Σον Κόνερι R.I.P


Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος Σκωτσέζος ηθοποιός Σον Κόνερι, στα ενενήντα του. Ο Κόνερι, πέρα από τις γνωστές ταινίες του James Bond και πολλές άλλες μεγάλες επιτυχίες, είχε λάβει μέρος και σε σημαντικές παραγωγές οι οποίες είχαν θεματικές εμπνευσμένες από την αγαπημένη μας λογοτεχνία του φανταστικού κι από τους ευρωπαϊκούς μύθους.


Το 1974 ο Κόνερι πρωταγωνίστησε στην cult ταινία ψυχεδελικής επιστημονικής φαντασίας Zardoz ενώ έλαβε μέρος και στο θρυλικό Murder on the Orient Express. Την επόμενη χρονιά ακολούθησε το The Wind and the Lion, μια περιπέτεια βασισμένη στην αληθινή  υπόθεση της απαγωγής του ελληνοαμερικανού Ίωνα Περδικάρη. Το 1975 ο Κόνερι ήταν και στο καστ του βασισμένου στην νουβέλα του Κίπλινγκ, The  Man Who Would Be King.


Το 1976 πρωταγωνίστησε στο επικό Robin and Marian. Ενώ το 1979 στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Meteor. To 1981 έλαβε μέρος στο αρχετυπικά επικό κινηματογραφικό έργο Sword of the Valiant. Το 1986 ήταν η εκπληκτική χρονιά των Highlander και The Name of the Rose. Το 1991 η χρονιά του Highlander II και του Robin Hood: Prince of Thieves, στο οποίο είχε έναν μικρό ρόλο.


Τέσσερα χρόνια αργότερα υποδύθηκε τον βασιλιά Αρθούρο στο επικό, αλλά κάπως mainstream First Knight ενώ το 1996 δάνεισε την φωνή του στην ταινία Dragonheart και πρωταγωνίστησε στο The Rock. Για να έρθει το The League of Extraordinary Gentlemenτου 2003.


Ο Κόνερι υπήρξε δηλωμένος φιλέλληνας και υποστηρικτής του αυτονομιστικού εθνικιστικού κινήματος της Σκωτίας. Αναμφίβολα, μετά τον θάνατό του, ο παγκόσμιος κινηματογράφος είναι φτωχότερος.