Η Μαύρη Μοίρα των κουρσάρων του Αιγαίου

       

                                                             από τον Flammentrupp

Από την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γνωρίζουμε την μελανοφορούσα στρατιά του Ιερού Λόχου. Το πιο γνωστό μαυροντυμένο σώμα του Ελληνικού Στρατού, το μεγαλύτερο κομμάτι του οποίου, έπεσε ηρωικά στην μάχη του Δραγατσανίου τον Ιούνιο του 1821.  Ωστόσο, δεκατέσσερα χρόνια πριν την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, υπήρξε ένα αντίστοιχο μαυροντυμένο «σώμα» στο Αιγαίο πέλαγος που, σε αντίθεση με την ατυχή έκβαση της μάχης του Δραγατσανίου, έσπερνε τον όλεθρο στο τουρκικό ναυτικό.

Η «Μαύρη Μοίρα»

Στις αρχές του 19ου αιώνα η Ευρώπη έζησε έναν παροξυσμό αλλεπάλληλων γεωπολιτικών ανατροπών μικρής εμβέλειας. Ο Ναπολέοντας οδηγούσε την Γαλλία σε μια επίφοβη για όλες τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις απόπειρα ανατροπής του γεωπολιτικού status. Η Αγγλία παρέμενε η μεγαλύτερη δύναμη της εποχής και η Ρωσία συνέχιζε την προσπάθεια να βρει έξοδο στην Μεσόγειο προκειμένου να διεκδικήσει σε μεταγενέστερο στάδιο την γεωπολιτική πρωτοκαθεδρία. Την διετία 1805-06 η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία εναλλάσσονταν διαδοχικά στους ρόλους του σύμμαχου και του εχθρού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι συμμαχίες ήταν συγκυριακές και οι Οθωμανοί, έχοντας ένα κράτος στα όρια της παρακμής, προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τις συμμαχίες που θα κρατούσαν ανέπαφη την ασθενή αυτοκρατορία τους. Πάντοτε στο πλευρό των Άγγλων, άνοιξαν έναν δίαυλο επικοινωνίας και με την Ρωσία. Ωστόσο οι επιτυχίες του Ναπολέοντα έκαναν τους Οθωμανούς να αλλάξουν ρότα, να έρθουν σε επαφή με την Γαλλία και να στραφούν ενάντια στην Ρωσία.

Ο Ρωσοτουρικός πόλεμος δεν άργησε να ξεσπάσει. Το 1807 ο ρωσικός στόλος είχε απλωθεί στο Αιγαίο και ο ναύαρχος Σεβιάνιν καλούσε τους νησιώτες σε επανάσταση, υποσχόμενος προνόμια εκ μέρους του Τσάρου. Από την άλλη ο Σουλτάνος καλούσε τους Έλληνες να παραμείνουν πιστοί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να υποστηρίξουν το τουρκικό ναυτικό. Στα νησιά οι τοπικές κοινότητες των Ελλήνων διχάστηκαν. Ρωσόφιλοι και νομιμόφρονες συγκρούστηκαν. Τελικά στις περιπτώσεις που επικράτησαν οι φιλικές προς την Ρωσία φατρίες οι Έλληνες νησιώτες υποστήριξαν με τα πλοία τους τον ρωσικό στόλο. Οι Ρώσοι σημείωσαν κάποιες νίκες αλλά γρήγορα ο πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία τελείωσε.


Κατά το 1807, όταν ο ρωσικός στόλος αποχώρησε από το Αιγαίο, οι Έλληνες καπεταναίοι που υπηρετούσαν σε αυτόν, φοβούμενοι τα τουρκικά αντίποινα δεν ήθελαν να γυρίσουν στην Ύδρα, στις Σπέτσες και στις υπόλοιπες νησιωτικές ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ο Τσάρος, με τη λήξη του πολέμου, εξασφάλισε τη χορήγηση αμνηστίας στους νησιώτες του Αιγαίου που είχαν συμμαχήσει με τους Ρώσους ή είχαν βγει στην πειρατεία. Η Ύδρα, η Τένεδος, η Λήμνος και άλλα νησιά εξαγόρασαν την αμνηστία έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών.  Χωρίς, όμως, να αποφύγουν τις επιδρομές εκδίκησης του καπουδάν-πασά Σεΐδ Αλή. Ωστόσο, υπήρξαν Έλληνες ναυτικοί που είχαν υποπτευθεί τι θα συνέβαινε και δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους. Με ορμητήριο τις Σποράδες, σχημάτισαν στολίσκους με τους οποίους επιτίθονταν σε όποιο καράβι βρισκόταν στον δρόμο τους υπό τουρκική σημαία λεηλατώντας το, δίχως να κρατήσουν αιχμάλωτους. 

Την ίδια χρονική περίοδο ο Αλή πασάς είχε εκστρατεύσει εναντίον των αρματολών στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Εκείνοι, κατέφυγαν στα νησιά των Σποράδων και ενώθηκαν με τους Έλληνες κουρσάρους. Ενισχυμένος με την γνώση και την ανδρεία των αρματολών, ο πειρατικός στόλος οργανώθηκε κατά το μέγιστο δυνατόν. Μία από τις αλλαγές, αφορούσε το χρώμα των πολεμικών πλοίων. Το σκαρί και τα ιστία βάφτηκαν κατάμαυρα, στο χρώμα του θανάτου, ενώ τα πανιά σε μία ελάχιστα πιο ανοικτή απόχρωση. Για αυτόν τον λόγο, πήρε την ονομασία «Μαύρη Μοίρα».

Σημαντικά ονόματα της εποχής όπως ο Καψαβέρνης, ο Θύμιος Βλαχάβας, ο Τσαχίλας, οι Λαζαίοι, ο Σύρος, ο Μπεζιώτης, ο Ρομφαίης από τη Νάουσα και ο Βασίλης, αναλαμβάνουν κυβερνήτες, ενώ ως σημαντικότεροι αναδεικνύονται οι Νικοτσάρας και Γιάννης Σταθάς. Ο Γάλλος διπλωμάτης και περιηγητής Esprit Marie Cousineri, που εργάστηκε στο γαλλικό προξενείο της Θεσσαλονίκης κατά τα έτη 1773-1775 και ήταν Γενικός Πρόξενος στην ίδια πόλη από το 1786 έως το 1793 και από το 1814 ως το 1819, στο έργο Voyage dans le Macedoine, αναφέρει πως ο στόλος αποτελούνταν από εβδομήντα πλοία διαιρεμένα σε δέκα μοίρες που αποκαλούνταν "ταϊφέδες" και η κάθε μια είχε το όνομα της περιοχής από την οποία προέρχονταν οι αρματολοί που την επάνδρωναν (Βάλτος, Ρούμελη, Μωρηάς, Όλυμπος κ.α.) Πεδίο δράσης ήταν ο θαλάσσιος χώρος από τον Θερμαϊκό κόλπο στον Βορρά, ως το ακρωτήριο Καφηρέας στο νότιο άκρο της Εύβοιας αλλά και ως τις ακτές της Λήμνου προς τα ανατολικά. 


Στην Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια, Λεξικόν, Τόμος Τέταρτος, διαβάζουμε ότι οι αρχικαπεταναίοι Σταθάς και Νικοτσαράς ενεκατέστησαν γενικόν ορμητήριον την Σκιάθον και εκείθε ορμώμενοι κατεβύθιζον παν τουρκικόν σκάφος και κατέσφαζον ανηλεώς τα πληρώματα, καταναυμαχούντες επιτυχώς και πολεμικά εχθρικά, ως κορβέτες και βρίκια δι' εμβόλων. Στην ίδια εγκυκλοπαίδεια πληροφορούμαστε πως ο Γερμανός φιλόλογος και παιδαγωγός Άρνολντ Τόμας Πάσο (Arnold Thomas Passow (1829-1870) συνέλεξε και εξέδωσε το 1860 δημώδη άσματα υπό τον τίτλο Τραγούδια Ρωμαίικα -αν και το ορθότερο θα ήταν Τραγούδια Γραικικά- (Popularia Carmina Greciae Recentioris), μέρος των οποίων περιγράφει κατορθώματα των ατρόμητων κουρσάρων. Σε ένα από αυτά διαβάζουμε

Μαύρο καράβι έπλευσε στα μέρη της Κασσάντρας

που 'χε τα νέφη για πανιά, τον ουρανό παντιέρα

κι ομπρός κορβέτα μ' άλικο μπαϊράκι του προβαίνει.

"Μάινα...", φωνάζει "...τα πανιά, ρίξτε τα πανιά κάτου".

"Δεν τα μαϊνάρω τα πανιά, κι ουδέ τα ρίχνω κάτου

μη λέτε ότι είμαι νιόνυφη, νύφη να προσκυνήσω;

Εγώ είμαι ο Γιάννης του Σταθά, γαμπρός του Μπουκουβάλα.

Τράκο λεβέντες ρίξετε στην πλώρη το καράβι,

να χύσωμ' αίμα τούρκικο, να φάνε κι οι κοράκοι".

Κι οι Τούρκοι βόλια ρίχνουνε, γυρίζουνε την πλώρη.

Πρώτος ο Γιάννης πέταξε, πρώτος ο Γιάννης βγαίνει

με το τουφέκι στο δεξί, με το σπαθί στα δόντια.

Ποτάμι τρέχουν αίματα, θάλασσα κοκκινίζει

κι Αλλάχ, Αλλάχ ψωνάζοντας οι Τούρκοι προσκυνούνε.

Τον Νοέμβριο του 1808 μια οθωμανική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από φρεγάτες και μπρίκια επιτέθηκε στη βάση της Μαύρης Μοίρας στην Σκιάθο. Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία και με την βοήθεια μια αγγλικής φρεγάτας που έπλεε στην περιοχή κατάφεραν να καταστρέψουν τον εχθρό. Το επόμενο βήμα της οθωμανικής διοίκησης, όμως, οδήγησε στην διάλυση του θρυλικού στόλου. Έδωσε αμνηστία στους πειρατές, επιτρέποντάς τους να γυρίσουν στα μέρη καταγωγής τους ελεύθεροι. Πράγματι οι νησιώτες επέστρεψαν στα νησιά τους, δίχως να έχουμε πληροφορίες για κάποια εκδικητική κίνηση εναντίον τους από τους Τούρκους. Οι αρματολοί, ωστόσο, απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον στην ηπειρωτική χώρα, έγιναν έρμαια των δυνάμεων του Αλή πασά και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια εξοντώθηκαν. 

Στο εξαιρετικό βιβλίο του Νίκου Κουμαρτζή που φέρει τον τίτλο Κάστρα και θρύλοι στην Ελλάδα, γίνεται αναφορά στον Νικοτσάρα στο κεφάλαιο "Το κάστρο της Σκιάθου":



«Δημιούργημα του ήταν και ο θρυλικός Μαύρος Στόλος (γνωστός και ως «Μαύρη Μοίρα»), ένας στολίσκος που άγγιξε τα όρια του μύθου και γέμισε φόβο και αμφιβολίες κάθε Οθωμανό. Με δική του πρωτοβουλία, και δίχως οικονομική ενίσχυση από κάποιον εύπορο Έλληνα, συγκέντρωσε αρκετά καταδρομικά πλοία, τα επάνδρωσε και τα έβαψε κατάμαυρα. Ο Μαύρος Στόλος των Σταθά και Νικοτσάρα έφερε την επαναστατική του σημαία με χρώματα πράσινο και μπλε. […] Ο θρυλικός Νικοτσάρας -όπως κάθε θρύλος- πέθανε νέος σε ηλικία μόλις 36 ετών. Δεν πρόλαβε να δει την Ελλάδα ελεύθερη -ο μεγαλύτερος καημός του- μιας και η μοίρα του επεφύλασσε να συναντήσει τον θάνατο από το βόλι Οθωμανού. Ο Έλληνας επαναστάτης τραυματίστηκε θανάσιμα σε μια συμπλοκή με τον γιο του Αλή πασά, Μουχτάρ. […] Είναι κοινή αλήθεια, κρυμμένη μέσα στις παραδόσεις των Ελλήνων, ότι οι ψυχές με ανεκπλήρωτες επιθυμίες δεν αναχωρούν για το τελευταίο τους ταξίδι, αλλά παραμένουν στον τόπο όπου άφησαν την τελευταία τους ανάσα. Ένας μύθος της Σκιάθου, μάς μιλάει για μια ψυχή επαναστάτη, μια σκιά που συναντούν οι ντόπιοι στην περιοχή γύρω από το κάστρο και που κάθε φορά ρωτάει για την έκβαση της επανάστασης… Ρωτάει για το κάστρο της Σκιάθου, ρωτάει αν το παλιόκαστρο είναι πλέον ελεύθερο. Όταν ακούσει αυτό που θέλει, χάνεται όπως εμφανίστηκε, -μερικοί λένε με ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο στα χείλη του…»

Μαύρος στρατός και μαύρος στόλος. Πάθος για Ελευθερία και Ανδρεία απέναντι σε υπεράριθμο εχθρό. Κάστρα και Θρύλοι. Άνθρωποι και Μύθοι. Γαλάζιο, Ελληνικό Αιγαίο ποτισμένο με αίμα βαρβάρων. Η παλιά Ελλάδα δείχνει τον δρόμο σε όσους παραμένουμε ζωντανοί.

Πηγές:

Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια, Λεξικόν, Τόμος Τέταρτος, 1929

Arnold Passow, Ρωμαίικα Τραγούδια, εκδόσεις ΝΙΚΑΣ 1958, ανατύπωση 2007

Νικόλαος Κουμαρτζής, Κάστρα και θρύλοι στην Ελλάδα, εκδόσεις Δαιδάλεος, 2017


Σχόλια:

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, δεν γνώριζα καθόλου πολλά από αυτά που αναφέρονται

Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Για την αποψη που θελει το 1821 "φιλελευθερη επανασταση" τι γνωμη εχετε ; Εγραψα πριν καποιες ωρες και δεν το δημοσιευσατε.

Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Γενικότερα δεν γνωρίζουνμε ως κοινωνία πολλή ιστορία.

Δυστυχώς στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν διδάσκεται ιστορία στην Ελλάδα. Μια απαράδεκτη κονσέρβα παπαγαλίας προσφέρεται και ανάλογο τρόπο εξετάζεται για να είναι στα μέτρα του καθεστώτος που έχουν εγκαθιδρύσει οι φιλόλογοι. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται δευτερεύον μάθημα η ιστορία. Όποιος έχει την τύχη να περάσει σε κάποια σχολή ανθρωπιστικών σπουδών της τριτοβάθμιας και αρχίσει να ψάχνεται μπορεί να βγάλει άκρη. Ειδάλλως όποιος έχει το μεράκι και ξεκινήσει να διαβάζει μόνος. Κι εμείς πολλά από αυτά που γράφουμε προφανώς στην πορεία τα έχουμε μάθει.

Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Έτσι όπως ήταν γραμμένο το σχόλιο νομίσαμε ότι ήταν γραμμένο με διάθεση χαβαλέ και ότι δεν προορίζονταν για να ανοίξει συζήτηση.

Οι φιλελεύθεροι λένε τις μαλακίες τους. Παλαιότερα έλεγαν και οι μαρξιστές τις αντίστοιχες δικές τους, ότι η επανάσταση ήταν μόνο κοινωνική.

Εθνική ήταν η επανάσταση. Την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ήθελαν οι επαναστάτες. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα. Από εκεί και πέρα στο πώς επενδύθηκε ιδεολογικά από ταις ομάδες των επαναστατών και τα κοινωνικά στρώματα που την πραγματοποίησαν μπορούν να ειπωθούν τα εξής. Οι λόγιοι και οι μπροστινοί ήταν ως επί το πλείστον όντως φιλελεύθεροι. Φαίνεται αυτό από τα κείμενα των εθνοσυνελεύσεων. Ακόμα και από το "Μάχου.." του Υψηλάντη. Από την άλλη τα λαϊκά στρώματα και οι απλοί αγωνιστές ήταν λαϊκοί άνθρωποι που είχαν μεγαλώσει με την πίστη στις ελληνικές μεσαιωνικές παραδόσεις, ήταν προσηλωμένοι σε λαϊκές θρησκευτικές αντιλήψεις (ασχέτως αν συγκρούονταν ενίοτε με την ιεραρχία του κλήρου) και ονειρεύονταν την ανάσταση του μαρμαρωμένου βασιλιά, την Πόλη και διάφορα άλλα σχετικά.

Πέρα πάντως από τις ιδεολογικές τομές των επαναστατών ο στόχος ήταν εθνικός. Δεν ήταν πολιτικός ώστε να χαρακτηρίσουμε την επανάσταση φιλελεύθερη.
Το περισσότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η λογιοσύνη της εποχής έδωσε μια φιλελεύθερη απόχρωση στο πολιτικό περιβάλλον μιας μικρής τάξης μορφωμένων του έθνους η οποία σιγά σιγά ρίζωσε στα θεμέλια του κράτους και έφερε πολλές παθογένειες στην συνέχεια (παθογένειες για εμάς, ιδεώδεις συνθήκες για τους φιλελέδες). Αν και υπάρχει η δικαιολογία ότι με τέτοιες περιπτώσεις λογίων που είχε η εκκλησιαστική ιεραρχία εκείνη την περίοδο και βάσει της στάσης της ήταν δεδομένο ότι οι λόγιοι επαναστάτες θα γίνονταν φιλελεύθεροι διαφωτιστές.

Οι "δικοί μας", οι λόγιοι του Ρομαντισμού, εμφανίστηκαν ως εκφραστές μιας κινηματικής διανοητικής και πολιτικής δυναμικής, ως τρίτος πόλος απέναντι στους φιλελεύθερους διαφωτιστές και τους λόγιους του Πατριαρχείου, αρκετά αργότερα.

Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Καλά τι συζητάμε τώρα, για γέλια εντελώς. Φιλελεύθερο ευαγγέλιο είναι η ιστορία στα σχολία, και προφανώς το όλο τριπάκι της παπαγαλίας το κάνει ακόμα πιο αφόρητο. Η γενιά μου ιστορία μέχρι τα 18 της έμαθε από total war, crusader kings και europa universalis. Μετά όποιος γενικά είχε όρεξη να ψάχνεται

Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Η εκκλησία σωστά διέκρινε το τι ερχόταν από την Δύση την περίοδο εκείνη. Το θέμα ήταν οτί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν είχε να αντιπαραθέσει στον δυτικό φιλελευθερισμό ένα πολιτικό και ιδεολογικό αφήγημα που θα έβρισκε υποστήριξη στις υψηλές τάξεις της ελληνικής κοινωνίας και θα είχε ως μέρος του το αίτημα για απελευθέρωση (εδώ για προφανείς λόγους αυτό δεν μπορούσε καν να το ψιθυρίσει η ηγεσία της). Δεν νομίζω δηλαδή πως το πρόβλημα είναι μόνο (ή έστω κυρίως) η ποιότητα της εκκλησιαστικής ηγεσία, είναι ιστορικοί οι λόγοι κατά βάση. Η μεγάλη ευκαιρία που είχε η Ελλάδα να πάρει κάπως διαφορετική κατεύθυνση και να χειραφετηθεί από τους Δυτικούς ήταν αρχικά με τον Καποδίστρια και έπειτα με τον Όθωνα και τον Κριμαικό Πόλεμο.

Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Εκεί στον κριμαϊκό πόλεμο θεμελιώθηκε ο ελληνικός Ρομαντισμός. Είχε ήδη σχηματιστεί ως διανοητική τάση στις αρχές της δεκαετίας του 1850 αλλά την μεγάλη δυναμική λόγω του κριμαϊκού την απέκτησε.
Ήταν δύσκολο πάντως για τον Όθωνα να δώσει ξεκάθαρα αντιφιλελεύθερη κατεύθυνση στην πολιτική του ελληνικού κράτους. Πρέπει να το παραδεχτούμε αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Εμείς είχαμε ένα πλοίο στο πολεμικό ναυτικό και οι Άγγλοι- Γάλλοι , όπως έκαναν και στον Εθνικό Διχασμό, κατέλαβαν τον Πειραιά και έδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι το ελληνικό κράτος ήταν προτεκτοράτο.Απέτυχε και ο γιος του Καραϊσκάκη να ξεσηκώσει όπως θα έπρεπε τους ελληνικούς πληθυσμούς που ζούσαν στην οθωμανική πλευρά των συνόρων. Δεν είχε γίνει σοβαρή δουλειά στην προετοιμασία από το υπουργείο εξωτερικών (τι σπάνιο...!!). Έμεινε τουλάχιστον η ιδεολογική παρακαταθήκη του Ρομαντισμού από εκείνη την περιπέτεια.

Η εκκλησία είχε αντιληφθεί τι ερχόταν.. Αλλά δεν είχε βάλει φρένο σε λόγιους που υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να αποκτήσουμε εθνικό κράτος και ότι ήταν αρκετό το βασίλειο των ουρανών. Φτάσαμε στον Κωνσταντίνο Οικονόμο μετά το 1830 για να αποδεχτεί το αυτονόητο. Ενώ και στον Παπαρρηγόπουλο είχε κάνει κάποιες ενστάσεις την εποχή μάλιστα που ο Παπαρρηγόπουλος βρισκόταν ήδη στην "αντιδραστική μοναρχική" του περίοδο.

Προφανώς έχεις δίκιο στο θέμα της πολιτικής της εξάρτησης. Εκεί που βρισκόταν δεν είχε και πολλά περιθώρια να κάνει διαφορετικά.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ναι συμφωνώ απόλυτα για τον κριμαϊκό πόλεμο. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με τους εξωτερικούς παράγοντες δεν είχε περιθώριο, μόνο κάποια συντριπτική και γρήγορη νίκη της Ρωσίας στην Κριμαία ίσως άλλαζε την κατάσταση. Και για την εκκλησία και την στάση της δεν νομίζω πως διαφωνούμε ουσιαστικά.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η . είπε...

Και κάτι άσχετο. Επειδή έχω δει να αναφέρετε αρκετά τον Χερντερ ως "πατέρα" του ρομαντισμού, ποια η γνώμη σας για τον Hamann?

Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Εντάξει σημαντική μορφή του γερμανικού Ρομαντισμού και ο "μάγος του Βορρά". Είχε γίνει διαδικτυακή μάχη με "σερβιτόρους" του χώρου πριν ενάμιση χρόνο που ήθελαν να σκυλεύσουν την μνήμη του και να αλλοιώσουν τα συμπεράσματα της σκέψης του.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο!Ενώ άκουγα το τραγούδι Τhe firebrands από τους Marauder από τον δίσκο 1821 μπήκα στη σελίδα σας και διάβασα για τη Μαύρη Μοίρα.Αν και προεπαναστατική η δράση της Μαύρης Μοίρας,μια εικοσαετία νωρίτερα από τα πυρπολικά του τραγουδιού.Μεγαλη φυσιογνωμία ο Αετός του Ολύμπου Νικοτσαρας.
Παίδες κάνετε καταπληκτική δουλειά με τη σελίδα σας.
Αλέξανδρος Βαράγγος

Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ευχαριστούμε Αλέξανδρε.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

 
Ο Βζούβιος είπε...

Πολύ καλό κείμενο, συγχαρητήρια Flammentrupp. Συγχαρητήρια και για το διήγημά σου στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού σας.
Με αφορμή την αναφορά σε θρυλικές μορφές του κλεφταρματολικού βίου, παραθέτω και την παρακάτω ανακοίνωση, γιατί όπως φαίνεται ο νεοέλληνας έχει καεί ανεπανόρθωτα...

https://evrytanika.gr/%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%bf-%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%ac%ce%b5%ce%b9-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-e%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb/

Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Κάηκε εστιατόριο. Προς στιγμήν πήγε το μυαλό μου άλλου... Όμως τελικά ήταν στη Νέα Σμύρνη.

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1409248/fotia-sti-nea-smyrni-i-proti-antidrasi-apo-ti-mara-darmousli

Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Χαχαχα.. είσαι προβοκάτορας!

Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

 
Ο Flammentrupp είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Στη Λέσχη κάνουμε μια προσπάθεια να έρθουν στην επιφάνεια τα "μυστικά και ξεχασμένα", για να μαθαίνουμε όλοι και να γινόμαστε καλύτεροι, σε πολλούς τομείς που μας ενδιαφέρουν όπως συγγραφείς, μουσικά συγκροτήματα, ζωγράφοι, ποιητές, κόμικς, πολιτική, φιλοσοφία, κλπ.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στα σχόλια, είμαστε ανοικτοί για δημοσίευση άρθρων που αφορούν όλα τα πράγματα με τα οποία ασχολείται η ΦΛΕΦΑΛΟ.

Όποιος/α θέλει, δεν έχει παρά να κάνει την έρευνα που απαιτείται, να γράψει και να επικοινωνήσει μαζί μας στο email.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Οι καθυστερημένοι επιμένουν. Η βλακεία είναι ανίκητη. Το ΚΚΕ εξακολουθεί να θεωρεί την επανάσταση του '21 ταξική. Εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι την πραγματοποίησε η αστική τάξη (Κολοκοτρώνης, Μπότσαρης, Υψηλάντης, Καραϊσκάκης, Μαυρομιχάλης κτλ, όλοι αστοί ήταν για την παρέα του Κουτσούμπα) που τα έβαλε με το μεσαιωνικό φεουδαλισμό των Οθωμανών και μόλις επικράτησε έγινε αστική αντιδραστική δύναμη καταπίεσης των εργατών. Αδιάφορο αν ο περισσότεροι οπλαρχηγοί αποτελούσαν εξίσου φεουδαρχικές μορφές (Μαυρομιχάλης, Υψηλάντης) με τους Οθωμανούς, αν οι αγωνιστές είχαν διαμορφωμένη εθνική συνείδηση εκ γενετής χωρίς να περιμένουν τους αστούς γραφειοκράτες να τους την καλλιεργήσουν και αν οι συνθήκες του καπιταλισμού που θα επέτρεπαν να μιλήσουμε για συνειδητά διαμορφωμένη εργατική τάξη καθιερώθηκαν στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα. Μην χαλάτε το όνειρο των μαρξιστών. Αφήστε τους να ονειρεύονται. Η βλακεία τους κάνει ακίνδυνους.

https://www.imerodromos.gr/kke-anakinosh-gia-thn-epeteio-ths-epanastashs-tou-1821/

Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Αυτή ήταν πάντα η παθογένεια της Αριστεράς. Οι επικεφαλής είχαν γαλουχηθεί με την αστεία και άκαμπτη μεθοδολογία του υλιστικού ντετερμινισμού ενώ η λαϊκή της βάση με πιο αφηρημένες και υγιείς ιδέες κοινωνικής αλληλεγγύης και εθνικής ανεξαρτησίας. Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Βελουχιώτης ως εκφραστής της δεύτερης, λαϊκής τάσης και τι έλεγε η πρακτόρικη ηγεσία του ΚΚΕ την εποχή του αντάρτικου.

Το πρόβλημα είναι ότι ο εθνικιστικός χώρος είναι διαχρονικά αιχμάλωτος της Δεξιάς και δεν μπορεί να δείξει στο λαϊκό κομμάτι της Αριστεράς που έχει απομείνει χωρίς να είναι δηλητηριασμένο από την προπαγάνδα των ηγεσιών της ότι αυτό που πιστεύει είναι πιο κοντά στον εθνικισμό παρά στον γραφειοκρατικό μαρξισμό. Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η ανάπτυξη ενός ελληνικού εθνικομπολσεβικισμού και πόσες δυνάμεις μπορεί να απελευθερώσει από το κομμουνιστικό άσυλο των διανοητικά καθυστερημένων.

Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αν μιλάμε για εθνικομπολσεβικισμό τύπου Λιμονοφ που ηταν ενας εβραίος ομοφυλόφιλος αστός, και Ντούγκιν που το γύρισε σε ευρασιανισμό να μας λείπει. Αν μιλάμε για Ερνστ Νίκιτς και το ρεύμα της δεκαετίας 30 στη Γερμανία τότε είμαστε μέσα με τα τσαρούχια.

Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν ήταν έτσι ο Λιμόνωφ. Είναι ισοπεδωτική η κριτική. Ούτε Εβραίος ήταν (αυτό δεν το λένε ούτε τα γκαρσόνια) ούτε αστός ούτε κάτι από όσα του προσάπτεις. Αλλόκοτος και αμφιταλαντευομενος στην στρατηγική του ήταν. Αλλά και έτσι όπως το θέτεις δεν είναι άσχημο. Μπείτε, λοιπόν, στον εθνικομπολσεβικισμό. Με Άρη και με Νίκιτς. Αλλά να το κάνετε στην πράξη. Άντε γιατί πάλι πρώτοι εμείς θα σηκώσουμε σημαία με σφυροδρέπανο σε μαύρο φόντο και άσπρο κύκλο, σε καμιά συγκέντρωση.

Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο Λιμόνωφ Εβραίος ομοφυλόφιλος αστός; Λολ, κάπου έλεος. Ο "ευρασιανισμός" του Ντουγκιν είναι πρωτίστως γεωπολιτική τοποθέτηση, η "4η πολιτική θεωρία" του, σε γενικές γραμμές, είναι πολύ κοντά στο πνεύμα αυτού που λέμε "εθνικομπολσεβικισμό"

Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σε ποια συγκέντρωση σηκωσατε την σημαία; Ισως είναι καλη ευκαιρία αυτή η δραση σας για μια συνέντευξη με μέλος της εποχής της ΦΛΕΦΑΛΟ τότε που μπορεί να μπει στο περιοδικό και το σάιτ σας.

Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν την σηκώσαμε ακόμη. Γράψαμε στον παραπάνω ανώνυμο ότι κινδυνεύει να μας δεί να το κάνουμε εμείς πρώτοι, μολονότι η λέσχη δεν είναι αποκλειστικά εθνικομπολσεβικική και απλώς έχει χώρο και για εθνικομπολσεβίκους.

Αν είχαμε καλύτερη γραφιστική κάλυψη θα την είχαμε φτιάξει και θα την είχαμε σηκώσει ήδη την σημαία με το μαύρο σφυροδρέπανο σε κάποια συγκέντρωση (αυτήν με το κόκκινο φόντο και το μαύρο σφυροδρέπανο σε άσπρο κύκλο ομολογούμε ότι μόνο σε δίκη μας δράση μας παίρνει να την σηκώσουμε προς το παρόν). Τον έχουμε τεντώσει τον Θόδωρα να μας φτιάχνει γραφιστικά περιοδικό και βιβλία σχεδόν αφιλοκερδώς για την "αρρώστια" της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. Δεν γίνεται να του φορτώνουμε επιπλέον δουλειές, για αυτό καλούμε παιδιά σε συμμετοχή . Όλο και κάτι θα μπορεί να προσφέρει το κάθε παιδί. Ακόμα και αν δεν έχει όρεξη να γράφει άρθρα, μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει σε γραφιστικά, αφίσες κλπ.

Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Οι αλλοι συζητουν σοβαρα το σηκωμα σφυροδρεπανου σε συγκεντρωσεις και μετα κλαινε αμα τους πεις μπολσεβικους ..

Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρεις να διαβάζεις; 5-6 σχόλια για "εθνικομπολσεβικισμό" μιλάγανε

Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ορισμένοι κλαίτε γιατί ο εθνικομπολσεβικισμός, όπως και ο εθνικοσοσιαλισμός, ο φασισμός κλπ, είναι πολιτικές εκφράσεις της ίδιας ιδεολογικής μήτρας.

Ακόμα περισσότερο κλαίτε κάποιοι άλλοι που θέλετε να λανσάρεστε ως στρασερικοί και θετικά διακείμενοι προς τον Λιμόνωφ.

Καλά, για τα κεντρικά εστιατόρια δεν χρειάζεται να γράψουμε περισσότερα. Σε αυτά το δάκρυ τρέχει κορόμηλο.

Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

 
Ο Λώλος Δροσινός είπε...

Τεράστια κουβέντα που αν παει στο θεωρητικό αφενός θα χαθούμε , αφετέρου θα τελειώσουν και οι γνώσεις μου και.Πιο πρακτικά και συνοπτικά θα σημειωσω οτι τα περι ταξικης επαναστασης ειναι μπουρδες γιατι δεν εχουμε βιομηχανικη κοινωνια το 1821 με ταξεις οπως της οριζει ο Μαρξισμος.Τωρα αν ειχε κοινωνικο περιεχομενο πιστευω πως ναι αφου το εθνικο με το κοινωνικο ειναι πετσα νυχι ιδιαιτερα στις εξαρτημενες χωρες .Κομματι της αριστερας πιστευει ακομα την αποτυχημενη προσπαθεια του Κορδατου να εισαγει το μαρξιστικο σχημα ερμηνειας της ελλη ικης επαναστασης με τοσο δογματισμο που κατανταει γραφικος και φτανει σε τραγελαφικα συμπεράσματα.Ομως αυτο το σχημα το τουμπαρει ο Ζευγος και η ερμηνεια του φερνει ενα λαικοπατριωτικο αφηγημα που ειναι οτι καλυτερο εχει να δωσει η Αριστερα στο πολιτικο γιγνεσθαι.Αυτο φτανει μεχρι και την ΕΔΑ ( η οποια ειχε φωτογραφιες του Μακρυγιαννη σε πικετες κ στα γραφεια της) .Αυτος ο εξ κεντροααριστερων λαικοπατριωτισμος τρωει την πρωτη σφαλιαρα με την πασοκικη κωλοτουμοα του 81 και σβηνει με την νεοταξιτικη ιδεολογικη επιθεση μετα το 90.Μερικα ψηγματα της υπαρχουν ακομα στο πολιτικο πεδιο αλλα δυστυχως τιποτα που να μπορει να ταρακουνησει πραγματα.

Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ακραία δυσγονική που συνετελέσθη επί ΠΑΣΟΚ.
Όταν ο διεφθαρμένος έκανε 4 και 5 παιδιά και ο τίμιος 1 ή 2 διότι δεν τα έβγαζε πέρα και ήταν υπό διωγμό, φυσικό κι επόμενο να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.
Φυσικά, την Ελλάδα μέχρι το 1981 κρατούσαν κάποιοι λίγοι καθώς οι πολλοί φάνηκαν όταν από το 1981 και ύστερα ψήφιζαν μαζικά κομμουνισμό και γενικά ήθελαν κομμουνιστικό κράτος και κομμουνιστικού τύπου διακυβέρνηση.
Η πολιτική της πελατειακής σχέσης ανέκαθεν υπήρχε στη χώρα, αλλά με το ΠΑΣΟΚ εκτοξεύθηκε και συνεχίστηκε από όλους έκτοτε με αυτούς τους ρυθμούς.
Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος λοιπόν σε τι γενετικό επίπεδο έχει φτάσει πλέον ο πληθυσμός και αν όντως υπάρχει κάποια ελπίδα για την Ελλάδα.

Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Το δημοσιεύσαμε για να παίρνουν οι αναγνώστες μια εικόνα του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η νοοτροπία του Δεξιού "εστιατορίου" που έχουν προωθήσει οι πράκτορες της φιλελεύθερης εξουσίας στον εθνικιστικό χώρο. Έστω και ως τρολάρισμα.

Έχουμε δηλαδή κριτήρια για το ποσοστό γεννήσεων των διεφθαρμένων και των μη;
Τα έβγαζαν οι τίμιοι πέρα και έκαναν παιδιά με τον Καραμανλή και δεν τα έβγαζαν πέρα με το ΠΑΣΟΚ, που αύξησε σχεδόν στο διπλάσιο τους μισθούς τους;
Η πελατειακή σχέση εκτοξεύθηκε με το ΠΑΣΟΚ αλλά στο δημόσιο διορίζονταν από το 1950 μέχρι το 1981 μόνο Δεξιοί.

Άντε γράψε τώρα ότι πρέπει να υποστούμε ευλαβικά τις συνέπειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο δυστύχημα των Τεμπών για να παραθέσεις όλη την αφήγηση της Δεξιάς. Εδώ που τα λέμε και ο Πατριάρχης με τον Στόκο τα ίδια υποστηρίζουν.

Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Από τον γνωστό "Ianuaryus" του twitter τον αρχιγκαρσόνο τα πήρε ο ανθυπογκαρσόνος και τα κότσαρε με copy paste. Μιλάμε για μεγάλη οργάνωση τα τσιράκια του εστιάτορα.

Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Καλά, μην το παίρνεις και τόσο κατάκαρδα.

Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ααα χαχαχα έτσι εξηγείται. Τα γκαρσόνια στο twitter δίνουν ρεσιτάλ αυτές τις μέρες, είχαμε από φωνές για την Ελλάδα που είναι "παράρτημα" της Ρωσίας μέχρι σχόλια υπέρ ΕΕ και ΝΑΤΟ γιατί είναι σύμβολα της λευκής ενότητας. Οι τύποι το έχουν κάψει, πλέον ελπίζω τουλάχιστον να πληρώνονται και να μην τα πιστεύουν στα σοβαρά

Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΟ Αχιλλέας είπε...

Πάντως παιδιά είναι φοβερό το παρακράτος. Βλέπω εδώ το σχόλιο περί "πασοκικού βιολογικού ντετερμινισμού", γελάω, και λέω στον εαυτό μου «Έχεις να μπεις τουλάχιστον έναν χρόνο στο site του εστιατορίου, μπες και δες». Δεν θα σας το κρύψω παιδιά, εάν και άρρωστος εδώ και μια εβδομάδα με πολύ βαριά ίωση για πρώτη φορά γέλασα. Το κάθε ποστ τους ήταν καλύτερο από το άλλο. Λατρεύω το ότι με το που μπαίνεις στο site είναι φάτσα φορά ο ζωγράφος και ο Pound(προσωπικότητες οι οποίες εάν μπορούσαν να εκφερουν άποψη για τα γκαρσόνια, όλοι θα ξέραμε ποια θα ήταν) και όλο το υπόλοιπο site είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ότι λέει η Σαμαρική πλευρά της ΝΔ. Πρέπει ο Άδωνης, με την τσιριχτή φωνή, να τα έχει τα παιδιά στο speed dial και να τους δίνει κατευθύνσεις. Σε ένα post τους υπονοούσαν ότι ο Πούτιν είναι κομμουνιστής(;!). Πραγματικά ρε γκαρσόνια, κάνατε έναν εμπύρετο άνθρωπο να πάρει τα πάνω του. Γέλασα τόσο πολύ με τις ηλιθιότητες των παρακρατικών κυπατζίδων του μισθού της τυρόπιτας που πραγματικά ξεκίνησα να αισθάνομαι καλύτερα! Είναι θεοί οι άνθρωποι ρε γαμώτο!

Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αχιλλέα, που να δεις και τι γράφουν στο twitter ή σε προσωπικούς λογαριασμούς στο fb. Όχι μόνο ο Πούτιν είναι κομμουνιστής αλλά και η ελλάδα είναι το τελευταίο κομμουνιστικό κράτος υπό τον έλεγχο της κομμουνιστικής Ρωσίας. Ο ελληνικός λαός είναι ο πιο βρωμερός και δυσγονικός. Ύμνοι εκτός από υπέρ ΝΑΤΟ και ΕΕ και για την "τεχνητή νοημοσύνη" (!!!!) που θα αυξήσει την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα και θα ισοπεδώσει τον μπολσεβικισμό και τους τεμπέληδες μπολσεβίκους στην Ελλάδα.

Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ποια Σαμαρική; Και οι Μητσοτάκηδες ακριβώς τα ίδια λένε

Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Απορώ γιατί δηλώνουν Εθνικοσοσιαλιστές όλοι αυτοί και όχι ευθέως Εθνικοκαπιταλιστές. Τόσο πολύ ντρέπονται για τις σάπιες φιλελεύθερες ιδέες τους και μπλέκονται στον χώρο μας;

Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το τι δηλώνουν δεν έχει καμία σημασία, ό,τι δηλώνουν το κάνουν για καθαρά φετιχιστικούς λόγους. Δεν ντρέπονται γιατί δεν αντιλαμβάνονται, δεν έχουν ιδέα από πολιτική ή ιδεολογική ιστορία και φιλοσοφία.

Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΟ Αχιλλέας είπε...

Ε, καλά. Προφανώς τα ίδια λέει και η Μητσοτακική δεξιά. Αυτά είναι δεδομένα.😁

Το έχουμε ξαναπεί παιδιά, «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέεεεεε, Δεξιέ, Δεξιέεεεεεεε!!»

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

 
 Ο ΠΑΟΚτσήϟϟ είπε...

Μάγκες από τις καλύτερες εκπομπές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με αναφορές στον ρομαντισμό, σε αριστοκρατία, στο ξεπούλημα μετά το 90' και σε καλτ ιστορικές στιγμές. Αξίζει να την ακούσετε αν έχετε χρόνο, παρόλο που είναι γριές τα λένε ωραία.

https://www.youtube.com/watch?v=QTpAAc_BBiE

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι δουλειά έχουμε οι Εθνικοσοσιαλιστές να ακούμε άπλυτους κομμουνιστές να λένε αρλουμπες ?

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ενώ ο ξανθός, ο εστιάτορας και τα υπόλοιπα ρεμάλια της ακροδεξιάς είναι όλη μέρα στη ντουζιέρα ε καημένε; Παντού σλαβοκομμουνιστές μπολσεβίκους βλέπετε, δεν ζεις στο 1950 ξύπνα

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο α@#ος Ασλαμάς καμιά σχέση με ρομαντισμό βασικά.

Δεν ξέρω αν ο Δημήτρης ο Leeds (μ' αρέσει το όνομα) σώζει την εκπομπή. Μ' άρεσαν παλιά οι εκπομπές με Παναγιώτη Παπαδόπουλο (ποιοτικός παλιός οπαδός και πραγματικά ρομαντικός). Αλλά τον Ασλαμά δεν τον αντέχω.

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως που θέλω να δηλώνω ρομαντικός του ποδοσφαίρου, δεν έχω πρόβλημα να αναγνωρίσω ότι η τελευταία πραγματικά μεγάλη "προ-Μποσμανική" ομάδα της μετά-Μπόσμαν εποχής, είχε φτιαχτεί από έναν ακραιφνή ορθολογιστή, υλιστή, επιστήμονα του αθλήματος, τον Λομπανόφσκι, στα τέλη των 90s

https://www.youtube.com/watch?v=pidfdqUa3KQ

Τους είχα δει στη Φιλαδέλφεια, 16-9-98, στον αγώνα με τον ΠΑΟ (γιατί στο ΟΑΚΑ έπαιζαν οι Stones εκείνη τη μέρα). Μια αληθινή μηχανή, ένα ποδοσφαιρικό ρομπότ. Αλλά ενώ οι κινήσεις τους μέσα στο γήπεδο φώναζαν Μέλλον, ήταν ταυτόχρονα κι η τελευταία ομάδα που ερχόταν από το παρελθόν. Με 11 γηγενείς. Και στον πάγκο άλλοι 7 γηγενείς. Παιδιά των ακαδημιών όλοι. Με τον δασκαλο και πατέρα στον πάγκο. Το τελευταίο διαμάντι από τη μεγαλειώδη ιστορία της Σοβιετικής Ουκρανίας. Της χώρας που έβγαλε επιστήμονες σαν τον Vernadsky και τον Glushkov, εφευρέτες σαν τον Αντόνοφ και τον Καραλιόφ. Το τελευταίο διαμάντι μιας χώρας που πέθαινε για να αντικατασταθεί από το κωλοχανείο της Νούλαντ. Το τελευταίο διαμάντι ενός σπορ που πέθαινε για να αντικατασταθεί από το παγκοσμιοποιημένο modern football των 11+7 ξένων...

Ρομαντικοί είμαστε όσοι αγαπάμε τον Ντι Κάνιο, τον Σίνισα Μιχαήλοβιτς, αλλά και τον Λομπανόφσκι.

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Ὡραῖο ἄρθρο! Ἀξίζει νὰ σημειωθεῖ πώς στὸ "Διήγησις Συμβάντων τῆς Ἑλληνικῆς Φυλῆς", ὁ Κολοκοτρώνης ἀναφέρει πώς τὸ 1807 εἶχε πάρει μέρος σὲ ἐπιχειρήσεις αὐτοῦ τοῦ στόλου, μέχρι νὰ ἔρθει ὁ χειμώνας.

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

 
Ο Αχιλλέας είπε...

Χα, χα, χα!!! Ο dumb and dumber σε νέες περιπέτειες.
Από την μία ο "κύριος" Χ των Κενταύρων και τα 32 εκατομμύρια και από την άλλη ο "αντισυστημικός" Πολάκης των μνημονίων.
Θυμάστε τον ανώνυμο εδώ στο site που έλεγε ότι είμαστε "Ελλαδιστάν" και ότι "... κόβεις απόδειξη, αυτά είναι τα βασικά". Τελικά παιδιά ο μέσος Έλληνας φταίει που ως "υποβαλκάνιος, υπάνθρωπος" δεν έκοβε αποδείξεις ή ο κύριος Χ ο οποίος χρωστάει 32 εκατομμύρια;!

https://www.thetoc.gr/politiki/best-of-internet/anoigei-polemo-me-ton-xatzinikolaou-o-polakis-ton-katigorei-oti-xrostaei-325-ekat-euro-se-eforia-kai-efka/

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Για όσους είναι gamers και ταυτόχρονα μεταλλάδες.

Δύο cameo εμφανίσεις του τεράστιου Lemmy σε video games.

Ως Kill Master στο Brutal Legend

https://www.youtube.com/watch?v=78rmyo6uw7w

Και ως οπλοπώλης στον Σημαδεμένο

https://www.youtube.com/watch?v=9y4CZ8NJ16w

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

 
Ο Αχιλλέας είπε...

Τι παιχνιδάρα το Brutal Legend! 🙏

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023