Αισθητικά επιτεύγματα στην εποχή των εκσυγχρονιστών

 

Το μίσος των εκσυγχρονιστών του φιλελευθερισμού για την παραδοσιακή αισθητική είναι γνωστό. Το καινούριο της υπόθεσης είναι η έλλειψη φραγμών και το αχαλίνωτο θράσος, που τους έχει προσδώσει η ανοησία του μέσου Έλληνα ψηφοφόρου. Γιατί, μετά την σαρωτική εκλογική κατάληψη δήμων και κράτους, θεωρούν πλέον αυτονόητο δικαίωμά τους το να μετατρέψουν οριστικά τους δημόσιους χώρους της πατρίδας μας σε ντεκόρ πεδίων αναψυχής του George Soros και της Μέρκελ. Μετά τα κατορθώματα του δημάρχου Αθηναίων με τις ζαρντινιέρες, τελευταία παρέμβαση τέτοιου «ύφους» ήταν το τσιμεντάρισμα χώρων του ιερού βράχου της Ακροπόλεως.


Με το «μεταμοντέρνα αντιρατσιστικό» πρόσχημα ότι έπρεπε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η υπουργός πολιτισμού αποφάσισε να γεμίσει με μπετόν ένα μεγάλο μέρος του περιβάλλοντα χώρου της Ακροπόλεως. Και αν για το αισθητικό αποτέλεσμα των φιλελεύθερων παρεμβάσεων στα παραδοσιακά έργα τέχνης δεν είχαμε καμιά αμφιβολία, προέκυψε τελικά και κάτι απρόβλεπτο.


Μια βροχή, την οποία μάλιστα είχε προβλέψει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ήταν αρκετή ώστε να φανεί ότι το έργο της κυρίας Μενδώνη ήταν όχι μόνο αντιαισθητικό αλλά και πρόχειρο. Ο Ιερός Βράχος πλημμύρισε από τα ορμητικά νερά που έφερε η τσιμεντένια κατασκευή, στην οποία δεν υπήρχε υποδομή για την παροχέτευση τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία χείμαρροι στον χώρο. Αυτό θα πει εκσυγχρονισμός και φιλελεύθερος «ευρωπαϊσμός»!!


Τίποτε δεν αποκλείει, στο άμεσο μέλλον, να ανατεθεί κάποιο έργο εκμοντερνισμού του διάκοσμου της ζωοφόρου του Παρθενώνα στην κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου.