Συνέντευξη του πολωνικού hard rock συγκροτήματος Ballbreaker στον Flamentrupp

 Οι Ballbreaker κυκλοφορήσαν πριν έναν χρόνο  το πρώτο τους album, που φέρει τον τίτλο Evil Town. Πρόκειται για μια πολύ καλή κυκλοφορία, που κινείται ανάμεσα στο hard rock και το pop metal των ‘80’s. Τα δέκα τραγούδια είναι ανεξαιρέτως σε πολύ καλό επίπεδο.  Το ομώνυμο είναι ένα δυνατό hit που αν είχε κυκλοφορήσει τη δεκαετία του ’80 θα είχε εκτοξεύσει τους Πολωνούς στα αστέρια της δυνατής, τα χρόνια εκείνα, αυτής σκηνής. Το One Night Queen, ακροβατεί ανάμεσα στο κλασικό heavy metal και το sleaze, θυμίζοντας Cinderella στα καλύτερά τους. Το Fallin, μελωδικό και τραχύ συνάμα.

Σε γενικές γραμμές, οι Πολωνοί μου κίνησαν την περιέργεια. Έτσι, κατάφερα να βρω τον ντράμερ τους Misiek Ślusarski ώστε να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη για το ιστολόγιο μας.   


1) Γεια σου Misiek. Θα ήθελες να συστήσεις στους Έλληνες ακροατές τους Ballbreaker; Πόσα χρόνια είναι ενεργή η μπάντα;

 

Γεια χαρά στους metalheads, χαρά μου να είμαι εδώ. Είμαστε οι Ballbreaker και παίζουμε pure fucking rocknroll. Η μπάντα σχηματίστηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας τον Απρίλιο του 2017, οπότε είμαστε ενεργοί εδώ και τρία χρόνια. Πέρυσι κυκλοφορήσαμε το πρώτο άλμπουμ μας με τίτλο Evil Town. Πριν λίγες ημέρες προβλήθηκε και το πρώτο μας video clip του τραγουδιού Fallin’.


2) Μίλησε μας για την rock σκηνή της Πολωνίας. Υπάρχουν αρκετοί οπαδοί να υποστηρίξουν τις rock και metal μπάντες;

Πιστεύω πως δεν είναι μια καλή εποχή για την hard ‘n’ heavy μουσική. Στην χώρα μου υπάρχουν πολλές μπάντες αυτού του είδους μουσικής, αλλά μόνο μία είναι γνωστή. Η πολωνική σκηνή είναι γνωστή για τα extreme γκρουπ, φαντάζομαι γνωρίζεται τους BehemothVaderDecapitated ή τους Hate. Έχετε ακούσει για κάποια hard rock μπάντα;

Σχετικά με την υποστήριξη, οι οπαδοί αγοράζουν ακόμα προϊόντα -δεν μπορείς να κάνεις download ένα t-shirt ή μια κούπα- οπότε είμαστε προσανατολισμένοι στο να τους δίνουμε κάτι περισσότερο από μουσική. Και, πραγματικά, είναι ο μόνος τρόπος να συλλέξουμε κάποια χρήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της μπάντας, τον επόμενο δίσκο για παράδειγμα.

  

3 )Ακούγοντας το εξαιρετικό άλμπουμ σας Evil Town, βλέπω ως επιρροές σας συγκροτήματα όπως οι Quiet Riot, οι AC/DC, οι Cinderella, οι Motley Crue και οι WASP. Είμαι σωστός; Ποιες είναι οι αγαπημένες σας;

 

Καθένας μας έχει διαφορετικές επιρροές, αλλά κοινός τόπος μας είναι το hard rock. Μου αρέσει πολύ το hard ‘n’ heavy της δεκαετίας του ’80 αλλά και η σουηδική sleaze σκηνή, το southern rock αλλά και το blues, είναι πολλά για να τα αναφέρω όλα. Το ενδιαφέρον εδώ, είναι πως δεν καθορίσαμε το τί θέλουμε να παίξουμε. Οι συνθέσει βγήκαν κατευθείαν από την καρδιά μας. Ο Trzeszczu (ο τραγουδιστής μας) έχει πολύ χαρακτηριστική φωνή, για αυτό οι οπαδοί βρίσκουν στη μουσική μας στοιχεία από τους Cinderella ή τους AC/DC.

 

4) Πως θα περιέγραφες το μουσικό σας στυλ; Είστε μια μπάντα heavy metalglam metalhard rock (ή λίγο από όλα);

Ασφαλώς, είναι λίγο από όλα. Κάθε οπαδός μπορεί να το ονομάσει όπως θέλει.

 

5) Όπως έγραψα στην δισκοκριτική, αν το Evil Town είχε κυκλοφορήσει κατά την δεκαετία του ’80 οι Ballbreaker ενδεχομένως να σε μεγάλα γεμάτα στάδια. Από την άλλη μεριά μάλλον θα ήταν δύσκολο για μια μπάντα από την ανατολική Ευρώπη να έρεθι σε επαφή με τα μεγάλα ακροατήρια εκείνων των ετών. Σχεδόν η ίδια κατάσταση ίσχυε και για τις ελληνικές μπάντες. Πόσο πιθανό πιστεύεις ότι είναι για μια σύγχρονη μπάντα του ύφους σας να αποκομίσει υποστήριξη από πολύ μεγάλο κοινό;

 

Ευχαριστώ για τα λόγια σου Βασίλη. Πραγματικά, δεν έχω ιδέα. Πιστεύω πως είναι θέμα τύχης, τίποτε άλλο. Αν κάποιος πλούσιος και τρελός μάνατζερ θα ήθελε να μας βγάλει σε παγκόσμια περιοδεία, είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Πιστεύω πως ζούμε το τέλος εποχής στην μουσική μας. Οι AC/DC, οι Deep Purple, οι Rolling Stones ή ο Ozzy δεν θα ζουν για πάντα. Ποιος έρχεται μετά; Οι γελοίοιpop stars; Ο Justin Bieber; Δεν θέλω καν να σκεφτώ πως αυτή η μουσική μπορεί να πεθάνει. Από την άλλη μεριά, κάθε είδος μουσικής πεθαίνει σήμερα λόγω covid-19.

 

6) Το μουσικό στυλ σας προκρίνει έναν τρόπο ζωής που δίνει έμφαση στη dιονυσιακή κουλτούρα και στο αληθινό αίσθημα των παλαιών rockers. Αυτή είναι και η κουλτούρα που τα περισσότερα συστημικά media αντιμετωπίζουν εχθρικά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι η κουλτούρα που εμείς υποστηρίζουμε. Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα να μείνει αφοσιωμένη στον αληθινό κώδικα ζωής του rock, ακόμη κι όταν οι κοινωνικές συνθήκες είναι ενάντιες;

 Δύσκολη ερώτηση. Πιστεύω πως η δύναμη μας είναι το ότι δεν χρειάζεται να προσποιηθούμε ότι είμαστε κάτι άλλο. Είμαστε απλώς πέντε απλοί ροκάδες με τις οικογένειες μας (οι περισσότεροι) και τις εργασίες μας. Αλλά δεν χρειάζεται να κόψουμε τα μαλλιά μας ή να φορέσουμε κοστούμια, όλα έρχονται από την καρδιά μας. Προσωπικά, μου είναι τρόπος ζωής και δεν θα ξεφύγω ποτέ από το rock ‘n’ roll.

 

7) Στις μέρες μας, κάποιες μπάντες διαμορφώνουν τον ήχο τους εμπνεόμενες από τον κλασικό ήχο του heavy metal και του hard rock της δεκαετίας του ’80. Ποια είναι η γνώμη σου για το  new wave of traditional heavy metal; Ποιες μπάντες σου αρέσουν;

 

Δεν ακολουθώ τόσο την traditional heavy metal σκηνή όσο την hard rock. Προτιμώ πιο ροκάδικες μπάντες όπως οι Kissin’ Dynamite, οι Crazy Lixx και οι Crashdiet. Κοντολογίς περισσότερες γυναίκες και πάρτυ, λιγότεροι δράκοι. Αλλά σίγουρα αυτή η κλασική σκηνή που αναφέρεις τα πάει πολύ καλά. Στην Πολωνία έχουμε τους Crystal Viper ή τους Divine Weep και τους υποστηρίζω αναφανδόν.


8) Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

 

Είχαμε κάποιες κλεισμένες ημερομηνίες για ζωντανές εμφανίσεις σε μεγάλα shows στην χώρα μας, αλλά ο covid-19 τα κατέστρεψε όλα. Αυτή την περίοδο δουλεύουμε πάνω στο δεύτερο άλμπουμ μας, το 70% του οποίου είναι έτοιμο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο μόνος χώρος που μπορούμε να παίξουμε είναι το στούντιο της πρόβας.

 

9 )Αν οι συνθήκες ήταν κανονικές, θα σε ρωτούσα για τις ζωντανές εμφανίσεις σας, τις σχέσεις σας με τους οπαδούς κλπ, αλλά δεν γνωρίζω τί συμβαίνει στην Πολωνία. Στην Ελλάδα, έχουμε προβλήματα με τον covid-19 και πολλά live έχουν ακυρωθεί. Τί συμβαίνει στην χώρα σου; Είναι οι μπάντες ενεργές; 

Όλη η χώρα είναι στην «κόκκινη ζώνη» και οι συναυλίες έχουν ακυρωθεί. Η κατάσταση είναι πολύ κακή, οι άνθρωποι φοβούνται να πάνε σε συναυλίες. Όπως είπα παραπάνω, έπρεπε να ακυρώσουμε μεγάλα shows με τους Nocny Kochanek, την πιο δημοφιλή πολωνική μπάντα. Ο μόνος τρόπος να μας ενισχύσετε είναι να επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα (https://sinfinityclothing.com/ballbreaker/) και να ευχηθείτε να μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε το νέο μας άλμπουμ. Ελπίζω να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις την άνοιξη του 2021.



10) Μέχρι σήμερα υπήρξες μέλος σε μπάντες με διαφορετικά μουσικά στυλ. Οι Joy Machine είναι hard rock, οι Exlibris είναι power metal και οι Chaosphere είναι thrash metal. Ποιες είναι οι προσωπικές σου επιρροές; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου drummer;

O τρόπος μου είναι πληθωρικός και είμαι ευτυχής που μπόρεσα να παίξω διαφορετικά στυλ. Κάθε μπάντα υπήρξε ένα καλό μάθημα για μένα ως drummer. Στους Chaosphere ήταν η ταχύτητα, στους Exlibris τα διαφορετικά μέτρα (μετρούσα συνέχεια) και, τελικά, με τους Ballbreaker παίζω για να διασκεδάζω μέσα από την καρδιά μου.

Ντρέπομαι λίγο, αλλά από μικρό παιδί ο αγαπημένος μου ντράμερ ήταν ο … Lars Urlich. Παίζω με τις υπογεγραμμένες μπαγκέτες του εδώ και δέκα χρόνια, αλλά οι επιρροές έρχονται από παντού. Από κάθε τραγούδι παίρνω κάτι διαφορετικό. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις ανοιχτό μυαλό και αυτιά για κάθε είδος μουσικής.


11) Γνωρίζεις κάτι σχετικά με την Ελληνική hard rock και heavy metal σκηνή; Αν ναι, ποια είναι η αγαπημένη σου μπάντα;

Ο Gus G είναι ο πιο γνωστός μου Έλληνας μουσικός. Είμαι μεγάλος οπαδός του Ozzy. Γνωρίζω τους Rotting Christ και τους Septic Flesh, αλλά δεν είμαι οπαδός του extreme metal.

Θα ήταν υπέροχο να έρθουμε στην Ελλάδα και να παίξουμε με τις μπάντες σας. (στείλε μου κάποιες στο email, θα ήθελα πολύ να ακούσω -σ.σ. του έστειλα τους Raw Silk και τους Douglas).



12) Τα τελευταία λόγια, δικά σου.

Αν οι εποχές ήταν κανονικές, θα έλεγα «κρύψτε τις κορασίδες και προετοιμάστε το συκώτι σας… ερχόμαστε στην πόλη σας να γνωρίσουμε για να καταστρέψουμε τις σκηνές και τα μπαρ σας».

Όμως τώρα θα πω «παρακαλώ υποστηρίξτε εμάς και τις τοπικές μικρές μπάντες σας. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Επισκεφθείτε το προφίλ μας στο facebook και αφήστε ένα σχόλιο. Παρακολουθήστε τα video-clips στο youtube και τσεκάρετε το διαδικτυακό μας κατάστημα (το οποίο παραδίδει προϊόντα παντού). Keep rockin’ και κάντε υπομονή μέχρι όλα να ξαναγίνουν φυσιολογικά και να συναντηθούμε πάλι στις συναυλίες».  

Επισκεφθείτε την σελίδα των Ballbreaker στο facebookhttps://www.facebook.com/BallbreakerPL/