μήπως δεν έχουν σκοπό να συγκρουστούν ριζικά και σκέφτονται να προσεγγίσουν τα δίκτυα του συστήματος;

Ας αφήσουμε τα κόμματα. Ας πάμε στο λαϊκό κίνημα.Τι θα κάνει ο μέσος αγανακτισμένος συμπολίτης ακόμη και αν πάμε σε κλίμα έντασης μέχρι τις εκλογές; Θα καταψηφίσει τον Μητσοτάκη. Αλλά τότε θα αντεπιτεθούν τα ΜΜΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ότι επικρατεί χάος, ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση κλπ. Ότι έκαναν και την εποχή που επέβαλαν τον Σαμαρά με δεύτερες εκλογές το 2012. Δεν πρέπει να έχουμε προετοιμάσει όλους αυτούς που διαμαρτύρονται για το βέβαιο αυτό σενάριο; Η αριστερά δεν θα το κάνει γιατί θα ζητήσει την ψήφο τους. Αν όμως δεν γίνει αυτό που λέει ο Πολάκης η κυβέρνηση της όποιας αριστεράς θα είναι μια ήπια ροζ Νέα Δημοκρατία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν στον κόσμο σε συνδυασμό με την κατάλληλη πολιτική εκπαίδευση που θα τον κάνει να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να έχει το νου του διαρκώς στην πολιτική και να οικοδομεί την λαϊκή αντίσταση στην φιλελεύθερη ηγεμονία με τρόπους που μπορεί να μην είναι άμεσα μετρήσιμοι αλλά θα έχουν βάθος.

Χοντρικά αυτά. Περισσότερες λεπτομέρειες σε όσους είναι μέλη της λέσχης.

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Ο Ορκωτός είπε...

Μιας και αναφέρθηκαν Ρασσιάς και Μαρίνης (δεν ξέρω γιατί δεν λένε το όνομά του οι σχολιαστές), θα άξιζε να γράψει κάποιος ένα άρθρο - αφιέρωμα σε αυτούς τους παράξενους δωδεκαθεϊστές. Γίνονται συχνά σχόλια από άλλους που παρακολουθούν το μπλογκ, πχ για τον Ρασσιά, αλλά εμείς οι νεότεροι δεν μπορούμε να νιώσουμε το κλίμα που επικρατούσε την δεκαετία του 90 που απ' ό,τι έχω δει ήταν το απόγειο αυτής της κίνησης. Από κριτικές ματιές σε αυτό το "κίνημα", έχω βρει μόνο διάφορους ονλάιν απολογητές που τους θεωρούν σατανιστές, αλλά πιο πολύ για απογοητευμένοι θολοκουλτουριάρηδες αριστεροί μου κάνουν. Ποια η γνώμη σας; Πώς γίνεται ένας εθνικιστής να δέχεται ιδέες του Ρασσιά, όπως παρατηρείται στον χώρο; Θα μου πείτε δέχεται πιο γελοία πράγματα βέβαια...

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
 Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...
Δεν αναφέρουν τέτοια ονόματα για λόγους διακριτικότητας και για λόγους σοβαρότητας. Προσπαθούμε να κρατήσουμε την συζήτηση σε σοβαρά πλαίσια και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις.
Στα του ερωτήματος που θέτεις τώρα. Καταρχάς υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα πρόσωπα που παραθέτεις. Κανένα δεν υπήρξε διανοητής με την κανονική σημασία του όρου. Ασήμαντος ήταν ο Ρασιάς διανοητικά. Αλλά ως προσωπικότητα υπάρχει διαφορά στο επίπεδο σοβαρότητας ανάμεσα στους δύο. Αδικεί τον Ρασιά η όποια σύγκριση.
Στα της θεωρίας τώρα. Μπορεί να υπάρξει σχέση της παγανιστικής σκέψης με τον εθνικισμό. Αρκεί να είναι σε σοβαρά επεξεργασμένα διανοητικά πλαίσια (Μπενουά, Κλαγκες και πολλοί άλλοι) και όχι σε κωμικές εκδοχές θρησκευτικών οργανώσεων με χλαμύδες και τα ρέστα.
Δυστυχώς στην Ελλάδα επικράτησε η δεύτερη εκδοχή. Δεν ήταν μόνο ο Ρασιάς. Η Τζάνη, ο Λιαντίνης και άλλα ημίτρελα πλάσματα περίπου τα ίδια έλεγαν. Η"ιδεολογία" που πλασάρουν και ως θρησκεία αποτελεί ένα μίγμα πατριωτικών ευαισθησιών, αισθητικού κλασικισμού και αντιεθνικισμου. Βάζουν και μια ισχυρή δόση φυλετισμού στην σαλάτα και να πως απευθύνεται στους απαίδευτους ιδεολογικά εθνικιστές.
Στον εθνικιστικό χώρο οτιδήποτε έχει φυλετιστικη ρητορική συνήθως το θεωρούν εθνικιστικό. Ας είναι καλά ο Πλεύρης και το γνωστό ακροδεξιό τσίρκο που κακοποίησε την έννοια του εθνικισμού επί δεκαετίες. Δημιουργήθηκε έτσι ένα κοινό ανθρώπων που αγνοούν ότι στον ύστερο 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα ο φυλετισμος δεν ήταν μονοπώλιο των εθνικιστών. Μέχρι και ο Μαρξ είχε φυλετιστικα αποσπάσματα στα έργα του λόγω της εμπλοκής του δαρβινισμού στην τότε δημόσια συζήτηση. Αλλά στην Ελλάδα ο χώρος έμαθε την πολιτική ιστορία από τους αντιπάλους και υιοθέτησε πολλές φορές την εικόνα που σχημάτισαν για αυτόν οι αντίπαλοι. Καρφώθηκε στο μυαλό του λοιπόν ότι εθνικιστικό ήταν οτιδήποτε χρέωναν οι πολιτικοί αντίπαλοι στον Χίτλερ. Κάθε τι που θύμιζε Χίτλερ έγινε έτσι ένα τοτέμ για τους Έλληνες εθνικιστές, ασχέτως αν ήταν αληθές ή εν μέρει ψευδές.
Κάπως έτσι τράβηξε το ενδιαφέρον του εθνικιστικού χώρου το "αφήγημα" του Ρασιά την Τζάνη και των υπολοίπων της χλαμύδας. Αρχαία Ελλάδα, πατριωτισμός, φυλετισμος. Τι άλλο ήθελες; Να γνωρίζει ο μέσος εθνικιστής εκείνης της εποχής ότι όλο αυτό είναι μια έκφραση παρακμιακής μεταμοντέρνας Δεξιάς και όχι εθνικισμού (παρότι το έλεγαν ότι ήταν αντιεθνικιστες και αντιφασίστες οι χλαμυδάτοι). Πιστεύεις ότι μπορούσε ο μέσος Έλληνας εθνικιστής να κάνει αυτές τις ιδεολογικές διακρίσεις; Νομίζεις ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί εθνικιστές που μπορούν να δώσουν έναν σοβαρό ορισμό της ιδεολογίας τους ή να αντιληφθούν ότι μια χαρά καπιταλιστικός και αντιεθνικιστικος μπορεί να είναι ένας συνδυασμός ρητορικού πατριωτισμού και ρατσισμου αν δεν συνοδεύεται από τα υπόλοιπα γνωρίσματα της εθνικιστικής ιδεολογίας; Από την άλλη επειδή αυτή η παγανιστική κίνηση είχε τις καταβολές της σε δίκτυα παλιών αναρχικών κοινοτιστών, συνδεόταν σε προσωπικό επίπεδο με ένα μέρος της Αριστεράς. Οι ομάδες κοινοτιστών που ακολουθούσαν την παράδοση του Καραβίδα, είχαν εθνοπατριωτικες εξάρσεις, αναφορές στον Ρήγα Φεραίο, έβλεπαν την εθνική καταγωγή ως προέκταση των τοπικών κοινοτήτων και ταυτόχρονα στις κοινότητες ένα αρχαϊκό δημοκρατικό πνεύμα που κατά το Βυζάντιο και την τουρκοκρατία απλώθηκε στην βαλκανική σε όλους τους λαούς, μέσω της Ορθοδοξίας. Η νεώτερη εκδοχή τους, αυτή των χλαμυδάτοων, από εκεί ξεκίνησε αλλά αφαίρεσε την ορθοδοξία από την ιδεολογική αφήγηση. Προσπάθησε να παρουσιάσει το ελληνικό χωριό ως απευθείας απόγονο της αρχαίας δημοκρατίας που η ορθοδοξία επένδυσε με συντηρητικές αντιλήψεις. Έτσι άρχισε τον αντιχριστιανική ρητορική. Αρχαϊκός αντιχριστιανικος, αναρχισμός στην αρχή. Μετά μπήκαν και τα φυλετικά σιγά σιγά, παραμερίστηκε το κοινοτιστικο στοιχείο και έμεινε ένας φυλετιστικος αρχαϊσμός που έπρεπε να παρουσιαστεί ως θρησκεία. Έπειτα χάθηκε η μπάλα. Έγινε το γνωστό Δεξιό τσίρκο.
Δεν είσαι τόσο μικρός σε ηλικία. Σίγουρα καταλαβαίνεις τι εννοούμε.
Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023
 Ο Draug είπε...

Τα είπες όλα στην τελευταία πρόταση φίλε, εδώ υπάρχουν στον χώρο άτομα που υμνούν το ΝΑΤΟ για να φέρω ένα παράδειγμα. Στα του Ρασσιά τώρα, δεν θέλω να φανώ υπερόπτης, αλλά ο μακαρίτης δεν ήταν και κανένας αξιόλογος διανοητής, ούτε σε ιδεολογικό αλλά ούτε και σε φιλοσοφικό και θεολογικό επίπεδο. Η κριτική του στον χριστιανισμό ήταν συνήθως για γέλια και από καθαρά φιλελεύθερη σκοπιά. Την ίδια άποψη είχα και όταν ως έφηβος πέρασα μια "παγανιστική" φαση. Σε κάθε περίπτωση τα άτομα που τρέχουν τώρα την οργάνωσή του είναι κατώτερου ακόμα επιπέδου.

Επειδή μίλησες συγκεκριμένα για Ρασσιά δεν θα το πάω γενικότερα στο θρησκευτικό επίπεδο και κατά πόσον είναι δυνατή ή θεμιτή μια αναβίωση αυτού του τύπου (εγώ δεν πιστεύω πως είναι και ούτε πως έχει κάποια σημασία σήμερα)

Σχετικά με τον Λιαντίνη. Μου προκαλεί πολύ γέλιο η πέραση που έχει σε τέτοιους κύκλους, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ο τύπος αντιλαμβανόταν την "ελληνική θρησκεία" σε αυστηρά νατουραλιστικά πλαίσια. Ως μια καλλιτεχνική απόδοση φυσικών φαινομένων

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Ορκωτός είπε...

Γενικά με καλύψατε και ευχαριστώ. Δεν γνώριζα ότι ξεκίνησαν από αυτό το κοινοτιστικό ρεύμα. Δηλαδή αν δει κανείς σήμερα τους γελοίους με τις χλαμύδες και αυτούς που κουνάνε το δάκτυλο εναντίον του σκοταδισμού στην Ελλάδα, δεν θα του ερχόταν ο Καραβίδας στο μυαλό ως αφετηρία αυτών των τύπων.

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν είναι ο Καραβίδας αφετηρία τους. Ο Καραβίδας ήταν μια αναφορά των παλαιότερων αναρχικών και αριστερών κοινοτιστών, ανάμικτη με άλλα αναγνώσματα της εποχής.

Στην συνέχεια η αρχική τάση είχε διακλαδώσεις. Κάποιοι από τους παλιούς αυτούς αναρχικούς και αριστερούς, που είχαν ως ιδεολογικό σημείο αναφοράς την αρχαία ελληνική άμεση δημοκρατία, μετά από πολλές καραμπολες έφτασαν να οργανώσουν αυτό το τσίρκο με τις χλαμύδες στο οποίο μπήκαν πολλοί και διάφοροι ημίτρελοι που δεν είχαν σχέση με το αρχικό κοινοτιστικο δίκτυο.

Τετάρτη, 08 Μαρτίου, 2023

 
Ο Λώλος Δροσινός είπε...

Θα έβαζα περισσοτερο το ονομα του Δημοσθένη Δανιηλίδη σαν πιο κοντά σε αυτό που αναφερθηκε και απο τον Σταματη.Ο Δανιηλιδης συνδεει τις κοινοτητες με τον αρχαιο κόσμο .Διαφωνει ή συμφωνει κανεις το έργο του έχει ενδιαφέρον και αισθητικο .

Τετάρτη, 08 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Νταξ δεν είναι και τόσο πρόβλημα να είσαι δωδεκάθεος. Το κιτς και ο διεθνισμός τους είναι που ενοχλεί.

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Αν είναι κανείς "παγανιστής" όπως ο Μπενουά ή ο Έβολα, τι πρόβλημα να υπάρχει; Κανένα εννοείται.

Τετάρτη, 08 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Οι ψευδοχιτλερικοί κυπατζήδες της Νέας Δημοκρατίας το πολύ κάναν Τσελεμεντέ τύπου Απολλώνιο Φως να διαβάζουν, τι Μπενουά και Αβολα λες, αυτούς τους βρίζουν.

Τετάρτη, 08 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Αχιλλέας είπε...

Σχόλιο πάνω στο άρθρο.

Πραγματικά δεν ξέρω (ίσως και λόγω ηλικίας) εάν έχει περάσει πιο εμετικό και ανήθικο κόμμα από τον τόπο μας; Δεν ξέρω εάν ιστορικά έχουν υπάρξει μεγαλύτεροι προδότες από τους (άκρο) δεξιούς της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάω συνέχεια με κόσμο και όλοι είναι στα όριά τους. Να ξέρετε ότι αυτή η δολοφονία έχει στοιχήσει, πολιτικά, πολύ στους φιλελεύθερους serial-killers. Πλέον μιλάω με κολλητούς οι οποίοι ήταν μια ζωή 100% απολιτίκ και μου λένε ότι θέλουν να κάνουν πράγματα που τους λέω ότι τα θεωρώ ακραία! Όσοι είναι κάτω των σαράντα είναι στα κάγκελα. Το ακούω, το βλέπω, συζητάω μαζί τους. Διαβάστε και το παρακάτω άρθρο και δείτε ότι ενώ έχουν διαπράξει ΕΓΚΛΗΜΑ, η έννοια του Μπουμπούκου είναι το ξέπλυμα του Σαμαρά! Πραγματικά δεν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους πλέον. Το εννοώ! Τολμάνε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν άποψη για ιστορικές προσωπικότητες και για το πόσα άτομα πέθαναν από τις πολιτικές τους αποφάσεις ενώ οι ίδιοι έχουν αποδεκατίσει την χώρα τους με "ατυχήματα", αυτοκτονίες, μεταναστεύσεις και "ψυχοφάρμακα" εν καιρώ ειρήνης;

Διαβάστε και το άρθρο στο link και εκπλαγείτε με τον ΕΜΕΤΙΚΟ Μπουμπούκο, ο οποίος ξεπλένει ακροδεξιούς και κάνει πολιτική πάνω στα ΘΥΜΑΤΑ του!

https://www.protothema.gr/greece/article/1347379/esiea-kata-kanaki-kai-moutsina-tilepersones-timites-ergaleiopoioun-tin-koinoniki-orgi/

ΥΓ. Μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε το trend που υπήρχε επί δολοφονίας Παύλου Φύσσα; Αλλά αντί για το «Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στην φυλακή» να λέει η λεζάντα «Δεν είναι αθώοι, οι φιλελεύθεροι στην φυλακή»;

Τρίτη, 07 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Οργή ποσοτικά ανάλογη με το 2010 δεν υπάρχει ακόμα. Δυστυχώς. Καλό είναι να το ξέρουμε μην έχουμε απογοητεύσεις.

Τετάρτη, 08 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

μιάς που το φερε η κουβέντα... γνώμη για Λιαντίνη; (το ερώτημα απευθύνεται προς όλους). ένα φεγγάρι τον πίστευα, θεωρούσα ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό διανοητή (με όλες τις προφανείς ψυχικές ''αδυναμίες'' του..), δεν είχα αφήσει, μελετούσα με μεγάλο σεβασμό και προσοχή τα βιβλία του. σήμερα δεν μπορώ να τον πάρω στα σοβαρά, μάλλον για έναν αρκετά επιβαρυμένο τύπο τον κόβω που δυστυχώς είχε ''ιδεολογικοποιήσει'' την θλιβερή του κατάσταση, που χρειαζόταν βοήθεια, που σκηνοθέτησε την αυτοκτονία του.. πολύς ναρκισσισμός..

Τετάρτη, 08 Μαρτίου, 2023

 
Ο Draug είπε...

Θα σου πω την προσωπική μου γνώμη πολύ γενικά, γιατί έχω πολλά χρόνια που τον διάβασα. Το έργο του διαπνέεται από τραγικότητα και υπαρξιακή ένταση. Παρ'όλα αυτά μέσα στην ένταση αυτή δεν βρήκα κάτι που να με "κερδίσει", μια ιδιαίτερη σκέψη ή αντίληψη που να με τραντάξει, όπως άλλοι στοχαστές (έστω και απλώς διανοητικά).

Ο Λιαντίνης όμως γνωστός και δημοφιλής στον χώρο δεν έγινε για τις φιλοσοφικές του αρετές αλλά γιατί κούμπωνε εύκολα σε κάποια φετίχ του χώρου (αντιχριστιανισμός, περιφρόνηση της μεσαιωνικής και βυζαντινής κληρονομιάς του ελληνικού έθνους, αντιπαράθεση του χριστιανισμού με κάτι που αυτός αντιλαμβανόταν ως ελληνικό πνεύμα κτλ). Οπότε εύκολα μπορούσε να βγάλει κάποιος πιασάρικα τσιτάτα και να ντύσει με έναν αέρα αυθεντίας τις ήδη υπάρχουσες απόψεις του, χωρίς καλά καλά να καταλαβαίνει τι διαβάζει (αγαπημένη συνήθεια αυτή στον χώρο)

Πέμπτη, 09 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Draug είπε...

Και για να συνεχίσω το προηγούμενο σχόλιο ας δούμε τα θέματα που ανέφερα. Πχ αντιχριστιανισμός. Η πολεμική του απέναντι στον χριστιανισμό είναι πολύ χαμηλού επιπέδου και γίνεται από μια εντελώς φιλελεύθερη και "διαφωτιστική" βάση. Είναι μια ελαφρώς πιο διανοουμενίστικη εκδοχή πραγμάτων που θα διάβαζες από 20χρονους στο reddit. Tο "ελληνικό πνεύμα", η "ελληνική θρησκεία", η "ελληνική κοσμοθέαση" που αντιπαραθέτει είναι μια εντελώς δική του (και ακαδημαϊκών/στοχαστών του διαφωτισμού και της νεωτερικότητας) εφεύρεση. Η αρχαία ελληνική θρησκεία γι'αυτόν ήταν μια αισθητική και καλλιτεχνική απεικόνιση των φυσικών φαινομένων (!!!). Δηλαδή μιλάμε για μια ελληνικότητα ερμηνευμένη υπό το πρίσμα της νεωτερικότητας, αυτή είναι που αντιθέτει στον "σκοταδιστικό" χριστιανισμό

Πέμπτη, 09 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Τι να πούμε για τον μακαρίτη ρε παιδιά; Εδώ από την μια υποστήριζε τον κλασικισμό του αρχαίου φωτός και τα σχετικά, καταδικάζοντας συλλήβδην τον χριστιανισμό ως σκοταδιστική εισβολή στην Ελλάδα, και από την άλλη έγραψε μονογραφία αφιερωμένη στον αγαπημένο του Διονύσιο Σολωμό ο οποίος ήταν ο κατεξοχήν εκφραστής του πνεύματος της σκοτεινής χριστιανικά ρομαντικής ποίησης στην Ελλάδα. Η αντίφαση στα όρια της γελοιότητας.

Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2023

 
Ο Draug είπε...

Πράγματι, ήταν ακραία αντιφατικός ώρες ώρες. Δείχνει και την γενικότερη σύγχυση που κυριαρχεί στα γραπτά του

Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ο άνθρωπος νοσούσε βαριά, είχε θέματα, έπινε, είχε μπλέξει με μία μεγαλοαστή θεούσα χωμένη σε διάφορα παραεκκλησιαστικά, έφτιαξε ένα new age νεοπαγανιστικό μίξερ με ερασιθάνατες και πεισιθάνατες ''υπαρξιστικές'' προσεγγίσεις, κολοκύθια με την ρίγανη.. σκηνοθέτησε την αυτοκτονία του, δεν άντεχε την πέτσα του, ναρκισσισμός τέζα. είτε αναλύεις λιαντίνη είτε τις μαλακίες και τις ασυναρτησίες του αλτουσέρ ένα και το αυτό. μακριά από θολωμένα μυαλά, χαμένος χρόνος

Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Warlord είπε...

Το χειρότερο στοιχείο του είναι ακριβώς αυτός ο ναρκισισμός που αναφέρεις και η επιτιδευμένη θεατρικότητα με την οποία προσπαθούσε να χτίσει την εικόνα του. Όλα αυτά δεν αφήνουν καν χώρο για καμιά αυθεντική υπαρξιστικη προσέγγιση και φιλοσοφία. Βέβαια κάποιοι φτιάχνονται απλά και μόνο διαβάζοντας αντιχριστιανική ρητορική και επίκληση αρχαίας Ελλάδας οπότε αυτά είναι ψιλά γράμματα για αυτούς

Κυριακή, 12 Μαρτίου, 2023