Ανταπόκριση από το Pyrkon Festival της Πολωνίας

 

                                                              του Δημήτρη Τουσιάδη


Το Pyrkon Festival (Pyrkon Fantastic Meeting Place) είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης στον χώρο του φανταστικού και διεξάγεται στο Poznan της Πολωνίας κάθε χρόνο. Δηλαδή, σχεδόν κάθε χρόνο. 


Φέτος, μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω κορονοϊού, γιόρτασε την εικοστή του επέτειο από την 17η έως την 19η Ιουνίου. Ήταν ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις και χιλιάδες κόσμου από όλη την Πολωνία και Ευρώπη το περίμεναν μετά από τόσο καιρό.


Το Pyrkon έχει τέσσερεις μεγάλες θεματικές: Εκδόσεις, κινηματογράφος, επιτραπέζια και video games. Εκτός από τα περίπτερα των εκδοτικών και κινηματογραφικών εταιρειών, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τους αγαπημένους τους συγγραφείς, να παρακολουθήσουν συναυλίες, να παίξουν παιχνίδια, να αγοράσουν βιβλία κλπ.


Κυρίως όμως είναι η ευκαιρία που περιμένουν οι ομάδες των real time video games να συναντηθούν από κοντά και να το διασκεδάσουν. Εκτενή παρουσία είχαν φέτος τα κόμικς, αλλά αυτό που πραγματικά σαρώνει στις νεαρές ηλικίες είναι το anime. Μιλάμε για μια πραγματική κυριαρχία της Κορέας και της Ιαπωνίας, σε σημείο που πολλά παιδιά έχουν αρχίσει να τραγουδάνε κορεατικά.


Πολύ ενδιαφέρον είχε επίσης ο χώρος μεσαιωνικής σπαθασκίας της ARMA. Υπήρχαν ουρές κόσμου για να δοκιμάσουν τον εκπαιδευτή. 


Επίσης το videogame «Cyberpunk» είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα σειρά επιστημονικών ομιλιών μέσα στο συνεδριακό κέντρο, με θέμα τον μετα-ανθρωπισμό και το πως οι νέες τεχνολογίες αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.


Γενικά, αν και φτωχότερο από άλλες χρονιές από πλευράς διοργάνωσης, έγινε ένα μεγάλο (κορονο)πάρτυ φέτος και του χρόνου θα είναι σίγουρα καλύτερο. Ο Πάνας χτύπησε χαρούμενος τις οπλές του αυτό το τριήμερο.



Σχόλια:
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αποψη για το μυθικό πετσοκομμα Συρίγου στους μπολσεβίκους όσον αφορά το αμερικανόδουλο πολυτεχνείο;

Παρασκευή, 15 Ιουλίου, 2022

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Έχει γούστο να μας πείτε ότι ο Μητσοτάκης και οι τσάτσοι του είναι αντιαμερικανοί;

Έχει γούστο να πιστεύεις όντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπολσεβίκους;

Κατά τα άλλα αν ήμασταν εμείς στην αντιπολίτευση θα είχαμε κάνει τον τενεκέ του Μητσοτάκη και υποστηρικτές του όπως εσύ να σκέφτεστε αρκετά πριν επιχειρήσετε την κάθε προβοκάτσια.

Στα δικά μας τώρα, περίμενε λίγες μέρες ακόμα και έρχεται η πρώτη ανάρτηση που θα σου αφιερώσουμε..

Παρασκευή, 15 Ιουλίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...


Η ΦΛΕΦΑΛΟ πανηγυρίζει για το πολυτεχνείο δηλαδή; Μάλιστα..

Παρασκευή, 15 Ιουλίου, 2022

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Κάθε άλλο. Θα απαντούσαμε στον τενεκέ που εξευτέλισε την ιδιότητα του ακαδημαϊκού ότι για το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν πως το Πολυτεχνείο έριξε το στρατιωτικό καθεστώς μεγάλη ευθύνη φέρουν όσοι διδάσκουν ιστορία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αναπαράγουν την κυρίαρχη ιστορική αφήγηση στα ΜΜΕ. Αν μη τι άλλο η Δεξιά έχει κυβερνήσει πολλά περισσότερα χρόνια και έχει διαμορφώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ασύγκριτα περισσότερο από τους ζέους. Συνεπώς ο μεσιέ Συρίγος το ίδιο του το κόμμα ξεμπροστιασε. Μόνο που κάποιοι έπρεπε να είχαν το θάρρος να του το πουν και όχι να κρύβονται πίσω από τις ουτοπίες της μεταπολίτευσης.

Το δεύτερο που θα έπρεπε να του απαντήσουν είναι ότι η δικτατορία έπεσε λόγω της κυπριακής τραγωδίας, το πρώτο και το τελευταίο σκέλος της οποίας πραγματοποιήθηκαν με επικεφαλής του ελλαδικού κράτους τον ιδρυτή του κόμματος που ανέδειξε τον μεσιέ Συρίγο.

Κατά τα λοιπά με το Πολυτεχνείο σαφώς δεν είμαστε και το ξέρεις καλά εκεί στην κουζίνα του μαγειρείου σου. Αλλά πολύ περισσότερο δεν είμαστε με τους Αμερικανούς. Και δεν διστάζουμε να παραδεχτούμε ότι πολλοί εξ όσων συμμετείχαν στο Πολυτεχνείο διέθεταν έναν υγιή αντι- αμερικανισμό ασχέτως αν στην πράξη έγιναν πιόνια του αμερικανικού παράγοντα χωρίς να το αντιληφθούν.

Τέλος αν πανηγυρίζουμε με κάτι είναι το ότι ενώ εμείς απαντάμε από μια μπυραρία στου Ψυρρή, συνεχίζοντας να περνάμε καλά και να γελάμε με τα χάλια σου, εσύ χάνεις χρόνο από την κουζίνα σου μένοντας ξύπνιος για ένα σχολιάσεις τα κείμενά μας. Αν μη τι άλλο είναι κι αυτό μια επιτυχία μας.

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πετυχαίνει διάνα πάλι η λέσχη εντοπίζοντας τα υγιή λαϊκοπατριωτικά και εθνικοανεξαρτησιακά στοιχεία των κινημάτων της ευρύτερης περιόδου της πρώιμης Μεταπολίτευσης (όχι μόνο του Πολυτεχνείου), και είναι ΑΥΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ τα στοιχεία που είτε αποσιωπούν είτε λοιδορούν οι Συρίγοι, γιατί τους πονάει ότι αυτός ο λαός δε γούσταρε και δε θα γουστάρει ποτέ τον κάθε Πάιατ και Πιουριφόι, τη δουλικότητα στους οποίους κηρύσσουν ως "ρεαλισμό" και "υπευθυνότητα" οι ηγέτες του κόμματος του Συρίγου.

Ο ένας λόγος που θυμήθηκε ξαφνικά ο Συρίγος το Πολυτεχνείο είναι αυτός (να κάνει σύνδεση Πολυτεχνείου με σημερινούς μπαχαλάκηδες και έτσι να λοιδορήσει την εγγενή στον ελληνικό λαό παράδοση ανυπακοής), ο άλλος είναι ότι προεκλογικά τα λαμόγια της ΝΔ φοβούνται μην τους κλέψει ψήφους ο Κασιδιάρης και ο Τζήμερος και πουλάνε δήθεν "παλαιοδεξιά" ρητορεία (που μόνο τα χαϊβάνια πείθουν ότι είναι "εθνικός" λόγος, και όχι μεταμοντέρνα προσπάθεια κατασυκοφάντησης του βαθιά ριζωμένου ελληνικού λαϊκού αντιιμπεριαλισμού).

Για το Πολυτεχνείο, όσο δίκαιο είχε ο Ραφαηλίδης που έλεγε ότι ήταν ο μύθος πάνω στον οποίο έχτισαν καριέρες οι Τζουμάκες, άλλο τόσο δίκιο είχε κι ο Καραμπελιάς, που έλεγε ότι πρέπει να ειδωθεί μέσα στη μεγάλη εικόνα των λαϊκών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων που συντάραξαν τον κόσμο στα 70s.

Οι Αμερικάνοι και το ελληνικό κομματικό κατεστημένο επωφελήθηκαν αντικειμενικά από το Πολυτεχνείο (γιατί αυτό απέτρεψε την "κυβερνώμενη στρατοδημοκρατία" που θα έφερνε ο Παπαδόπουλος, και έφερε μια Μεταπολίτευση με το στρατό παροπλισμένο και τα πολιτικά τζάκια παντοδύναμα), αλλά η άρχουσα τάξη την οποία εσείς γκαρσόνια υπηρετείτε, πάντα θα φοβάται πανό σαν το "ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΫΛΑΝΔΗ" (που κρεμόταν στην πύλη στις 17-11-73 σε ένδειξη συμπαράστασης στην αντιιμπεριαλιστική φοιτητική εξέγερση ένα μήνα πριν στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας), και ΚΥΡΙΩΣ πάντα θα τρέμει σκηνικά όπως οι ριζοσπαστικοποιημένοι Έλληνες φαντάροι στον Έβρο το καλοκαίρι του '74 (που δεν τους έδινε όπλα ο Ιωαννίδης γιατί ήξερε ότι αν τους δώσει αυτοί θα τον ρίξουν και θα γίνει σκηνικό Πορτογαλίας ή Κούβας).

Σήμερα πάλι έπεσε το μάτι μου στη λίστα με τα βιβλία που είχε απαγορεύσει η Χούντα το 1971,
https://www.flash.gr/greece/1537190/ta-apagoreymena-biblia-tis-choyntas-oi-dyo-egkyklioi-pros-bibliopwles
απαγόρευση Τσέχωφ με αιτία "σκόπιμος προβολή ρωσικής λογοτεχνίας" (πού 'σαι Μενδώνη να καμαρώσεις!), απαγόρευση μυθιστορημάτων Αμερικανών παραδοσιοκρατών αντικαπιταλιστών που αποδομούσαν το αμερικάνικο όνειρο, με την αιτία "αντιαμερικανική αντισυμμαχική προπαγάνδα" (!!!).

Αυτή ήταν η χούντα, οι πολιτιστικές πόρνες των Αμερικάνων, εξίσου πολιτιστικές πόρνες όσο και η Μεταπολίτευση και οι Συρίγοι και οι Μενδώνες. Γι' αυτό γκαρσόνι δεν διαφέρεις σε τίποτα με κάποιον που γουστάρει Πολυτεχνείο "για τη δημοκρατία" και ξεχνά τον αντιιμπεριαλισμό. Αυτό θέλουν κι οι Συρίγοι. Μια ελληνική ιστορία και παράδοση χωρίς αντιιμπεριαλισμό. Αυτό ήθελε και η χούντα, αλλά και όλοι όσοι τιμούν το Πολυτεχνείο χωρίς να κληρονομούν τα αντιιμπεριαλιστικά προτάγματά του.

Και εν τέλει, γκαρσόνι, εσύ και τα άλλα πορνίδια της ΝΔ ξεροχύνετε για τη "Μεταπολίτευση" της Ουκρανίας, που προέκυψε από ένα καραμπινάτο στημένο από τη CIA "πορτοκαλί πραξικόπημα" (Μαϊντάν) και κρώζετε "νίκη στα όπλα των Ουκρανών" δηλαδή νίκη στο ουκρανικό "Πολυτεχνείο". Πώς λοιπόν είστε αντιαμερικανοί όταν πρόκειται για το ελληνικό Πολυτεχνείο, αλλά ανοιχτά αμερικανόδουλοι όταν πρόκειται για το ουκρανικό;

Σάββατο, 16 Ιουλίου, 2022