Ανακοίνωση για τα Cons προς τους αναγνώστες μας

Όπως γνωρίζουν όσοι φίλοι παρακολουθούν την αρθρογραφία των μελών της λέσχης μας  τακτικά, η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ είναι επιφυλακτική απέναντι σε εκδηλώσεις -αμερικανικής εμπνεύσεως- που ενσωματώνουν την λογοτεχνία του φανταστικού σε πλαίσια τα οποία συνδυάζουν τη μαζικότητα με την αχαλίνωτη εμπορευματοποίηση. Σε τέτοια περιβάλλοντα η φανταστική λογοτεχνία, όντας θύμα της (μετα)μοντέρνας παγκοσμιοποίησης, εκφυλίζεται σε υποκατάστατο του κάθε ευτελούς gadget, το οποίο προωθεί η διεθνής βιομηχανία που εκμεταλλεύεται το fantasy.

Οι παλαιότεροι, ενδεχομένως να θυμούνται, ότι κάποτε, στα ράφια των βιβλιοπωλείων που φιλοξενούνταν τα έργα της λογοτεχνίας του φανταστικού, μπορούσε να συναντήσει κανείς σημαντικούς τίτλους των σπουδαίων λογοτεχνών του αγαπημένου μας πεδίου. Εκείνα τα χρόνια τα comics θεωρούνταν ανάλαφρα (σε σύγκριση με τα βιβλία) αναγνώσματα, που με τα όμορφα σκίτσα τους έδιναν έναν τόνο ζωντάνιας στα ράφια με τα λογοτεχνικά κείμενα του φανταστικού. 


Σήμερα, δυστυχώς, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Τα μεταμοντέρνα «Cons» αρχίζουν να υποκαθιστούν σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο τις παλαιότερες εκδηλώσεις, μετατρέποντάς τες σε super markets του Φανταστικού. Ο μαζικός καταναλωτισμός και ο ανταγωνιστικός ατομικισμός του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού αλώνουν σταδιακά έναν χώρο που κάποτε αποτελούσε οχυρό του Ρομαντισμού. Και σε αυτό το πλαίσιο τα comics αποτελούν πια «βαρύ ανάγνωσμα», η λογοτεχνία του φανταστικού υποβαθμίζεται (εφόσον δεν έχει μαζικό αγοραστικό ενδιαφέρον) και στο επίκεντρο έρχονται τα βλακώδη gadgets που ικανοποιούν τις αντιαισθητικές ορέξεις των γελοίων nerds, οι οποίοι καταλαμβάνουν σταθερά τον χώρο του πάλαι ποτέ δικού μας πεδίου.

Έτσι, στις μεγάλες εκδηλώσεις που έχουν σήμερα ως επίκεντρο το «Φανταστικό», εξαφανίζεται η φανταστική λογοτεχνία και κυριαρχούν τα gadgets κι ο ακαλαίσθητος καταναλωτισμός. Φαίνεται, όμως, πως ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες οι ρομαντικοί καταφέρνουμε να αντιστεκόμαστε.

Θα θέλαμε, λοιπόν, καταρχάς να ευχαριστήσουμε τους καλούς μας φίλους που παρουσίασαν τα βιβλία των εκδόσεών μας στους πάγκους τους, κατά την τελευταία μεγάλη τέτοια εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Κυρίως, όμως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αναγνώστες μας. Και τούτο γιατί σε ένα περιβάλλον όχι ιδιαίτερα φιλικό προς το βιβλίο (όπως προαναφέρθηκε σε τέτοιες διοργανώσεις είναι καταγεγραμμένο ότι τα βιβλία έχουν ελάχιστη απήχηση, σε αντίθεση με τα κάθε λογής μπλιμπλίκια), οι τίτλοι των εκδόσεων Κλέος έκαναν ρεκόρ πωλήσεων!


Κάτω από την επιφάνεια του (μετα)μοντέρνου μας παρόντος, φτάνει στα αυτιά των υποψιασμένων ο ήχος του βηματισμού των αφανών ρομαντικών. Αργά αλλά σταθερά, κόντρα σε όλους τους oιωνούς, ακούγεται ανοδικός... όλο και περισσότερο.