του Αριστείδη Χριστοφοράκη
O τελευταίος μεγάλος δάσκαλος της φιλοσοφικής οντολογίας στην Ευρώπη, ο παραδοσιοκράτης ιδεαλιστής Μάρτιν Χάιντεγκερ, είχε γράψει ένα αισθητικό δοκίμιο με αφορμή τον πίνακα του Βαν Γκογκ, στον οποίο απεικονιζόταν ένα ζευγάρι παλιά παπούτσια (μεταχειρισμένα άρβυλα ήταν στην ουσία). Το δοκίμιο έφερε τον τίτλο Η προέλευση του έργου τέχνης. Στο εν λόγω δοκίμιο ο Χάιντεγκερ, ανάμεσα στις αισθητικές του αναζητήσεις, εξέφρασε και ορισμένες από τις πολιτικές απόψεις που σχετίζονταν με βαθύτερες τάσεις του ψυχισμού του. Το δοκίμιο διαβάστηκε και αναλύθηκε από πολλούς μελετητές. Μάλιστα, ο Meyer Schapiro δοκίμασε να κριτικάρει το κείμενο του μεγάλου δασκάλου, με ένα δικό του δοκίμιο κάποια χρόνια αργότερα. Ώσπου στη συζήτηση μπήκε και ο μεταμοντέρνος φιλόσοφος Jacques Derrida για να ανοίξει τον κύκλο των ερμηνειών και των φιλοσοφικών συζητήσεων γύρω από το αρχικό κείμενο.
Ο πρόσφατος απολογισμός της καταστροφής στην Καρδίτσα από τις πλημμύρες είναι πάνω από 5.000 σπίτια πλημμυρισμένα, 8.000 καταστήματα πλημμυρισμένα με καταστροφές σε εμπόρευμα και εξοπλισμό. Πάνω από 220.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καταστράφηκαν ολοσχερώς και 13.500 ζώα έχουν πνιγεί. Αλλά και το 80% των μελισσών έχουν χαθεί. Οι υποδομές του νομού έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά σε πολλά σημεία, καθώς δρόμοι, σιδηροδρομικές ράγες και πάνω από δεκαπέντε γέφυρες έχουν καταρρεύσει με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί είκοσι ορεινά χωριά. 9.300 αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές!! Το κέντρο υγείας Μουζακίου βρέθηκε με μια πτέρυγα κατεστραμμένη και πεσμένη μέσα στο ποτάμι, το αρχαιολογικό μουσείο υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό του αλλά και στα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία ήταν στο υπόγειο. Το υπόγειο πλημμύρισε διότι οι αντλίες δεν λειτούργησαν επειδή ολόκληρη η πόλη δεν είχε ρεύμα από την αρχή κιόλας της βροχής. Ακόμα το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού σκεπάστηκε μέχρι πάνω με λάσπες και τέλος το νεκροταφείο Καρδίτσας καταστράφηκε με τους νεκρούς να επιπλέουν στους δρόμους. Οι ανθρώπινες απώλειες ήταν τέσσερις νεκροί.
Στους λόγους της καταστροφής συγκαταλέγονται η επί μακρόν αδιαφορία του δήμου, της περιφέρειας αλλά και του κράτους στις υποδομές της πόλης, που ποτέ δεν καθάρισαν τα φρεάτια με αποτέλεσμα την γρήγορη υπερχείλισή τους αλλά και την αδυναμία άντλησης των υδάτων. Αλλά και η αδιαφορία της πολιτείας στην αναβάθμιση των οδικών συστημάτων διότι ο νομός κάθε χρόνο αντιμετωπίζει προβλήματα, λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, ιδιαίτερα στα ορεινά τμήματά του, με αποτέλεσμα τον συνεχή αποκλεισμό των χωριών αλλά και τον θάνατο της 43χρονης φαρμακοποιού στο Μουζάκι όπου η γέφυρα κατέρρευσε όσο την διέσχιζε με το όχημά της. Χρόνιο πρόβλημα είναι και η μη βελτίωση των μονάδων παραγωγής και διανομής ρεύματος, με αποτέλεσμα με τις πρώτες σταγόνες της βροχής μεγάλα τμήματα του νομού να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση. Καθώς και η υποστελέχωση της πυροσβεστικής, και γενικότερα των σωστικών συνεργείων, με αποτέλεσμα την αδυναμία της ανταπόκρισης σε πάνω από 2.500 κλήσεις των πρώτων ωρών της βροχής.
Τελειώνοντας να επισημάνουμε την παντελή κοροϊδία και αδιαφορία τόσο του κράτους, των αρμόδιων υπουργών αλλά και της ίδιας της ΕΕ, οι οποίοι αποφάσισαν να βοηθήσουν ελάχιστα ως καθόλου οικονομικά τους πολίτες που είδαν την περιουσία τους να χάνεται. Ασφαλώς με το να δοθεί το γελοίο ποσό των 8.000 ευρώ μόνο σε όσους καταστηματάρχες υπέστησαν καταστροφές, αφήνοντας έξω τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους και όσους υπέστησαν καταστροφές σε οικίες, έδειξαν τον μεγαλοαστικό σνομπισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν την πρωτογενή παραγωγή.
Είναι άγνωστο εάν το ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ ενδιαφέρθηκε στο ελάχιστο για την αποζημίωση προς τους πληγέντες. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουν οι λαϊκές τάξεις για να ζουν στην φιλελεύθερη καπιταλιστική κοινωνία. Αυτό είναι το πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας.
Η πρώτη ένδειξη οργής κάποιων συμπατριωτών μας φάνηκε στην επίσκεψη Μητσοτάκη για την «αυτοψία» των καταστροφών, η οποία έγινε μια εβδομάδα μετά με ελικόπτερο και έναν μικρό περίπατο στην πόλη, μακριά από τις λάσπες για να μη λερώσει τα πανάκριβα υποδήματά του. Μια μέρα, όμως, θα ξεσπάσει πραγματική βροχή, που θα ξεπλύνει την κοινωνία από τα κυβερνητικά κατακάθια. Και αυτή δεν θα είναι μια απλή βροχή αλλά μια βίαιη «ρομαντική» βροχή.