Ανταπόκριση από το Vintage Toys Festival 2024


                                                                Σταμάτης Μαμούτος

Παρακολουθώ το Vintage Toys Festival εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μια εκδήλωση που, μολονότι διαθέτει γνωρίσματα της αμερικανικής pop culture τα οποία δεν μου αρέσουν, περιλαμβάνει στον πυρήνα του ένα στοιχείο πρωταρχικής σημασίας για την ανθρώπινη σκέψη και θεμελιώδους ουσίας για τον πολιτισμό. Την μνήμη. Το Vintage Toys Festival κρατά ζωντανά στοιχεία της παιδικής, της νεανικής και της λαϊκής κουλτούρας του παρελθόντος, σε μια εποχή γενικευμένου μεταμοντέρνου χάους και συλλογικής αμνησίας. Το Vintage Toys Festival συνδυάζει την ψυχαγωγία και την διασκέδαση με την εκγύμναση της μνήμης των μεσηλίκων. Το Vintage Toys Festival ανοίγει ένα μαγικό παράθυρο γνώσης των περασμένων εποχών στους νεότερους. Για όλα αυτά η αξία του Vintage Toys Festival είναι αδιαπραγμάτευτα μεγαλύτερη από άλλες εκδηλώσεις με pop culture περιεχόμενα.


Θυμάμαι τα χρόνια που η διοργάνωση του φεστιβάλ παλιών παιχνιδιών γινόταν σε μικρούς χώρους, κοντά στο Μοναστηράκι. Περιορισμένη προσέλευση, στενοί χώροι και η αίσθηση μιας μικρής κοινότητας που είχε διαμορφωθεί λόγω της ευχέρειας που παρείχαν τα διαδικτυακά social media, συνόδευαν την συγκίνηση που προκαλούσε η θέα των παλιών παιχνιδιών τα οποία πωλούνταν ή απλώς παρουσιάζονταν ως εκθέματα. Τα χρόνια πέρασαν και η διήμερη εκδήλωση που αφιερώθηκε στα παλιά παιχνίδια υπό τον τίτλο Vintage Toys Festival εγκαταστάθηκε στον χώρο όπου την έμαθαν οι περισσότεροι θεατές. Δηλαδή, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι. Ώσπου φέτος οι διοργανωτές αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα. Έχοντας συζητήσει με εκθέτες μου έλεγαν ότι ο χώρος στο Γκάζι είχε αποδειχτεί μικρός τα τελευταία χρόνια. Οι εκθέτες στριμώχνονταν για να χωρέσουν σε κατάμεστες από επισκέπτες αίθουσες. Όλα συνηγορούσαν ώστε να μεταφερθεί η εκδήλωση σε ακόμη μεγαλύτερο χώρο. Αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την δοκιμασμένη λύση του σταδίου Τάε Κβον Ντο.


Ωστόσο το συγκεκριμένο στάδιο αποτελεί μια ιδιόμορφη περίπτωση για τέτοιες εκδηλώσεις. Το είχα γνωρίσει καλά εκ των έσω τόσο ως εργαζόμενος σε Athens Con περασμένων ετών όσο και ως προσκεκλημένος, όταν μια εταιρία παραγωγής είχε ζητήσει την άδεια να δημοσιεύσει ένα άρθρο μου στο διαφημιστικό φυλλάδιο παράστασης ρωσικού μπαλέτου. Το στάδιο του Τάε Κβον Ντο είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος που προσφέρει άνεση στους εκθέτες αλλά απαιτεί πολλές χιλιάδες επισκεπτών για να γεμίσει. Επίσης, βρίσκεται σε σημείο χωρίς εύκολη πρόσβαση. Τα μέσα συγκοινωνίας βρίσκονται μακριά, με εξαίρεση το τραμ (και αυτό όχι από την γραμμή Σύνταγμα-Γλυφάδα, η οποία έχει περισσότερους επιβάτες αλλά από την μικρότερης κίνησης επιβατών γραμμή του Φαλήρου). Τέλος το στάδιο του Τάε Κβον Ντο απαιτεί μεγάλο χρηματικό ποσό ενοικίασης. Πράγμα που σημαίνει ότι το εισιτήριο της εκδήλωσης γίνεται αναγκαστικά ακριβότερο.


Υποθέτω ότι για να αντισταθμίσουν τα παραπάνω οι διοργανωτές επέλεξαν να ενισχύσουν την εκδήλωση με τις ζωντανές εμφανίσεις του Πασχάλη το Σάββατο και του Κώστα Τουρνά την Κυριακή. Ήταν δυο πολύ καλές επιλογές, συναφείς με το όλο πνεύμα του φεστιβάλ. Αλλά και αυτές οι επιλογές, μάλλον, επηρέασαν την τελική τιμή του εισιτηρίου προς τα πάνω. Έτσι, το κόστος της εισόδου διαμορφώθηκε στα δώδεκα ευρώ για όποιον ήθελε να επισκεφθεί την εκδήλωση την μια μέρα και στα είκοσι ευρώ για όσους ήθελαν να επισκεφθούν τους χώρους του φεστιβάλ το διήμερο. Υπήρχε και η δυνατότητα προμήθειας εισιτηρίου μιας ημέρας με κόστος δέκα ευρώ αν η αγορά γινόταν ηλεκτρονικά κατά τις προηγούμενες μέρες.


Η γνώμη μου είναι ότι για μια τέτοια διοργάνωση, σε έναν χώρο όπως αυτόν του σταδίου Τάε Κβον Ντο, το εισιτήριο ήταν σε αρκετά καλή τιμή. Ιδίως αν συνυπολογίσουμε ότι για τα παιδιά υπήρχε είσοδος δωρεάν, καθώς και ότι στο τεράστιο parking του περιβάλλοντος χώρου επιτρεπόταν η δωρεάν στάθμευση αυτοκινήτων και μηχανών, τα οποία μάλιστα βρίσκονταν υπό την ασφάλεια ανθρώπων που εργάζονταν εκεί και κατεύθυναν τους οδηγούς. Παρ’ όλα αυτά, από συζητήσεις που είχα με άλλους επισκέπτες, διαπίστωσα ότι ο διπλασιασμός της τιμής του εισιτηρίου έγινε αισθητός ως σημαντική επιβάρυνση σε αρκετούς εξ αυτών.


Επαναλαμβάνω ότι θεωρώ την τιμή του εισιτηρίου πολύ καλή σε σχέση με το περιεχόμενο της εκδήλωσης στο οποίο παρείχε πρόσβαση. Από την άλλη, όμως, υπήρχαν αρκετοί επισκέπτες που θεώρησαν ότι και η παραμικρή αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου γίνεται επώδυνη για την τσέπη του μέσου Έλληνα σε περιόδους γενικευμένης ακρίβειας όπως αυτή που διανύουμε. Ιδίως εφόσον οι επισκέπτες θα χρειαζόταν να δαπανήσουν επιπλέον χρήματα για να αγοράσουν κάτι από τους πάγκους και τα περίπτερα των πωλητών. 


Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες άλλα φεστιβάλ που ενδεχομένως απευθύνονταν σε ομάδες επισκεπτών με κάπως παρόμοια ενδιαφέροντα, ότι ο καιρός ήταν βροχερός το Σάββατο και ότι ήταν προγραμματισμένο το ποδοσφαιρικό ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού την Κυριακή, γινόταν από την στιγμή που εισήλθα στον χώρο της εκδήλωσης αντιληπτό ότι η επιτυχία της θα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τους διοργανωτές.


Επισκέφθηκα το Vintage Toys Festival το απόγευμα του Σαββάτου. Η ψιλή βροχή που έπεφτε ήταν σαφώς αρνητικός παράγοντας για την προσέλευση. Η  κίνηση ήταν μέτρια. Υπήρχαν γύρω στους τετρακόσιους επισκέπτες. Ωστόσο η μαγεία της εκδήλωσης ήταν εκεί. 


Πολύχρωμοι πάγκοι γεμάτοι συγκινήσεις. Παιχνίδια περασμένων δεκαετιών, παλιά βιβλία και περιοδικά, φλίπερ και καμπίνες arcade ηλεκτρονικών παιχνιδιών της δεκαετίας του ‘80, ξύλινα ποδοσφαιράκια και μπιλιάρδα στα οποία μπορούσαν οι επισκέπτες να παίξουν δωρεάν, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ντέιβιντ Χάσελχοφ όταν πρωταγωνιστούσε στον Ιππότη της Ασφάλτου, τσόχες και ομάδες Subbuteo, κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και υπολογιστές της δεκαετίας του ’80, φτηνά παιχνίδια που κάποτε πωλούνταν σε διαφανείς σακούλες στα περίπτερα και ακριβά επιτραπέζια που πριν σαράντα χρόνια πωλούνταν στα τότε μεγάλα καταστήματα. Ένας παράδεισος αναμνήσεων. Μια ιεροτελεστία προς τιμήν της αιώνιας παιδικότητας.  


Στην είσοδο κιόλας συνάντησα τον κληρονόμο των εκδόσεων που κυκλοφόρησαν ιστορικά περιοδικά όπως ο Μικρός Ήρωας και ο Μπλεκ, Λεωκράτη Ανεμοδούρα. Αφού ανταλλάξαμε χαιρετισμούς και ευχές, προχώρησα στα ενδότερα. Κατευθύνθηκα στο περίπτερο του συλλόγου φίλων του παιχνιδιού «Κάστρα και Πολιορκητές». Όπως ήταν αναμενόμενο οι μικροί επισκέπτες είχαν γεμίσει το συγκεκριμένο περίπτερο και επιδίδονταν σε εντατική ανταλλαγή ομοβροντιών με τους καταπέλτες και τις βαλλίστρες του καλύτερου επιτραπέζιου παιχνιδιού που έχει υπάρξει ποτέ. 


Μερικοί εγκάρδιοι εναγκαλισμοί με τον Βαγγέλη, τον Λάζαρο και τους υπόλοιπους φίλους του συλλόγου, μια σύντομη υπενθύμιση εκ μέρους μου ότι χωρίς τα συγκεκριμένα παιδιά δεν γίνεται το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ανδραβίδας και μια ματιά στο ρολόι. Πλησίαζε η ώρα της εμφάνισης του Πασχάλη. Συνεπώς έπρεπε να κινηθώ γρήγορα για να προλάβω να δω όλα τα περίπτερα της έκθεσης πριν αρχίσει η συναυλία.


Οι περισσότεροι επισκέπτες, όπως αναμενόταν, ήταν από σαράντα ετών και πάνω. Υπήρχαν οικογένειες με μικρά παιδιά. Υπήρχαν, ευτυχώς, και λίγα νέα παιδιά, συνήθως rockers ή metalheads (κι αυτό αναμενόμενο), ηλικιών από είκοσι μέχρι τριάντα ετών. Οι έφηβοι ήταν ακόμη πιο λίγοι, με τους περισσότερους από αυτούς να αποτελούν cosplayers του φεστιβάλ. 


Όσο και ακούγεται παράξενο, κάποιοι πουρόκερς με μπλούζες Whitesnake και άλλων hard rock σχημάτων, είχαν έρθει για να δουν την έκθεση αλλά κυρίως για να ακούσουν τον Πασχάλη. Καθώς πλησίαζε η ώρα της εμφάνισης του «αιώνιου έφηβου»  ο χώρος μπροστά στην σκηνή άρχισε να συγκεντρώνει θεατές, κάποιοι εκ των οποίων διέθεταν εμφανή στοιχεία rock κουλτούρας στην εξωτερική τους εμφάνιση.


Η ώρα ήταν 18:30 όταν οι διοργανωτές ενημέρωσαν τους θεατές ότι σε λίγο θα εμφανιζόταν ο Πασχάλης. Πράγμα που, όντως, έγινε λίγο αργότερα. Ο «αιώνιος έφηβος» και η μπάντα του (με τον πολύ καλό κιθαρίστα και τον εξίσου δυνατό πληκτρά) εμφανίστηκαν, έπαιξαν ένα τραγούδι και κατέβηκαν από την σκηνή. «Θα επιστρέψουμε σε λίγο και φροντίστε να υπάρχει κάπως περισσότερος κόσμος», είπε ο Πασχάλης. 


Δεν κατάλαβα αν αυτό συνέβη ως προθέρμανση και ως επικοινωνιακό τρικ ώστε να προετοιμαστούν οι θεατές για την εμφάνισή του. Η ώρα της ζωντανής του εμφάνισης που είχε ανακοινωθεί στην αφίσα της εκδήλωσης ήταν 19:00 Πάντως, σε ό,τι είχε να κάνει με τους θεατές, δεν γινόταν να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Γύρω στα τετρακόσια άτομα βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον χώρο της εκδήλωσης και τα τριακόσια με τριακόσια πενήντα ήταν μπροστά στην σκηνή για να παρακολουθήσουν την συναυλία.

 

Στέκομαι σε αυτό το σημείο γιατί κι εγώ, ως διοργανωτής φεστιβάλ, βρίσκομαι κάποιες φορές μπροστά σε αιτήματα και απορίες που έχουν να κάνουν με τους θεατές. Και εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία προκειμένου να υπενθυμίσω την θέση μου. Εφόσον ένας μουσικός, ηθοποιός ή οποιοδήποτε άλλος έχει πληρωθεί από τους διοργανωτές το ποσό που έχουν συμφωνήσει και εφόσον οι διοργανωτές έχουν ικανοποιήσει όλα τα υπόλοιπα αιτήματα που τους έχουν τεθεί πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης, ο ηθοποιός, μουσικός ή οποιοσδήποτε άλλος είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει ζωντανά αυτό που έχει συμφωνήσει σε όποιο κοινό υπάρχει μπροστά στην σκηνή. 


Τι έπρεπε να κάνει, δηλαδή, ο διοργανωτής αν δεν γέμισε ή αν είχε αδειάσει νωρίτερα ο τεράστιος χώρος μιας εκδήλωσης; Να μπουκάρει σε σπίτια και να φέρει επιπλέον κόσμο με το ζόρι ή να κλείσει τις θύρες εξόδου σε επισκέπτες που ήταν στον χώρο του φεστιβάλ από νωρίς το μεσημέρι και ήθελαν να αποχωρήσουν πριν αρχίσει η συναυλία; Κλείνω το συγκεκριμένο θέμα και επανέρχομαι στην ανταπόκριση.   


Τελικά η συναυλία ξεκίνησε 19:20. Αρχικά εμφανίστηκαν οι μουσικοί του Πασχάλη και έπαιξαν δυο τρία hard rock τραγούδια με τον κιθαρίστα να κάνει τα φωνητικά. Το ξεκίνημα έγινε με το Sharp Dressed Man των ΖΖ Top και ήταν ομολογουμένως πολύ καλό. Ακολούθησαν ένα δύο τραγούδια ακόμη του ίδιου στυλ που δυστυχώς δεν θυμάμαι γιατί εκείνη την ώρα συνάντησα ανάμεσα στους θεατές τον τραγουδιστή του ελληνικού rock συγκροτήματος Δημήτρη «Χιονάτο» Πετροβίτση. 



Ο Δημήτρης είχε περίπτερο πώλησης παλιών επιτραπέζιων και rock gadgets στο φεστιβάλ από το οποίο αγόρασα τελικά το πολύ ωραίο επιτραπέζιο της δεκαετίας του ’80 που φέρει τον τίτλο Το Μπλε Φυλακτό. Συζήτησα για λίγο με τον Δημήτρη και αμέσως μετά εμφανίστηκε στην σκηνή ο Πασχάλης. Ο κόσμος που τον υποδέχτηκε ήταν -όπως αναμενόταν- αυτός που τον είχε υποδεχτεί και πριν από σαράντα-πενήντα λεπτά. Τριακόσια με τριακόσια πενήντα άτομα.


Ο «αιώνιος έφηβος», όπως γνωρίζουν όσοι τον έχουν δει σε ζωντανές εμφανίσεις, είναι σαρωτικός στην σκηνή. Μετά τα πρώτα δυο-τρία τραγούδια, όταν η φωνή του περνά το στάδιο της απαραίτητης προθέρμανσης, ακούγεται ακόμη καλύτερα και από τις ηχογραφήσεις. Μέσα σε λίγα λεπτά το φεστιβάλ είχε μετατραπεί σε κάτι που θύμιζε το παλιό On the Rocks. Η μπάντα έπαιζε τα τραγούδια σε ένα rock n roll/AOR ύφος, κυρίως λόγω του κιθαρίστα, γεγονός που τα έκανε να ακούγονται ωραία ακόμη και στα αυτιά των rockers και των metalheads.


Ανάμεσα στους θεατές το πάρτι είχε ξεκινήσει. Μολονότι υπήρχαν και φάτσες που έδειχναν εκτός τόπου και χρόνου, κουβαλώντας το ύφος της σπαστικής μας εποχής (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ηχολήπτη), ευτυχώς οι θεατές έδειξαν να ευχαριστιούνται αυτό που συνέβαινε με έναν τρόπο που παρέπεμπε σε κάτι από τα περασμένα. Μεγάλης και μικρότερης ηλικίας θεατές, nerds και παλιοί rockers, κομικάδες και metalheads, γουστάραμε  και απολαμβάναμε αυτό που ακούγαμε. Το vintage στοιχείο του φεστιβάλ αναδείχθηκε επιτυχώς και σε αυτό το σημείο, μολονότι δεν ξέρω αν ένιωθαν την ίδια ευφορία και οι πωλητές οι οποίοι στερήθηκαν πελάτες όσο ο Πασχάλης τραγουδούσε.


Το set list περιελάμβανε τις μεγάλες επιτυχίες των Olympians και του Πασχάλη μέχρι την δεκαετία του ’70, λίγες επιτυχίες της δεκαετίας του ’80 και πολλές επιτυχίες άλλων τραγουδιστών, όπως ο Τζορντανέλλι, ο Τουρνάς, η Ελπίδα, ο Ρακιντζής κλπ. Η συναυλία διήρκεσε μια ώρα και λίγα λεπτά. Απ’ ότι θυμάμαι, σε παλαιότερες συναυλίες του, έπαιζε στο encore τα «Μη με μαρτυρήσεις», «Στο μπαράκι», «Καταπληκτικοί», «Τζοάνα» κλπ. Δυστυχώς, ο «αιώνιος έφηβος» δεν επέστρεψε για encore μολονότι το ζήτησαν αρκετοί θεατές. Ολοκλήρωσε τελικά μια γεμάτη ενέργεια και κέφι, μα και ταυτόχρονα σύντομη και διεκπεραιωτική, εμφάνιση στην οποία προτίμησε να τραγουδήσει, ανάμεσα στα δικά του, περίπου δέκα κομμάτια άλλων τραγουδιστών (μερικά εκ των οποίων του Κώστα Τουρνά, που θα εμφανιζόταν, ούτως ή άλλως, την επόμενη μέρα) και να αφήσει εκτός set list αρκετές από τις δικές του επιτυχίες. Όπως το βλέπει κανείς το θέμα…  


Μετά το τέλος της συναυλίας οι περισσότεροι επισκέπτες άρχισαν να αποχωρούν και ο εκθεσιακός χώρος άδειασε σύντομα. Πριν φύγω κι εγώ είχα μια σύντομη συζήτηση αποτίμησης της ημέρας με μερικούς εκθέτες. Όλοι περίμεναν το πρωί της Κυριακής ως την αναμενόμενη αποκορύφωση της προσέλευσης θεατών και, παράλληλα, ανησυχούσαν για το τι θα συνέβαινε το απόγευμα της ίδιας μέρας όταν θα εμφανιζόταν ο Κώστας Τουρνάς (πράγμα που σήμαινε ότι οι περισσότεροι επισκέπτες θα συγκεντρώνονταν ξανά μπροστά στο stage και θα απομακρύνονταν από τους χώρους της έκθεσης) και αργότερα θα ξεκινούσε το ποδοσφαιρικό ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. 


Ήθελα να επισκεφθώ το φεστιβάλ και την Κυριακή. Όχι τόσο για να δω ξανά την έκθεση, εφόσον μια μέρα είναι αρκετή σε αυτό τον τεράστιο χώρο προκειμένου να γίνει μια σωστή και εξαντλητική έρευνα στα περίπτερα, όσο για να παίξω φλίπερ, ηλεκτρονικά παιχνίδια και, κυρίως, να δω τον Κώστα Τουρνά. Ωστόσο δεν βρήκα πρόθυμους συμπαραστάτες. Οι υπόλοιποι της ομάδας θέλησαν να δούμε το ντέρμπι. Ήμουν και αρκετά κουρασμένος για να αντέξω δεύτερη πολύωρη ορθοστασία. Συνεπώς δεν έχω εικόνα του τι συνέβη την Κυριακή.


Βάσει των όσων είδα το Σάββατο μπορώ να συμπεράνω ότι το Vintage Toys Festival 2024 ήταν μια ακόμη πολύ ωραία εκδήλωση, με άρτια διοργάνωση και έντονη ατμοσφαιρικότητα. Ωστόσο οι συγκυρίες των ημερών (βροχή το Σάββατο, ντέρμπι την Κυριακή, αναγκαστική αύξηση κόστους των εισιτηρίων κ.α.) και η δύσκολη πρόσβαση στο στάδιο του Τάε Κβον Ντο έθεσαν ένα στοίχημα στους διοργανωτές. Θέλω να πιστεύω ότι το κέρδισαν. Το φεστιβάλ που διοργανώνουν αξίζει την υποστήριξή μας.


ΥΓ 1. Το ότι βρήκα σε βιντεοκασέτα την ταινία που σηματοδότησε την πτώση της δισκογραφικής καριέρας των Fastway ήταν αναμφίβολα το πλέον απροσδόκητο εύρημα ανάμεσα στους πάγκους... 


ΥΓ 2. ...αλλά και οι υπόλοιπες βιντεοκασέτες δεν έφεραν μικρότερο συναισθηματικό φορτίο.



ΥΓ 3. Το ίδιο, ασφαλώς, και τα comics. 

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Τζόναθαν Μπόουντεν


                                                                από τον Αχιλλέα

Ο εθνικισμός είναι αναμφισβήτητα μια από τις περιθωριοποιημένες ιδεολογίες στις σημερινές πολιτικές συζητήσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η ακαδημαϊκή περιφρόνηση απέναντι στην ιδεολογία του εθνικισμού, όπως και τα χονδροειδή πραγματολογικά λάθη στην ερμηνεία του αποτελούν, δυστυχώς, κανονικότητα. Στόχος της πρακτικής αυτής είναι ασφαλώς να συκοφαντηθεί ο εθνικισμός για να μην υπάρξει ποτέ κάποιο μαζικό εθνικιστικό κίνημα.

Καλές προοπτικές μαζικού εθνικιστικού κινήματος υπήρξαν στην μεταπολεμική Αγγλία. Το εθνικιστικό κίνημα στην Αγγλία ξεκίνησε να δομείται αργά αλλά σταθερά από την δεκαετία του ’60 και μετά. Το πιο κύριο εθνικιστικό κόμμα ήταν προφανώς το Εθνικό Μέτωπο (National Front) του Τζον Τίνταλ. Αν και οι επιθέσεις των Τόρης, των Εργατικών και των πάσης τάσεως αντιφασιστών ήταν σημαντικότατες, το ΕΜ(NF) είχε αρχίσει να αποκτά μαζικότητα κατά την δεκαετία του ‘70. Ο φιλελεύθερος καπιταλισμός και τα κύματα μεταναστών είχαν αρχίσει να κουράζουν πολλούς Άγγλους που ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται ότι η ζωή είναι κάτι παραπάνω από το αγγλικό θεατρικό έργο με τον γνωστό και καυστικό τίτλο, «Shopping and Fucking». Προφανώς ακολούθησαν πολλά που χρειάζεται άλλο άρθρο να αναφερθούν με αποτέλεσμα το NF να υποχωρήσει και να αναδειχτεί ως νέος ισχυρός φορέας το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (British National Party). Μετά τον θάνατο του Τίνταλ το BΕΚ(BNP) σταδιακά πέρναγε σε όλο και χειρότερους προέδρους. Σε αυτό το άρθρο θα σταθούμε σε μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στελέχους του BNP που άφησε ένα ισχυρότατο αποτύπωμα. Τον Τζόναθαν Μπόουντεν.


Ο Τζόναθαν Ντέιβιντ Άντονι Μπόουντεν γεννήθηκε το 1962i σε μια εποχή που η ποπ μουσική έγινε κυρίαρχη στη νεανική κουλτούρα. Οι παραδοσιακοί θεσμοί της Αγγλίας γύρω από την ναρκωκουλτούρα και τη σεξουαλικότητα άρχισαν να χαλαρώνουν, με την αγγλική Δεξιά να μην μπορεί να αρθρώσει ουσιαστικό λόγο απέναντί στα παραπάνω όντας δέσμια των φιλελεύθερων αφεντικών της. Ο Μπόουντεν μεγάλωσε σε μία μεταβατική εποχή για την Μεγάλη Βρετανία. Η κουλτούρα ελευθεριότητας είχε παρεισφρήσει στην μόδα, στην αλλαγή στάσης απέναντι στην χρήση ναρκωτικών όπως και σε πάσης φύσεως σεξουαλικές ιδιαιτερότητες. Σε γνωστά αγγλικά Πανεπιστήμια καθηγητές ξεκίνησαν να μιλούν για τον μετά-δομισμό και να αναλύουν την αγγλική κοινωνία μέσα από το πρίσμα του αριστερού φιλελευθερισμού.

Το πολιτικό ταξίδι του Μπόουντεν ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αρχικά εντάχθηκε στο Λέσχη Συντηρητικών (The Conservative Monday Club), αλλά ιδιαίτερα απογοητευμένος από τις φιλελεύθερες θέσεις τους ίδρυσε, ο ίδιος, την Επαναστατική Συντηρητική Ομάδα (Revolutionary Conservative Caucus)ii. Η παραπάνω ομάδα έπαψε να υπάρχει μετά από δύο χρόνια. Στα τέλη της δεκαετίας του '90, ο Μπόουντεν εντάχθηκε στο Βρετανικό Εθνικό Κόμμα. Ωστόσο, τελικά εγκατέλειψε το κόμμα λόγω προσωπικών διαφορών, όπου θα αναλυθούν εκτενώς εν συνεχεία, και άρχισε να δίνει διαλέξεις για ιστορικά και λογοτεχνικά πρόσωπα. Έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαρτίου 2012, λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Το κεντρικό στοιχείο της πολιτικής σκέψης του Τζόναθαν Μπόουντεν ήταν η βαθιά του πεποίθηση στην συνέχεια του αγγλικού πολιτισμού ανά του αιώνες, ξεκινώντας από την αρχαιότητα, περνώντας στον μεσαίωνα και φτάνοντας μέχρι την νεωτερικότητα. Ο ίδιος δήλωνε χαρακτηριστικά ότι εάν ο χριστιανισμός κατακερματιζόταν η Ευρώπη θα έπαυε να υπάρχει. Έτρεφε «ιδιαίτερη αγάπη προς την χριστιανική τέχνη χωρίς να συμμερίζεται το μίσος που έχουν πολλοί παγανιστές προς τον Χριστιανισμό».[i] Κάτι το οποίο ήταν αρκετά αξιοπερίεργο καθώς ο ίδιος δήλωνε παγανιστής και μάλιστα πριν από κάθε ομιλία του φορούσε έναν ρούνο «Odal» γύρω από τον λαιμό του. Εξέφραζε την βαθιά του λύπη για την έλλειψη σεβασμού και υπερηφάνειας που τρέφουν οι σύγχρονοι πολιτικοί, και οι πολιτικές ελίτ, για την πολιτιστική τους κληρονομιά, κάνοντας σε πολλές από τις ομιλίες του αναφορές για τις παραπάνω ελίτ, όπου όπως πίστευε, εμπλέκονταν σε φραξιονιστικές εφήμερες διαπραγματεύσεις αντί να οδηγούν το λαό τους σε ένα καλύτερο αύριο.

Καθ’ όλη τη ζωή του, ο Μπόουντεν έδωσε πολλές διαλέξεις για σημαντικές προσωπικότητες που πίστευε ότι ήταν φορείς πολιτισμού. «Ανάμεσά σε αυτούς βρίσκονται οι Έζρα Πάουντ, Γουίντχαμ Λούις, Τ.Σ.Έλιοτ, Γ.Μ.Γέιτς, Μπίλ Χόπκινς, Χ. Φ Λάβκραφτ, Ιούλιος Έβολα, Τζορτζ Όργουελ, Φρίντριχ Νίτσε, Σαρλ Μωρράς, Γκαμπριέλ Ντανούντσιο, Μάρτιν Χάιντεγκερ, Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ, Γιούκιο Μίσιμα, Έντουαρντ Έλγκαρ και Μορίς Κόουλινγκ.»[ii] Σε μια από τις διαλέξεις του για τον Ιούλιο Έβολα[iii], μας αναλύει την κοσμοθέαση του συγκεκριμένου φιλοσόφου λέγοντας, εμμέσως, ότι η παραπάνω αποτελεί και τη δική του κοσμοθέαση:

«Ο Έβολα πιστεύει ότι η φυλή είναι και πνευματική και βιολογική. Αν κάποιος σε πλησιάσει και σου πει, «Κοίτα, είμαι Λευκός! Πρέπει να με προστατέψεις, ρε φίλε!» Ο Έβολα θα τον ρωτούσε, «Λειτουργείς με γνώμονα το πνεύμα; Είσαι φορέας ποιότητας; Είσαι ηθικός; Τι γνωρίζεις για τα επιτεύγματα του πολιτισμού σου; Μέχρι που θα έφτανες για να πολεμήσεις για αυτόν; Πόσο θα επέτρεπες στον εαυτό σου να ταλαιπωρηθεί για αυτόν; Έχεις βιώσει κάποια απώλεια στην προσωπική και στην οικογενειακή σου ζωή; Είσαι ώριμος και εμβριθής ή απλά αποτελείς έναν άνθρωπο παρόμοιο με οποιοδήποτε άλλον άνθρωπο στον πλανήτη όπου απλά έτυχε να γεννηθεί στην ίδια ομάδα ανθρώπων την οποία σέβομαι και από την οποία προέρχομαι και εγώ;» Αυτού του είδους την κοσμοθέαση  προκρίνει»[iv].

Ο Μπόουντεν είχε δώσει και μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία και για τον Τόμας Κάρλαϊλ (1795–1881), στο Λονδίνο στις 5 Ιουλίου του 2008. Ο τίτλος της ομιλίας ήταν, «Τόμας Κάρλαϊλ: Ο Σοφός του Τσέλσι».[v] Σύμφωνα με τον Μπόουντεν, «ο Κάρλαϊλ, σε αντίθεση με όλους τους άλλους ιστορικούς που τείνουν να υιοθετούν έναν πεζό, μετρημένο, στωικό,[…]τρόπο γραφής […] δεν γράφει για την ιστορία με έλλειψη πάθους. Η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται με τρόπο συνεσταλμένο – δεν πρέπει να είναι πολωμένη προς τη μία ή την άλλη πλευρά – αλλά αφοσιωμένη στη ζωντάνια και τη ζωτικότητα του ίδιου του γεγονότος. Η ιστορία, κατά μία (συμβατική) έννοια, θα έπρεπε να μοιάζει μάλλον με την «Ιστορία της παρακμής και της πτώσεως της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» του Γκίμπον. Θα πρέπει να είναι νουνεχής. Θα πρέπει να είναι ελαφρώς επικριτική. Θα πρέπει να είναι ουδέτερη. Ο Κάρλαϊλ δεν είναι ποτέ ουδέτερος! […] Ο Κάρλαϊλ έχει πάντα δίκιο. Ήταν ιδεολόγος και κατά κάποιο τρόπο λογοτεχνικός δημαγωγός και οι Βικτωριανοί το λάτρευαν αυτό. Γιατί ενδόμυχα, πίσω από όλη τους την πρόοδο και όλη τους την επιστήμη και όλη την εκβιομηχανοποίηση και τον μπουρζουαστικό Χριστιανισμό τους, είχαν αβεβαιότητες. Έγραψαν τεράστιες εγκυκλοπαίδειες για να ταξινομήσουν τα πάντα, για να «μπουν όλα στη θέση τους», έτσι ώστε να νιώσουν ασφάλεια. Αλλά κατά βάθος, όπως ανέλυσε ο Νίτσε στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, υπήρχε μία μεγάλη υποσυνείδητη αμφιβολία».

Συνεχίζοντας ο Μπόουντεν αναφέρει, «Στη Γαλλική Επανάσταση (βιβλίο του Τόμας Κάρλαϊλ), πρεσβεύει ότι το ancien régime  είχε σαπίσει και ότι η επαναστατική περίοδος της Γαλλίας συνέβη λόγω της θείας δίκης. Αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι μια «συντηρητική» ή Δεξιά αντιδραστική ή φιλόμοναρχική άποψη. Υπάρχει μια ανασκοπτική διάθεση στη Γαλλία που ονομάζεται Rivarol, η οποία χρονολογείται προ της Επαναστάσεως και η οποία αργότερα ενσωματώθηκε σε λογοτεχνικές μορφές στο κίνημα του Ζαν-Μαρί Λεπέν, και αυτό είναι ένα είδος φιλόμοναρχικού ή αντεπαναστατικού αναθεωρητισμού που έχει μία ιστορία διακοσίων ετών».[vi]

Ο Μπόουντεν ήταν αναμφισβήτητα ένας ελκυστικός ρήτορας αλλά είχε υπάρξει και δημιουργός ταινιών μικρού μήκους. Οι συγκεκριμένες ταινίες έχουν λάβει την διάσταση μικρών «θρύλων» στους κύκλους των Άγγλων Συντηρητικών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ταινίες πολύ χαμηλού budget, ουσιαστικά ταινίες τραβηγμένες με κινητό, και πλήρως σουρεαλιστικές. Προφανώς και δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο καλλιτεχνικά αλλά κάποιος θα μπορούσε να τις δει, εφόσον το ήθελε, καθώς ο Μπόουντεν τοποθετεί την δική του κοσμοαντίληψη στα λόγια των κεντρικών πρωταγωνιστών.  Ανάμεσα σε αυτές τις ταινίες βρίσκονται το «Venus Flytrap»[vii], όπως και η ταινία «Grand Guignol»[viii].

Ο Μπόουντεν είχε καταπιαστεί και με την ζωγραφική. Ο μουσικόςζωγράφος και συνομιλητής του Μπόουντεν, Άλεξ Κούρτατζικ, λέει τα εξής για τα έργα του, «Οι πίνακές του, δημιουργημένοι με ακρυλικό (λόγω περιορισμένου χρόνου), είναι χαοτικά μωσαϊκά χρώματος, έντονα, εξπρεσιονιστικά και συμπαγή, διασταυρωμένα με γραμμές που φαντάζουν σαδιστικές. Είναι έργα ενός σχιζοφρενή, που καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, σκυμμένος πάνω από το τραπέζι του, κραδαίνοντας το πινέλο στην γροθιά τουμε το πρόσωπό του κόκκινο, τα μάτια του ορθάνοιχταιδρώνοντας και βαριανασαίνοντας, επιτίθεται με μανία στην επιφάνεια του χαρτιού σε έναν παροξυσμό ανεξέλεγκτου μίσους και οργής. Ειδάλλως, είναι τα έργα ενός ψυχαναγκαστικού, που γεμίζει τεράστιες επιφάνειες με ακατανόητα μπαλώματα και μοτίβα που στερούνται λογικής, ενός ζωγράφου που καταστρέφει όσο δημιουργεί, που σχεδιάζει όσο διαλύει, που γελάει όσο κατακρεουργεί. Η τέχνη του είναι γκροτέσκα, αρχέγονη και απολύτως περιφρονητική απέναντι σε οτιδήποτε μπουρζουαστικό. Είναι γεμάτη με τρομακτικά πρόσωπα, παραμορφωμένα, πρόσωπα γεμάτα με κακία, με ψυχωτικά βλέμματα, με ασελγή μειδιάματα, με έναν εφιαλτικό σαρκασμό και τερατόμορφους ανθρώπους. Οι πίνακές του δεν προσφέρουν τίποτα άλλο παρά μία σωρεία αλλόκοτών μορφών. Όπου μπορούμε να βρούμε γυναικείες μορφές, οι εικόνες δεν είναι κολακευτικές: είναι άσεμνες, χυδαίες και βίαια σεξουαλικές. Τα παραπάνω δεν έρχονται σε αντίθεση με την κλασσική εικονιστική παράδοση: όταν κάποιος κοιτάζει την τέχνη του Μπόουντεν σκέφτεται έναν συνδυασμό των κόμικς της Marvel, με τα έργα του Έντβαρτ Μουνκ, του Ότο Ντιξ και του Τζάκσον Πόλοκ.[ix]»

Η περιγραφή αυτή μας οδηγεί στην άλλη όψη της προσωπικότητας του Μπόουντεν. Την σκοτεινή. Όπως αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό του έλεγε ψέματα για κάποια θέματα της προσωπικής του ζωής για τα οποία, προφανώς, ένιωθε άβολα. Παραδείγματος χάριν έλεγε ότι ήταν έγγαμος, και μάλιστα πατέρας τεσσάρων παιδιών (κάτι το οποίο δεν ίσχυε). Έλεγε ότι ζούσε σε κανονικό σπίτι, ενώ στην πραγματικότητα ζούσε σε τροχόσπιτο (caravan home) και όταν τον ρωτούσαν που είχε σπουδάσει απαντούσε πάντα, ψευδώς, ότι είχε σπουδάσει στο ΚέιμπριτζΟ Τζεφ Κωστέλο, ο οποίος είχε παρακολουθήσει τους λόγους του Μπόουντεν στην Αμερική, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

«Τον ρώτησα αν ήταν παντρεμένος. Είπε ότι ήταν παντρεμένος και ότι η γυναίκα του ήταν δασκάλα. Έκανα επιπλέον ερωτήσεις, αλλά έλαβα μόνο πολύ σύντομες, μονολεκτικές απαντήσεις και μία πολύ αμήχανη σιωπή. Παραδόξως, δεν μπορώ να βρω καμία αναφορά για το ότι ήταν παντρεμένος όπου κι εάν έψαξα για πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος τον ρώτησα πού είχε πάει Πανεπιστήμιο. Χαμογελώντας αμήχανα, έδειξε το σχέδιο στη σκούρα γραβάτα του, η οποία είχε μια σειρά από μικρά κόκκινα εμβλήματα. Υπέθεσα ότι έπρεπε να αναγνωρίσω το σχέδιο, αλλά του είπα ότι δεν το αναγνώρισα. «Κέιμπριτζ», είπε, «Α…» απάντησα, εντυπωσιασμένος (δεν είχα εκπλαγεί, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ήταν εμφανώς ιδιαίτερα μορφωμένος). Αλλά και πάλι, δεν μπορώ να βρω καμία πληροφορία για το ότι ο Τζόναθαν φοίτησε στο Κέιμπριτζ (βρήκα μια πηγή που αναφέρει ότι ολοκλήρωσε μόλις ένα χρόνο μαθημάτων ιστορίας, του προπτυχιακού προγράμματος του Κολλεγίου του Μπίρμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και μετά έφυγε). Και ψέμα να ήταν, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Πάντα έβρισκα τους ανθρώπους που πλάθουν ιστορίες αξιαγάπητους. Ο Τζόναθαν ήταν ένας εξωφρενικά προκλητικός και απίστευτα ικανός άνθρωπος. Αυτή η παράλογη εγωπάθεια σε έναν τέτοιο άνθρωπο συγχωρείται εύκολα».[x]

Το ότι είχε σπουδάσει στο Κέιμπριτζ το είχε αναφέρει και στην συνέντευξη που είχε δώσει και στον Κρεγκ Τζόνσον, ενώ κάτι τέτοιο, προφανώς, δεν ίσχυε.[xi] Ο Κωστέλο συνεχίζοντας την αναδρομή της συνάντησής του με τον Μπόουντεν ενθυμείται ότι, «μετά το δείπνο, καταλήξαμε στο σπίτι ενός φίλου, ο οποίος αποφάσισε να δείξει στον Τζόναθαν τη συλλογή όπλων του. Μην έχοντας καμία επαφή με όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τζόναθαν φαινόταν ιδιαίτερα χαρούμενος. Αφού ο ιδιοκτήτης των όπλων σιγουρεύτηκε ότι δεν ήταν γεμάτα, ο Τζόναθαν ξεκίνησε να τα περιεργάζεται. Αρχικά διστακτικά. Αλλά μετά ανέλαβε τα ηνία το εσωτερικό του παιδί. Έβγαλα τη φωτογραφική μου μηχανή και άρχισα να τραβάω φωτογραφίες καθώς ο Τζόναθαν έκανε διάφορες πόζες με τα πιστόλια, μιμούμενος τον Τζέιμς Μποντ και τον Dirty Harry. Αυτές οι εικόνες είναι που μου έρχονται στο μυαλό, τώρα, όταν σκέφτομαι τον Τζόναθαν».[xii]



Η μυστικοπάθεια αλλά και το γεγονός ότι πάντα προσπαθούσε να μην πει την αλήθεια για το εάν ήταν έγγαμος ή για το σπίτι το οποίο ζούσε (το οποίο ήταν παραπάνω από φτωχικό) είναι κάτι το οποίο αναφέρει και ο πολύ καλός του φίλος και δικηγόροςΆντριαν Ντέιβις. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στον Έντουαρντ Ντάτον, ο Ντέιβις αναφέρει ότι για αρκετά χρόνια ο Μπόουντεν έλεγε ψέματα μέχρι και στον ίδιο για την οικογενειακή και οικονομική του κατάσταση.[xiii]

Το τέλος του Μπόουντεν ήταν άδοξο. Μετά από υπόγειες κινήσεις, ο πρόεδρος του BNP, Νικ Γκρίφιν, θέλησε να τον ξεφορτωθεί, καθώς ο επαναστατικά συντηρητικός του λόγος θα οδηγούσε νομοτελειακά το κόμμα σε ατραπούς διαφορετικές από εκείνες που είχε σχεδιάσει η ηγεσία του. Ο (κάποτε στρασερρικός και στην συνέχεια «ανανήψας» ακροδεξιός) Γκρίφιν και το περιβάλλον του έκαναν τα πάντα για να διώξουν τον Μπόουντεν φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να πουν το καταφανές ψέμα ότι ήταν παιδόφιλος!  Όχι απλά δεν αποδείχθηκε ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά όλοι γνώριζαν ότι αυτό απετέλεσε μία αισχρή λασπολογία εναντίον του σε μία προσπάθεια δολοφονίας του χαρακτήρα του. Ήταν γνωστά αυτά τα κόλπα στον Βρετανό εκφραστή της κουλτούρας των Ελλήνων «εθνικιστών της γενιάς του Πολυτεχνείου» από την εποχή που ροκάνιζε, υιοθετώντας οποιοδήποτε ιδεολογικό προφίλ σαν παραλλαγή -ακόμη και το στρασσερικό-, κάθε σοβαρή κίνηση του Τύνταλ. Η προβοκάτσια κατά του αφελώς αθώου, ψυχικά ασταθούς μα και διανοητικά απαστράπτοντος Μπόουντεν  έγινε βάσει σχεδίου από τα δεξιά χέρια (κυριολεκτικά και μεταφορικά) του Γκρίφιν λίγο πριν τις εσωτερικές εκλογές του BNP.

O Μπόουντεν στήριζε έναν εθνικιστή για την θέση του προέδρου του BNP. Ο ίδιος φανερά αηδιασμένος με τα χτυπήματα κάτω από την μέση, τα οποία δυστυχώς αποτελούν απόλυτη κανονικότητα στον κόσμο της πολιτικής, δήλωσε αρχικά το εξής σε ένα γράμμα όπου έστειλε στα κεντρικά του BNP. «Στα μέσα του απόγευματος του Σαββάτου, ο επικεφαλής της ασφάλειας του κόμματος, Μάρτιν Ρέινολντς, μου έστειλε μήνυμα για να με ενημερώσει ότι η κακοπροαίρετη και αναληθής χυδαιολογία του Τόμι Γουίλιαμς για εμένα είχε κατέβει από το διαδίκτυο. Φαίνεται ότι όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά η χυδαία κακοποιητική συμπεριφορά έχει γίνει δέκα φορές χειρότερη.

Έχω δώσει πολύ χρόνο και έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια για αυτό το κόμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τώρα κατηγορούμαι επανειλημμένα ότι είμαι παιδόφιλος στο διαδίκτυο από έναν από τους, κατά δική σου ομολογία, παλιούς σου συναγωνιστές.

Έχω σιχαθεί τα ανθρώπινα αποβράσματα και τα παράσιτα τα οποία κολυμπούν σε λιμνάζοντα νερά. Το να κατηγορηθείς ως κακοποιητής παιδιών είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί κανείς να φανταστεί. Το να αντικρούει κανείς ακόμη και τέτοιους ισχυρισμούς από ψυχοπαθείς εγκληματίες σαν κι αυτούς θα ήταν κατώτερο της αξιοπρέπειας του οποιουδήποτε.

Εν πάση περιπτώσει, ΑΠΟΤΑΣΣΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΣΙΧΑΜΕΡΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ.

Θα επιδιώξω να πραγματοποιηθούν ενέργειες από την αστυνομία εναντίον αυτού του άθλιου ιστότοπου του διαδικτύου, αλλά σκοπεύω επίσης να παραιτηθώ από υπεύθυνος πολιτισμού, μέλος συμβουλίου όπως και μέλος του BNP. Δεν θέλω να έχω καμία σχέση -έστω και δια της πλαγίας οδού- με τέτοιου χαμηλού επιπέδου ψυχωτικούς εγκληματίες και φορείς λυκανθρωπικής συμπεριφοράς. Ο Γουίλιαμς, όσο γνωρίζω, είναι ένας καταδικασμένος έμπορος ναρκωτικών και καριερίστας εγκληματίας με μια σειρά από καταδικαστικές αποφάσεις.

Έχω πολλά άλλα, και καλύτερα, πράγματα να κάνω στη μελλοντική ζωή μου.

Η δυσοσμία αυτού του λούμπεν και αχρείου συρφετού, είναι δυσάρεστη για μένα. Θα αφοσιωθώ στον κόσμο των τεχνών από τον οποίο και προέρχομαι και στον οποίο θα επιστρέψω.

Παντοτινά δικός σας,

Τζόναθαν Μπόουντεν»[xiv]

Ο Μπόουντεν όμως δεν σταμάτησε εκεί. Στο συνέδριο του BNP με την ονομασία «Συνέδριο Ιδεών», το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2011, όπου ακτιβιστές του BNP είχαν συναντηθεί για να συζητήσουν για μία εναλλακτική ατραπό στην προεδρία του Νικ Γκρίφιν, ο Τζόναθαν είπε τα εξής:

«…Δεν σχηματίζει κάποιος ένα κόμμα εδώ και τώρα. Δημιουργείται ένα κόμμα, με την πάροδο του χρόνου, από τους επόμενους έξι μήνες έως τον επόμενο χρόνο, και εσείς θα εργαστείτε για να το δημιουργήσετε από εδώ και πέρα. Θα πάρετε το κόμμα από τον Νικ Γκρίφιν εκ των έσω, ξεκινώντας από σήμερα και προσπαθώντας να το καταφέρετε μέχρι τον επόμενο χρόνο. Ο σημερινός πρόεδρος είναι μια πονηρή αλεπού. Έχει έρθει σε επαφή με πολιτικές οργανώσεις που έχουν ένστολα μέλη μέχρι και με μέλη του UKIP. Έχει υιοθετήσει κάθε πολιτική θέση που είναι δυνατόν να υιοθετήσει κάποιος σε αυτό το φάσμα απόψεων. Τεράστια χρηματικά ποσά έχουν περάσει από αυτόν τον οργανισμό, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο με τέσσερα χρόνια.

Αλλά όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία, και καθώς κοιτάμε γύρω μας, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται μια εναλλακτική λύση στην μονοκουλτούρα του Φιλελευθερισμού. Κανείς δεν θέλει πια να ψηφίσει το Εργατικό κόμμα. Κανείς δεν θέλει πια να ψηφίσει τους Τόρης κατά βάθος. Κανείς δεν θέλει πια να ψηφίσει τους Ελευθεριακούς-Δημοκρατικούς κατά βάθος. Αλλά δεν θα ψηφίσουν αυτό το κόμμα υπό την παρούσα μορφή του. Αυτό που θα μπορούσαν να ψηφίσουν είναι ένα ανανεωμένο Βρετανικό Εθνικό Κόμμα που έχει διαφορετική ταυτότητα και διαφορετική ηγεσία.

Αλλά υπάρχει κάτι το οποίο έχει παραμείνει αναλλοίωτο τα τελευταία δεκατρία χρόνια του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, και αυτό συμβαίνει μόνο εάν έχεις πάνω από το κεφάλι σου έναν τύραννο. […]. Λένε ότι είναι αντίθετοι στη μετανάστευση από τον Τρίτο Κόσμο, αλλά αυτό το κόμμα διοικείται όπως διοικείται η Μπουρκίνα Φάσο. Έτσι λειτουργεί αυτό το κόμμα! Κανένας από τους ανθρώπους που ήταν ταμίας αυτού του κόμματος δεν ήταν πραγματικά ο ταμίας. Ο ταμίας είναι κάποιος άλλος. Όλοι το ξέρουν αυτό.

Για να δημιουργήσετε ένα κόμμα που έχει πιθανότητες επιτυχίας, δεν μπορείτε να είστε «αμόλυντοι», αλλά πρέπει να είστε το λιγότερο τυπικοί. Πρέπει να λειτουργείτε σε ένα πλαίσιο νομιμότητας. Τι σκέφτηκε ο κόσμος για την εμφάνιση στο Πανόραμα (εκπομπή του BBC στην οποία παρουσιάστηκε ο Νικ Γκρίφιν); Τι σκέφτεται ο μέσος άνθρωπος όταν κάποιος φεύγει από έναν χώρο για να μην του κάνουν ερωτήσεις; Κάποιος αποχωρεί από έναν χώρο μόνο όταν οι ερωτήσεις δεν έχουν απάντηση και επειδή δεν μπορούν να απαντηθούν και επειδή γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τις απαντήσουν.

Αλλά είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Τι θα συμβεί λοιπόν; Και η Αριστερά είναι ενθουσιασμένη με αυτό που συμβαίνει. Η Αριστερά βλέπει όλο το φάσμα του συντηρητισμού, να πολυδιασπάται σε μικρές ομάδες, όπου ο καθένας συμμετέχει στη δική του μικρή «αίρεση», και οι άνθρωποι έχουν πάψει να επικοινωνούν μεταξύ τους, και ο σημερινός πρόεδρος έφερε αρκετά πράγματα στην επιφάνεια και τώρα βάλθηκε να τα καταστρέψει όλα, και είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Ο τρόπος για να παύσει να καταστρέφεται αυτό το κόμμα είναι να το ανασυνθέσετε με την πάροδο του χρόνου. Ας πούμε ότι έχουμε ένα παζλ και κάποιος πέταξε τα κομμάτια στο έδαφος και όλα τα κομμάτια είναι μπερδεμένα, και πρέπει να τα ενώσεις για να σχηματιστεί μία ομοιόμορφη εικόνα. Αυτή είναι η αποστολή μας.

Αυτό που μπορεί να γίνει αρχικά είναι πρώτα να ενωθούν τα κομμάτια και μετά να δημιουργηθεί η ενιαία εικόνα. Δεν θα το κάνετε αυτό σε ένα απόγευμα στην πόλη του Λέστερ, αλλά μπορείτε να το κάνετε για περίπου ένα χρόνο καθώς προσπαθείτε να επιφέρεται μία αλλαγή. Χρειάζεται οπωσδήποτε να δημιουργηθεί ένας πυρήνας ποιοτικών ανθρώπων και δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κόμμα το οποίο θα έχει ως συστατικό του στοιχείο την απέχθεια απέναντι σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο λόγος που αυτά τα μικρο-κομματίδια, που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής, δεν θα καταφέρουν τίποτε, είναι ότι κατά ένα μεγάλο βαθμό αυτά αποτελούν την τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια ανθρώπων που έχουν πεταχτεί έξω από αυτό το κόμμα, από τον σημερινό πρόεδρο και την κλίκα του.

Αυτό που χρειάζεστε είναι να συγκεντρώσετε όλους όσους μπορούν να ενωθούν σε ένα δίκτυο ή μια συνομοσπονδία ανθρώπων που, από σήμερα κιόλας, θα δημιουργήσουν κάτι καινούργιο. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας σχηματισμός από τη σημερινή συνάντηση. Διαφορετικά, εάν οι βάσεις αυτού που θα κάνετε δεν είναι σταθερές, το κόμμα σας θα καταλήξει σαν ακόμη ένα συνονθύλευμα κουτσομπόληδων στην περιοχή των Μίντλαντς.

Αυτό που προτείνω είναι να σχηματιστεί μια εθνική συνομοσπονδία ομοϊδεατών, εντός και εκτός του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, όπου θα μπορούν κάλλιστα να κινηθούν δυναμικά για να σχηματίσουν ένα πολιτικό κόμμα μέσα στον επόμενο χρόνο. Αυτό δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να αναστήσουν το κόμμα, πολιτικά και κοινωνικά, πριν πιθανώς σχηματίσουν ένα νέο κόμμα σε ένα χρόνο από τώρα, έτσι ώστε η σημερινή ηγεσία να γνωρίζει ότι η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα και ότι ουσιαστικά έχουν στην πραγματικότητα έξι μήνες, με έναν χρόνο, ακόμη για να αποδείξουν ότι διαφέρουν από αυτό που πιστεύουν όλοι ότι είναι, ή να παραιτηθούν, κάτι που είναι απίθανο και στην σφαίρα της φαντασίας, ή να οδηγηθούν μέσω της οικονομικής χρεοκοπίας του κόμματος και των προσωπικών εγκληματικών τους πράξεων στην εξόντωση και την καταστροφή ή το να καταληφθεί αυτό το κόμμα από νέες οργανωμένες ομάδες.

Η πολιτική έχει να κάνει με ζωτική δύναμη και ενέργεια. Δεν υπάρχει πια ενέργεια σε αυτό το κόμμα και κανείς δεν θα κάνει τίποτα όσο αυτό παραμένει με την σημερινή μορφή του και υπό την σημερινή ηγεσία του. Η ενέργεια υπάρχει. Η ενέργεια είναι μέσα σε αυτό το δωμάτιο. Προσέξτε να μην σπαταληθεί!»[xv]

Παρόλο τον ενθουσιασμό του, ο Μπόουντεν δεν άντεξε τον πόλεμο λάσπης που γινόταν εναντίον του. Αφού έχασε επαφή με την πραγματικότητα και νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική πέθανε στο σπίτι του από καρδιακό επεισόδιο στην ηλικία των σαράντα εννέα ετών. Προφανώς η δυνατή αγωγή που έπρεπε να πάρει ενίσχυσε την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου ενός ήδη πολύ ταλαιπωρημένου σώματος. Αυτή η έντονη πίεση που δέχθηκε από τον πόλεμο του Γκρίφιν τον τελμάτωσε. Αυτό το αναφέρουν μέχρι και Φιλελεύθεροι οι οποίοι είχαν, εμφανώς, χαρεί με τον πρώιμο θάνατό του.[xvi]



Για ακόμη μία φορά τα εσωτερικά «μαγειρέματα» των διαφόρων «μενού» στέρησαν από την Αγγλία ένα, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον πολιτικό πρόσωπο που, παρά τα σημαντικότατα μειονεκτήματα αλλά και τις απαράδεκτες επιλογές που έκανε στο επίπεδο συνεργασιών και συναναστροφών, είχε αρθρώσει έναν λόγο παραδοσιοκρατικού συντηρητισμού και αληθούς ρομαντικούτου εθνικισμού εν αντιθέσει με τα άτομα τα οποία, ουσιαστικά, τον εκμεταλλεύτηκαν για να προωθήσουν την δική τους ακροδεξιά ατζένταΑναφέρομαι φυσικά στον Κρεγκ Τζόνσον του Counter-Currents (όπου έχουμε την ατυχία να διαχειρίζεται το αρχείο του Τζόναθαν) αλλά και τον Ρίτσαρντ Σπένσερ της Εναλλακτικής-Δεξιάς (Alt-Right). Ο Μπόουντεν ήταν, όντως, μακριά από θέσεις του συντηρητικού σοσιαλισμού που μας εκφράζουν. Ήταν πράγματι ένας άνθρωπος με προβλήματα ψυχικής υγείας και με καλλιτεχνικές επιλογές που μπορεί να μην μας εκφράζουν. Αλλά, ταυτόχρονα, ήταν και ένα στέλεχος του αγγλικού εθνικιστικού χώρου με πλατιά καλλιέργεια και πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις. Με λογοτεχνικά και ποικίλα διανοητικά ενδιαφέροντα. Το παράδειγμά του μας δείχνει ότι όσοι αποφασίζουμε να υπηρετήσουμε τις εθνικιστικές ιδέες ως αρθρογράφοι ή διανοητές οφείλουμε πρωτίστως να είμαστε συνειδητοποιημένοι πολιτικοί ιππότες. Έτοιμοι για περιπλάνηση και διανοητικές περιπέτειες, αμόλυντοι στο ήθος της σκέψης μας αλλά και εκπαιδευμένοι στον άυλο πόλεμο. Σκληροί και αποφασιστικοί. Αμείλικτοι με το κακό. Αποφασισμένοι να σκορπίσουμε τον πολιτικό όλεθρο στις εχθρικές παρουσίες, χωρίς κανένα έλεος.

Γιατί, αν δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, μας περιμένουν στην γωνία οι σπιούνοι της εξουσίας με την προβιά του συναγωνιστή, τα ψώνια και οι τενεκέδες του εγχώριου δελαπατρισμού με τις αναντίστοιχες των αξιών τους φιλοδοξίες, τα μποτοξαρισμένα ξέκωλλα της Δεξιάς και τα δασκαλάκια της χριστιανοδημοκρατίας, οι θαμώνες των υπογείων και οι εθνικοπατριώτες που θαυμάζουν το Ισραήλ, οι πωλητές των χειρογράφων του Ιησού και τα πιόνια της «κόκκινης προβιάς» με τον εθνικοσοσιαλιστικό μανδύα, οι χαφιέδες με την κουκούλα του δημοσιογράφου, οι εκδότες και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί με τα πολυτελή γραφεία που δεν έχουν ποτέ πελάτες και προτείνουν στους εθνικιστές ψήφο στον Μεϊμαράκη, οι «πατριάρχες» και οι «Καμμένοι» της καπιταλιστικής Δεξιάς, οι ημιπαραβατικοί ψευτόμπραβοι που περιμένουν κοινοβευλευτικά μεροκάματα. Μας περιμένει δηλαδή η Λερναία Ύδρα του διεθνούς εβραϊκού καπιταλισμού με τις ψευτοπατριωτικές παραλλαγές της. Διάβασμα, βουτιά στις τέχνες και τα γράμματα και ταυτόχρονη γροθιά στον σάκο και εκπαίδευση στις ρίψεις. Όχι μόνο των αντιπάλων μας αλλά πρωτίστως των ανίερων τακτικών τους.     



https://counter-currents.com/2023/04/remembering-jonathan-bowden-9/, ii https://counter-currents.com/2014/10/paganism-christianity-nietzsche-evola/, [ii]https://counter-currents.com/2016/04/remembering-jonathan-bowden-4/, [iii] https://www.youtube.com/watch?v=9aa8_dLpmk4, [iv]https://counter-currents.com/2014/10/julius-evolathe-worlds-most-right-wing-thinker/, [v] https://www.youtube.com/watch?v=9rGYArZ9KgY, [vi]https://jonathanbowden.org/speeches/thomas-carlyle/, [vii]https://www.youtube.com/watch?v=m29hhS8_-7A, [viii]https://www.youtube.com/watch?v=QYUHE45W-KA, [ix]https://jonathanbowden.org/about_bowden/review-of-the-art-of-jonathan-bowden-vol-1-1980-2007/, [x] https://jonathanbowden.org/about_bowden/memories-of-jonathan-bowden/, [xi]https://counter-currents.com/2013/01/transcript-of-jonathan-bowdens-last-interview-part-1/, [xii] https :// jonathanbowden . org / about _ bowden / αναμνήσεις - του - jonathan - bowden /, [xiii]https://www.bitchute.com/video/fU2fTm2lP88H/, [xiv]https://lancasteruaf.blogspot.com/2007/07/bnps-cultural-officer-resigns-after.html, [xv]https://jonathanbowden.org/speeches/bnp-ideas-conference/, [xvi]https://www.independent.co.uk/voices/alt-right-white-nationalist-richard-spencer-jonathan-bowden-nick-griffin-bnp-a9091376.html


Σχόλια:

Draug
Εύγε Αχιλλέα!

Ανώνυμος/η
Συγχαρητήρια για αυτό το εξαιρετικό άρθρο. Ήταν μία προσωπικότητα με μεγάλα χαρίσματα αλλά και δαίμονες. Προσωπικά του οφείλω ότι ήρθα στην Ιδέα και από τις δικές του ομιλίες. Όπως σε κάθε προσωπικότητα κρατάς τα θετικά και απορρίπτεις τα αρνητικά. Και πάλι "εύγε" στο συγγραφέα για το άρθρο. Η ΦΛΕΦΑΛΟ πλέον ίσως είναι η καλύτερη πηγή ανάγνωσης για το σκεπτόμενο εθνικιστή και το λέω εγώ που από τη βασική θεματολογία της "φανταστικής λογοτεχνίας" μικρός έχω διαβάσει καλά μόνο LOTR.
Κυριακή, 06 Οκτωβρίου, 2024


Ανώνυμος/η
Επειδή δεν είχα ιδέα για το ποιος ήταν πριν το άρθρο με ποια ομιλία του να ξεκινήσω;
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου, 2024


Ανώνυμος/η
Jonathan Bowden, 'Credo: A Nietzschean Testament'
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου, 2024


Αχιλλέας
Όλες του οι ομιλίες είναι καλές. Το ιδιαίτερο με τον Μπόουντεν ήταν ότι μπορούσε να δημιουργήσει ομιλία μιας ώρας - γνωρίζοντας απλά το θέμα - χωρίς να έχει προετοιμαστεί.

Το Jonathan Bowden Archive υπάρχει στο YouTube σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://youtube.com/@jonathanbowdenarchive?si=PdaEz1hymwxQ1StN

Είχε γράψει κάποια θεατρικά, αλλά και "stream of thought" κείμενα όπως το MAD το οποίο μπορείς να βρεις παρακάτω: https://archive.org/details/jonathan-bowden-mad/mode/1up

Εάν θέλεις μπορείς να δεις και την υπέρρεαλιστική του ταινία "Venus Flytrap" εδώ: https://youtu.be/m29hhS8_-7A?si=re9H6-3d_j09AaHt

Όπως και την ταινία του "Grand Guignol" εδώ: https://m.youtube.com/watch?v=QYUHE45W-KA&t=1s&pp=ygUUZ3JhbmQgZ3VpZ25vbCBib3dkZW4%3D
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου, 2024


Eärendil
Ενδιαφέρον άρθρο! Δεν έχω ακούσει παρά μία ομιλία του Bowden, αλλά το γεγονός πως τον αναφέρουν συχνά οι εθνικιστές στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, μου προκαλεί εντύπωση. Δεν γνωρίζω καλά το τι συνέβη με το BNP, αλλά από αυτά που διαβάζω στο telegram, ο Griffin και ο Ρόμπινσον (ειδικά αυτός) προκαλούν διχόνοιες στον αγγλικό εθνικιστικό χώρο (π.χ. ο πρώτος αναφέρεται σε πρωτοβουλίες όπως η Patriotic Alternative ως ύποπτες κι ο δεύτερος την έχει διώξει απο συγκεντρώσεις ως ακραία). Ο ένας είναι ο "αληθινός εθνικιστής που έχει εμπειρία" κι ο άλλος "υπερασπιστής της Αγγλίας από το Ισλάμ". Επίσης, ακόμα δεν έχω καταλάβει πως το UKIP απορρόφησε τις ψήφους του BNP.
Κυριακή, 06 Οκτωβρίου, 2024


Ανώνυμος/η
Kαταστροφική για τον Bowden ήταν η στήριξη του Jackson σε εσωκομματική κόντρα με Griffin κατά το 2011, για τον οποίο ακούγονται αντιφατικά πράγματα. Μετά, κατά δήλώση του Bowden, τα τρόλ του διαδικτύου της εποχής ταύτισαν αυτόν με ομώνυμο παιδόφιλο που έτυχε να έχει το ίδιο επώνυμο (πολύ κοινό στο Berkshire) κάνοντας δολοφονία χαρακτήρα. Μετά από αυτό έπαθε νευρικό κλονισμό, νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική και ποτέ δεν ξαναήταν ίδιος όπως ακούγεται από τις ομιλίες τους λιγο πριν τον πρόωρο θάνατο του από καρδιακή ανακοπή το 2012.

shadow&ash
"Αν υπάρχει μια μάχη αγγέλων και δαιμόνων στην μεθόριο παραδείσου και κόλασης, οι άγγελοι υπερασπίζονται το βασίλειο του Θεού αλλά οφείλουν να το κάνουν συντρίβοντας δαίμονες. Δεν γίνεται να το πετύχουν αποφεύγοντάς τους. Πρέπει να τους κοιτάζουν κατάματα. Μπορεί να πατούν στο βασίλειο του Θεού αλλά η οπτική τους βρίσκεται απέναντι. Ελέγχει λεπτομερώς και γνωρίζει με ακρίβεια την ασχήμια και το χάος του κακού. Για να μπορέσει να το νικήσει. Η νίκη έρχεται από τον πόλεμο όχι από την απόσυρση."

Για τον νικηφόρο αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο η νίκη έρχεται με την "ευλάβεια και την δικαιοσύνη".
Για τον διδάσκαλό του Επίκτητο, με την "αποχή και την εποχή", με την "επιμονή και την αντίσταση".
"Η καλύτερη αντίσταση είναι η μη εξομοίωση" παρατηρούσε ο αυτοκράτορας. Επίσης, " πρόσεξε μην νιώσεις για τους απανθρώπους αυτό που νιώθουν οι απάνθρωποι για τους ανθρώπους". Ομολογουμένως, δύσκολο πολύ..

Η έννοια της μάχης στην ελληνική σκέψη δεν έχει μόνον ή κυρίως την φυσική και ένοπλη διάστασή της.

Τρομάζω στην ιδέα ότι στα ουράνια συμβαίνει κάποια μάχη μεταξύ κάποιου μεταφυσικού καλού και κάποιου μεταφυσικού κακού. Ότι ένας πανάγαθος πάνσοφος και παντοδύναμος θεός βρίσκεται σε εμπόλεμον κατάσταση και έχει ανάγκη από στρατιώτες και σωματοφύλακες.
Ναι, μυθολογικά και συμβολικά αντιλαμβάνομαι την διάσταση αυτή, θεολογικά προβληματίζομαι.

Και η σκέψη του Έβολα διέπεται σε έναν βαθμό από έναν ηθικό δυισμό που με προβληματίζει. Ο Ήλιος και η Σελήνη, το Αρσενικό και το Θηλυκό, ο Βορράς και ο Νότος, οι Άριοι και οι Σημίτες (η αντίληψη της προϊστορίας και του αρκτικού μύθου των Αρίων στο μεσοπόλεμο).

Οπότε ερχόμαστε στο τρίπτυχο ερώτημα: Υπάρχει Θεός, κι αν υπάρχει είναι πανάγαθος, κι αν είναι πανάγαθος είναι και παντοδύναμος;
Διότι γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο; Το σκοτάδι και η άγνοια, ο πόνος και η ματαιότητα, η αδικία και η ύβρις; Γιατί ο θεός δεν φροντίζει για τον κόσμο και τα πλάσματά του, την ευταξία και την ευημερία, των φωτισμό και την ευδαιμονία;
Είναι άραγε άφαντος, αόρατος, αθέατος; Μήπως βρίσκεται σε κάποια "μετακόσμια";

Προσωπικά, κλίνω περισσότερο ως αίσθηση και κρίση στην αντίληψη ότι αυτός ο ετερόφωτος κόσμος της μεταβαλλόμενης ύλης είναι ένας τόπος εξορίας, μία φυλάκιση, ένα είδος ποινής για την ψυχή και ότι για την απελευθέρωσή της αυτή παροδικά κρίνεται για τα έργα και τις ημέρες της. Έτσι δύναμαι να εξηγήσω την όποια απουσία του θεού στην ανθρώπινη ζωή.
Μία έτερη εξήγηση για το πέπλο της άγνοιας και του σκότους πηγάζει από τη ψευδαίσθηση της ατομικότητας και η απελευθέρωση έρχεται με την πνευματική ωρίμανση και την υπέρβαση της δυιστικής αντίληψης.
Η αντίληψη ότι ο θεός δεν διχάζεται, δεν οργίζεται, δεν τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν παρακρατεί... είναι υπερβατικά αγαθός για να διακρίνει το κακό..
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024


Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας
Καλώς τον στωικό. Τα έθεσες τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης υπόστασης και ιστορίας; Ωραία. Θέλεις τώρα να απαντηθούν σε μια φόρμα σχολιασμού;

"Η έννοια της μάχης στην ελληνική σκέψη δεν έχει μόνον ή κυρίως την φυσική και ένοπλη διάστασή της.

Τρομάζω στην ιδέα ότι στα ουράνια συμβαίνει κάποια μάχη μεταξύ κάποιου μεταφυσικού καλού και κάποιου μεταφυσικού κακού. Ότι ένας πανάγαθος πάνσοφος και παντοδύναμος θεός βρίσκεται σε εμπόλεμον κατάσταση και έχει ανάγκη από στρατιώτες και σωματοφύλακες.
Ναι, μυθολογικά και συμβολικά αντιλαμβάνομαι την διάσταση αυτή, θεολογικά προβληματίζομαι".

Πόλεμος πατήρ πάντων!

"Προσωπικά, κλίνω περισσότερο ως αίσθηση και κρίση στην αντίληψη ότι αυτός ο ετερόφωτος κόσμος της μεταβαλλόμενης ύλης είναι ένας τόπος εξορίας, μία φυλάκιση, ένα είδος ποινής για την ψυχή και ότι για την απελευθέρωσή της αυτή παροδικά κρίνεται για τα έργα και τις ημέρες της. Έτσι δύναμαι να εξηγήσω την όποια απουσία του θεού στην ανθρώπινη ζωή."

Εκεί που ο στωικός ρίχνει γέφυρες στην ανατολική σκέψη.

"Μία έτερη εξήγηση για το πέπλο της άγνοιας και του σκότους πηγάζει από τη ψευδαίσθηση της ατομικότητας και η απελευθέρωση έρχεται με την πνευματική ωρίμανση και την υπέρβαση της δυιστικής αντίληψης.
Η αντίληψη ότι ο θεός δεν διχάζεται, δεν οργίζεται, δεν τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν παρακρατεί... είναι υπερβατικά αγαθός για να διακρίνει το κακό.."

Αφού την βρήκες την απάντηση, τι το ψάχνεις το θέμα;

Για να σοβαρευτούμε κάποτε (κάτι δύσκολο για ορισμένους ακόμη και στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους) είναι σημαντικότερο ίσως για έναν ενεργό νου να θέτει φιλοσοφικά ερωτήματα παρά να δίνει πρόχειρα απαντήσεις.
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024