Πεζοδρομιακός Ρομαντισμός και Oi! μελωδίες

                                                          του Σταμάτη Μαμούτου

Ο Ρομαντισμός είναι ένα πολυσχιδές φαινόμενο. Αποτελεί, διαχρονικά, μια εμπνευσμένη ανάμιξη της λόγιας και της λαϊκής κουλτούρας. Στη λογοτεχνία, στα εικαστικά, στην πολιτική σκέψη και στην μουσική.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορείς να διαπιστώσεις τις επιρροές του, στην κομψή αισθητική των ψηλοτάβανων αιθουσών με τα βελούδινα καθίσματα και στους αιθέριους ήχους των συναυλιών της κλασικής μουσικής.  Από την άλλη, ενδέχεται να σου διεγείρει τις αισθήσεις, αποπνεόμενος από τις διάφορες εκφάνσεις τις heavy metal μουσικής σκηνής. Και με την ίδια ευκολία, μπορεί να τον ανταμώσεις στα γλιστερά, υγρά σοκάκια, που οδηγούν σε κάποιο τραχύ μουσικό περιβάλλον, ανθρώπων οι οποίοι εκφράζουν, από τα έγκατα της κοινωνικής δομής και με ακατέργαστο ύφος, μια μελοποιημένη κραυγή.

Η περίπτωση του τραγουδιού «Νέα Τάξη» της Oiskinhead  μπάντας Defender είναι ενδεικτική. Χωρίς λογοτεχνική γλαφυρότητα, με ευθύ και απλό τρόπο, οι στίχοι και οι νότες του τραγουδιού των Defender συνθέτουν έναν ρομαντικό ύμνο στις γειτονιές της παλιάς Ελλάδας που χάθηκε, λόγω της επέλασης της παγκοσμιοποίησης.

«Κάποτε στις γειτονιές άκουγες καλημέρα, κάποτε παίζανε παιδιά στις αλάνες όλη μέρα, κάποτε ο κόσμος είχε αξίες και ιδανικά, κάποτε αυτοσκοπός δεν ήταν τα λεφτά» μας λένε οι Defender, ανακαλώντας θύμισες από τις εποχές της Ελλάδας των χωματόδρομων, των comicsκαι του ερασιτεχνικού αθλητισμού και προκαλώντας θλίψη για την απώλειά τους. Αλλά και οργή για τη σημερινή μεταμοντέρνα Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη χαμένη πατρίδα στο χάος της παγκοσμιοποίησης.



Σχόλια

 Ο epic fantasy είπε...
https://www.youtube.com/watch?v=50-PZEtzOYQ

το αγαπημενο μου oi! κομματι
Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 2018
 
 Ο Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...
Ωραία ελληνική μπάντα που δυστυχώς δεν υπάρχει πια, αυτή που μας θύμησες φίλε epic.

Για εμάς του metalheads, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα τροπή πήρε το oi κατά τη δεκαετία του '90, όταν και έγιναν απόπειρες προκειμένου να μπολιαστεί με το επικό hard rock.
Οι Brutal Attack αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης
https://www.youtube.com/watch?v=Kfd7Rja8zEw
Τρίτη, 20 Μαρτίου, 2018