Ανταπόκριση από την Έκθεση των Μοντελιστών στο Γκάζι

                                                      του Σταμάτη Μαμούτου 


Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 27-28 και 29 Οκτωβρίου στην τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών, στο Γκάζι. Ήταν αυτή του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικομοντελιστών (IPMS Hellas). Αν κρίνω από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου οι διοργανωτές πρέπει να έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από αυτό το τριήμερο. Ωστόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση αποκομίσαμε αναμφίβολα οι επισκέπτες, οι οποίοι είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις εξαιρετικές δημιουργίες των μοντελιστών που εκτίθονταν στους χώρους της τεχνόπολης. 


Οι θεματικές των καλλιτεχνών κάλυπταν όλο το εύρος της λογοτεχνίας του φανταστικού (επική φανταστική λογοτεχνία, λογοτεχνία τρόμου και επιστημονική φαντασία), επεκτείνονταν σε μυθολογικά μοτίβα, ιστορικά θέματα της αρχαιότητας και του μεσαίωνα, και βέβαια εστίαζαν στο πεδίο της στρατιωτικής ιστορίας.


Οι τυχεροί που παραβρεθήκαμε έστω για λίγες ώρες στην έκθεση των μοντελιστών απολαύσαμε καλοδουλεμένα και λεπτομερώς δημιουργημένα εκθέματα. Μεσαιωνικά σκηνικά, άρματα μάχης από τους κόσμους του Star Wars και της επιστημονικής φαντασίας, χιονισμένα πολυεπίπεδα τοπία στα οποία απλώνονταν παραμυθένιοι σιδηρόδρομοι, πειρατικά πλοία, αρχαιοελληνικές και βυζαντινές φάλαγγες λεπτοδουλεμένων μικρών πολεμιστών, έργα με μάγους και πλάσματα εμπνευσμένα από τους κόσμους του Τόλκιν, αλλά και μινιατούρες από τσόπερ και street αγωνιστικές μηχανές, κατάφεραν να μαγνητίσουν τις ματιές μας και να μας μεταφέρουν νοερά στα φανταστικά πεδία που απεικόνιζαν.


Ασφαλώς, την παράσταση έκλεψαν για άλλη μια φορά οι δημιουργίες που είχαν στρατιωτικές θεματικές. Σκηνές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εκπληκτικές μινιατούρες τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, πολεμικών αεροσκαφών, θωρηκτών και άλλων πολεμικών πλοίων συμπλήρωναν την εικόνα ενός χώρου, που με την έξοχη σκηνογραφία του έκανε τον επισκέπτη να νιώσει οργανικό μέρος ενός κινηματογραφικού τοπίου.


 Και βέβαια, σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και η ομάδα αναβίωσης ιστορικών μαχών, που βρισκόταν έξω από τους χώρους της έκθεσης μετατρέποντας, με την δική της σκηνογραφία και τις στρατιωτικές της στολές, το προαύλιο του εκθεσιακού χώρου σε φυλάκιο του γερμανικού στρατού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 


Όπως προανέφερα η προσέλευση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Με μια γρήγορη ματιά, αντιλαμβανόταν κανείς από τα ντυσίματα και τις ηλικίες των επισκεπτών, ότι η παρουσία των τελευταίων υπερασπιστών του rock κινήματος ήταν μεγάλη. Μεσήλικες με «μεταλλικές» και rock μπλούζες, γονείς με τα παιδιά τους αλλά και κάποιοι νεότεροι metalheads έδωσαν το παρόν, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το πεδίο της rock αποτελεί το ύστατο βασίλειο των ρομαντικών της εποχής μας. 


Θα ήταν παράλειψη να μην αποδώσω τα εύσημα σε εκείνους που ήταν υπεύθυνοι για την μουσική που ακουγόταν στους εκθεσιακούς χώρους. Το παλιό και αγαπημένο progressive rock των ‘70’s και βέβαια ένα μεγάλο μουσικό φάσμα από επιλογές του σκληρού ήχου των ‘80’s έκαναν την περιήγηση μας όχι απλά απολαυστική αλλά σχεδόν μαγική. Ασφαλώς, σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήταν αναμενόμενο ότι μαζί με τον Πάνο τον Μπουρδάκο και το Νικόλα τον “Dusan” (παλιοί στυλοβάτες του rockmachine.gr αμφότεροι, που με συνόδευσαν στην περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους) θα συναντούσαμε εξαιρετικά ενδιαφέροντες ανθρώπους, με τους οποίους συζητήσαμε για την Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ και για τα πολιτιστικά δρώμενα του ευρύτερου ρομαντικού πεδίου.


Καταληκτικά, δεν έχω παρά να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης και να τους ευχηθώ να συνεχίσουν το δημιουργικό τους έργο. Είναι σαφές ότι τόσο οι εναπομείναντες rockers και metalheads όσο και οι αναγνώστες της λογοτεχνίας του φανταστικού, θα δίνουμε πάντοτε το παρόν σε τέτοιες εκδηλώσεις,




Σχόλια:


 Ο soulis stavros είπε...
ευχαριστούμε πολύ για το πολύ όμορφο "ρεπορτάζ" από την 36η Εκθεση της IPMS Hellas στην Τεχνόπολη. Σας περιμένουμε στην επόμενη τον Οκτώβριο του 2018 στον ίδιο χώρο. Μέχρι τότε, κρατάμε επαφή στο www.ipms-hellas.gr και στο www.facebook.com/IPMS.Hellas.official.
Σ.Σ.
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου, 2017

 Ο/Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...
Αγαπητέ Σταύρο, συνεχίστε την εξαιρετική σας προσπάθεια.
Για ό,τι χρειαστείτε, το περιοδικό και το ιστολόγιό μας είναι στη διάθεσή σας.
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου, 2017