Η αμερικανική έγχρωμη "επανάσταση"

                                                                    του Αχιλλέα

Οι colored revolutions  πάντα έχουν ως έναυσμα κάποιο περιστατικό το οποίο μπορεί κάτω από κανονικές συνθήκες να περνούσε απαρατήρητο ή να αποκτούσε την τυπική διάσταση που του δίνουν τα ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θάνατος του George Floyd.

Αρχικά οι διαδηλώσεις δεν είναι βίαιες, αλλά ξαφνικά προβοκάτορες αρχίζουν να συμπεριφέρονται βίαια απέναντι σε άλλους πολίτες, καθώς και στην δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Διάφοροι πολίτες, συνήθως αγανακτισμένοι με την κατάσταση της ζωής τους, συμμετέχουν και αυτοί σε βανδαλισμούς. Και κάπου εκεί ο έλεγχος χάνεται.  Ή μάλλον περνά στα χέρια ορισμένων αφανών παραγόντων.


Εδώ καλό θα ήταν να εξετάσουμε διεξοδικά το φαινόμενο έτσι όπως εξελίσσεται στην Αμερική αυτή την στιγμή. Οι Αμερικανοί πολίτες, και ειδικά οι λευκοί πολίτες των Η.Π.Α., έχοντας χάσει οποιαδήποτε επαφή με υψηλότερα ιδανικά, και όντας απορροφημένοι στον υλιστικό ωφελιμισμό, δοκιμάζουν να καλύψουν το εσωτερικό τους κενό με το να καταφεύγουν σε συμπεριφορές που η ιδεολογική ηγεμονία του φιλελευθερισμού σηματοδοτεί ως «ανοιχτόμυαλες». Αυτό οδηγεί σε διαμαρτυρίες και βανδαλισμούς, αλλά ακόμη και σε ψευδο-θρησκευτικές τελετές. Δεν είναι τυχαίες οι εικόνες Αμερικανών πολιτών που κάθονται μαζικά στο έδαφος με τα χέρια στον αέρα, πράγμα που θυμίζει σκηνές από εκκλησίες Βαπτιστών και Ευαγγελιστών. Μόνο που στις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις δεν προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με το θείο αλλά να το αντικαταστήσουν με μια πολιτικά ορθή εμπειρία ή, αν θέλετε, με μια συστημικά επιτρεπόμενη «θρησκευτική» εμπειρία. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και κάποιους θρησκευτικούς παράγοντες, που στις περιπτώσεις των colored revolutions, σπεύδουν να κερδίσουν πόντους διεκδικώντας πρωτεία γραφικότητας. Τα παραπάνω μας αποδεικνύουν περίτρανα ότι αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη πνευματικότητας και αξιών. Αυτή η έλλειψη, όταν δεν γίνεται εφικτό να καλυφθεί από την θρησκεία, την εργασία, τον στοχασμό και την ουσιαστική κοινωνία με άλλους ανθρώπους, οδηγεί σε καταλήξεις γραφικές, γελοίες αλλά συνάμα και πολύ επικίνδυνες.


Οι πιο πρόσφατες «επαναστάσεις» που έχουμε δει να εξελίσσονται είναι αυτή της Ουκρανίας του 2014, της Αιγύπτου και της Συρίας το 2011, καθώς και της Λιβύης το 2010. Σε όλες τις παραπάνω, με εξαίρεση την Συρία, νικητής ήταν ο διεθνιστικός καπιταλισμός και το μεγάλο κεφάλαιο των ολιγαρχικών συμφερόντων. Καλό θα ήταν να βλέπαμε και τους παραλληλισμούς της «επαναστάσεως» της Γιουγκοσλαβίας το 2000, όπου μέχρι και τα σύμβολα των «επαναστατών» είχαν μορφή πολύ κοινή με αυτή των σημερινών συμβόλων του Black Lives Matter. Από την μία η σερβική ΟΤΠΟΡ! Έπαιρνε ενίσχυση και καθοδηγείτο από το Αμερικανικό National Endowment of Democracy (NED) και από την άλλη το Black Lives Matter από τον George Sorros .


Γεννάται βέβαια το ερώτημα για πιο λόγο σκληρότατοι νεοφιλελεύθεροι καπιταλιστές ενισχύουν αριστερές οργανώσεις. Πρόκειται για απλή θεωρία συνωμοσίας; Δεν θα το έλεγα. Και τούτο γιατί από την δεκαετία του ’60, μέσω των κοινωνικών κινημάτων (γαλλικός Μάης, φεμινισμός κλπ), ο αμερικανικός παράγοντας και ο εξουσιαστικός φιλελευθερισμός κατάφεραν να αδειάσουν την αριστερά από το σοσιαλιστικό της περιεχόμενο και να την μετατρέψουν σε μια ριζοσπαστικά προοδευτική εκδοχή του φιλελευθερισμού. Έκτοτε πολλές φορές έχουν χρησιμοποιηθεί αριστερά think tank groups για να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρες χώρες. Ασφαλώς, η επιρροή της ελίτ του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού δεν αλλοιώνει μόνο την αριστερά. Απλώς, τυγχάνει στην παρούσα περίπτωση των Η.Π.Α. να είναι οι αντιφασιστικές ομάδες, που χρησιμεύουν ώστε να στηθεί το σκηνικό που επιθυμεί το σύστημα εξουσίας. Οι απόπειρες για την αλλοίωση και του εθνικισμού, μέσω των νεοδεξιών και των ακροδεξιά λαϊκιστικών πειραματισμών, έχουν την ίδια προέλευση και τον ίδιο στόχο. Δηλαδή, τον εκφυλισμό του εθνικισμού σε ένα νεοδεξιό δεκανίκι του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού.


Ας δούμε για παράδειγμα με ποιο τρόπο γνωστές ελλαδικές ακροδεξιές φωνές αντιμετώπισαν την περίπτωση του Floyd. Ακόμη και εικόνες ερωτικού περιεχομένου επιστρατεύτηκαν προκειμένου να σκυλευτεί ένας νεκρός άνθρωπος και να υποστηριχτεί η ακροδεξιά εκδοχή του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού, η οποία, λόγω της ανοησίας κάποιων απαράδεκτων αστυνομικών, βρίσκεται στο στόχαστρο της κοινωνικής κριτικής. Η ακροδεξιά εκδοχή του φιλελευθερισμού είναι ένα ακόμη δεκανίκι του συστήματος εξουσίας, όπως και η αντιφασιστική.

Απέναντι σε όλη αυτή την παρακμή της μεταμοντέρνας πολιτικής τάξης, που επίκεντρο έχει τις Η.Π.Α., οφείλουμε ως παραδοσιοκράτες να μείνουμε στωικά αδιάφοροι. Για τους αντιφασίστες είναι γνωστές οι θέσεις μας. Αλλά και το σύστημα Τραμπ μας είναι εξίσου αντιπαθές.  Θα κλείσω το άρθρο με ένα αρχαίο κινεζικό ρητό, το οποίο λέει ότι η αλήθεια πολλές φορές μεταμορφώνεται σε αστείο, Οπότε ας κλείσουμε με ένα πικρόχολο αστείο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο υπό την μορφή ανέκδοτου.

Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει ποτέ πραξικόπημα στις ΗΠΑ;
Επειδή εκεί δεν υπάρχει Αμερικανικό προξενείο!

Σχόλια:

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Γνωστή ημερήσια ακροδεξιά φυλλάδα του Μητσοτάκη έβγαλε γυμνές φωτογραφίες του νεκρού. Ρεσιτάλ χυδαιότητας από τους ανθρώπους που θέλουν να κουμαντάρουν τον εθνικιστικό χώρο. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι δεν φρόντισαν ώστε ο χώρος να προστατευτεί από δαύτους.
Τρίτη, 09 Ιουνίου, 2020
 
Ανώνυμος Ο Πατριάρχης είπε...
Είστε προδότες, είστε κομμουνισταί!

Αν νομίζετε στρασεροδραγουμηδες, ότι οι αγνοί ακροδεξιοί πατριωται θα σας επιτρέψουν να αποκτήσετε τον έλεγχον του εθνικιστικού πεδίου και να λοιδωρειτε ισχυρούς συμμάχους της πατρίδος, πλανασθαι πλάνη οικτράν.

Η ένωσις του εθνικο-πατριωτικού χώρου,που θα εξανεμίσει αναρχικά στοιχεία ωσάν αυτά της φ.λε.φα.λο., πλησιάζει ταχέως. Υπό την αύραν του, Έλληνος ενσαρκωθεντος, Άβαταρ-Αδολφου αι πατριωτικαι φωναι συντονίζονται.

Όλους ημάς ενώνει ο Συμιγδαλας!
Τρίτη, 09 Ιουνίου, 2020
 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Αυτός ο Σμιγδαλάς, αν σφίγγεται τόσο πολύ για να καταφέρει να μιλήσει, αναρωτιέμαι τι κάνει όταν πηγαίνει στην τουαλέτα...
Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2020
 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Κάνατε μπάχαλο τον "εθνικο-πατριωτικόν" χώρο κύριοι!

Τρέχουν οι "νεοεθνικιστές"-ακροδεξιοί μπλόγκερς να απαντήσουν στις αναρτήσεις σας.

Το γλείψιμό τους στον Τραμπ αηδίασε το εθνικιστικό πανελλήνιο.

Μάλλον θα χρειαστεί να πληρώσει διπλοβάρδιες η...γνωστή υπηρεσία ασφαλείας.

Την οικονομία του κράτους μας δεν την σκέφτεστε;
Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2020
 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Είδατε αβάντα το νεοδημοκρατικό liberal.gr στον Κασιδιάρη; 2,5% του έδωσε σε δημοσκόπηση. Ρε τι σου κάνει αμα θέλει η "παράταξη". Κατασκευάζει δεκανικια στο πι και φι..